Guvernul britanic investeste 390 de milioane de euro pentru promovarea alimentatiei sanatoase. Guvernul britanic a prezentat duminica un plan de promovare a alimentatiei sanatoase ce valoreaza 390 milioane de euro. In baza acestui program milioane de persoane vor beneficia de reduceri la achizitionarea alimentelor sanatoase cu ajutorul unor vouchere pe care le vor primi din partea guvernului. Guvernul britanic propune acest plan ca parte a programului sau "Change4Life", care vizeaza combaterea obezitatii in randul populatiei din Marea Britanie, incurajand oamenii sa consume mai multe alimente sanatoase si sa depuna mai mult efort fizic. Milioane de persoane din Anglia vor primi vouchere in valoare de 50 de lire sterline cu ajutorul carora vor beneficia de reduceri la produse precum iaurturile cu aport scazut de grasime, cerealele integrale, legumele congelate, fructele si berea fara alcool. Ministrul Sanatatii, Andrew Lansley, a declarat ca acest plan "este un exemplu excelent care demonstreaza felul in care guvernul, media, industria si vanzatorii pot contribui impreuna la imbunatatirea sanatatii oamenilor". Pe de alta parte, Tim Lang, profesor pe politici alimentare la Universitatea din Londra a pus la indoiala motivele oficiale pe care guvernul le-a invocat pentru a sustine acest plan. "Este o strategie de sanatate publica? Nu, este o strategie de protejare a anumitor branduri", a declarat acesta, informeaza Reuters.

presa in diagonalaFoto: Colaj foto

Spania a adoptat una dintre cele mai dure legi anti-fumat. O noua lege anti-fumat a fost adoptata duminica in Spania, fiind una dintre cele mai stricte legi aplicate in Europa in acest sens. Noua lege interzice fumatul in toate barurile si restaurantele, in curtile spitalelor si ale scolilor. Aceasta lege este o continuare a restrictiilor introduse in Spania in anul 2006. La acel moment fumatul era interzis doar in spatiile de lucru. Proprietarii barurilor si cafenelelor s-au plans de faptul ca aceasta lege le-ar strica afacerile. 160 de spanioli mor zilnic din cauza bolilor provocate de fumat, iar patru dintre acestia mor din cauza fumatului pasiv, relateaza Novinite.

Chile: Un cutremur de 7,1 grade a lovit centrul tarii. Un cutremur cu magnitudinea de 7,1 grade pe scara Richter a lovit duminica zona centrala din Chile. Pana in momentul de fata nu a fost raportat niciun accident grav. Cutremurul s-a produs in jurul orei 17.00. Centrul de Avertizare Tsunami din Pacific a anuntat ca nu exista niciun risc de producere a unui tsunami, dar nu a exclus probabilitatea ca mai multe valuri tsunami locale sa isi faca simta prezenta in apropierea epicentrului, informeaza CNN.

Unul din zece rusi este dispus sa se revolte. Aproximativ unul din cinci locuitori ai Rusiei au privit favorabil protestele ce au avut loc recent in Piata Manege si mai mult de un rus din zece este dispus sa li se alature cu proxima ocazie. Aceasta este concluzia unui sondaj VTsIOM cu privire la violenta care a cuprins strazile Rusiei in ultima perioada de timp. In orasele mari precum Sankt Petersburg si Moscova 37% dintre respondenti sprijina protestele ce au avut loc recent in Rusia, in vreme ce 11% dintre acestia s-au declarat pregatiti sa li se alature in viitor. Seful VTSiOM, Valery Fyodorov, a declarat ca cifrele sale atesta faptul ca exista o anumita vulnerabilitate in randul tinerilor din Rusia. "Aceste persoane nu cred in modernizare. Daca societatea nu va ajuta aceste persoane pentru a-si indeplini telurile, va da nastere unor forte antisociale", a declarat acesta, relateaza The Moscow News.

Bulgaria: Au inceput reducerile la haine si incaltaminte. Marile reduceri la haine si incaltaminte din perioada de iarna au inceput deja in Bulgaria. In primele zile ale anului 2011 mall-urile si magazinele din centrul orasului Sofia si-au anuntat startul la discounturi de pana la 70%. Protectia Consumatorului din Bulgaria le-a cerut proprietarilor de magazine sa afiseze atat noul pret al produselor, cat si pe cel vechi. Scopul acestei masuri este acela de a informa clientii cu privire la suma reala a reducerilor propuse pentru a-si putea documenta alegerile. O alta cerinta adresata proprietarilor de magazine este aceea de a afisa in vitrina perioada in care sunt aplicate reducerile. Aceasta perioada nu poate fi mai lunga de o luna, dar nici mai scurta de o zi, transmite Novinite.

Iranul sustine ca a doborat doua avioane fara pilot "occidentale". Gardienii Revolutiei din Iran au doborat doua avioane fara pilot "occidentale, de spionaj" in Golful Persic, a declarat un comandant al corpului de elita al fortelor armate iraniene, citat duminica de agentia de presa Fars, fara a preciza cand s-a intamplat acest lucru. "Occidentalii dispun de capacitati care nu pot fi ignorate, in particular sateliti, sau, de exemplu, au avioane de spionaj care pot face fotografii", a declarat Amir Ali Hajizadeh, comandantul Fortei aeriene a Gardienilor Revolutiei. Aceste avioane fara pilot au fost utilizate in special in Irak si Afganistan, dar s-au produs si "cateva incalcari ale teritoriului nostru", a adaugat el. "Iar pana acum am doborat mai multe dintre avioanele lor de spionaj cele mai avansate. In Golful Persic, am doborat doua dintre avioanele lor si este prima data cand spunem acest lucru", a afirmat el. Comandantul nu a precizat cand au fost doborate aceste avioane fara pilot, anunta Mediafax.