Fostul ministru francez al apararii va candida la alegerile prezidentiale din 2012. Fostul ministru francez al apararii, Herve Morin, va candida in alegerile prezidentiale din 2012, a anuntat miercuri purtatorul de cuvant al partidului sau, Noul Centru, un aliat al presedintelui Nicolas Sarkozy. Herve Morin, in varsta de 49 de ani, numit ministru in anul 2007, a parasit cabinetul cu prilejul remanierii guvernamentale din 14 noiembrie, fiind inlocuit de Alain Juppe. In 2007, Morin a fost un partizan al lui Francois Bayrou, inainte de a se alatura lui Nicolas Sarkozy, impreuna cu alti lideri centristi, intre cele doua tururi ale alegerilor prezidentiale. Anuntul candidaturii sale indica o accelerare a calendarului politic in Franta, odata cu apropierea scrutinului prezidential din primavara lui 2012. In cursa se profileaza si alte candidaturi, fostul ministru al ecologiei, Jean-Louis Borloo, seful micului Partid Radical, reflectand la aceasta posibilitate, la fel ca si liderul formatiunii Miscarea Democrata, Francois Bayrou, plasat pe locul al treilea in 2007, dupa Nicolas Sarkozy si Segolene Royal, scrie Reuters.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Assange a primit un avertisment pentru ca a intarziat la verificarea zilnica. Politia a emis un avertisment pentru fondatorul Wikileaks, Julian Assange, dupa ce acesta a intarziat la verificarea zilnica a autoritatilor britanice ordonata de tribunal, in timp ce era eliberat pe cautiune. "Julian Assange a primit un avertisment verbal pentru ca s-a prezentat la verificare in afara termenul convenit. I s-a amintit ca ar putea fi arestat daca evenimentul se repeta", au declarat autoritatile. Site-ul lui Assange a publicat sute de mii de pagini de documente diplomatice si militare americane in ultimele opt luni. Procurorii din Suedia vor sa-l interogheze in legatura cu acuzatiile de agresiune sexuala care nu au legatura cu Wikileaks. Assange a negat acuzatiile si a fost eliberat pe cautiune pentru 200.000 de lire sterline (310.000 dolari) in timp ce se lupta cu extradarea. El trebuie sa stea la conacul unui sustinator din afara Londrei, sa se prezinte la verificari intre orele 14:00 si 17:00 in fiecare zi si sa poarte o eticheta electronica pentru a monitoriza locul in care se afla, anunta CNN.

Purtatorul de cuvant al lui Barack Obama a demisionat. Purtatorul de cuvant al presedintelui SUA Barack Obama, Robert Gibbs, a decis sa plece de la Casa Alba. Totusi, el va continua sa lucreze pentru presedintele american in vederea realegerii acestuia in 2012. Robert Gibbs, purtatorul de cuvant al lui Barack Obama de cand acesta a preluat functia la Casa Alba, in urma cu doi ani, este considerat drept unul dintre cei mai apropiati colaboratori ai presedintelui, un fin tactician politic. Plecarea lui Gibbs vine dupa ce Obama a anuntat ca are in vedere o remaniere pentru a "improspata administratia", dar si in contextul in care "masinaria" pentru viitoarea campanie electorala incepe sa se miste. "Cred ca este normal pentru Robert sa faca un pas inapoi, sa reflecteze si sa se reorienteze. Acest lucru va aduce noi provocari si oportunitati pentru Casa Alba si nu va schimba rolul important pe care Robert va continua sa-l joace la echipa noastra", a anuntat Obama, informeaza AFP.

Celula terorista Al Qaeda descoperita in Sahara. Guvernul marocan a arestat 27 de oameni acuzati de operarea unei celule teroriste in vestul Saharei. Grupul planuia atacuri sinucigase cu masini bomba impotriva fortelor de securitate marocane si straine, precum si jafuri la bancile din Rabat si Casablanca pentru a-si finanta activitatile teroriste, a declarat ministrul de interne Tayeb Cherkaoui. Seful grupului, a spus ministrul, era un membru marocan al Al Qaeda din Maghreb-ul islamic, care opereaza in nordul Africii si are tabere in Algeria, Mauritania si Mali. Ei aveau de gand sa construiasca un post de ariergarda pentru terorism. Ministrul Cherkaoui a oferit putine detalii legate de arestari, dar a spus ca autoritatile au sechestrat un depozit secret de arme, incluzand 30 de carabine Kalashnikov, 2 aruncatoare de grenade si cateva pistoale, aflate in 3 locuri din vecinatatea Amgala, un oras oaza dintr-o zona foarte disputata din vestul Saharei. Anchetatorii au gasit de asemenea harti ale regiunii de granita dintre Algeria si Maroc, scrie New York Times.

Parchetul ucrainean o ameninta cu arestarea pe Iulia Timosenko. Parchetul general din Ucraina a amenintat, miercuri, cu arestarea fostului premier Iulia Timosenko, inculpata pentru abuzuri de putere, apreciind ca aceasta isi aloca prea mult timp pentru citirea dosarului si intarzie astfel transferul documentelor la tribunal. "Daca va mai tergiversa procedura, vom lua masuri in conformitate cu legea", a avertizat judecatorul de instructie Serghei Gorbatiuk. Timosenko a fost inculpata pentru abuz de putere in cadrul unei anchete privind folosirea inadecvata a 380 de milioane de euro primiti de Kiev in schimbul vanzarii cotelor sale de emisii de CO2, in perioada in care conducea Guvernul. Fondurile ar fi fost folosite de Guvern pentru a acoperi necesitatile sistemului de pensii. Timosenko, ce a detinut functia de premier din februarie pana in septembrie 2005, apoi din decembrie 2007 pana la inceputul lui 2010, respinge aceste acuzatii pe care le considera politice. La sfarsitul lui decembrie, un fost ministru de Interne, Iuri Lutenko, apropiat al lui Timosenko, a fost arestat dupa ce Parchetul a apreciat ca intarzie sa-si citeasca dosarul. El a fost arestat preventiv, anunta AFP.