Ambasadorul Egiptului la Vatican a fost chemat acasa pentru consultari in urma mesajului Papei. Ambasadorul egiptean la Vatican a fost chemat de urgenta acasa pentru consultari in urma mesajului transmis de catre Papa Benedict al XVI-lea, mesaj care solicita Egiptului sa faca eforturi mai mari pentru protejarea minoritatii crestine. Un reprezentant al ministerului egiptean de externe a declarat ca remarcile Papei sunt de neacceptat si se constituie intr-un amestec in treburile interne ale statului. Mesajul suveranului a fost transmis luni si a avut ca subiect recentele atacuri asupra crestinilor din Egipt si Irak. In ajunul Craciunului s-a produs un atac cu bomba asupra unei biserici copte din Alexandria. Atentatul s-a soldat cu 23 morti si ulterior a atras dupa sine sporirea fortelor de securitate in jurul bisericilor copte. Mesajul a vizat si Pakistanul caruia i-a fost solicitata abrogarea legilor contra blasfemiei. Suveranul Pontif vorbeste frecvent despre calvarul indurat de crestini in Orientul Mijlociu. In mesajul sau traditional de Craciun, Urbi et Orbi, a solicitat liderilor politici din zona sa fie solidari cu crestinii. La o zi dupa atentatul asupra bisericii din Alexandria a cerut conducatorilor angajamente concrete si constante pentru evitarea acestor tragedii, scrie BBC.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Airbus si compania indiana IndiGo semneaza cel mai mare contract din istoria aviatiei. Compania indiana IndiGo a semnat un acord pentru achizitionarea a 180 de aeronave Airbus A320, dintre care 150 echipate cu un motor nou (A320 NEO). Aceasta este cea mai mare comanda din istoria aviatiei, suma estimata fiind de 16,4 miliarde de dolari. IndiGo, cea mai mare companie aeriana low-cost din India, s-a angajat sa achizitioneze 150 de aeronave pentru distante medii, dotate cu motor NEO A320 ("New engine option" - noua optiune de motor), devenind astfel primul client pentru noul model Airbus. De asemenea, IndiGo a semnat un acord si pentru alte 30 de aeronave clasice, A320. Valoarea tranzactiei nu a fost inca anuntata, dar aceasta s-ar putea ridica la 16,4 miliarde de dolari, potrivit listei de preturi Airbus. "Este vorba despre un contract ferm pentru cel mai mare numar de aeronave din istoria aviatiei civile," au declarat reprezentantii Airbus, anunta AFP.

Guvernul maghiar trimite femeile acasa pentru a face copii. Guvernul conservator al Ungariei si-a facut o prioritate din sustinerea familiilor din patura de mijloc a societatii. Cu o populatie in continua scadere, Ungaria a ajuns sa aiba doar 10 milioane de locuitori fapt care ii face pe multi sa creada ca maghiarii vor fi asimilati de slavi, latini sau germanici pierzandu-si cultura si traditiile. Guvernul vrea sa faca un recensamant la nivel global pentru a stabili cu exactitate numarul etnicilor maghiari. Rata natalitatii se afla in acest moment la 1.27 nasteri/femeie, una dintre cele mai scazute din Europa. Daca eliminam din calcul femeile de etnie rroma aunci procentul scade considerabil. Pentru incurajarea natalitatii guvernul a restabilit concediul de maternitate de 3 ani (care fusese redus de fostul guvern din lipsa de fonduri). Guvernul vrea sa stimuleze si piata locurilor de munca part-time tot ca parte a planului de crestere a natalitatii. In acest moment in Ungaria doar 3% din joburi sunt in regim part-time, in timp ce procentul lor in Olanda este de 30%, informeaza The Guardian.

Robert Gates: Coreea de Nord poate produce rachete balistice intercontinentale. Secretarul de stat american pe probleme de aparare, Robert Gates, a declarat ca Republica Nord Coreeana ar putea dezvolta capabilitati care sa ii permita producerea de rachete balistice intercontinentale in cel mult cinci ani. Acest fapt duce la transformarea Coreei de Nord intr-o amenintare directa la adresa SUA. Secretarul de stat isi bazeaza declaratia atat pe un raport al serviciilor secrete americane ce specifica in anul 2001 ca in 15 ani America va avea de infruntat amenintari nucleare din partea Iranului si Coreei de Nord cat si pe recentele lansari si teste facute de Coreea de Nord in care un progres este evident. Coreea de Nord incearca de mai bine de zece ani sa construiasca rachete cu raza lunga de actiune. Cu toate acestea, testele pentru Taepodong-2 (cu o raza de actiune de 6700 km) arata ca sunt inca departe de atingerea scopului. In timpul testarilor din 2006 racheta nu a rezistat in aer decat mai mult de cateva secunde, in schimb la cele din 2009 a reusit sa ramana in aer un timp mai indelungat, insa tehnic testul a fost un esec. In momentul de fata arsenalul nord-coreean include rachete cu raza intermediara de actiune ce pot atinge o distanta de 3000 km. Pentru SUA nu este un pericol direct, insa aceste rachete ar putea lovi Japonia amenintand astfel si baza militara americana de la Guam, scrie Reuters.

Astronomii americani au realizat cea mai detaliata imagine a Universului. Astronomii de la Sloan Digital Sky Survey au dat publicitatii SDSS-III, cea mai detaliata imagine a Universului facuta vreodata. Imaginea e rezultatul unui deceniu de scrutare amanuntita a cerului pe timp de noapte si ar fi nevoie de mai bine de 500.000 de televizoare HD pentru a o reda la rezolutie completa. Cu mai mult de un trilion de pixeli, aceasta este cea mai detaliata imagine digitala a Universului produsa pana acum. SDSS-III a fost creata cu ajutorul unei camere de 138 de megapixeli, atasata la un telescop de 2,5 metri, la Apache Point Observatory din New Mexico. "In aceasta imagine am detectat o jumatate de miliard de obiecte. Fiecare pixel reprezinta aproximativ trei-miimi de miliardimi de cer si contine informatie in cinci culori diferite ale luminii: verde, galben, rosu, mai rosu decat rosul si mai albastru decat albastrul. Practic, am analizat fiecare portiune de cer prin cinci filtre diferite si am suprapus imaginile obtinute", a declarat David Weinberg, unul dintre astronomii care au lucrat la generarea imaginii SDSS-III, citat de The Guardian.

NASA a descoperit o planeta asemanatoare Pamantului in afara sistemului nostru solar. Naveta spatiala Kepler a descoperit cea mai mica planeta de origine stancoasa asemanatoare Pamantului gasita vreodata in afara sistemului nostru solar. Potrivit NASA, exoplaneta, numita astfel pentru ca orbiteaza o alta stea decat Soarele, a fost botezata Kepler-10b. Aceasta este situata la aproximativ 560 de ani lumina de Pamant, masoara de 1,4 ori diametrul planetei noastre si are o masa de 4,6 ori mai mare. Astronomii au descoperit Kepler-10b in momentul in care planeta a trecut in fata stelei pe care o orbiteaza o data la 20 de ore, diminuand astfel periodic lumina generata de aceasta. "O astfel de variatiune este foarte greu de sesizat. Daca Pamantul ar trece in fata Soarelui, ar provoca o reducere de doar 0,01 la suta din luminozitatea stelei. Imaginati-va ca aveti 10.000 de becuri aprinse si stingeti unul. O astfel de schimbare am sesizat noi", a declarat Nathalie Batalha, membru al echipei Kepler, informeaza CNN.