Doar masina il mai scoate pe roman din casa. De astazi, soferii romani incep lupta cu benzinariile si, timp de trei zile, nu-si vor alimenta masinile, nemultumiti de pretul carburantilor. Sociologii cred ca nu va fi insa o mobilizare prea mare. De astazi, soferii pornesc atacul programat la benzinarii, planul fiind sa nu-si mai alimenteze masinile timp de cel putin trei zile. Asta dupa ce, zilele trecute, multi au ales sa plateasca pentru carburant cu maruntis. Practic, planul protestatarilor este sa nu mai foloseasca masinile si nici sa nu intre in vreo benzinarie. Doar in acest fel, spera soferii, cei care conduc companiile petroliere vor intelege ca preturile carburantilor sunt "exagerate". Ideea de a protesta astfel nu este inedita, fiind pusa in practica pentru prima data in Romania in aprilie 2009. Ca si acum, si atunci protestul a fost legat de "atingerea adusa dreptului de a circula pe patru roti": guvernul introdusese taxa de prima inmatriculare, scrie EVZ.

Subiectele_ZileiFoto: Colaj foto

Cum a ajuns un fagotist roman in orchestra youtube. Dupa ce in 2009, un violonist roman a cantat la Carnegie Hall din New York alaturi de Youtube Symphony Orchestra, in acest an un alt muzician roman a prins un loc in celebra orchestra: fagotistul Laurentiu Darie de la Filarmonica Romana. Laurentiu Darie are 33 de ani si inca de pe bancile Conservatorului canta in cea mai prestigioasa orchestra din Romania: Filarmonica din Bucuresti. Si-a perfectionat studiile la Munchen si a cantat mai peste tot in lume, avand angajamente in locuri exotice ca Mexic, Liban sau Japonia. Dupa ce a aflat de orchestra simfonica a vestitului site youtube, s-a gandit ca o aventura muzicala in plus nu i-ar strica. Realizarea sa este cu atat mai mare cu cat seful juriului si cel ce va dirija concertul de pe 20 martie de la Sydney este marele Michael Tilson Thomas, director la San Francisco Symphony, celebru pentru colaborarile sale cu London Symphony Orchestra si de fapt cu toate marile orchestre ale lumii. Inainte de acest concert, muzicienii vor avea si o perioada de pregatire si de repetitii unde vor fi indrumati de mari maestri ai fiecarui instrument. Concertul va fi transmis in direct pe youtube, informeaza Romania Libera.

Cu sau fara uniforma? Posibilitatea reintroducerii uniformelor scolare starneste o polemica intre cei care le resping – copiii – si cei care le vor – parintii si profesorii. Deputatul PDL Cezar Preda vrea sa depuna maine in Parlament un proiect care prevede obligativitatea purtarii acestor haine scolare in clasele I – VIII. O cercetare din toamna trecuta a Institutului Roman pentru Evaluare si Strategie arata un procent covarsitor al celor care-si doresc din nou uniforme obligatorii in scoli: 84% din cei intervievati spuneau ca sunt de acord cu reintroducerea lor. Toti erau adulti. De aici a pornit ideea deputatului Cezar Preda, care crede ca astfel actul educational ar fi mai riguros, iar problemele din educatie s-ar rezolva. In prezent, la clasele primare, uniforma este obligatorie, iar multe dintre scoli au pastrat-o pe cea clasica, care se gaseste in magazine si costa in jur de 50 de lei, in timp ce la gimnaziu profesorii cu greu ii conving pe elevi sa vina imbracati la fel, scrie Adevarul.

Cum rad strainii de Romania – de la Dacia, masina "tiganilor imputiti" la "mana intinsa", salutul national. Romania e ridiculizata in emisiuni de televiziune, in caricaturi sau in clipuri pe net, in care nationala Dacie Duster este prezentata drept "o masina pe care nu o tine decat scuipat vechi si intarit". Trei institutii au sau au avut atributii directe ori indirecte in a promova imaginea Romaniei in strainatate: Ministerul Turismului, Institutul Cultural Roman si Agentia pentru Strategii Guvernamentale. Cititi mai jos ce spun reprezentantii acestora. "Calitatea europeana pentru un chilipir romanesc" este sloganul cu care se incheie un spot controversat ce parodiaza o reclama la Dacia Duster. Filmuletul, postat pe internet, avea peste 120.000 de vizualizari in prima zi. Agentia pentru Strategii Guvernamentale a avut, in 2008, 8 milioane de euro pentru a imbunatati imaginea romanilor in Spania si Italia. La conducerea ei se afla pe atunci sociologul Alfred Bulai. Acesta spune astazi ca Romania nu ar trebui sa reactioneze prin canale oficiale atunci cand este ironizata in clipuri pe internet, scrie Gandul.

Orase si comune abuziv infiintate. Datorita unor orgolii locale, in ultimii opt ani au aparut 200 de noi localitati, orase si comune. Lipsa de resurse bugetare va conduce, inevitabil, la o reorganizare administrativa. Secţiunea „Dosar“ din aceasta saptamana isi propune o dezbatere pe tema eficientizarii administratiei publice locale, care in prezent cheltuieste mai mult decat incaseaza. Mai mult de jumatate din localitatile din Romania nu reusesc ca din veniturile proprii, taxe si impozite locale, sa-si plateasca macar angajatii din primarii. In ultimii opt ani, de la recensamantul din 2002 si pana la inceputul anului 2010, numarul de orase a crescut de la 265 la 320, iar cel de comune de la 2.686 la 2.860. Raportat la anul 1990, numarul de localitati din Romania a crescut in ritm alert, informeaza Adevarul.

Nunta la biserica din Muzeul Satului. Scoala, han traditional, ateliere si o ulita a minoritatilor vor fi punctele de atractie ale noii sectiuni a Muzeului Satului ce va fi inaugurata in luna mai. Potrivit directorului institutiei, la biserica de secol XVIII din noua aripa s-ar putea oficia slujbe de casatorie. Muzeul Satului va inaugura in primavara un nou sector, "museum vivium", unde va functiona o scoala traditionala de tip Spiru Haret, adica cu doua sali de clasa si o cancelarie intre ele, dar si un han traditional si o ulita a minoritatilor. Noua „aripa" se va intinde pe trei hectare si jumatate, iar terenul apartine muzeului din 1990, insa nu a fost folosit pana acum. Noua aripa este situata intre Palatul Elisabeta si aleea Michael Jackson din Parcul Herastrau, (alee lipita de gardul muzeului aproape de Arcul de Triumf). "Pe aceasta zona nu s-a facut mare lucru, desi au fost aduse niste monumente care nu au fost asezate dupa o idee tematica. Cand am revenit aici, in 2003, dupa incendiu, spatiul era plin de balarii, buruieni crescute pana la streasina monumentelor, si am fost nevoiti sa curatam tot spatiul, operatiune care a semanat cu o defrisare", a declarat directorul general al Muzeului Satului pentru Romania Libera.

Mama din Italia: "M-au chemat sa-mi dea un carucior si mi-au luat copilul". O mama si-a repatriat copilul de un an si jumatate cu ajutorul Asociatiei "Telefonul copilului" de teama ca autoritatile italiene sa nu-l ia de langa ea. Piata nemiloasa a adoptiilor ii face pe cei care lucreaza in centre de plasament din Italia sa-i ia pe copiii romani din familiile lor. Este cazul a doua familii care au căutat ajutor in tara, sunand la Telefonul Copilului. Cu toate ca numarul 116111 nu este apelabil din afara granitelor, acestia au facut tot posibilul sa gaseasca alte contacte pentru a putea primi ajutor de la specialistii Asociatiei "Telefonul copilului", disperati sa nu ramana fara copii. Reprezentantii centrelor de plasament italiene recurg la tot felul de trucuri pentru a-i lua pe copii din familie, chiar daca acestia nu sunt abuzati si parintii ii doresc aproape. Este si cazul unui bebelus de un an si jumatate care a fost luat intr-un centru de plasament pe motiv ca parintii sunt prea saraci. Acestia s-au zbatut insa ca sa-l repatrieze pe micut, lucru ce s-a intamplat in doar trei luni, in conditiile in care exista dosare care treneaza si de cinci ani, relateaza EVZ.

Un cersetor roman, lasat stapan peste casa lor de doi norvegieni. “Numai ale mele, gratis toate!”. Un cuplu de norvegieni si-a pus increderea intr-un cersetor roman si l-au lasat sa aiba grija de casa lor timp de o luna, cat au fost plecati in Venezuela. Knut si Alexa Belandria au fost impresionati de povestea lui Ioan Bandac, un roman de 51 de ani care cerseste in orasul Tromso pentru a plati educatia celor doi fii ai sai din Romania. Desi apropiatii lor au incercat sa le explice in ce pericol se pun incredintandu-i strainului care nici nu le vorbeste limba locuinta si toate bunurile din ea, acestia au vrut sa faca un gest frumos de sarbatori si l-au lasat pe Bandac sa stea in casa lor in luna decembrie. Problema comunicarii a fost rezolvata printr-o aplicatie de traducere de pe un telefon mobil. Knut si Alexa Belandria obisnuiesc sa calatoreasca mult si au spus ca, de multe ori, in timpul deplasarilor, au fost gazduiti de straini. Alexa a declarat ca "acest om nu are nimic, dar totusi daruieste atat de mult!". La randul sau, Knut a spus ca este o lectie de viata, relateaza Gandul.

Produsele din Bulgaria le iau ochii romanilor. Produsele agroalimentare fabricate la sud de Dunare au mare cautare in supermarketurile de la noi. Principalul avantaj al acestora este pretul. Pe rafturile magazinelor din Romania se gasesc tot mai multe produse agroalimentare importate din Bulgaria. Avantajul lor principal este acelasi: pretul. Beneficiind de taxe mai mici, care ii fac competitivi, vecinii de la sud de Dunare ne cuceresc piata cu produse care sunt mai accesibile pentru buzunarul romanilor. Cercetand rafturile unui hipermarket local, puteti gasi diferente care merg de la cateva zeci de bani la cativa lei, pentru produse din aceeasi categorie, fie ca vorbim de ulei, orez, faina, fasole boabe, produse lactate, sucuri, carne de pui sau porc. Totodata, ne mai aprovizionam de la bulgari cu rapita, grau sau floarea-soarelui. Potrivit datelor primite de la Institutul National de Statistica (INS), Romania a importat de la bulgari, in primele noua luni ale anului trecut, produse agroalimentare in valoare totala de 1,01 miliarde euro, in timp ce in tot anul 2009 valoarea acestora s-a ridicat la 941 milioane euro, scrie EVZ.

Cluj: Stapanii unui tinut uitat de lume. Vezi cum decurge viata intr-un sat cu numai doi locuitori. Sotii Lina si Nicolae Borza sunt singurii din Mortesti, judetul Cluj, un sat cu un nume, parca, predestinat pieirii. Aflat la 12 kilometri de Ceanu Mare, resedinta de comuna, si la opt kilometri de cea mai apropiata locuinta, satul Mortesti este una din putinele localitati din tara cu doi locuitori. In 1966, Mortestiul numara 251 de suflete. Conditiile grele i-au izgonit pe oameni spre locuri mai apropiate de lume. In sat erau dinainte de Revolutie doar doua familii. Una a plecat, in urma cu doua luni. Familia Borza traieste de pe urma micii gospodarii. „Am terminat si eu, si sotia cate opt clase, pe care le-am facut in Dosul Napoului. Asa era pe vremuri. Dar n-am lucrat niciodata decat aici, cu animalele. Pensie nu am luat niciodata. Sotia capata vreo 300 de lei pe luna, pentru ca ea a figurat in registrul Colectivului“, isi incepe povestea Nicolae Borza (64 ani), citat de Adevarul.

Mr. Criza. Romanul care a supravietuit la trei falimente. Un om ce si-a revenit dupa un faliment e un luptator. Un "erou" al economiei de piata. Unul care s-a ridicat dupa doua falimente este "unicat al naturii" si ar trebui protejat prin lege. Daca e insa unul ce a trecut prin trei, il vezi cum respira langa tine si mai mult, face din nou bani, il pui frumos intr-o poveste si o predai la scoala, la lectia de supravietuire. Primul lucru pe care il simti venind din el e optimismul. Nu ai spune ca in urma cu cateva luni a pierdut o afacere de cateva milioane de euro. Ionel Agrigoroaei ar avea toate motivele sa urasca lumea. Si "piata libera". De trei ori a pierdut tot, de trei ori a reusit sa se ridice si sa mearga mai departe, scrie Gandul.

Sezonul reducerilor, o "gluma proasta" si in 2011. Prima zi oficiala de reduceri a insemnat mai degraba furnicar in malluri, slalom printre haine rascolite si vanzatoare depasite de situatie decat preturi mici. Desi magazinele au furat si anul acesta, ca intotdeauna, startul reducerilor, ziua oficiala a taierii zerourilor a umplut mallurile, astfel ca pentru claustrofobi nu a fost o idee prea buna sa iasa la cumparaturi, mai ales ca ziua reducerilor a picat intr-o sambata. In unul din cele mai mari malluri bucurestene, vanatoarea de chilipiruri s-a transformat intr-un spectacol pestrit: de la "dependente de cumparaturi" cocosate de sacose cu brandul la vedere, "dame de pica" la bratul unor domni bine, vedete si fotbalisti autohtoni, pana la copii incolaciti de piciorul parintilor. Pe scurt: tocuri si parfum, carucioare si urlete de copil, carduri si pungi de cumparaturi, fast-food sau cafea de fite. Poate si film, pentru cine mai apuca, scrie EVZ.