Destainuirile-surpriza ale directorului Eugen Bogatu. Schema escrocheriei cu rambursari ilegale de TVA de 60 milioane euro: contracte false, firme-paravan, oficiali mituiti, societati subminate de cei care le conduceau. Ancheta in dosarul fraudei de 60 milioane euro cu rambursari de TVA, orchestrata de libanezul Said Baaklini, pune in lumina amanunte surprinzatoare, gratie declaratiilor facute de fostul sef al Directiei Domenii Portuare din Portul Constanta, Eugen Bogatu, aflat in arest preventiv. Potrivit surselor RL, circuitul fraudulos al celor patru generatoare, supraevaluate de Baaklini de 50 de ori, a fost reconfirmat de Bogatu in momentul in care acesta a reconstituit istoricul relatiei sale cu afaceristul libanez. Eugen Bogatu a declarat in fata procurorilor ca il cunoaste pe Said Baaklini de 4-5 ani, adica de cand acesta din urma detinea cele doua societati mentionate in dosarul escrocheriei, Libarom si Mike Trading. "Practic, fara sa vrea, Bogatu i-a deconspirat pe Baaklini si pe sefii UCM Resita, intrucat acestia prezinta firma Mike Trading, in declaratiile date in ancheta, ca pe una independenta de Said Baaklini. De fapt, e doar o anexa a acestuia", arata sursele RL. Acestea mai adauga faptul ca, dupa ce a fost contactat de omul de afaceri libanez pentru a-l sprijini in executarea rapida a exportului utilajelor in Guineea, Eugen Bogatu l-ar fi atentionat pe Said Baaklini ca efortul nu va fi gratuit. De altfel, unul din motivele care au stat la baza arestarii fostului sef al directiei Domenii Portuare l-a constituit tocmai faptul ca oficialul de la Domenii Portuare i-a pretins libanezului 2.000.000 lei pentru a-l sprijini, informeaza Romania libera.

subiectele zileiFoto: Colaj foto

Ialomitianu pleaca in paradisul fiscal dupa banii benzinarilor. Petrolistii, catre romani: "De ce nu boicotati si cartofii?". Scumpirea benzinei anul trecut a fost de bun augur pentru bugetul statului. In 2010, statul a incasat cel putin 3,5 miliarde de euro din vanzarea carburantilor, atat din taxa de drum, cat si din acciza si din TVA. Ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu, sustine ca Fiscul trebuie sa deruleze actiunile curente de verificare a companiilor petroliere, pentru a stabili daca nu cumva acestea isi "ascund" o parte din profituri in paradisurile fiscale. "ANAF desfasoara actiuni de control, sa vedem daca s-a incalcat legislatia fiscala, daca se transfera profit in mod ilegal in alte zone", a declarat ministrul la postul public de radio. Ialomitianu a precizat ca exista semnale ca unele companii nu respecta legea in ceea ce priveste transferul de profit, scrie Gandul.

"Rechizitoriul" bossului OTV facut de tatal sau. Nicolae Diaconescu (86 de ani), tatal patronului OTV, spune ca nu are nevoie de banii fiului sau, fiindu-i suficienta pensia de ofiter. Nicolae Diaconescu dezvaluie "infractiunile" copilariei comise de celebrul sau fiu, de la manipularea rudelor pana la infiintarea primului ziar cu bani obtinuti din specula cu fulare. Cunoscut si respectat in tot Caracal, fostul maior de aviatie, iesit la pensie cu gradul de locotenent-colonel, crede ca, decat necunoscut in Capitala, mai bine fruntas in urbea sa natala. Pensionat de 33 de ani, n-a putut sta linistit, ci, ca un venerabil jupan Trahanache, s-a implicat si se implica in tot felul de comitete si comitii locale, mentioneaza Adevarul.

Solutii de avarie pentru ieftinirea benzinei. Confruntate cu scumpirile repetate la pompa, guvernele statelor UE cauta metode de reducere a pretului. Executivul roman tine inca taxa "centul pe litru". Statul este singurul care poate interveni acum pentru a reduce pretul carburantilor, cred specialistii contactati de EVZ. Cum? Evident, prin reducerea taxelor, masura pe care guvernul britanic, de exemplu, intentioneaza sa o ia. Pretul tot mai mare al carburantilor, care a depasit pragul de 5 lei pe litru la benzina, a pus pe jar soferii din Romania. "Reducerea taxelor este foarte simplu de facut, e la indemana guvernului. De ce nu ar micsora TVA de la 24 la 19%?", ne-a declarat Andrei Chirilescu, specialist in domeniul petrolier, scrie EVZ.

Mircea Badea, despre afirmatiile lui Lazaroiu: Sunt un clovn trist pe banii mei. Mircea Badea a declarat luni, la "Sinteza zilei", ca recunoaste caracterizarea pe care i-a facut-o Sebastian Lazaroiu, fiind intr-adevar "un clovn trist" - asa cum sunt toti clovnii -, realizatorul TV precizand insa ca este "un clovn trist pe banii lui", spre deosebire de consilierul prezidential. Mircea Badea a comentat afirmatiile facute despre el de consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu, luni. Lazaroiu a fost intrebat, in timpul unei discutii online cu cititorii Hotnews, de ce nu l-a reclamat pe Mircea Badea la CNA "pentru injurii si aluzii rautacioase". "Nu te poti supara pe un clovn. Mircea Badea crede ca, daca Voiculescu nu l-a obligat (inca) sa poarte un nas rosu de plastic, lumea crede despre el ca e mai mult decat un clovn. Nu, nu crede. E un clovn trist. Si stie si el de ce. Pentru ca si daca vrea sa plece de acolo, la orice televiziune s-ar duce, ar primi aceeasi oferta - un post liber de clovn. Se pare ca nu sunt sanse de recalificare in cazul lui", a raspuns el, potrivit Gandul.

Pretul softului CNAS, umflat. Contractul pentru realizarea sistemului informatic din sistemul asigurarilor de sanatate a crescut prin metoda aditionalelor. Contractul initial de 74 de milioane de euro, semnat de Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate cu SIVECO si HP a crescut in timp cu 33%, ajungand la 104 milioane de euro. Conform unui audit intern, incheiat la finele anului 2009, contractul pentru realizarea Sistemului Informatic Unic Integrat (SIUI) contine numeroase clauze care avantajeaza consortiul care a castigat licitatia, in detrimentul CNAS. Pentru a nu fi declansat un scandal imens din cauza investitiei paguboase de peste 100 de milioane de euro intr-un sistem informatic depasit, bosii CNAS au tinut raportul la secret. In 1999, CNAS a fost abilitata sa realizeze un parteneriat cu un furnizor, scrie Adevarul.

Cum fac romanii milioane de euro din traficul de copii. Capii retelelor, care pot scoate pana la 14 milioane de euro pe an exploatand minori in Londra, ii ingrozesc pe micutii infractori cu povesti despre torturile politiei si cruzimea asistentilor sociali. Fiecare copil produce in medie 140.000 de euro pe an. Copiii din Estul Europei si in special din Romania sunt vanduti unor traficanti din Marea Britanie, tinuti in conditii mizerabile si trimisi pe strazi sa fure din buzunare si sa cerseasca, arata o ancheta a Oficiului de Politie al Uniunii Europene (Europol). Daily Express, care publica informatii despre aceasta ancheta, spune ca micutii sunt exploatati de "bande de tigani din Romania". Copiii provin din familii sarace, care fie sunt obligate sa-i dea pentru a scapa de datorii, fie aleg sa-i vanda sau sa-i inchirieze pentru a face bani pe seama lor. Traficantii din Romania ii vand mai departe retelelor din Marea Britanie, pentru 16.000 de lire sterline (19.000 euro), in medie, potrivit Europol, mentioneaza Romania libera.

"Potcoava" din Vitan: teapa de milioane de euro. Dezvoltatorii unui complex rezidential au depasit cu doi ani termenul de finalizare a locuintelor. Un singur bloc din patru e gata. Si are subsolul plin cu apa. Vitan Platinum Towers, un complex rezidential in forma de potcoava, ridicat langa statia de metrou Mihai Bravu, are subsolul inundat cu apa si, din cele patru scari cate ar fi trebuit sa fie locuite astazi, doar la una s-au mutat proprietarii. In total, vreo 90 de persoane, cate inventariaza prima lista cu datoriile la intretinere, lipita cu scotch pe un perete de la parterul blocului: la intrare, in scara A, relateaza EVZ.