Gripa porcina omoara, dar nu-i sperie pe romani. In ciuda deceselor recente, atat medicii, cat si romanii de rand sunt relativ indiferenti la virusul pandemic, dupa isteria iscata anul trecut. In Iasi, din patru pacienti confirmati in acest an cu infectia A/H1N1, doi au decedat: o femeie de 29 de ani si un barbat de 60 de ani. In ambele cazuri obezitatea a fost principalul factor de risc. Un alt caz tragic a fost inregistrat ieri la Ploiesti, unde o tanara in varsta de 23 de ani, diagnosticata cu A/H1N1, a murit. Femeia, insarcinata in 28 de saptamani, era internata de saptamana trecuta la Spitalul de Obstetrica si Ginecologie din oras. Fatul pe care il purta in pantece a murit si el la scurt timp dupa ce a venit pe lume prin operatie cezariana. Cazurile nu impresioneaza insa foarte mult: carantina care se instituia anul trecut prin spitale e data uitarii, iar vestea revenirii gripei e vazuta ca o manipulare a companiilor farmaceutice, dornice sa-si vanda cat mai multe vaccinuri si in acest an, scrie EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Cat costa ideea lui Traian Basescu de a da 11.600 de euro de la buget pentru candidatii la parlamentare si locale. Presedintele Traian Basescu a propus, marti, ca viitoarele campanii electorale pentru locale si parlamentare sa fie finantate integral de la bugetul de stat, fapt care, in opinia sa, ar elimina mita electorala si finantarea frauduloasa a partidelor. Basescu a venit cu aceasta propunere, marti, la o dezbatere organizata de Institutul de Studii Populare. "Trebuie sa avem forta sa intrerupem mita electorala si sa curatam alegerile, asumandu-ne standarde de cost pe fiecare stat si dandu-i bani de la bugetul de stat sau de la cel local" , a afirmat Basescu, avansand si o limita a cheltuielilor - 50.000 de lei (aproximativ 11.600 de euro) per candidat, per colegiu. "Cand ai doar 50.000 de lei, tare usor ii numeri candidatului afisele si sepcutele. Stii de unde are banii - de la buget - si ii justifica cu facturi. Daca nu, plateste. Plateste daca i-a baut la carciuma", a spus presedintele, anunta Gandul.

Unde loveste amenda pe parloaga. Miza proiectului de lege conceput de Ministerul Agriculturii care prevede o amenda de 400 de lei pentru terenurile nelucrate este de a readuce pamanturile in circuitul agricol. Fermierii si oamenii de afaceri considera ca "taxa pe parloaga" este o masura gresita. Supraimpozitarea terenurilor nelucrate ar fi fost o solutie mai eficienta. Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, a anuntat ca "proiectul de lege privind amendarea proprietarilor care nu-si lucreaza terenurile cu circa 400 de lei se afla pe masa premierului si va fi trimis in Parlament in aceasta primavara. Adrian Radulescu, secretar de stat in acelasi minister, sustine insa ca proiectul mai are aspecte tehnice de finalizat si se afla inca la minister. Cert este ca proprietarilor care nu isi lucreaza terenurile li se pregatesc amenzi usturatoare. Radulescu spune ca aceasta initiativa are ca prim scop eliminarea... buruienilor! In al doilea rand, introducerea terenurilor nelucrate in circuitul agricol, iar in al treilea rand, imbunatatirea activitatii agricole la nivel national, informeaza Adevarul.

Sex-shop-ul, paravan pentru medicamente ilegale. Multe dintre sex-shop-urile din Romania desfasoara afaceri banoase cu medicamente si suplimente alimentare neautorizate. Aceste produse vandute ca afrodisiace contin, de multe ori, substante care pun in pericol sanatatea cumparatorilor sau chiar sunt interzise consumului uman. Majoritatea romanilor trec pe langa sex-shop-uri fara sa le bage in seama si chiar daca le observa intorc capul rusinati. Ascunse in spatele unor geamuri fumurii, aceste magazine sunt ignorate pana si de autoritatile care ar trebui sa le controleze. De aceea, sex-shop-urile au ajuns locul perfect pentru a incalca legea. Aici se vand, in voie, medicamente care nu sunt autorizate de Agentia Nationala a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale (ANMDM) sau suplimente alimentare declarate naturale, dar care contin substante interzise consumului uman, scrie Romania Libera.

Lucrarile la pasajul rutier Mihai Bravu - Splaiul Unirii vor dura doi ani, nu unul. Lucrarile la noul pasaj rutier suprateran construit pe banii Primariei Municipiului Bucuresti vor costa, in prima faza, 28,6 milioane de euro. Municipalitatea a restrictionat deja, incepand de ieri, traficul in intersectia Calea Vacaresti - Soseaua Mihai Bravu - Splaiul Unirii, cu toate ca, pana in luna martie, in zona se executa doar lucrari de proiectare a constructiei, potrivit documentelor oficiale care au insotit procedura de atribuire a lucrarilor. Aceste documente mai dezvaluie faptul ca termenul pentru finalizarea lucrarilor de constructie a pasajului rutier este de 24 de luni de la semnarea contractului, si nu de 12 luni, asa cum au precizat reprezentantii Primariei Capitalei. Mai mult, Primaria Municipiului Bucuresti a cerut proiectantului o garantie a lucrarilor de doar doi ani, anunta Puterea.

Baricada anticomunista a mai pierdut un erou: Cristi Paturca. Una dintre dorintele artistului, exprimate in timpul vietii, a fost aceea ca, atunci cand va muri, sa fie incinerat, iar cenusa sa-i fie imprastiata in Piata Universitatii. Prietenii ii vor respecta dorinta. Cristi Paturca, autorul "Imnului golanilor", s-a stins ieri, la doar 46 de ani, intr-o garsoniera din Drumul Taberei, in care statea cu chirie. In ultima vreme, copilul teribil al Pietei Universitatii a stat mai mult prin spitale: suferea de TBC si de ciroza. Folkistul a murit in jurul orei 13.30. Producatorul lui, Alexandru Blidareanu, a declarat pentru "Evenimentul zilei" ca, in ultimele zile, artistul se simtea bine, pregatea un nou album si lucra la al doilea volum al cartii sale "Mi-e greu titlul de erou": "Pe la ora 14.00, m-a sunat un prieten si mi-a zis ca nu raspunde Cristi la telefon. Am ajuns la blocul in care locuieste. Intre timp m-a sunat si prietena lui, Ioana, si mi-a zis ca a murit Cristi. Inca nu stim cauzele decesului. Una dintre dorintele sale, exprimate de nenumarate ori in timpul vietii, a fost aceea ca, atunci cand va muri, sa fie incinerat, iar cenusa sa sa fie imprastiata in Piata Universitatii. Ii vom respecta dorinta", informeaza EVZ.

Chitantier special pentru donatiile la Catedrala Neamului. Donatiile pentru Catedrala Neamului facute la nivelul parohiilor din cuprinsul eparhiilor Patriarhiei Romane vor fi inregistrate pe un chitantier special unic, pentru evitarea confuziilor cu alte colecte, propunerea urmand sa fie facuta de Cancelaria Sfantului Sinod in sedinta din 16-17 februarie. Potrivit Patriarhiei Romane, aceasta propunere are ca scop asigurarea transparentei procedurii de colectare a donatiilor si evitarea confuziilor cu donatiile in alte scopuri facute la fiecare parohie, scrie Gandul.

De ce nu-si declara romii etnia. Nimeni nu stie cati romi sunt cu adevarat in Romania. Cert e ca toti nu se vor declara niciodata, spune expertul pe romi din Bihor. In acte sunt 535.140 de romi, dar nu toti s-au declarat la recensamantul din 2002. De ce nu-si declara romii etnia? Motivele difera in functie de comunitate. Expertul Prefecturii judetului Bihor, Carmen Mitricoiu, a zis ca "toti nu se vor declara niciodata" si ca "majoritatea se declara maghiari pentru ca nu mai vorbesc limba romani si traiesc in comunitati maghiare". La Satu Mare, Rozalia Bondra, fost expert pe romi pana in 2010, a zis ca "foarte multi s-au declarat maghiari" si "doar cei care vorbesc limba romani s-au declarat romi, adica 25% din ei". "Principalul motiv pentru care la noi nu s-au declarat este ca multi s-au considerat maghiari, iar unele comunitati, pe considerentul ca au fost asimilati, chiar doresc sa isi renege etnia", a zis Alin Lacatus, expert pe romi in judetul Salaj, anunta Adevarul.

Romanii care traficau drogurile columbienilor sunt fosti soferi de TIR. Trei soferi de TIR din Romania au ajuns sefi de retele de trafic international de droguri. Ultimul capturat este Constantin Nadolu, care, impreuna cu Catalin Iosef, nepotul iluzionistului Iosefini, intentiona sa treaca prin Romania peste doua tone de cocaina. Arestarea, saptamana trecuta, a traficantului de cocaina Constantin Nadolu dezvaluie un tipar al romanilor care au avansat in ierarhia retelelor internationale. Fostii soferi de TIR sunt cei mai eficienti si greu de depistat sefi de retele de trafic international de droguri. Ei au exercitiul comertului la negru cu blugi, cafea si guma de mestecat, spun ofiterii antidrog. Dupa 1990, unii soferi de TIR s-au specializat in contrabanda cu cafea si tigari, iar apoi au trecut la trafic de droguri, ajungand, in scurt timp, capi de retele internationale. Intre cei mai cunoscuti sefi de retele din Romania, care au fost capturati in ultimii ani, sunt Emil Crivac, George Laurentiu Dinu si Constantin Nadolu, informeaza Romania Libera.

Cica vrem sa intram in Schengen cu otrepele astea de vamesi. La sfirsitul saptaminii trecute, DIICOT Timis a sters pe jos cu Aurel Matiut, jupinul Directiei Regionale Vamale (DRV) din Banat. Procurorii i-au pus sub nas actul de incepere a urmaririi penale pentru abuz in serviciu, favorizarea infractorului si neglijenta in serviciu. Totul se trage de la faptul ca, la sfirsitul anului trecut, doua autotrailere inregistrate ca transportind caramizi, in fapt burdusite cu 34 de mii de pachete de tigari de contrabanda, au trecut ca prin brinza prin Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Jimbolia, fiind depistate intimplator in trafic, de Politia de Frontiera Timis. Normal, dupa arestarea soferilor si a capului retelei, procurorii de la DIICOT au incercat sa stabileasca gaura din bugetul de stat, cerind DRV Timis sa comunice cifra exacta cu care a fost prejudiciat statul roman. Doar ca, intr-un exces de euforie, directorul Matiut a dat un replay catre magistrati, pe o coala A4, sub semnatura privata si stampilata cu sigiliul DRV Timis, ca nu poate calcula minusul din buzunarul statului roman, pe motiv ca lipsesc normativele. Integral in Academia Catavencu.