Fost bancher elvetian care a colaborat cu WikiLeaks, condamnat pentru incalcarea secretului bancar. Fostul bancher elvetian Rudolf Elmer, care a oferit de mai multe ori WikiLeaks date privind clienti de banci care ar fi incercat sa scape de Fisc, a fost condamnat miercuri de un tribunal din Zurich la o amenda cu suspendare pentru incalcarea secretului bancar. Tribunalul de prima instanta din Zurich l-a gasit vinovat pe Elmer, in varsta de 55 de ani, ca a incalcat secretul bancar de mai multe ori, precum si de coercitie si amenintare in mai multe cazuri, dar l-a gasit nevinovat de o alerta cu bomba care il viza pe fostul sau angajator, Julius Baer. Judecatorul Sebastian Aeppli l-a condamnat pe Elmer la o amenda pecuniara totala de 7.200 de franci elvetieni (5.500 de euro), insotita de o suspendare de doi ani, scrie AFP.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Bulgaria omagiaza victimele comunismului la initiativa fostilor presedinti. La initiativa fostilor presedinti Jelio Jelev si Petar Stoianov, guvernul bulgar a declarat ziua de 1 febrarie drept Ziua Recunoasterii si Omagierii victimelor regimului comunist. Potrivit fostilor presedinti, marcarea zilei de 1 februarie va oferi tuturor o intelegere mai corecta asupra evenimentelor din trecutul recent fara de care Bulgaria nu va putea sa isi asume statutul de tara libera, democratica si onorabila in cadrul Uniunii Europene. In data de 1 februarie 1945 au avut loc primele executii ale unor demnitari bulgari de catre asa-numitul Tribunal al Poporului. Acesta a fost creat de Frontul Patriei, organizatie care reunea mai multe partide de stanga - cele care au dat o lovitura de stat pro sovietica in 9 septembrie 1944, in timp ce armata sovietica patrundea pe teritoriul bulgar. In 1947 Partidul Comunist Bulgar reusise sa absoarba Frontul Patriei. Tribunalul Poporului a fost creat pentru a se ocupa de judecarea persoanelor vinovate de incheierea aliantei cu Germania Nazista in timpul celui de-al doilea razboi mondial. In sfera sa de lucru si decizie intrau insa si burghezii sau elita bulgara, anunta Novinite.

Scrisoarea Vaticanului a fost interpretata gresit de irlandezi. O scrisoare transmisa in 1997 de Vatican catre episcopii irlandezi este astazi in lumina reflectoarelor. Continul scrisorii facut public marti de catre AP arata ca reprezentantul Vaticanulu in Irlanda a atras atentia episcopilor ca raportarea catre politie a cazurilor de pedofilie depistate la reprezentanti ai bisericii ridica serioase probleme de natura morala si canonica. O ancheta realizata la cererea guvernului irlandez a ajuns la concluzia ca Arhidioceza Dublin ar fi inteles din respectiva scrisoare ca nu ar trebui sa merga la politie si sa raporteze abuzurile. Pe de alta parte victimele acuza politica Vaticanului de a tainui crimele comise de preotii pedofili. Vaticanul a declarat miercuri ca scrisoarea indemna la o respectare mai meticuloasa a legilor bisericesti tocmai pentru a se asigura ca preotii pedofili nu au portite de scapare in fata legilor civile. Vaticanul a subliniat inca o data ca sub nicio forma scrisoarea nu trebuia interpretata ca indemn la nerespectarea legii, informeaza Fox News.

Bolivia cere libertate pentru mestecarea frunzelor de coca. De mai bine de jumatate de secol mestecarea frunzelor de coca a fost interzisa la nivel mondial. Bolovia a initiat o campanie pentru scoaterea frunzelor de coca de pe lista drogurilor interzise de ONU. Coca este o planta raspandita la scara larga in Anzi si este folosita ca planta medicinala. Frunzele care contin mici cantitati de cocaina au proprietati curative iar mestecarea lor face parte din traditia si cultura boliviana. Presedintele Evo Morales, care a fost intr-o vreme liderul sindicatului crescatorilor de coca, spune ca planta in stare pura nu este un drog si ca este folosita de bolivieni ca medicament de sute de ani. Totodata frunzele sunt folosite si ca materie prima pentru obtinerea cocainei pure. Potrivit Washington Office, SUA se va opune oricarei incercari de modificare a nomenclatorului drogurilor ilegale. Cu toate acestea daca nu exista atitudini oficiale de blocare a campaniei boliviene aceasta ar putea avea succes. Daca pana pe 31 ianuarie 2011 nici un stat nu se declara impotrva initiativei boliviene, modificarea in nomenclator ar trebui sa se opereze automat. Ministrul afacerilor externe bolivian, David Choquehuanca se afla acum intr-un turneu european solicitand liderilor sa nu le blocheze initiativa. Pana acum totul pare sa mearga bine, Spania oferindu-se chiar sa joace un rol de mediator in speranta ajungerii la o solutie agreata de toate partile, scrie CNN.

Congresul Vietnamez a confirmat noua conducere a tarii. Congresul Partidului Comunist Vietnamez l-a reales in functia de prim-ministru pe Nguyen Tan Dung. Totodata s-au mai facut urmatoarele numiri: Nguyen Phu Trong este seful partidului, in timp ce Truong Tan Sang este noul presedinte al tarii. In comitetul central al partidului au fost numiti in functie mai multi militari. Potrivit analistilor, partidul avea nevoie de intariri din sfera militara datorita vecinatatii cu China a carei putere este in continua crestere. Observatorii internationali au declarat ca toti votantii au ridicat la unison steguletele rosii aproband astfel noul plan pe 5 ani si noua conducere. Odata cu incheierea Congresului, Vietnamul va reintra in normalitate dupa cateva luni de agitatie. Scopul declarat al noii conduceri este acela de a ridica Vietnamul in maximum 10 ani la statutul de tara industrializata, informeaza BBC.