Tunisia: Guvernul de tranzitie a decretat 3 zile de doliu national. Guvernul tunisian de tranzitie a decretat, joi, trei zile de doliu national in memoria victimelor evenimentelor recente, a declarat purtatorul de cuvant al executivului, Taieb Baccouche. In cadrul primei sedinte a Cabinetului de dupa era Ben-Ali, noul guvern tunisian a mai adoptat un proiect de lege de amnistie generala si a decis reluarea cursurilor in scoli si in universitati, incepand cu saptamana viitoare. Protestatarii tunisieni continua sa ceara demisia guvernului de tranzitie, pe motiv ca din acesta fac parte si cativa ministri din regimul fostului presedinte, Ben-Ali, care a fugit din tara sub presiunea strazii, dupa 23 de ani de conducere autoritara. Peste o suta de oameni au fost ucisi in Tunisia in ultimele cinci saptamani, potrivit Organizatiei Natiunilor Unite, citate de AFP.

presa in diagonalaFoto: Colaj foto

Barack Obama ar putea candida pentru un nou mandat in 2012. Casa Alba a lasat sa se inteleaga ca Barack Obama ar putea candida din nou pentru prezidentiale in 2012. Actualul presedinte si-a inceput joi a doua jumatate a mandatului, pe fondul unei cresteri in sondaje si a unei ameliorari a economiei. "Cred ca este probabil ca Barack Obama sa candideze pentru un nou mandat de presedinte in 2012", a declarat purtatorul de cuvant al lui Obama, Robert Gibbs, dupa ce presa americana a publicat informatii referitoare la o eventuala schimbare a echipei prezidentiale inainte de campania electorala de anul viitor. "Presedintele se va inscrie, probabil, in Comisia Federala Electorala si va deveni un candidat oficial pentru al doilea mandat de 4 ani. Momentan, putem spune cu siguranta ca am inceput sa facem progrese pentru a repune economia americana pe picioare", a mai declarat Gibbs. Pentru prima data de la jumatatea anului 2009, popularitatea lui Barack Obama a crescut peste pragul simbolic de 50%, potrivit unui sondaj realizat de NBC News/Wall Street Journal, mentionat de AFP.

Wall Street a inchis in scadere, in ciuda indicatorilor pozitivi. Bursa de pe Wall Street a incheiat sedinta de tranzactionare de joi in scadere, in ciuda publicarii unor indicatori pozitivi si a castigurilor corporative puternice, ulterior subminate prin temeri ca statul chinez ar putea sa-si limiteze cresterea. Astfel, la sfarsitul sedintei de joi, indicele Dow Jones Industrial Average s-a depreciat cu 2,49 puncte sau 0,02%, ajungand la 11.882,80 puncte. Standard & Poor's 500, indicele celor mai reprezentative companii americane, a inchis in scadere cu 1,66 puncte sau 0,13 %, pana la 1. 280,26 puncte, in timp ce Nasdaq Composite, indicele care monitorizeaza tendinta companiilor tehnologice, a inchis cu 21,07 puncte in scadere sau 0,77% pana la 2.704.29 puncte.

Descoperirea unei fosile vechi de 160 de milioane de ani a permis stabilirea sexului la pterozauri. Descoperirea unei fosile de pterozaur foarte bine conservate ofera noi indicii cu privire la aceasta specie de reptile zburatoare care au trait in Era Dinozaurilor, acum mai bine de 65 de milioane de ani. Fosila care dateaza de aproximativ 160 de milioane de ani a fost descoperita in China si ofera prima dovada legata de sexul acestor reptile disparute. Fosila a fost descoperita in provincia Liaoning din nord-estul Chinei, intr-o formatiune geologica care dateaza din perioada Jurassicului Mijlociu. "Fosila este a unui Darwinopterus (un fel de pterozaur), care si-a gasit sfarsitul in timp ce depunea un ou, ceea ce ne demonstreaza faptul ca a fost femela. Descoperirea ne-a permis sa determinam cu certitudine sexul animalului, un eveniment foarte rar in ceea ce priveste studiul fosilelor si o premiera in cazul pterozaurului", a declarat David Unwin, paleo-biolog la Universitatea din Leicester, Marea Britanie si co-autor al studiului despre pterozauri care va fi publicat maine in revista Science. Fosila denumita "Doamna T." are o anvergura a aripilor de 78 de centimetri si soldurile mai late decat pterozaurii masculi. Moartea reptilei a fost provocata, cel mai probabil, de o eruptie vulcanica, intrucat acestea erau foarte frecvente in acea perioada in China, informeaza AFP.

Sri Lanka: Inundatiile ar putea lasa 400.000 de copii fara hrana. Peste 400.000 de copii din Sri Lanka se confrunta cu o criza alimentara fara precedent, in urma inundatiilor devastatoare care au afectat tara. Potrivit organizatiei Salvati Copiii, in Provincia de Est, partea cea mai afectata a tarii, deteriorarea terenurilor agricole ar putea lasa fara hrana peste un milion de oameni, dintre care 400.000 de copii. Ministerul Agriculturii din Sri Lanka a raportat ca 21% din culturile de orez ale tarii au fost distruse in totalitate. Organizatia Natiunilor Unite a lansat un apel de urgenta pentru victimele inundatiilor care au ucis zeci de oameni, au devastat mii de case si au distrus sursele vitale de apa potabila. Tsunami-ul din 2004 a avut un bilant de 400.000 de victime in Sri Lanka, lasand 2,5 milioane de oameni fara case, relateaza The Guardian.

SUA: Peste un milion de imigranti si-au gasit locuri de munca in ultimii doi ani. Peste un milion de imigranti si-au gasit de lucru in ultimii doi ani in Statele Unite ale Americii, in conditiile in care rata somajului a ramas aproape de 10 procente, iar criza financiara a determinat scaderea drastica a locurilor de munca. Intre 2008 si 2010, 1,1 milioane de imigranti s-au angajat in Statele Unite ale Americii. Se estimeaza ca 35% dintre acestia sunt muncitori ilegali. Acestea sunt concluziile unei analize realizate de cercetatorii Centrului pentru Studii ale Pietei Muncii de la Universitatea Northeastern din Boston, folosind date emise de Biroul de Statistica a Muncii din Statele Unite ale Americii. Cei mai multi dintre cei peste un milion de imigranti sunt tineri necalificati sau semi-calificati si ocupa locuri de munca in domeniul constructiilor, fiind dispusi sa lucreze pentru salarii mai mici. Cu o rata a somajului de 9,7%, crearea de locuri de munca pe piata interna se afla in topul angendei prezidentiale americane. Barack Obama ar putea recurge chiar la inasprirea legislatiei pentru imigranti, desi cei mai multi dintre acestia sunt hispanici, iar Partidul Democrat se bazeaza pe votul lor, informeaza Reuters.