Fostul dictator haitian si-a exprimat "profunda tristete" pentru victimele guvernarii sale. Fostul dictator haitian Jean-Claude Duvalier si-a exprimat vineri "profunda tristete" pentru "victimele guvernarii sale" si a facut un apel pentru "reconciliere nationala", in prima sa aparitie in fata presei din ultimele cinci zile de la intoarcerea sa in tara. "Sunt aici sa-mi exprim solidaritatea in aceste vremuri dificile", a adaugat Duvalier, la un an de la cutremurul care a devastat Haiti. Fostul dictator i-a indemnat pe haitieni la reconciliere nationala si a spus ca spera la o "relaxare rapida a crizei politice" care macina tara la doua luni dupa alegerile prezidentiale. Jean-Claude Duvalier este anchetat in prezent pentru crime impotriva umanitatii comise in timpul dictaturii sale (1971-1986), informeaza AFP.

presa in diagonalaFoto: Colaj foto

Barack Obama va intra in dialog cu utilizatorii site-ului YouTube. Presedintele american Barack Obama va raspunde in direct la intrebari adresate de utilizatorii YouTube, joia viitoare, a declarat vineri Casa Alba. Obama va raspunde intrebarilor direct pe site-ul Youtube la ora 19.30 (GMT), la doua zile dupa livrarea discursului de stat in cadrul Congresului anual al Uniunii, care este in mod traditional o oportunitate pentru presedintii americani pentru a stabili ordinea de zi pentru anul urmator. Obama a mai realizat un interviu similar cu utilizatorii Youtube si anul trecut dupa Congres. Intrebarile adresate presedintelui american trebuie trimise pe site-ul YouTube la sectiunea "ask obama", sub forma de clipuri video care nu depasesc 20 de secunde, informeaza AFP.

Angajatii British Airways intra in greva pentru a patra oara in ultimele 13 luni. Angajatii companiei aeriene British Airways au anuntat vineri ca vor intra din nou in greva, pentru a patra oara in ultimele 13 luni. Aproape 80% dintre angajatii sustinuti de sindicatul "Unite" au votat pentru reluarea grevei, fiind nemultumiti de rezultatele negocierilor de pana acum. Compania British Airways sustine ca doar 43% dintre angajatii sai sunt de acord cu o noua greva si ca peste 2.500 de angajati s-au retras deja din sindicat. "Indemnam sindicatul sa revina la ceea ce am stabilit deja in negocierile anterioare. Le garantam angajatilor nostri cresteri salariale in urmatorii doi ani. Aceasta noua greva demonstreaza ca sindicatul are o relatie disfunctionala cu angajatii pe care ii reprezinta si ca se confrunta cu diviziuni interne profunde. Este timpul ca sindicatul sa puna capat acestei dispute", a declarat purtatorul de cuvant al companiei aeriene. British Airways se afla in prezent in plin proces de fuziune cu compania aeriana spaniola, Iberia, relateaza CNN.

Sudanul la un pas de diviziune: 99% dintre sud-sudanezi au votat pentru independenta. Aproape 99% dintre alegatorii din sudul Sudanului au votat pentru independenta, potrivit rezultatelor preliminare ale referendumului desfasurat luna aceasta si publicate vineri. Din cele peste 3 milioane de voturi exprimate, 98,6% au fost pentru secesiune si doar 1,4% pentru unitate, ceea ce duce cea mai mare tara africana cu un pas mai aproape de diviziune. Oficialii comisiei care a organizat referendumul au declarat ca rezultatele sunt inca incomplete, fiind actualizate in permanenta. Prezenta la urne a depasit pragul de 60% necesar pentru ca referendumul sa fie validat. Rezultatele finale vor fi facute publice pe 14 februarie. Cel mai probabil, Sudanul de Sud va deveni un stat independent propriu-zis abia dupa data de 9 iulie, atunci cand expira tratatul de pace sprijinit de Statele Unite ale Americii, care a creat conditiile necesare organizarii unui astfel de referendum. Pana atunci, sud-sudanezii spera sa isi aleaga un imn national si un nume, printre denumirile favorite aflandu-se "Sudanul de Sud" si "Republica Nilului", informeaza The New York Times.

Moscova: Un echipaj spatial va simula mersul pe Marte luna viitoare. Sase cercetatori vor simula mersul pe Marte luna viitoare, in cadrul experimentului Marte-500, realizat de Institutul pentru Probleme Bio-medicale din Moscova, Agentia Spatiala Europeana si Centrul pentru Instruire Spatiala din China. Echipajul format din trei rusi, un chinez, un francez si un italiano-columbian se afla izolat de 233 de zile intr-o capsula de otel inchisa etans, in centrul de cercetare de la Moscova. "Ne pregatim pentru urmatoarea etapa a simularii. Nava spatiala va ajunge pe orbita lui Marte pe 1 februarie si va simula aterizarea 12 zile mai tarziu. Pana pe 22 februarie, trei dintre cei sase membri ai echipajului vor simula mersul pe Marte. Apoi vom incepe simularea zborului de intoarcere pe Pamant," a declarat coordonatorul experimentului Marte-500, fostul cosmonaut Boris Morukov. Potrivit lui Morukov, experimentul reproduce conditiile reale ale unei calatorii in spatiu, cu exceptia imponderabilitatii si a radiatiilor ionizante. O misiune reala pe Marte este planificata pentru anul 2030, informeaza AFP.

Cuba a suspendat expedierea corespondentei catre Statele Unite ale Americii. Cuba a suspendat vineri livrarea corespondentei cu destinatia Statele Unite ale Americii, pretextand ca scrisorile se intorc la expeditori din cauza masurilor anti-teroriste practicate de americani. Purtatorul de cuvant al Serviciului Postal American, Dave Lewin, a confirmat faptul ca exista "niste probleme" legate de securitate in cadrul Administratiei Transporturilor, care au dus la "acumularea" corespondentei. Intrucat nu exista niciun serviciu direct de corespondenta intre cele doua tari, scrisorile cubaneze sunt livrate in Statele Unite prin Canada sau prin Mexic. Cei mai multi dintre cubanezi folosesc traditionalul sistem postal pentru a pastra legatura cu rudele stabilite in statele Unite ale Americii, mai ales pentru ca internetul nu este usor accesibil, iar convorbirile telefonice sunt foarte scumpe. SUA au inasprit masurile de securitate in ceea ce priveste corespondenta dupa ce, la sfarsitul lunii octombrie, au fost descoperite bombe ambalate in cartuse de toner de imprimanta, expediate din Yemen. Pachetele au fost gasite in avion, inainte ca acestea sa ajunga la destinatie, informeaza AFP.