Dezvaluire soc: Baaklini a fost la Vintu cu o zi inainte de arestare. Culisele afacerii de 60 milioane euro care a dus la arestarea unui director din Portul Constanta: creierul operatiunii, libanezul Said Baaklini, l-a vizitat pe SOV in seara in care a parasit Romania si cu doar o zi inainte ca pe numele lui sa fie emis mandat de arestare in lipsa. Surpriza de proportii in afacerea cu rambursari ilegale de TVA, in valoare de 60 milioane de euro: omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu a fost citat la DNA pentru a le explica procurorilor anticoruptie ce a discutat cu Said Baaklini cu doar cateva ore inainte ca autoritatile romane sa emita mandat de arestare pe numele libanezului. Potrivit unor surse judiciare, Baaklini s-ar fi intalnit cu SOV acasa la acesta din urma. Desi a fost citat de procurori, Vintu nu s-a prezentat totusi la audierile stabilite pentru data de 18 ianuarie, intrucat cu doar o zi inainte s-a internat in spital. Drept urmare, anchetatorii anticoruptie au emis o noua citatie pe numele lui SOV, pentru saptamana viitoare. Cum insa omul de afaceri sustine acum ca si-a fracturat rotula si va fi imobilizat la pat timp de trei saptamani, sunt slabe sansele ca acesta sa se intalneasca cu procurorii DNA, scrie Romania Libera.

subiectele_zileiFoto: Colaj foto

Lista vanatorilor de la Balc. Cine vine in 2011 pe domeniul lui Ion Tiriac. Primele avioane care ii aduceau pe invitatii lui Ion Tiriac pentru vanatoarea anuala de la Balc au aterizat vineri pe aeroportul din Debretin. Spre deosebire de anul trecut, cand la Oradea a sosit grosul invitatilor, anul acesta pe acest aeroport a aterizat un charter privat de la Bucuresti, cu un singur invitat. In trecut s-au relaxat la Balc Wolfgang Porsche, mostenitorul imperiului auto, dar si fostii jucatori de tenis Boris Becker sau Goran Ivanisevici. Potrivit unor surse din randul organizatorilor, la vanatoarea de maine sunt asteptati multi dintre oaspetii care au venit si in anii trecuti. Printre ei, Wolfgang Porsche si primarul din Monaco, Georges Marsan. Pe seara va fi pregatita o petrecere grandioasa, iar Gheorghe Zamfir va sustine un recital in fata miliardarilor veniti la acest eveniment. La partida de vanatoare sunt impuscati in fiecare an peste 100 de mistreti, iar, dupa verificare, carnea este donata unor azile de batrani si case de copii din tara, scrie Gandul.

Popa Mehedintu, dealer de vin la "crasma" din Biserica Coltea. Vinul bisericesc de Valea Calugareasca se da fara bon fiscal. Garda Financiara spune ca trebuie casa de marcat. Patriarhia zice ca vinul "liturgic" e oferit de oameni la Sf. Altar. Noi l-am luat acasa.Miercuri, ora 12.30, la Biserica Coltea, fix in buricul Capitalei. Parintele Sandi Mehedintu, celebru pentru ca a tras clopotele la Revolutie, tine slujba de inmormantare. Pe nasalie e o proaspata decedata, de numai 30 de ani. Lumea plange, popa canta si-ti dau lacrimile cand te uiti la jalea din jurul tau si la cosciugul in care zace moarta timpurie. Fix langa intrare, pe mana dreapta, e coltul lumanaresei. O stie toata lumea. E femeia care vinde, pe langa lumanari, cruciulite, matanii, carti bisericesti, icoane si alte alea care au legatura cu propasirea spirituala a mirenilor. Intr-un colt, pe etajera cu brizbizurile ecleziastice, stau lipite doua sticle de 700 de mililitri. 12 lei bucata. Pe eticheta scrie "Vin bisericesc", produs in podgoriile din Valea Calugareasca ale Arhiepiscopiei Bucurestilor, sub egida Mitropoliei Munteniei si Dobrogei. Nu se stie daca e sec, demisec sau dulce. Lumea jeleste de mama focului, si lumanareasa, in soapta, ne ia banii pe viitorul sprit. Fara bon fiscal. Ceva mai devreme, inainte de slujba, popa Mehedintu tocmai negociase o livrare de 300 de sticle de vin pentru o presupusa nunta. A facut si discount, la 11 lei butelca, cand a auzit de cantitatea ceruta, scrie EVZ.

Sorina, eroina de la Iasi. O tanara in varsta de 21 de ani a murit carbonizata intr-un incendiu dupa ce a raspuns la strigatul de ajutor al unei fete pe care n-o cunostea. Tragedia s-a petrecut joi noapte in Campusul "Tudor Vladimirescu" din Iasi, unde un bar a fost mistuit de flacari din cauza unui scurtcircuit. Incendiul izbucnit joi noapte in Iasi la Pub 75 din Campusul "Tudor Vladimirescu" a atras atentia a sute de studenti cazati in camine. Tinerii s-au adunat sa vada ce se mai poate face, in timp ce flacarile se extindeau cu repeziciune, iar clientii restaurantului ieseau speriati din local. Inauntru mai ramasese doar o angajata, care a incercat pana in ultimul moment sa stinga focul, in conditiile in care pompierii inca nu ajunsesera. Tanara, Alexandra Chelaru (21 de ani), a iesit in pragul barului si a cerut ajutor pentru ca nu reusea sa faca fata flacarilor. Singura care a raspuns apelului disperat a fost Sorina Florinela Ferari (21 de ani), o studenta in anul II la Drept, care trecea intamplator prin zona. Sorina a intrat de bunavoie ca sa gaseasca un extinctor. Intre timp, focul luase proportii. Cei de afara au inceput sa sparga geamurile ca sa iasa fumul, dar in felul acesta flacarile au devenit si mai puternice, din cauza oxigenului care a patruns inauntru, scrie Adevarul.

Patriciu si Voiculescu, in aventura realismului socialist capitalist. Imagini asemanatoare celor din panoplia estetica comunista, transpuse intr-un cadru capitalist, contureaza un tanar stil artistic cu aspiratii regionale. Elemente contemporane puse in "rama" realismului socialist sau fragmente ramase din realitatea predecembrista si trecute artistic prin grile actuale, ceva ce aminteste de arta lui Ion Barladeanu sau de corul pionierilor preluat hip-hop de "Guess Who", si-au dovedit puterea de seductie atat in estul marcat de aceste istorii, cat si intr-un vest tentat sa-i descopere exotismul. "Nepoti" ai realismului capitalist, un manifest antistilistic deziluzionat, emis prin anii '60 in Germania Federala (ca reactie in fata mesajelor societatii de consum) si integrat de cultura pop dupa ce a fost imbogatit cu elemente si proceduri specifice advertisingului, au capatat putere de arta pura, intelese ca o referinta ironica la valoarea comerciala a artei si la lipsa referentului ei estetic si ideologic. Semnele acestei noi viziuni artistice despre istorie, realitate si criza, au primit in Romania numele de realism socialist-capitalist, concept lansat de artistul plastic Eugene Al Pann si scriitorul Bogdan Dumitrescu printr-o expozitie la Chelsea Art Museum din New York (care poate fi vazuta acum la galeria ArtXpert din Bucuresti), relateaza EVZ.

Statutul legal neclar al organizatiei WikiLeaks naste o noua generatie a fraudei in Statele Unite. Bazandu-se pe paranoia creata de vanatoarea autoritatilor americane dupa colaboratori si sustinatori ai organizatiei conduse de controversatul Julian Assange, delincventi inventivi din Statele Unite au gasit o modalitate de a profita de cetatenii naivi. Procedeul, prezentat de cotidianul britanic The Guardian, este destul de simplu. Tinta primeste un telefon neasteptat: "Computerul si IP-ul dumneavoastra au fost inregistrate ca au vizitat pagina WikiLeaks". Pedeapsa este o amenda de la 25.000 la 250.000 de dolari si, posibil, inchisoare, mai spune vocea inregistrata din mesaj, care lasa si un numar pe care victima trebuie sa il contacteze pentru a plati amenda, beneficiind de reducere in functie de promptitudinea raspunsului. In plus, scapa si de bataile de cap cauzate de un eventual proces, scrie Romania Libera.

Berlinul, impresionat de o mana de romani. Designerii romani au adus o nota de cultura vestimentara est-europeana in cadrul Saptamanei Modei de la Berlin. Prezenta echipei "Romanian Designers" - Alina Botea, Lucian Broscatean, Mihaela Glavan, Andreea Musat, Irina Schrotter, Angela Vasiliu- si a celor sapte firme romanesti care activeaza in domeniul modei - Arts & Business Today, Concept Fabrica, Confectii Integrate Moldova, Laura Lazar Fashion, Ligias Accessories, Minette, Sepala Investment - la Saptamana Modei de la Berlin a avut un ecou puternic si favorabil in presa internationala. Colectiile prezentate de romani in cadrul Saptamanei Modei de la Berlin au emanat acea maturitate data de studiul in domeniu si, nu in ultimul rand, de experienta si s-au remarcat prin stilul plin de culoare si totodata accesibil care le face vandabile si pe pietele din Occident, atat de selective atunci cand vine vorba despre moda. Jurnalistii de specialitate au remarcat prezenta Irinei Schrotter in cadrul evenimentului, careia ii recunosc experienta de peste 20 de ani in domeniul creatiei vestimentare, dar despre care spun ca nu s-a lasat cuprinsa de blazare, fapt dovedit si prin aceasta ultima colectie prezentata la Berlin, scrie EVZ.