Guvernul irlandez se afla in pragul colapsului. Guvernul irlandez este aruncat in pragul falimentului de trei parlamentari independenti care refuza sa voteze bugetul pe anul 2011. Independentii Mattie McGrath, Michael Lowry si Jackie Healy-Rae tin in sah guvernul adaugand o serie de pretentii in vederea votului. Unul din punctele care ii nemultumeste este scutirea de plata a taxelor de catre persoanele sarace. Daca bugetul nu va fi adoptat parlamentul se va dizolva. Potrivit ziarului Irish Independent, situatia actuala a Irlandei este cu mult mai grea decat a Greciei unde se afla raiul pe pamant in privinta stabilitatii politice. Intre timp se pare ca primul ministru Brian Lenihan a facut cateva concesii ca semn ca Europa doreste votarea acestui buget. Cu toate acestea, Mattie McGrath s-a declarat inca nehotarat asupra felului in care isi va exercita dreptul la vot, scrie The Guardian.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Oamenii de stiinta incerca sa afle motivul topirii gheturilor arctice. O expeditie formata din oameni de stiinta si exploratori va porni in scurt timp spre zona Arctica sperand sa descopere cum se topeste gheata din Oceanul Arctic. Cei patru membri ai echipei vor pleca in luna martie din Polul Nord spre Groenlanda cercetand gheturile timp de 10 saptamani. Sistematic se vor opri pentru a face gauri in gheata plutitoare si vor testa apele cu o serie de instrumente menite sa determine temperatura, salinitatea etc. Studiile vor fi efectuate pe stratul subtire de apa aflat sub gheturile plutitoare. In timpul verii gheata din oceanul Arctic se topeste mai repede decat se preconizase. Rezultatele expeditiei ar putea aduce imbunatatiri viitoarelor prognoze computerizate. Potrivit specialistilor de la Centrul National de Oceanografie din Anglia, zona Arctica este cel mai bun barometru al schimbarilor climatice. Tot acestia au explicat ca misiunea echipei de cercetatori nu vizeaza doar ursii polari ci vietile noastre ale tuturor fie ca ne aflam in Europa sau in SUA, anunta BBC.

Ministrul italian al Culturii a supravietuit votului de neincredere din Parlament. Unul dintre ministrii care ii sunt cei mai loiali premierului Silvio Berlusconi a 'supravietuit', miercuri, votului de neincredere din Parlamentul italian, ceea ce ii ofera un avantaj prim-ministrului Peninsulei, aflat in mijlocul unui scandal de prostitutie. Ministrul Culturii, Sandro Bondi, a fost presat de partidele de opozitie sa demisioneze din cauza starii accentuate de degradare in care a ajuns Complexul arheologic de la Pompei. Chiar daca Bondi ar fi fost fortat sa paraseasca fotoliul de ministru, stabilitatea guvernului nu ar fi avut de suferit, informeaza Reuters.

Israelul incepe publicarea online a arhivei Holocaustului. Memorialul evreiesc Yad Vashem impreuna cu Google au publicat miercuri pe internet peste 130.000 de fotografii din arhiva de documente a Holocaustului. Imaginile sunt disponibile pe site-ul Yad Vashem sau pot se pot accesa direct pe Google folosind cuvinte cheie. Pe viitor se doreste extinderea colaborarii astfel incat si alte componente ale arhivei sa fie transferate online. Langa imagini internautii pot lasa comentarii, pot evoca sau pot publica documente legate de persoanele ce apar in fotografii. Purtatorul de cuvant al memorialului, Avner Shalev a declarat ca desi exista posibilitatea ca mesajele postate alaturi de fotografii sa aiba caracter antisemit au preferat o retea interactiva pentru beneficiile pe care le poate aduce celor ce isi cauta rudele disparute. Digitalizarea fotografiilor a inceput cu 3 ani in urma la sediul operational al Google din Tel Aviv. Proiectul a fost inspirat si sustinut de o initiativa a Google care si-a incurajat angajatii sa petreaca 20% din timpul programului implicandu-se in proiecte de suflet. Proiectele online par sa fie prioritare pentru Yad Vashem: tot saptamana aceasta a fost lansata o versiune a contului de YouTube in limba persana Farsi dedicata educarii iranienilor asupra Holocaustului. Urmatorul proiect vizeaza digitalizarea testimonialelor diversilor supravietuitori ai lagarelor naziste, scrie The Guardian.

Nelson Mandela a fost internat in spital. Fostul presedinte Sud-African Nelson Mandela a fost internat miercuri pentru analize de rutina. Comunicatul oficial mentioneaza ca Mandela nu se afla in pericol si ca starea sa de spirit este foarte buna. Totusi potrivit unor apropiati ai familiei se pare ca Mandela a plecat subit de la Cape Town unde se afla in vacanta. Arhiepiscopul Desmond Tutu a declarat in dupa-amiaza de miercuri ca starea sa de sanatate este fragila datorita varstei inaintate. Recent Mandela a publicat o noua carte de memorii "Convorbiri cu mine insumi". In timpul regimului de apartheid Mandela a petrecut 27 de ani in inchisoare condamnat pentru sabotaj si incercare de lovitura de stat. A fost eliberat in anul 1990 cand a preluat conducerea partidului Congresul National African. Apartheidul a fost abolit in Africa de Sud in 1991, anunta CNN.

Explozie intr-o mina din Columbia, soldata cu cel putin 20 de morti. O puternica explozie a avut loc la o mina de carbune din nord-estul Columbiei, care a provocat moartea a cel putin 20 de muncitori si a ranit alti 6. Potrivit unui oficial, incidentul de la mina La Preciosa din regiunea Norte de Santander a fost cel mai probabil cauzat de gaz metan. BBC relateaza ca 13 mineri au ramas blocati in subteran. Explozia este cea mai recenta dintr-un lant de accidente miniere din Columbia. In iunie anul trecut, 70 de mineri au fost ucisi intr-o explozie, iar in noiembrie 9 muncitori au murit in doua mine columbiene, in urma a doua accidente separate, anunta Reuters.