Basescu suna mobilizarea in tabara PDL. Parlamentarii democrat-liberali incep sesiunea cu o intalnire cu seful statului si premierul Emil Boc. Prima problema de rezolvat: plasarea independentilor in Birourile Permanente. Supervizati de presedintele Traian Basescu, democrat-liberalii fac planul de bataie pentru a obtine majoritatea in Birourile Permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului, prin plasarea independentilor in functii. Seful statului participa luni, alaturi de premierul Emil Boc, la prima sedinta a grupurilor parlamentare ale PDL. Invitatia a fost facuta de sefa Camerei, Roberta Anastase. Daca in plen puterea avea majoritate, in Birourile Permanente opozitia a condus la un vot, atat la Camera, cat si la Senat. Lucrurile s-ar putea schimba la inceput de sesiune, dupa ce Curtea Constitutionala a validat ca grup parlamentar pe independentii lui Gabriel Oprea. Astfel, acestia trebuie sa primeasca functii in conducerea parlamentului, ceea ce presupune renegocierea locurilor tuturor partidelor, scrie EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Mic ghid pentru anularea amenzilor rutiere. Povestea unui sofer caruia i s-a ridicat masina si a castigat in instanta. Amenzile de circulatie pot fi foarte usor anulate in instanta. Acest lucru nu se intampla asa de des pentru ca - descurajati de ideea unui proces, care presupune timp si costuri - multi soferi nu contesta procesul-verbal de contraventie. Astfel, la nivelul Bucurestiului doar in jur de 2 la suta dintre conducatorii auto amendati se adreseaza instantei de judecata. Dintre acestia insa, circa 30 la suta au castig de cauza. Pe de alta parte, multi soferi - desi se considera nedreptatiti - nu contesta procesul-verbal de contraventie pentru ca nu stiu cum sa faca acest lucru. In realitate, lucrurile sunt foarte simple. In continuare, gandul va prezinta un Mic ghid pentru anularea amenzilor rutiere, realizat pe baza indrumarilor date de avocati specializati, care au castigat procese cu Politia Rutiera. In plus, acestia sustin ca in unele cazuri nu este neaparat nevoie de avocat, procedura fiind foarte simpla, anunta Gandul.

Vladimir Plahotniuc, oligarh si al treilea om stat, are dubla identitate: una in Moldova, una in Romania. Vladimir Plahotniuc, prim-vicepresedintele Parlamentului Republicii Moldova si unul dintre cei mai bogati oameni din statul vecin, apare in documentele oficiale ale Romaniei cu o alta identitate, Vlad Ulinici. Inaltul demnitar moldovean, Vladimir Plahotniuc, si-a schimbat de doua ori identitatea in Romania, si a candidat la parlamentarele din noiembrie 2010, din Moldova, cu vechiul sau nume. Vladimir Plahotniuc, prim-vicepresedintele Legislativului din Moldova, cunoscut si ca "omul-fantoma" datorita aparitiei bruste in viata publica, are nu doar dubla cetatenie, romana si moldoveneasca, ci si doua identitati, conform Monitorului Oficial al Romaniei, informeaza Adevarul.

Relansare spectaculoasa in dosarul Frumusanu - Crainiceanu. Iliescu: "N-avea nicio vina, saracul". Rasturnare de situatie intr-unul dintre cele mai sensibile dosare penale de dupa Revolutie: fostul ofiter SPP, Vasile Gabor, va fi anchetat din nou pentru uciderea tinerilor Andrei Frumusanu si Aurica Crainiceanu in timpul mineriadei din septembrie 1991, care a dus la caderea Guvernului Roman. Asa a decis ieri instanta Tribunalului Militar Teritorial, unde dosarul a fost retrimis in decembrie anul trecut de catre magistratii Parchetului Curtii de Apel. Decizia vine dupa aproape un deceniu de trenare continua a acestei cauze si in apropierea asteptatei hotarari pe care o va da CEDO. De retinut insa ca Vasile Gabor a fost condamnat, in 1998, la opt ani de inchisoare pentru omor, pedeapsa din care nu a executat nici o zi intrucat a fost la scurt timp infirmata, pentru ca in 2003 ofiterul SPP sa fie scos cu totul de sub urmarire penala, scrie Romania Libera.

Omul care a facut DEX Online: "Traiesc din osanza" de la Google. In fiecare saptamana, un milion de oameni cauta, in medie, cate sapte cuvinte pe dexonline.ro. Ei bine, la aceste sapte milioane de cereri de definitii raspund cativa oameni. Omul care a pornit proiectul, Catalin Francu, a introdus singur primele 30.000 de cuvinte. Acum, inca mai pune virgule in definitii. Am hotarat sa ne intalnim la 13, langa Universitate, si sa mergem pe Lipscani. Cred ca era si un minut cand am ajuns si mi s-a parut ca omul se uita la ceasul de la telefon. Dar poate ca se uita dupa vreun cuvant pe net, poate dupa etimologia cuvantului "intarziere". Am zis ca nu-i un start bun pentru o intalnire cu un lingvist, chiar daca as invoca scuza ceasului atomic ori cel intern. Ei bine, as fi putut sa o fac, deoarece creatorul DEX Online nu e lingvist, nici vreun profesor trasnit de romana, ci are pregatire tehnica, anunta VerticalNews.

Jeffrey Franks: "Vom discuta schimbarile propuse la Codul Muncii". Reprezentantii delegatiei Fondului Monetar International vor discuta cu sindicatele si patronatele schimbarile propuse la Codul Muncii si alte aspecte privind piata muncii, a declarat seful misiunii FMI pentru Romania, Jeffrey Franks, la sosirea la intalnirea cu cei doi parteneri sociali de la sediul Consiliului Economic si Social. "Vom discuta schimbarile propuse la Codul Muncii si alte aspecte privind piata muncii", a spus oficialul FMI. Ministrul Muncii, Ioan Nelu Botis, a afirmat, cu acelasi prilej, ca va sustine in fata FMI si a membrilor CES versiunea guvernului privind Codul Muncii, dar ca unele propuneri ale patronatelor, cum ar fi perioada de proba pentru absolventii cu studii superioare, i se par interesante, informeaza EVZ.

Politia Rutiera a crescut limita de viteza pentru autoturisme pe drumul spre munte si mare. Vezi lista oraselor. Vesti bune pentru soferii care obisnuiesc sa mearga spre munte sau mare, dupa ce Politia Rutiera si autoritatile locale au decis sa mareasca limita de viteza in mai multe localitati de pe aceste trasee. Astfel, pe traseul Bucuresti-Brasov au crescut limitele de viteza in localitatile Otopeni, Saftica, Tancabesti, Ciolpani, Potigrafu, Puchenii Mari, Pucheni Mosneni, Romanesti, Barcanesti, Baicoi, Breaza, Comarnic, Posada, Sinaia, Busteni si Azuga. Pe drumul spre mare, un calvar pe timp de vara, pe DN 22C a fost marita limita de viteza in localitatile Poarta Alba, Castelu, Medgidia si Stefan cel Mare. Directia Rutiera din cadrul I.G.P.R. avertizeaza ca masura este valabila doar pentru autovehiculele din categoriile "A" si "B", scrie Gandul.

Cine este "Conferentiarul M" despre care CNSAS sustine ca a fost turnat la Securitate de catre scriitorul Ioan Grosan. "Conferentiarul M.", despre care CNSAS sustine ca a fost denuntat la Securitate de Ioan Grosan pentru ca vorbea impotriva regimului comunist, era membru PCR inca din ilegalitate. "Adevarul" l-a identificat pe universitarul clujean despre care CNSAS sustine ca a avut de suferit in urma informarilor date Securitatii de catre scriitorul si publicistul Ioan Grosan. CNSAS a cerut Curtii de Apel Bucuresti sa constate calitatea de colaborator al fostei Securitati a scriitorului Ioan Grosan. Acesta ar fi fost recrutat de Securitate in mai 1974, pe cand isi satisfacea stagiul militar, sub numele conspirativ "Radu Greceanu", anunta Adevarul.

Vinovatii pentru seismul de la CSM. Decizia de neconstitutionalitate a validarii alegerilor pentru Consiliul Superior al Magistraturii bulverseaza Justitia. Daca se organizeaza noi alegeri, timp de cel putin sase luni nu se mai pot face pensionari, detasari sau transferuri la instante, nu se mai pot infiinta noi instante, nu se pot face inspectii judiciare, nu se pot da avize de cercetare penala, sechestru si arestare preventiva pentru judecatori si procurorii suspectati de coruptie. Pentru blocarea activitatii Justitiei si pentru imaginea proasta creata pe tot parcursul controversatelor alegeri pentru CSM - alegeri monitorizate de cancelariile occidentale, care au dus la amanarea intrarii Romaniei in spatiul Schengen -, sunt vinovate doua institutii: vechiul CSM si Senatul Romaniei, sustin la unison membrii Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania (UNJR). Vechiul CSM este vinovat, pentru ca a organizat alegeri fara a respecta legea pentru ca un nucleu dur sa-si conserve puterea, iar Senatul pentru ca a validat alegerile, informeaza Romania Libera.