SUA: Fostul jurnalist Jay Carney este noul purtator de cuvant al Casei Albe. Fostul jurnalist Jay Carney a fost numit purtator de cuvant al Casei Albe joi, in locul lui Robert Gibbs, care si-a anuntat plecarea la inceputul lunii. Carney a fost purtatorul de cuvant al vicepresedintelui american Joe Biden si fostul sef al biroului de la Washington al revistei Time, publicatie pentru care s-a ocupat de subiectele referitoare la activitatea Casei Albe, in special in timpul mandatului lui George W. Bush. Robert Gibbs, unul dintre apropiatii presedintelui american, a anuntat pe 5 ianuarie ca va parasi functia de purtator de cuvant al Casei Albe, pentru a se ocupa de campania de realegere a lui Barack Obama pentru un al doilea mandat, in 2012. Inlocuitorul sau, fostul jurnalist Jay Carney, este absolvent al prestigioasei Yale University, fiind specialist in Rusia si Europa de Est. Carey si-a inceput cariera de jurnalist la Miami Herald si a condus biroul de la Washington al revistei Time. Printre "ispravile" sale jurnalistice se numara o serie de reportaje speciale despre caderea Uniunii Sovietice, realizate in perioada 1990-1993, in calitate de corespondent la Moscova al revistei Time. La sfarsitul anului 2008 a fost numit director de comunicare al vicepresedintelui american Joe Biden. Numirea lui Jay Carney in functia de purtator de cuvant al Casei Albe a fost facuta publica printr-un comunicat emis de noul secretar general al presedintelui american Barack Obama, William Daley, relateaza AFP.

presa in diagonalaFoto: Colaj foto

Uganda: Unul dintre cei mai importanti activisti pentru drepturile homosexualilor a fost asasinat. Unul dintre cei mai importanti activisti pentru drepturile minoritatilor sexuale din Uganda a fost asasinat la doar cateva saptamani dupa ce a castigat in instanta impotriva unui tabloid care a cerut ca homosexualii sa fie ucisi. David Kato, activist pentru drepturile minoritatilor sexuale in Uganda, a fost asasinat in resedinta sa din Mukono, Kampala, ieri dupa-amiaza. Politia investigheaza cazul. Kato castigase un proces intentat tabloidului Rolling Stone pe 3 ianuarie, cand un judecator al Inaltei Curti de la Kampala i-a emis ziarului un ordin permanent, care il impiedica sa mai publice materiale referitoare la homosexuali sau alte minoritati sexuale. La sfarsitul anului trecut, Kato a aparut pe prima pagina a tabloidului, cu titlul "Spanzurati-l". Oficialii de la Kampala au declarat ca exista preocupari serioase cu privire la nivelul de protectie a membrilor comunitatilor de homosexuali, lesbiene, bisexuali si transexuali din Uganda, informeaza AFP.

Belarus: Uniunea Europeana ii retrage viza presedintelui Lukasenco. Uniunea Europeana va restabili o interdictie de viza pentru presedintele belarus Aleksander Lukasenco si alti oficiali de la Minsk, intrucat acesta a reprimat prin violenta protestele de dupa alegerile contestate din decembrie. Oficialii Uniunii Europene s-au aratat ingrijorati de incalcarea drepturilor omului in Belarus si l-au somat pe presedintele Lukasenco sa-i elbereze pe protestatarii retinuti dupa alegerile din decembrie, pe care atat opozitia cat si observatorii internationali le-au catalogat drept "fraudate". Lukasenco s-a mai confruntat cu interzicerea acordarii de viza in anul 2006, dar Uniunea Europeana a suspendat acest demers doi ani mai tarziu, pentru a incuraja reformele din fosta republica sovietica. UE asteapta ca ministrii de Externe ai statelor membre sa fie de acord cu restabilirea interdictiei. Altor 150 de oficiali de la Minsk li se vor retrage vizele catre cele 27 de state membre ale Uniunii si orice fel de discutii privitoare la un program de asistenta financiara pentru reforme vor fi suspendate. Aleksander Lukasenco, care conduce Belarusul in stil autocratic inca din anul 1994, a negat criticile si a avertizat ca ar putea lua masuri dure impotriva statelor Uniunii Europene, relateaza The Guardian.

Nelson Mandela este "foarte bolnav", dar "nu este in pericol de moarte". Nelson Mandela, primul presedinte de culoare al Africii de Sud, este "foarte bolnav", dar "nu este in pericol de moarte", a declarat o sursa apropiata eroului anti-apartheid. Mandela, in varsta de 92 de ani, a fost spitalizat miercuri la Johannesburg. "Batranul este foarte bolnav, dar nu este in pericol de moarte. Inca nu este restabilit, dar ne asteptam sa fie externat maine (vineri)," a declarat sursa, sub protectia anonimatului. Nu exista informatii oficiale privind starea de sanatate a lui Nelson Mandela. Fundatia care ii gestioneaza operele de caritate a emis un comunicat potrivit caruia Mandela a fost internat pentru "teste de rutina", informeaza AFP.

Drama miniera in Columbia: 21 de morti intr-o explozie de gaz. Cea mai recenta drama miniera din Columbia, o explozie de gaz in urma careia si-au pierdut viata 21 de mineri, ridica semne de intrebare cu privire la lipsa de securitate cu care se confrunta muncitorii acestui sector in crestere, al cincilea in lume pentru exporturile de carbune. Cautarile corpurilor celor 21 de mineri ucisi continua in jurul minei columbiene "La Preciosa", situata la 670 de kilometri nord de Bogota, in apropiere de granita cu Venezuela. Presedintele columbian, Juan Manuel Santos, prezent la Forumul Economic Mondial de la Davos (Elvetia), a declarat ca trebuie luate masuri urgente pentru a spori monitorizarea minelor, intrucat 173 de muncitori columbieni si-au pierdut vietile doar in anul 2010 in accidente miniere. Conform datelor oficiale, numarul victimelor a crescut constant incepand cu anul 2004, cand au fost raportate doar 8 decese. Ministrul columbian al Minelor, Carlos Rodado, a declarat ca biroul sau dispune de doar 16 oameni care monitorizeaza activitatea din peste 3000 de mine operationale. In Columbia, al cincilea mare exportator de carbune din lume, productia a crescut constant in ultimii ani, de la mai putin de 60 de milioane de tone de carbune in anul 2003, la peste 75 de milioane in 2010. Potrivit oficialilor, productia de carbune s-ar putea dubla in urmatorii zece ani, intrucat cererea mondiala de materie prima este in crestere. Aproximativ 300.000 de persoane lucreaza in minele de carbune, aur si smarald din Columbia, relateaza AFP.

Studiu: Noi descoperiri arata ca Homo Sapiens a migrat din Africa acum 125.000 de ani. Omul modern, Homo Sapiens, a migrat din Africa in urma cu cel putin o suta de mii de ani, mult mai devreme decat estimau arheologii. Cele mai multe vestigii descoperite pana de curand demonstrau prezenta omului modern pe continentul african in urma cu 60.000 de ani. Uneltele de piatra descoperite recent in Emiratele Arabe Unite arata insa faptul ca omul modern era prezent in Peninsula Arabica acum aproximativ 125.000 de ani. Atat perioada in care Homo Sapiens a inceput sa migreze din Africa, cat si cronologia dispersiei sale in jurul Mediteranei sau pe coasta Peninsulei Arabice au alimentat dezbateri indelungate intre cercetatori si arheologi. Cercetatorii de la Universitatea din Tuebingen, Germania si cei de la Royal Holloway University din Londra, Marea Britanie au descoperit un ansamblu de unelte in situl arheologic de la Jebel Faya, din Emiratele Arabe Unite. Acesta include unelte din silex, ascutite pe ambele parti, toporisti fara maner si sape, care dateaza de peste 100.000 de ani. Sapaturile au inceput in anul 2003, prin descoperirea primelor artefacte, datand din epoca fierului, cea a bronzului, din neolitic si din paleoliticul mijlociu. Pentru a stabili "varsta" uneltelor, oamenii de stiinta au folosit o tehnica numita luminiscenta prin stimulare optica, ce determina cu aproximatie perioada de cand un obiect nu a mai fost expus la lumina, informeaza AFP.