"Fiica lui Vasile Blaga, Agathe Cristina Rudeanu, si sotul acesteia, Ionut Rudeanu, fac bani cu statul chiar si cind tatal nu mai detine nici o functie publica. Dar nu direct, ci prin intermediul unei companii private care traieste exclusiv din banii CFR", scrie revista Kamikaze in editia online. Anul trecut, serialul jurnalistic "Generatia lu' tata", realizat de HotNews.ro si de Revista Kamikaze, a prezentat debutul lui Ionut Rudeanu, ginerele lui Vasile Blaga, in cariera de contractor al statului. In urma serialului HotNews.ro - Kamikaze, ginerele lui Ionut Rudeanu a renuntat la aceste contracte.

Agathe si Ionut au infiintat, la sfirsitul lui august 2010, o noua firma. Numele ei este Axis Emergency, are sediul in Deva, iar actiunile sint impartite in mod egal intre cei doi soti. Potrivit Registrului Comertului, administratorul Axis Emergency este Ionut Rudeanu, iar obiectul principal de activitate este "activitati de asistenta medicala specializata". Firma presteaza servicii de interventie in situatii de urgenta, atit medicale, cit si de stingere a incendiilor. Societatea are un capital social de 10.000 RON. In ceea ce priveste dotarile, o relatare de anul trecut a unui exercitiu de interventie in caz de accident arata ca Axis a intervenit cu "o masina pentru lupta cu focul si cu o autospeciala FRAP (autospeciala pentru interventie, descarcerare si asistenta medicala - n.r.)". Pe site-ul grupului de firme Axis nu sint disponibile informatii despre noua societate.

La scurta vreme dupa infiintare, Axis Emergency a semnat un contract cu Remarul 16 Februarie, companie privata din Cluj ce se ocupa cu repararea si modernizarea materialului rulant de cale ferata (locomotive si vagoane). Intr-un articol publicat pe 22 octombrie 2010 in Ziua de Cluj, Ionut Rudeanu, ginerele lui Vasile Blaga, explica natura contractului dintre firma sa si Remarul: "La Remarul, noi sintem cei care asiguram interventiile in situatii de urgenta". Articolul a aparut dupa ce la Remarul avusese loc simularea unei explozii la o conducta de gaze (exercitiul evocat si mai inaine). Cit despre valoarea unui astfel de contract, va putem spune ca CFR Calatori, prin Regionala Galati, plateste aproximativ 171.000 RON unei alte companii, pentru aceleasi servicii.

Remarul, 885 milioane RON de la CFR intre 2006 si 2010

Remarul 16 Februarie este o companie privata care se ocupa cu repararea, modernizarea si intretinerea materialului rulant de cale ferata. Potrivit Bursei de Valori Bucuresti, cei mai importanti actionari ai acesteia sint Monica Baiculescu si Transferoviar Grup, care detin impreuna 65% din actiuni. La sfirsitul anului trecut, statul, prin CFR Calatori, si-a reconfirmat statutul de cel mai important client al companiei. Pe 22 decembrie, Remarul a semnat un contract-cadru, in valoare de 85 de milioane de euro, cu CFR Calatori, pentru "adaptarea unor automotoare Diesel pentru circulatia pe caile ferate romane". Remarul a fost singurul participant la licitatie.

Valoarea contractului cistigat de compania feroviara este de citeva ori mai mare decit cifra de afaceri pe anul 2009. Astfel, in 2009, compania clujeana a avut o cifra de afaceri de 133 de milioane RON, iar contractul de la CFR Calatori este de 366 de milioane RON. si in anii trecuti companiile de stat au fost clienti importanti ai societatii clujene. De exemplu, pe 12 decembrie 2008, Remarul 16 Februarie a incheiat un contract-cadru tot cu CFR Calatori, pentru repararea unor locomotive.

Valoarea acestuia era de 167 de milioane RON. In acelasi an, in luna iulie, CFR Calatori a incheiat un acord-cadru de 224 de milioane RON pentru achizitia de rame electrice (locomotive cu vagoane - n.r.). Pe 17 decembrie 2007, Remarul cistigase o alta licitatie la CFR Calatori. In urma acesteia, a fost incheiat un alt acord-cadru pentru repararea si modernizarea unor locomotive, in valoare de 110 milioane RON. In 2008, cifra de afaceri a companiei de reparatii a fost de 173 de milioane RON.

Agathe, angajata la Remarul, al carei patron e anchetat de DNA

Pe linga faptul ca este o companie performanta in cistigarea contractelor de la stat, Remarul 16 Februarie mai are si o alta calitate: aceea de angajator al fiicei fostului ministru Vasile Blaga. Din 2005, Agathe Rudeanu este angajata pe o functie de consilier la Remarul. Simultan, Agathe Rudeanu este si director executiv la Axis Emergency, firma la care este actionar si care are un contract de prestare de servicii cu Remarul. Compania clujeana este controlata de omul de afaceri Calin Mitica, prin Transferoviar Grup, la care este actionar majoritar, si prin Monica Baiculescu, sotia acestuia.

In august anul trecut, Calin Mitica a fost trimis in judecata de DNA pentru "complicitate la infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice". In acelasi dosar au mai fost trimisi in judecata Alexandru Noaptes, fost director general al CFR Calatori, si Emil Sabo, fost director general al CFR Infrastructura si fost angajat al lui Calin Mitica. Potrivit comunicatului de presa al DNA, in 2005, CFR Calatori a cumparat de la Remarul 16 Februarie mai multe automotoare care fusesera plimbate anterior prin citeva firme pentru a le creste artificial valoarea de vinzare. Prejudiciul produs CFR Calatori a fost de 2,8 milioane RON.