Magnatul Behgjet Pacolli este noul presedinte al Kosovo. Behgjet Pacolli, unul dintre cei mai bogati albanezi, a fost ales marti presedinte al Republicii Kosovo. Pacolli a fost desemnat de catre Parlament in urma negocierilor dintre partidul sau, Noua Alianta din Kosovo si Partidul Democratic condus de Hashim Thaci, care a si castigat alegerile generale din decembrie 2010. Pacolli controleaza o afacere internationala in domeniul constructiilor civile si industriale. In urma negocierilor partidul lui Thaci a obtinut fotoliul de prim-ministru, un vice-premier, opt ministere si conducerea Parlamentului. In guvern au fost pastrate locuri si pentru partidele minoritatilor, inclusiv pentru partidul sarbilor. Hashim Thaci a incercat initial sa faca o coalitie cu partidul fostului premier Ramush Haradinaj, Alianta pentru Viitorul Kosovo, dar negocierile au esuat si l-au adus pe Behgjet Pacolli la conducerea tarii, scrie Novinite.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Algeria ridica starea de urgenta dupa aproape 20 de ani. Algeria a declarat incheiata starea de urgenta instaurata cu aproape doua decenii in urma, ridicand astfel restrictiile asupra libertatii de exprimare si a dreptului de formare a grupurilor. Potrivit Consiliului de Ministri, noul ordin va intra in vigoare dupa publicarea in Monitorul Oficial. Ridicarea restrctiilor vine pe fondul temerii unei eventuale rasturnari a conducerii tarii dupa modelul Egipt si Tunisia. Starea de urgenta a fost instaurata in anul 1992 si prelungita pe termen nedefinit in 1993. Totul a inceput in 1991 cand un partid islamic era favorit in castigarea alegerilor parlamentare, iar armata a intervenit anuland turul doi de scrutin. A urmat o revolta care s-a transformat in razboi civil incheiat 10 ani mai tarziu si lasand in urma peste 150.000 de victime. Frontul National de Eliberare conduce Algeria din anul 1962, cand tara si-a castigat independenta fata de Franta, iar actualul presedinte Bouteflika se afla in functie din 1999. Algeria se afla in aceeasi situatie cu Egiptul si Tunisia. Rata mare a somajului si economia stagnanta au provocat proteste de strada in luna ianuarie, manifestantii incepand sa ceara caderea guvernului, anunta CNN.

Mihail Gorbaciov: Rusia lui Putin este o democratie falsa. In conferinta de presa sustinuta de Gorbaciov cu putin inaintea implinirii varstei de 80 de ani, acesta a subliniat ca sub conducerea premierului Putin, Rusia este o falsa democratie, adaugand ca desi exista presedinte, prim-ministru si parlament, totul este o imitatie. Fostul lider comunist care a dirijat inmuierea regimul si disolutia URSS-ului face o critica extrem de dura regimului actual acuzand liderii ca vor sa anuleze reformele democratice din anii '90. Desi este vazut de vestici ca un erou care a sustinut daramarea URSS-ului, Gorbaciov este dispretuit in proportie mare in Rusia care il considera un tradator, informeaza The Guardian.

Blantul oficial al victimelor din Libia a ajuns la 300 de morti. Violentele care au insotit revolta impotriva regimului din Libia au provocat moartea a 300 de persoane, dintre care 242 civili si 58 de soldati. Bilantul a fost anuntat intr-o conferinta de presa de Seif al-Islam, fiul liderului Muammar Gaddafi. Acestea sunt primele cifre oficiale anuntate de la inceperea revoltei in urma cu o saptamana. Aproape jumatate din victime au fost identificate in orasul Benghazi, situat la 1.000 de kilometri de capitala Tripoli. Human Right Watch a anuntat duminica peste 100 de morti in orasul Benghazi, dupa ce fortele de ordine au deschis focul asupra manifestantilor. Organizatia umanitara sustinea, insa, ca numarul cadavrelor adunate de pe strazile din Benghazi ar putea fi chiar de 200. Tot duminica, liderii comunitatii musulmane din Libia au lansat un apel catre autoritati sa nu mai traga in civilii iesiti in strada si sa opreasca "masacrul", scrie AFP.

Zeci de mii de manifestanti cer demisia Guvernului din Bahrain. Un miting de proportii se desfasura marti la Manama pentru a cere demisia Guvernului acestei monarhii condusa de o dinastie sunnita. Zeci de mii de persoane s-au adunat pe un bulevard care face legatura cu Piata Perla din Manama. Pe strazi nu sunt agenti ai fortelor de ordine, iar manifestantii striga "Poporul doreste caderea regimului" si "Jos dinastia Al-Khalifa". Regele Bahrainului, Hamad Ben Issa Al-Khalifa, a ordonat luni seara eliberarea detinutilor siiti, una dintre revendicarile opozitiei, precum si suspendarea actiunilor judiciare impotriva detinutilor politici. "Aceasta masura raspunde uneia dintre solicitarile facute de printul mostenitor" in perspectiva reluarii dialogului cu opozitia, a declarat deputatul Abdel Jalil Khalil Ibrahim. Pe fondul manifestatiilor, autoritatile au anuntat crearea unui grup pentru sustinerea regimului, format din demnitari religiosi sunniti si alte personalitati, anunta Reuters.

Fidel Castro: SUA se pregatesc sa atace Libia. Fostul lider cubanez Fidel Castro a declarat pentru un ziar local ca SUA nu sunt interesate de mentinerea pacii in Libia, ci numai de rezervele ei de petrol. Castro marturiseste ca este prea devreme pentru a ne da seama ce se intampla in Libia, dar America nu va ezita sa dea ordin de invazie trupelor NATO, in cateva ore sau cel tarziu, in cateva zile. In cartea sa recent publicata, fostul lider cubanez subliniaza importanta petrolului si faptul ca pentru SUA scopul principal, pe termen lung este controlarea rezervelor de petrol. Fidel Castro si Muammar Gaddafi au fost aliati vreme indelungata, ambii fiind oponenti ai Statelot Unite si avand in spate o istorie revolutionara. Castro a parasit conducerea tarii in anul 2006, iar doi ani mai tarziu i-a predat functia de presedinte al Cubei fratelui sau, Raul Castro, informeaza BBC.