900 de copii, retardati din cauza unui test de 5 lei. In ultimele trei decenii aproape 900 de copii au devenit retardati deoarece nu au fost diagnosticati la timp cu fenilcetonurie, o boala rara care afecteaza creierul. In mod paradoxal, testul care depisteaza afectiunea costa 5 lei si ar trebui facut in toate maternitatile. Roxana (16 ani), din Oradea, ar trebui sa fie o retardata mental cu fata schimonosita, incapabila sa mearga la toaleta singura, sa manance, sa se imbrace sau sa rosteasca vreun cuvant. In schimb, este olimpica, e frumoasa foc si are tot viitorul in fata. Roxana face parte dintre cei cinci romani cu fenilcetonurie (boala rara ce poate duce la retard sever) care sunt perfect sanatosi. Roxana este un caz atat de rar incat atunci cand mama sa o duce la spital la Cluj sa o consulte medicii, cei care-o vad intaia oara, exclama uimiti: "Mi se pare mie sau e normala?". Din pacate, ceilalti 895 de pacienti care sufera de aceasta afectiune sunt legume, desi nu sunt in evidentele Ministerului Sanatatii. Ii regasim insa pe statele de plata ale Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, la categoria "handicap sever", scrie Romania Libera.

subiectele zileiFoto: Colaj foto

Cum se fabrica adevarata paine naturala, fara E-uri si conservanti. Iese din cuptor, se raceste, se taie si se ambaleaza intr-o camera sterila ca in sala de operatie. Nu patrunde nici o bacterie, iar angajatii lucreaza cu masti, ca doctorii. Aceasta este painea Bongrana, naturala, fara E-uri. Anul trecut s-au mancat 4 milioane de bucati. Cum am deschis portiera masinii, a venit peste noi mirosul de paine calda. Ne aflam la sute de metri de fabrica de paine Dobrogea din Constanta si aroma aceea coborase peste tot cartierul. Trebuie ca aici locuiesc cei mai mari mancatori de paine din Romania, te gandesti. In fabrica asta s-a nascut una dintre cele mai sanatoase paini de pe piata, din "generatia moderna": Bongrana cu fibre, seminte, integrala sau alba, fara pic de conservanti si E-uri. Unele sortimente sunt facute din faina de moara cu macinis integral, asa cum tot recomanda profesorul Mencinicopschi. Painea tine 21 de zile numai datorita fermentarii naturale, a bacteriilor lactice active si a tehnicii "no touch". Te umfli in pene citind pe ambalaj ca tu esti prima persoana care atinge produsul, scrie Gandul.

Ginerele lui Blaga, castigatorul de pe locul doi. Firma de paza a ginerelui lui Vasile Blaga a incheiat zilele trecute un contract de aproape 50.000 de euro cu Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Hunedoara, institutie condusa de un membru PDL. Directia de Finante Hunedoara a organizat pe 14 februarie o selectie de oferte pentru prestari servicii de paza, monitorizare si interventie rapida, criteriul de atribuire al contractului fiind pretul cel mai mic. Doua firme din Deva au prezentat oferte: Hiperion Trans SRL si Axis Corporate Security SRL. Dupa deschiderea ofertelor, Hiperion Trans a fost descalificata, iar contractul de aproape 200.000 de lei, fara TVA, a fost atribuit firmei Axis Corporate Security, detinuta in proportie de 50% de ginerele senatorului PDL Vasile Blaga. Firma descalificata a depus contestatie la Consiliul National pentru Solutionarea Contestatiilor pe 23 februarie, sustinand ca licitatia nu s-a desfasurat tocmai legal. Ieri dimineata, conducerea firmei Hiperion Trans si-a retras subit plangerea, scrie Romania Libera.

Bercea Mondial negociaza cu sabia pe masa. Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, isi rezolva dosarele penale intimidandu-si victimele prin amenintari cu moartea. De cele mai multe ori, el apela la sabie si cutit. Primarul municipiului Slatina, Darius Valcov, dezvaluie cum a incercat interlopul Sandu Anghel, prin oamenii lui, sa-i fabrice un dosar de trafic de droguri. Primarul Slatinei, Darius Valcov (33 de ani), se simte hartuit de Sandu Anghel, zis Bercea Mondial. De cand se lupta in instanta sa demoleze mai multe imobile construite ilegal de interlop, edilul spune ca a fost protagonistul unor incidente de care Bercea Mondial nu este strain. La 7 ianuarie 2011, Darius Valcov a plecat cu sotia sa, Lavinia Sandru, intr-o scurta vacanta in strainatate. Cu ei mai erau deputatul PDL de Olt Daniel Barbulescu si sotia acestuia. La Vama Portile de Fier, Darius Valcov a fost retinut aproape doua ore, pe motiv ca este suspect de trafic de droguri. Masina pe care acesta o conducea, Skoda Superb, cu nr. OT-22-WZW, a fost perchezitionata in amanunt, scrie Adevarul.

Tribunalul regal Cioaba. Scandalurile dintre romi vor putea fi judecate la Sibiu intr-o sala special amenajata pentru stabor, dupa ce pana acum medierea conflictelor se facea pe la casele impricinatilor. Primul sediu de tribunal al romilor a fost inaugurat ieri ca la carte, cu taieri de panglica si discursuri sforaitoare, chiar peste drum de palatul regelui Cioaba din Sibiu, undeva pe strada Graului. "Noi nu vrem sa facem o institutie paralela cu cele ale statului roman. Staborul este doar o judecata a romilor, care functioneaza de sute de ani. Este, daca vreti, o mediere. Avem peste 40 de tineri romi care au absolvit Facultatea de Drept si care se vor specializa pentru a deveni mediatori autorizati", spune regele romilor, Florin Cioaba. Inauntru, nici loc sa faci un pas. Ziaristi, jurati, judecatori si simpli gura-casca au umplut pana la refuz sala de judecata pentru primul proces "legal". "Pana acum ne intalneam pe strada, prin casa unuia sau altuia. Astazi avem o locatie a noastra, unde ne putem intalni fara sa deranjam pe nimeni", spune unul dintre cei sapte judecatori din completul romilor. Fiecare tine insa sa mentioneze ca judecata tiganeasca nu se va substitui justitiei, scrie Romania Libera.

Mancarea "proaspata": cat de periculoase sunt alimentele iradiate. Specialistii vorbesc de "radicalii liberi cancerigeni", ministrul Agriculturii cere controlul etichetelor. Multe dintre alimentele aflate pe rafturile magazinelor din Romania sunt iradiate. Controversata procedura se aplica pentru mentinerea aspectului "proaspat" al produselor. Iradierea alimentelor este agreata in UE, dar sub control strict si cu etichetare corespunzatoare - fapt cvasiinexistent in Romania. Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, a declarat, pentru gandul, ca, in Romania, iradierea alimentelor nu este in regula si a cerut Protectiei Consumatorului verificarea etichetelor. Contactat de gandul, seful acestei institutii admite ca, pana acum, nu a facut un control tematic. Cititi, in continuare, cat de periculoasa este, in opinia specialistilor, iradierea alimentelor. Alimentele iradiate nu sunt radioactive , iar iradierea este o tehnologie folosita cu succes, de peste 30 de ani, de producatorii si distribuitorii din industria alimentara din peste 40 de tari, pentru a pastra prospetimea produselor perisabile. Tehnologia este, insa, deosebit de controversata. Pana in prezent, nu s-a dovedit stiintific o legatura directa intre consumul de alimente iradiate si aparitia unor forme de cancer. Insa, numeroase studii de specialitate au evidentiat riscuri si dezavantaje potentiale asociate iradierii alimentelor, precum aparitia radicalilor liberi (a caror implicare in declansarea cancerului este dovedita), aparitia unor tulburari metabolice sau chiar malformatii genetice, generate de avitaminoze, scrie Gandul.

Cineastii romani, "chibitii" Oscarurilor. Chiar daca cinefilii romani s-au consolat cu gandul ca Oscarul nu ne-a luat in seama productiile nici anul acesta, regizori, producatori si critici de film au venit cu chef de chibiteala la petrecerea anuala organizata de canalul HBO Romania in cinstea sarbatorii cinematografiei. Pentru ca zeii filmului sa priceapa mai repede aluzia, locul unde s-a petrecut anul acesta avand ca motiv Premiile Oscar a fost restaurantul Chez Marie, care este aproape lipit de Biserica Anglicana. Desi defilarea pe covorul rosu incepea, dupa ora noastra, la 3.00 dimineata, carciumioara s-a umplut ochi inca de pe la ora 23.00. Oaspetii nu au pierdut vremea si s-au pus imediat pe pariat. Discutiile s-au incins si fiecare categorie beneficia de sustinatori puternici. Cand a fost vorba insa de pus pariuri pe bune, s-au facut imediat diferentierile intre cine ar fi de dorit sa castige si cine are sanse. "Teama mi-e" - explica sceptic regizorul si producatorul Tudor Giurgiu - "ca o sa castige pe toata linia 'Reteaua de socializare'. Eu mi-as dori foarte tare macar un premiu sa ia si 'Discursul regelui', dar cand e vorba de membrii Academiei Americane de Film experienta ne invata ca ei sunt mai anti-europeni", scrie Romania Libera.

Permisul analfabetului Bercea Mondial nu poate fi anulat. Raspunderea penala s-a prescris. Ce spun Politia, Parchetul si Prefectura Olt. Permisul de conducere al analfabetului Bercea Mondial nu poate fi anulat. Toate institutiile care au atributii in domeniu - Politia Rutiera, Parchet, Prefectura Olt - sustin ca nu sunt competente si paseaza raspunderea in ograda altora. Potrivit legii, anularea permisului de conducere se dispune in cazul in care acesta a fost obtinut cu incalcarea normelor legale, situatie constatata de instanta competenta. Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, si-a luat permisul de conducere in anul 1990 la Inspectoratul de Politie al Judetului Olt. Bercea Mondial este analfabet si, potrivit legislatiei romane, el nu putea obtine permis. Daca incalcarea normelor legale in cazul lui Bercea este evidenta, problema este ca nici o institutie nu vrea sa sesizeze instanta de judecata, care ar putea sa dispuna anularea permisului de conducere, scrie Gandul.

Nick Vujicic, un om fericit. Fara maini, fara picioare. Nick Vujicic, nascut cu sindromul Tetra- Amelia, a reusit sa-si invinga soarta si sa se bucure de viata. Cand s-a nascut Nick Vujicic, in urma cu 29 de ani, in orasul Brisbane din Australia, in sala de nasteri s-a asternut linistea. Tatalui sau, prezent la nastere, i s-a oprit respiratia pentru cateva momente, iar medicul si asistentele au incremenit. Mama lui Nick isi auzea nou-nascutul plangand, dar se intreba unde e: nu credea ca aratarea fara maini si fara picioare este copilul ei! In primele zile de la nastere, niciun apropiat al familiei nu a indraznit sa le spuna parintilor felicitari, nimeni nu a trimis un buchet de flori la spital. Copilaria i-a fost marcata de rautatile colegilor, de neputinta de a-si face prieteni si de ignoranta oamenilor din jur, care i se adresau mereu ca unui copil retardat. La varsta de 10 ani, pustiul a decis ca nu-si mai suporta viata si a incercat sa se sinucida, dupa ce isi facuse o lista cu toate lucrurile pe care nu le va putea face in viata, din cauza handicapului, si de care realiza ca nu se va putea bucura vreodata, scrie EVZ.

Actorii fac cheta pentru puscariasul care a jucat in "Eu cand vreau sa fluier, fluier". Papan Chilibar (21 de ani), celebru pentru rolul secundar din filmul "Eu cand vreau sa fluier, fluier", este suspect acum de leucemie. Fostii colegi de platou si producatorii sunt alaturi de el si de familie. El a fost adus saptamana trecuta de la Penitenciarul Rahova la Spitalul Fundeni, unde a fost supus mai multor investigatii medicale. Medicii sunt rezervati. La inceputul lunii februarie, Papan s-a simtit foarte rau si a fost transferat din Penitenciarul Rahova, acolo unde era inchis pentru furt, la Spitalul Penitenciar Jilava. De aici a fost dus, saptamana trecuta, pentru investigatii medicale amanuntite, la Clinica de Hematologie de la Institutul Clinic Fundeni din Bucuresti, medicii banuind ca este bolnav de leucemie. "Starea lui Papan Chilibar este stabila in prezent, insa medicii sunt rezervati in ceea ce priveste evolutia starii sale de sanatate", a declarat Johanna Popescu, din cadrul biroului de presa al Administratiei Nationale a Penitenciarelor, scrie Adevarul.

Ar fi putut fi Prima Doamna a Romaniei. Poliana Cristescu face azi bani din consultanta si PR. Vertical News deschide azi serialul dedicat celor mai discrete personaje feminine din Romania cu Poliana Cristescu. Este, intr-adevar, una dintre cele mai discrete romance, putine taine ale sale fiind cunoscute de publicul larg. Se stie ca a fost prima sotie a lui Nicu Ceausescu, cel despre care se spunea ca ar fi urmat la conducerea tarii, daca nu ar fi venit Revolutia din 1989. In vremea casatoriei, romanii au invidiat-o, dar si cainat-o pentru ca viata langa "printisor" nu era deloc comoda, dimpotriva. Dupa Revolutie, Poliana a disparut. S-a retras intr-un colt, departe de toata lumea, avand incredere doar in familie si intr-o mana de prieteni, familia milionarilor Paunescu. Acum, gratie vechii amicitii care o leaga de Viorel si George Constantin Paunescu, Poliana Cristescu traieste bine mersi de pe urma firmei de consultanta Publisis Consult, companie care ii asigura un venit lunar de peste 3.500 de euro, scrie Vertical News.

Marea Britanie blocheaza averea lui Muammar Gaddafi si ale familiei sale. Marea Britanie a hotarat, duminica, blocarea bunurilor liderului libian Muammar Gaddafi si ale familiei sale, a anuntat Ministerul britanic al Afacerilor Externe. "Guvernul a luat astazi (duminica) masuri pentru blocarea bunurilor (n. r. colonelului Muammar Gaddafi), ale membrilor familiei sale si celor care actioneaza in numele acestora sau sub conducerea lor'', a declarat ministerul britanic, intr-un comunicat. Potrivit evaluarilor facute la Londra, colonelul Gaddafi detine aproximativ 20 de miliarde de lire sterline (23,4 miliarde de euro) in numerar, in cea mai mare parte la Londra, potrivit cotidianului The Telegraph. Liderul libian ar detine, de asemenea, o casa in capitala britanica, estimata la valoarea de aproximativ 10 milioane de lire sterline (11,7 milioane de euro), scrie Gandul.