Tarul Putin - mana de fier a Rusiei, spaima Occidentului, comunist, dictator. Presedinte, premier, KGB-ist, sportiv, cantaret, amant si iubitor de animale, Vladimir Putin este vazut de multi occidentali ca un adversar de temut, in timp ce in Rusia nimic nu se misca fara stirea sa. Corespondentul si comentatorul pe probleme rusesti al cotidianului britanic The Independent, spune despre Putin ca este temut in vest, dar adorat acasa. Il iubesc rusii cu adevarat, sau ii stiu de frica si prefera sa nu i se impotriveasca? Personaj controversat, dar, totusi, carismatic, Vladimir Putin este mereu in centrul atentiei, fie ca hraneste pui de elan sau tigru cu biberonul, schiaza sau practica judo, ori este acuzat (nu de instantele rusesti) de coruptie si obstructionarea justitiei, dupa care urmeaza disparitia suspecta a unui jurnalist sau politician. Al doilea presedinte al Rusiei post-URSS, si protejat al primului, Boris Eltin, care l-a numit premier si favorit la succesiune inainte de subita demisie din decembrie 1999, Putin a gasit grea despartirea, in 2008, de fraiele puterii unei natiuni cu resurse imense, controlate de putini oameni, vestita oligarhie nascuta in mandatele Boris Eltin. Obisnuit cu sferele inalte ale conducerii celei mai mari tari din lume, Vladimir Putin controleaza Rusia de 12 ani, si nu da semne ca ar vrea sa renunte prea curand. Prin tatonarile din ultimele luni si intalnirile bilaterale cu reprezentanti europeni, Rusia pare interesata de a muta discutiile cu Uniunea Europeana de pe palierul politic, pe cel economic, ceea ce ar usura si modernizarea economica a federatiei, una dintre cele mai corupte tari ale lumii, scrie Romania Libera.

subiectele zileiFoto: Colaj foto

Boala lui Teo: din rau in mai rau. Internata la Clinica AKH din Viena, vedeta TV se afla in continuare in stare critica, avand necroza pancreatica severa. Consiliul Medical al Spitalului Elias ii contrazice, printr-un comunicat, pe specialistii gastroenterologi care au declarat, ieri, in presa ca Teo Trandafir nu a fost diagnosticata corect. Medicii de la Spitalul Elias din Bucuresti resping afirmatiile unor colegi de breasla care afirmau ieri, in presa ca Teo Trandafir nu ar fi fost corect diagnosticata. "Probabil ca cei de la Elias nici nu s-au gandit ca ar putea avea pietre biliare. Teo ar fi trebuit sa mearga la Spitalul de Urgenta Floreasca sau la Fundeni, unde exista aparatura speciala", afirma unul dintre cei care spun ca Teo nu a fost corect diagnosticata. In replica, medicii de la Elias prezinta rezultatul investigatiilor la care a fost supusa Teo. "Examenul clinic coroborat cu ecografia abdominala efectuata imediat la prezentare si analizele de laborator ridicau suspiciunea de pancreatita acuta. Acest diagnostic a fost confirmat in primele 12 ore de la internare de tomografia computerizata, care a precizat diagnosticul de pancreatita acuta necrotica. Atat ecografia abdominala, cat si tomografia computerizata au infirmat etiologia litiazica biliara", se precizeaza, printre altele, in comunicatul de la Elias, scrie Adevarul.

Alexandru Vinereanu: Luptatorul care a facut cariera sub panou. Unul dintre "uriasii" nostri de dinainte de revolutie, component al lotului reprezentativ de baschet pe vremea cand romanii mai erau inca in elita europeana a acestui sport, Alexandru Vinereanu isi continua activitatea sub panou ca antrenor la propria scoala. Dupa ce si-a petrecut mai bine de 27 de ani sub culorile ros-albe ale clubului Dinamo Bucuresti, mai intai ca jucator, apoi ca antrenor secund, multiplu campion national, participant la peste zece sezoane in cupele europene alaturi de "cainii rosii" si noua ani component al echipei reprezentative a Romaniei, Alexandru Vinereanu este un simbol atat pentru gruparea din "Stefan cel Mare", cat si pentru baschetul nostru. La 52 de ani, obligat de situatia tensionata de la Dinamo, care din cauza problemelor financiare a retrogradat in 2010 in esalonul secund, Vinereanu a renuntat sa mai antreneze sportivi de mare performanta, in favoarea "cresterii" micilor baschetbalisti in propria scoala. Statura ta impunatoare, neobisnuita pentru anii '70-'80, ti-a indrumat pasii catre baschet? Nici vorba. Eu sunt de la tara, de langa Ramnicu Valcea, si ar fi fost greu sa ma remarce vreun antrenor de baschet cand eram la scoala, pentru ca am inceput sa cresc vizibil in generala. Nici la liceu (n.r. - Liceul de electrotehnica din Ramnicu Valcea) nu m-a selectionat nimeni pentru baschet, desi aveam 2,10 m si 130 kg. M-am apucat insa de lupte si am facut performanta la greco-romane din '77 pana in '81, scrie Romania Libera.

Cum fac ungurii reforma. Vezi ce lectii putem invata de la ei. Guvernul maghiar, condus de premierul Viktor Orban, pregateste un plan complex de reforme in toate domeniile de activitate. Eiminarea reducerilor la calatoria cu trenul, mai putine locuri fara taxa la universitatile de stat, mai putini bani pentru concediile medicale si scumpirea medicamentelor sunt doar cateva dintre masurile vizate, a aratat Andras Karman, secretar de stat la Ministerul Economiei Nationale din Ungaria, citat de Portfolio.hu. Alte masuri sunt indexarea pensiilor cu rata inflatiei, indiferent de cresterea economica, taxa pe fiecare kilometru de drum parcurs si taierea salariilor directorilor la stat. EVZ va prezinta cele mai importante prevederi ale programului de reforma elaborat de guvernul de la Budapesta: Primul scop al guvernului in acest domeniu este eliminarea beneficiilor pasive si includerea micilor afaceri locale in programul national de crestere a numarului de locuri de munca. Aici vor fi incluse acele firme care pot crea locuri de munca intr-o masura mai mare decat guvernul. Totodata, guvernul maghiar intentioneaza sa diminueze platile pentru concediul medical si sa reduca perioada in care persoanele in cautarea unui loc de munca primesc indemnizatie, scrie EVZ.

PDL a trantit tezele lui Macovei. Traducerea situatiei: "Cineva arunca o piatra, tot partidul s-a scufundat s-o caute si acum suntem toti plini de rahat". Pedelistii au ingropat dupa patru ore de discutii in contradictoriu cele mai transante propuneri ce aveau ca miza "integritatea" partidului cu care au defilat in ultimele trei luni. Suspendarea automata din partid, in cazul trimiterii in judecata, teza sustinuta de catre eurodeputatul Monica Macovei a fost respinsa joi seara de Colegiul Director al PDL, liderii din teritoriu indulcind respectiva propunere. Astfel, conform deciziei luate cu unanimitate de voturi, pedelistii vor fi suspendati din partid doar in cazul arestarii, sau al condamnarii definitive, lasandu-se si posibilitatea autosuspendarii. Chiar si asa, respectivele prevederi vor intra in vigoare abia dupa congresul partidului, urmand sa fie inscrise intr-un Cod Etic, ce va intra in responsabilitatea urmatorului sef al PDL. Vicepresedintele Cristian Boureanu a fost, si de aceasta data, cel mai vocal in lupta impotriva propunerilor reformistilor. Desi n-a mai vorbit despre "tampiti si nesimtiti", asa cum a facut-o luni la Biroul Permanent, Boureanu a fost foarte dur si in discursul de la Colegiul Director, in care a demolat modificarile la statut propuse de Preda - Macovei - Voinescu. "Un membru arunca o piatra, tot partidul s-a scufundat s-o caute si acum suntem toti plini de rahat", ar fi spus Boureanu, conform unor surse din PDL. El a sustinut ca "80 - 90 la suta" dintre propunerile celor trei se regasesc deja in actualul statut si nu trebuie prezentate ca noutati reformatoare pentru partid. "Este impostura sa iei vechiul statut si sa-l prezinti ca pe o platforma", a spus vicele PDL. Cat despre "singura propunere noua" - cea privind suspendarea din partid in cazul inceperii urmaririi penale - este "o mizerie crunta, care nu exista nici in vremea sovietelor", scrie Gandul.

Paziti de lege: Viata secreta a martorilor protejati. Un martor sub acoperire s-a imbatat la petrecere si a spus ca nu mai suporta sa aiba o alta identitate. A fost exclus pe loc. Martorilor li se asigura un nivel de trai apropiat de cel avut inainte de intrarea in program. Meseria lor e sa-i protejeze pe marii infractori. Le asigura casa, masa, le dau chiar si un venit lunar. Le schimba numele si ii pazesc ca pe ochii din cap. Protejeaza raufacatorii, dar nu sunt corupti. N-au carti de vizita cu nume, prenume si ocupatie. Identitatea lor este atat de secreta, incat nici cei cu care lucreaza nu le cunosc numele reale. Au grade, primesc solde si sunt cea mai noua ramura a Politiei. Sunt ofiterii Oficiului National de Protectie a Martorilor (ONPM). Nici numele directorului nu e public. Gasesti doar o adresa de e-mail pe site-ul IGPR. Ce fac ei vezi doar in superproductiile de la Hollywood. E exact ca in filme. "Odata l-am dus pe un martor la nunta fiului sau. Era protejat la cel mai inalt nivel. Pe la doua dimineata, s-a imbatat si a inceput sa strige ca nu mai vrea protectie. S-a luat act pe loc de solicitarea sa. Dispozitivul a fost mentinut discret. Dimineata, cand s-a trezit din betie, a vrut sa revina in program. Nu a mai fost acceptat", povesteste seful Oficiului, un comisar-sef cu alura de actor de filme de actiune. Un alt martor care oferise informatii esentiale in legatura cu un transport de droguri, el insusi fiind implicat in organizarea acestuia, s-a hotarat sa colaboreze cu Justitia. "A primit un domiciliu nou, departe de amenintarile celorlalti traficanti. Are o identitate noua, cunoscuta doar de doi politisti care il protejeaza. Nici eu n-am dreptul sa stiu cine e si unde se afla. Este consiliat si evaluat permanent psihologic intrucat a fost consumator de droguri. E la noi de patru ani. Are si un loc de munca, obtinut in urma unui curs de recalificare, platit de stat, cerut chiar de el. Putea sa stea bine-mersi fara sa lucreze! Probabil se plictisea", istoriseste, amuzat, ofiterul, scrie EVZ.

Daci si romani renascuti dupa 2.000 de ani. Au doua vieti si doua nume. Unul, cel din cartea de identitate, iar celalalt, desprins din stravechi izvoare istorice. Au fierari care le lucreaza armele si arheologi care supervizeaza cu meticulozitate fiecare detaliu legat de costumatie si echipament. Sunt aidoma dacilor si romanilor de pe Columna lui Traian. In urma cu patru ani, un grup de cadre didactice universitare si arheologi, satui de dogmatism si de sablonizarea actului de invatamant, au cautat o alternativa pentru atragerea tinerilor spre istorie. Asa a aparut la Cluj-Napoca "Terra Dacica Aeterna" (TDA), o asociatie care numara acum 60 de membri, cu varste cuprinse intre 18 si 57 de ani, care a depasit granitele Clujului. Pasionati de istorie din Harghita, Salaj, Hunedoara, Maramures si nu numai fac parte acum dintr-o "armata" care reproduce in spectacole publice confruntarile daco-romane si tinuta civila si militara a celor doua culturi antice. Multi dintre membrii TDA sunt istorici sau arheologi, dar acesta nu este un criteriu pentru a fi admis in asociatie. Sunt si ingineri, jurnalisti si absolventi de arte plastice, scrie Gandul.

Stefan Covaci, "creierul" marelui Ajax. Singurul antrenor roman care a castigat de doua ori Cupa Campionilor Europeni a fost "roman dupa mama, ungur dupa tata, evreu dupa bunici si putin sarb dupa strabunici". Stefan Covaci pentru romani, Istvan Kovacs pentru unguri, Stephane Kovax pentru francezi. Ca fotbalist, Covaci a stat intotdeauna in umbra fratelui sau, Nicolae, singurul jucator roman care a participat la toate cele trei Mondiale interbelice. "Eu visam sa devin inginer textilist. De aceea m-am si dus in Belgia, sa fac in primul rand o facultate. Era o meserie frumoasa, curata, banoasa! Inginerii de la ILSA Timisoara erau... cineva. Dupa ce s-a terminat razboiul, m-am mutat la Cluj si mi-am luat carnetul de antrenor la 28 de ani", povestea Covaci intr-unul dintre ultimele sale interviuri. Si-a inceput cariera de tehnician la "U" Cluj, ultima echipa la care a si jucat. A urmat o perioada in care s-a aflat in stafful lui Angelo Niculescu la prima reprezentativa, apoi a antrenat Steaua, dupa care a ajuns la Ajax, scrie Adevarul.

SIE cauta la vedere viitori spioni printre masteranzii din Bucuresti. Ce conditii trebuie sa indeplinesti pentru a face practica printre agenti. Pentru a avea insa privilegiul de a invata de la oficialii SIE cum anume se lucreaza cu informatia, exista cateva conditii. Ca cerinte minime, se numara o medie mai mare de 8,50 la studiile de licenta si la examenul de admitere la master, precum si absenta cazierului. Important de stiut: stagiul se adreseaza masteranzilor din primul an de studii inscrisi la Drept, Filosofie, Istorie, Limbi Straine, Stiinte Politice, Jurnalism sau Stiintele Comunicarii. CV-urile vor putea fi depuse incepand de luna viitoare la secretariatele facultatilor, iar trierea va fi facuta in luna mai de o comisie formata din reprezentanti ai rectoratului, ai Institutului de Studii Diplomatice din cadrul UB si, binenteles, din membri ai SIE. "Cu siguranta vor fi foarte multi tineri interesati. Nu e o chestiune de racolare, se va inscrie doar cine doreste. Pentru tineri, este o ocazie pentru a lucra sub indrumarea profesionistilor, de a invata de la oameni cu experienta si va conta si aura de mister pe care o pastreaza serviciile de informatii. Poate ca nu vor dori sa lucreze ulterior in cadrul acestei institutii, dar vor sa invete cum lucreaza aceasta institutie, scrie Gandul.

Voluntarii tacuti: VIP-uri care fac un bine, fara surle si trambite. Zoli de la Sarmalele Reci, Ada Milea si Margareta Paslaru vorbesc in EVZ despre cultura de a da fara a cere nimic inapoi. Viata personala, spun ei, incepe odata cu renuntarea la egoism.Pe Zoltan Andras il stim de pe scena, pe care urca de 17 ani alaturi de trupa Sarmalele Reci. Exista insa si un alt Zoli, care a aderat atat de puternic la cultura voluntariatului incat a ajuns sa-si schimbe stilul de viata. La inceputul anilor '90 a ales sa renunte la consumatorism si, apoi, a incercat sa-si dezvolte o atitudine altruista fata de societate. Influentat de modele umane ca Mahatma Gandhi sau filosoful Rudolf Steiner, el a adoptat urmatorul crez: "Devenim capabili sa adoptam si sa aplicam ceva in lume doar atunci cand recunoastem in noi un adevar obiectiv. Pana la aceasta constientizare, pot sa vad mii de campanii la TV, in presa, ca voi actiona tot dupa propriile obisnuinte". Cand a recunoscut in el aceste adevaruri, Zoli s-a gandit sa le impartaseasca, pentru a sprijini dezvoltarea personala a tinerilor. De sapte ani isi petrece o buna parte din vara la Simeria Veche, acolo unde se strang intre 40 si 150 de tineri. Timp de cateva saptamani, ei muncesc voluntar intr-o ferma din localitate, participa la ateliere artistice, dar discutiile sunt cele care reprezinta polul principal. Intr-un an, s-a vorbit despre tripartitia organismul social, un concept al lui Steiner vechi de un secol, menit a stabili un echilibru intre economic, politic si spiritual fara a produce nedreptate. "Vin studenti, dar si oameni de peste 30 de ani, care sunt inca in cautarea unui scop, unui tel", spune Zoli, care arata ca telul lui este de "a voi si a infaptui binele". Incearca sa faca asta cat mai des: nu e an in care sa nu cante in scopuri caritabile, accepta orice invitatie de a le vorbi tinerilor, traieste ecologic si pledeaza pentru asta, scrie EVZ.

Marie Rose Mociornita: "Sunt prea multi oameni care duc vieti de imprumut". Ar fi putut face parte dintr-un top al celor mai bogate romance - asta daca statul i-ar fi facut dreptate si i-ar fi retrocedat toate proprietatile si bunurile pe care comunistii i le-au luat familiei sale. Asa a ramas doar discreta si resemnata in fata unei Romanii unde "baietii destepti" umbla liber si nu stau in celule, acolo unde considera ea ca le este locul. Este nepoata industriasului Dumitru Mociornita - bunicul ei a fost unul dintre marii intreprinzatori romani interbelici, in domeniul pielariei si al incaltamintei - care, alaturi de alte nume mari, precum cel al lui Nicolae Malaxa, se afla inscris in cartea de aur a industriei romanesti. Marie Rose a pendulat mereu intre doua Romanii - cea in care comunistii i-au rapit copilaria, dar nu si eleganta si rasarea unei familii haituite de cei aflati la putere, si o Romanie actuala care nu mai asupreste, dar care a pierdut mai mult din onoare. Pentru VerticalNews, Marie Rose a vorbit despre averi spirituale si materiale, despre cate neplaceri i-a adus Fondul Proprietatea, dar si despre decenta si discretie, scrie Vertical News.

Deputatul Pieptea: "Maidanezii dusi in adaposturi nu vor mai fi eliberati pe domeniul public". ONG-urile nu mai au acces in adaposturile de caini ale primariilor, iar mainedezii prinsi nu vor mai fi eliberati niciodata, sustine deputatul Cornel Pieptea. Dupa ce parlamentarii din Comisia de Administratie Publica a Camerei Deputatilor au decis ca soarta maidanezilor sa fie lasata la latitudinea autoritatilor locale, deputatul Cornel Pieptea a explicat pentru cititorii EVZ cine si ce obligatii va avea, daca noua lege, "Legea Marinescu 2", va intra in vigoare. Initiat de deputatul Marius Marinescu, "Legea Marinescu 2", proiectul de lege pentru modificarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a cainilor fara stapan, prevede sterilizarea tuturor cainilor si pisicilor fara stapan din tara, construirea de adaposturi pentru ele, dar si pentru animalele de talie mare abandonate sau confiscate pentru rele tratamente aplicate animalului si obliga primari, scrie EVZ,

Citeste si: