Presa internationala despre situatia din Libia

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Washington Post anunta ca Muammar Gaddafi nu a incercat sa negocieze cu opozitia. Opozitia libiana neaga zvonurile potrivit carora Gaddafi ar fi propus renuntarea la putere in schimbul iesirii din tara. Totodata liderii opozitiei care au inregistrat mii de victime de la izbucnirea conflictului spun ca o negociere care sa ii acorde lui Gaddafi imunitate este exclusa. Reprezentantii ONU atrag atentia supra unui val de violente si agresiuni indreptate asupra africanilor sub-saharieni, aceasta este motivata de faptul ca colonelul Gaddafi a adus multi luptatori din zona sub-sahariana ca mercenari sperand ca acestia il pot mentine la putere. ONU cere asistenta internationala pentu evacuare sub-saharienilor din Libia.

Opozitia libiana se intalneste cu reprezentantii UE si ai Parlamentului European. Reprezentantii opozitiei libiene Mahmoud Jebril si Ali Essawi s-au intalnit marti seara la Strasbourg cu Catherine Ashton, comisarul pe afaceri externe al UE, inainte sa se adreseze Parlamentului European. Ei se vor intalni si cu ministrul de externe francez Alain Juppe. Opozitia a fost invitata de grupul liberalilor din cadrul Parlamentului European sa vorbeasca despre Libia intr-o dezbatere ce va avea loc miercuri. Jebril este presedintele Consiliului National Libian, iar Essawi este ministrul de externe. CNL are cartierul general in orasul Benghazi si a solicitat deja comunitatii internationale sa suspende activitatea aeriana in zona, fapt care ar ajuta la anihilarea lui Gaddafi, anunta Haaretz.

New York Times informeaza ca trupele lui Gaddafi au atacat orasul Zawiyah pe doua fronturi. Fortele loiale colonelului Gaddafi au atacat atat la sol cat si din aer orasul Zawiyah. Atacul este o replica la zvonurile potrivit carora colonelul ar fi inceput sa negocieze cu opozitia predarea puterii. In acelasi timp comunitatea internationala discuta suspendarea curselor aeriene in zona Libiei. Desi asaltul asupra Zawiyah a inceput luni dimineata, opozitia a reusit pana acum sa mentina controlul asupra orasului. Totusi atacul a fost devastator, iar strazile au ramas pline de morti ale caror trupuri nu pot fi ridicate si ingropate pentru ca atacurile au continuat venind smultan de pe frontul de vest si cel de est.

Un crestin copt, ucis de musulmani in Cairo. Coptii au protestat impotriva persecutiei religioase fluturand cruci. Un crestin copt a fost ucis marti seara la Cairo de musulmani in urma unor ciocniri intre adeptii celor doua religii. Pana in prezent nu se cunosc mai multe detalii privind circumstantele mortii lui Mina Fares Hanna. Ciocnirile au izbucnit marti seara cand zeci de demonstranti au atacat un cartier sarac din Cairo locuit in mare majoritate de copti. Cele doua parti s-au batut cu pietre, a declarat un oficial al serviciilor de securitate. Sosita la fata locului armata a tras in aer pentru a dispersa multimea. Coptii (crestinii egipteni) au protestat impotriva actelor de violenta care au vizat comunitatea lor sambata, atunci cand au fost atacati si o biserica incendiata si aproape distrusa. Mai mult de o mie de crestini s-au adunat marti in centrul orasului Cairo, in timp ce altii au blocat o autostrada pentru a protesta impotriva persecutiei religioase impotriva crestinilor. Adunati in fata cladirii de Radio si Televiziune din centrul Capitalei, protestatarii au fluturat cruci de lemn si au cerut refacerea bisericii acuzand musulmanii ca vor sa construiasca o moschee in locul ei. 21 de oameni au murit la inceputul anului in urma unui atac cu bomba intr-o biserica a crestinilor copti din Alexandria, Egipt, unde avea loc o slujba de inceput de an, informeaza AFP. Potrivit unui preot, aproape 1.000 de oameni participau la slujba din "Biserica Sfintilor", din portul mediteranean Alexandria. Explozia s-a produs chiar la finalul ceremoniei, la o jumatate de ora dupa miezul noptii, cand oamenii se pregateau sa plece. Coptii, crestini egipteni, reprezinta 6-10% din populatie si acuza ca sunt victimele permanente ale discriminarii si hartuirii din partea majoritatii musulmane, scrie AFP.

Presedintele afgan critica puterile vestice. Presedintele afgan Hamid Karzai a criticat marti institutiile si fortele militare vestice acuzandu-le de obstructionarea guvernului si de provocarea unui numar mare de victime colaterale. Declaratia vine in timpul vizitei lui Robert Gates, secretar pe probleme de aparare al SUA, si este cauzata de uciderea din greseala in timpul unui atac aerian al NATO a noua baieti care adunau lemne pentru foc. Obama, Gates si David Petraeus comandantul trupelor americane si ale NATO in Afganistan si-au cerut scuze pentru uciderea baietilor catalogand raidul aerian ucigas drept un esec. Karzai a declarat ca victimele colaterale sunt cea mai mare problema pe care tara sa o are cu Washington-ul si ca in climatul international ingrijorarea a sporit datorita incidentelor recente care ameninta pacea si eforturile de reconciliere. Si Vestul il critica pe Karzai acuzandu-l de coruptie si de proasta gestionare a unei crize dintr-o banca privata fapt care a expus riscului sute de milioane de dolari si ar putea determina FMI sa isi retraga suportul, anunta Reuters.

Procesul fostului presedinte francez Jacques Chirac a fost amanat. Tribunalul corectional din Paris a anuntat marti amanarea "pana in jurul datei de 20 iunie" a procesului impotriva fostul presedinte francez Jacques Chirac intr-un caz de angajari fictive la primaria Parisului. Tribunalul a acceptat recursul depus de unul dintre avocatii apararii. Chirac, 78 de ani, este suspectat ca a permis, pe cand conducea primaria Parisului 1977-1995, remunerarea unor persoane care lucrau de fapt pentru partidul sau politic, Adunarea pentru Republica. Dosarul presupuselor locuri de munca fictive are doua parti: una - judecata la Paris - referitoare la 21 de locuri de munca suspectate de complezenta, iar alta - judecata la Nanterre, in apropiere de Paris, avand ca obiect sapte locuri de munca ocupate de membri permanenti ai RPR. In aceasta a doua parte, fostul premier si actual sef al diplomatiei franceze Alain Juppe a fost condamnat in 2004, Jacques Chirac fiind protejat la vremea respectiva de imunitatea sa prezidentiala. Primaria Parisului, considerata principalul pagubit, a renuntat sa se constituie parte civila dupa un acord de indemnizare incheiat in septembrie 2010 cu UMP si cu Jacques Chirac. Asociatia de lupta impotriva coruptiei Anticor si mai multe persoane particulare s-au constituit insa in parte civila pentru a aduce dosarul in fata instantei, informeaza AFP.

Marsul milioanelor de femei a strans abia 1000 participanti la Cairo. Activistii egipteni au organizat marti marsul milioanelor de femei in Cairo solicitand sanse corecte si egale pentru toti cetatenii Egiptului indiferent de gen, religie sau pozitie sociala. La protest au participat mai putin de 1000 de persoane, barbati si femei. Intre acestia o parte manifestau chiar impotriva marsului. Initiatorii marsului spun ca femeia egipteana a jucat un rol important in evenimentele politice care au dus la caderea vechiului regim. Femeile au fost maltratate de politie si chiar impuscate in timpul protestelor si astfel in lupta femeile nu s-au diferentiat de barbati. Tot ei anunta ca femeile din Egipt au jucat acest rol intodeauna in istoria tarii lor. Un studiu din anul 2008 intocmit de Centrul Egiptean pentru Drepturile Femeilor arata ca 98% din femeile straine si 83% din femeile egiptene au fost hartuite sexual. Centrul Egiptean pentru Drepturile Femeilor a trebuit sa inchida acum 5 ani programul dedicat sustinerii implicarii tinerelor femei in politica locala din lipsa de interes. Astazi Centrul spune ca este bombardat cu solicitari de reluare a programului, scrie CNN.

Patru oameni impuscati mortal, dupa un miting in Coasta de Fildes. Trei barbati si o femeie au fost impuscati mortal, marti, in cartierul Treichville din Abidjan, in urma unor confruntari declansate dupa un mars pasnic al femeilor care il sustin pe Alassane Ouattara. "Au fost atinsi de gloante. Doi au sosit deja morti, doi au murit la clinica, din cauza ranilor", a declarat o sursa medicala, sub acoperirea anonimatului. "Tanara se afla in fata curtii familiei, un glont a atins-o in piept", a adaugat unul dintre parintii victimei. Deocamdata nu sunt disponibile detalii privind circumstantele mortii celor trei barbati. Mai multi raniti erau ingrijiti, marti seara, pe culoarele si in camerele clinicii. Dupa marsul femeilor care s-a incheiat in calm dupa pranz, mai multi tineri s-au confruntat cu politistii pe strazi, incendiind o masina de politie, potrivit unor martori. Criza postelectorala intre presedintele in exercitiu, Laurent Gbagbo, si Alassane Ouattara, recunoscut ca presedinte ales de comunitatea internationala, a fost marcata de la jumatatea lui februarie de o intensificare a violentelor, relateaza AFP.