Membrii sindicatului BCR se pregatesc sa declanseze o greva. Se castiga atat de putin in bancile romanesti?

48 de ore pe HotNewsFoto: Colaj foto

BCR se pregateste de greva. Sindicatele din celelalte banci ii sprijina pe colegii din cea mai mare banca dupa active. Nodul gordian al discutiilor il reprezinta banii. “In orice tara capitalista, patronul vrea sa muncesti cat mai mult pentru cat mai putin, iar sindicalistii vor sa castige cat mai mult pentru un volum minim de munca. Acolo unde se intersecteaza cele doua tendinte, rezulta salariul acceptat”, au declarat pentru HotNews.ro surse apropiate Asociatiei Romane a Bancilor. Se castiga atat de putin in bancile romanesti? Cat de de-motivant este salariul intr-o banca?

VIDEO INTERVIU Sonja Kreibich, atasat economic al Ambasadei Germaniei, despre mitul fortei de munca ieftine si bune: Investitorii germani se plang de dificultatea de a gasi forta de munca calificata in Romania

“Mult timp, o problema foarte importanta a investitorilor straini a fost situatia arieratelor guvernului: guvernul avea arierate foarte mari catre companiile germane, dar ne bucuram ca a lucrat in mod activ in ultimele luni pentru a le reduce. Avem semnale pozitive legate de acesata problema. Inca un lucru de care investitorii germani se plang este dificultatea de a gasi forta de munca calificata. Germania are un sistem foarte elaborat de calificare profesionala, iar un sistem similar nu exista in Romania”, a declarat pentru HotNews.ro Dr. Sonja Kreibich, atasat economic pe langa Ambasada Germana.

Joaca Europei de-a imperiul franco-german. Cum vor Sarkozy si Merkel sa schimbe radical economia UE

“Un plan care va schimba total viitorul Uniunii Europene”, scria presa europeana la inceputul lunii februarie, atunci cand Angela Merkel si Nicolas Sarkozy au scos la lumina proiectul numit “Pactul pentru Competitivitate”. In timp ce in Romania subiectul Schengen era incins la cote maxime, nervii liderilor europeni erau arsi de asa-numitul dictat Berlin-Paris. Incepuse joaca Europei de-a imperiul franco-german.

Cui se adreseaza noul Cod al Muncii? Bihor, Cluj si Bucuresti- zonele cu cei mai multi angajati la negru. Cele mai multe conflicte de munca sunt in industria prelucratoare

Bihorul, Clujul si Capitala sunt zonele in care munca la negru este cea mai consistenta, iar industria prelucratoare este cea mai bogata in conflicte de munca, se arata intr-o informare remisa HotNews.ro de oficiali ai Ministerului Muncii. Prin urmare, noul Cod al Muncii asumat marti de premier, adreseaza cu prioritate dezechilibrele din aceste zone. "In privinta muncii la negru se tripleaza amenzile pentru cei care utilizeaza munca la negru, iar in cazul in care sunt folositi astfel mai mult de 5 angajati, intervine si pedeapsa penala. Angajatorii care utilizeaza munca la negru nu mai au dreptul o perioada de pana la 5 ani sa participe la licitatii, sa primeasca fonduri publice sau europene. Se doreste descurajarea completa a celor care ar incerca sa utilizeze in continuare munca la negru", a declarat premierul Emil Boc.

Legea care introduce coplata in sistemul medical, adoptata de Senat

Plenul Senatului, a votat, luni, in calitate de prima camera sesizata, proiectul de lege care introduce coplata in sistemul medical. Legea care prevede introducerea "tichetului moderator de sanatate" pentru coplata unor servicii medicale in sistemul asigurarilor sociale de sanatate a fost votata cu 53 de voturi "pentru" si 51 "impotriva". Suma maxima de plata va fi de 600 lei anual pentru un pacient, prag peste care nu se va mai percepe coplata. Legea adoptata de Senat a plecat spre dezbatere si vot la Camera Deputatilor, camera decizionala.

Mugur Isarescu: Comisia de examinare a apreciat lucrarea mea de diploma ca fiind inoportună şi nefundamentată şi a propus iniţial neacordarea notei de trecere

Comisia de examinare a apreciat lucrarea mea de diploma ca fiind inoportună şi nefundamentată (irigaţie în timp de potop) şi a propus iniţial neacordarea notei de trecere. După multe emoţii şi o lungă argumentaţie am primit notă de trecere. Am înţeles mai bine câte faţete are o problemă monetară internaţională. Mi-am adus aminte de această experienţă peste 20 de ani când am ajuns guvernatorul Băncii Naţionale a României şi a trebuit să propun strategia de reclădire a rezervelor internaţionale ale ţării: cât din rezervă în dolari, cât în aur…? Îmi aduc din nou aminte de această chestiune, acum, după alţi 20 de ani, când se ridică problema unui activ sigur de rezerve internaţionale şi, foarte apropiat de situaţia de la începutul anilor '70, lichiditatea internaţională pare să crească în mod excesiv", a declarat Guvernatorul BNR Mugur Isarescu.

AUDIO VIDEO Cristian Boureanu despre gruparea Preda-Macovei-Voinescu: Grupul asta de reformisti sovietici

"Ce facem cu un primar care a avut 10 dosare la DNA, trimis in justitie? De exemplu, primarul de la Alba Iulia. Si sunt inchise in justitie, toate. De ce sa-mi iau o precautie cand de 2000 de ani justitia.... Sa-mi dea doamna Macovei exemplu de tara care face asa ceva in democratiile de succes. Ca, daca-mi arata Partidul Comunist Sovietic, care-i singurul care a avut o comisie de genul acesta si care se pronunta impotriva justitiei, atunci o sa-i raspund: Da, dar Partidul Comunist Sovietic a creat un sistem care nu ne place, doamna Macovei!", a declarat vicepresedintele PDL, Cristian Boureanu, la Discutia de Luni, o emisiune HotNews.ro - RFI realizata de Dan Tapalaga. Boureanu a explicat astfel de ce PDL a respins sambata propunerea grupului reformist ca membri de partid trimisi in judecata sa fie automat suspendati din partid.

De ce a ales Renault Marocul si nu Romania pentru viitoarea uzina Dacia

Uzina Dacia de la Mioveni si-a atins capacitatea maxima de productie, iar viitoarele modele Dacia vor fi construite in Maroc unde productia va ajunge la fel de mare ca in Romania. Renault va investi circa un miliard de euro in nordul Africii, iar compania spune ca a ales Marocul si nu extinderea in Romania fiindca guvernul tarii africane a oferit conditii bune, mana de lucru este mai ieftina, iar porturile europene sunt mult mai aproape. Renault a decis acum trei ani sa faca o mare uzina la Tanger, iar acum nu ne ramane decat sa ne intrebam de ce a pierdut Romania investitia sau de ce a castigat-o Marocul.

Reforma intr-un pahar cu microbi

“Huo! Criminalii! Ne inchid spitalele, omoara poporul!”, striga furioasa una dintre tabere in timp ce cealalta bifeaza satisfacuta inca o rubrica din odiseea exemplarei lupte pentru reforma. Vesnic prins la mijloc, pacientul priveste in dreapta si in stanga si, fara sa-si puna prea multe intrebari, baga mana in buzunar si plateste. De doua ori: o data contributia obligatorie la fondurile Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) si a doua oara contributia politicoasa la fondurile personale ale medicului.

Cum pot fi confiscate averile ilegale: Trebuie modificata Constitutia?

Procurorul General, Laura Corduta Kovesi, sustine ca actuala legislatie ar trebui modificata pentru a permite autoritatilor sa confiste averile nelegale dobandite de persoanele care au suferit o condamnare penala. Explicatia ar fi ca, de multe ori, unui traficant de droguri i se poate confisca doar suma obtinuta in ultima tranzactie sau unui functionar corupt sa i se confiste doar ultima mita, pentru care procurorii au probe ca au rezultat din actiuni ilegale. Constitutia Romaniei prevede, la articolul 44, la alineatul 8, ca "Averea dobandita licit nu poate fi confiscata. Caracterul licit al dobandirii se prezuma".

VIDEO Laura Codruta Kovesi, la bilantul Ministerului Public: Perioada de retinere trebuie prelungita de la 24 la 48 sau 72 de ore. Averile persoanelor condamnate, care nu le pot justifica, ar trebui confiscate

Perioada de retinere trebuie prelungita de la 24 la 48 sau 72 de ore, iar averile persoanelor condamnate, care nu le pot justifica, ar trebui confiscate, a afirmat, luni, procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, la bilantul pe 2010 al Ministerului Public. Laura Codruta Kovesi, la bilantul pe 2010 al Ministerului Public. Codruta Kovesi a mai anuntat ca numarul inculpatilor trimisi in judecata pentru evaziune fiscala a crescut cu 125% in 2010, dar si ca a inaintat astazi Ministerului Justitiei si Ministerului Administratiei si Internelor o propunere legislativa care prevede preluarea administrativa a Politiei Judiciare de catre Ministerul Public.

VIDEO ​Ioana Gheorghe, senior consultant Mazars: Intocmirea dosarului preturilor de transfer, la o companie cu pierderi, necesita un efort suplimentar. Fiscul este mai “sensibil” la aceste companii

In cazul unei companii cu pierderi, dosarul preturilor de transfer se intocmeste similar celui pentru companiile cu situatie pozitiva insa este nevoie de mai mult efort in justificarea acestor pierderi. “Trebuie sa existe argumente economice solide, cu atat mai mult daca pierderile sunt repetate” - a explicat pentru HotNews.ro Ioana Gheorghe, senior consultant la compania Mazars, cu ocazia unei intalniri online cu cititorii.​

Adevaruri incomode despre masinile electrice, spuse chiar de una din marile companii care le produce

​Sistemul de incalzire dar si condusul agresiv pot reduce la jumatate autonomia unei masini electrice, la fel cum si numarul de persoane din vehicul are o influenta importanta asupra distantei care poate fi parcursa dupa incarcare, a spus intr-o discutie cu presa la salonul auto de la Geneva, Nicolas Remise, director adjunct la proiectul Fluence ZE al Renault. Masina are o autonomie medie de 160 km, insa se poate trece si de 200 km daca e condusa in mod constant la viteze foarte mici, mai spune Remise. Masinile electice sunt gandite pentru a fi folosite in special in oras, caz in care autonomia scazuta nu e un dezavantaj mare.