Cosmarul alb al rromilor: casatoriile intre copii. Plecam la drum cu statistici. In prezent, intre 50 si 200 de mii de rromi pot fi banuiti ca isi mai casatoresc copiii foarte devreme, adica la varste cuprinse intre 8-10 si 14-16 ani. Acesti rromi insumeaza 10-15 la suta din totalul etniei si traiesc in comunitati traditionale. Acelea caracterizate, dupa manual, prin traiul impreuna al mai multor generatii, dictatura barbatilor si un nivel de educatie foarte scazut. In acest context, romanialibera.ro a incercat sa afle de ce mai apar, cat de raspandite sunt, cat vor mai rezista si nu in ultimul rand cum ar putea sa fie fi eliminate asa-numitele casatorii timpurii. Practici care, ilustrate acum cativa ani inclusiv de presa internationala, au stigmatizat o intreaga etnie si au stirbit suplimentar imaginea externa a Romaniei. "Casatoriile timpurii se vor face asa si 100 de ani de-acum incolo", spune cu o voce aprinsa, ca si parul sau roscat, profesoara Elena Radu, o sustinatoare ferma a discursului de tip "mandra ca sunt rroma". Nu iti trebuie mai mult de 30 de minute in compania sa pentru a intelege crezul sau. Elena Radu e profesoara de rromani si mediator in Scoala 136 din rau-famatul cartier bucurestean Ferentari. Prin cabinetul ei se perinda zilnic zeci de pusti, majoritatea rromi. Intra zbenguindu-se, dar isi aduc aminte repede unde sunt si-si trag fermoarul la gura, scrie Romania Libera.

subiectele zileiFoto: Colaj foto

Un austriac vrea sa construiasca in Bucegi Zamora, o statiune de cinci stele in valoare de un miliard de dolari. Un om de afaceri austriac a prezentat, miercuri, la un forum de afaceri, un proiect turistic de un miliard de dolari, pe care vrea sa-l construiasca pe Valea Prahovei. Plecand de la constatarea ca romanii cheltuiesc anual 60 de milioane de euro pentru a-si face vacantele in Austria, Kurt Neuschitzer spune ca le va aduce romanilor Austria in Bucegi, cu ceea ce are ea mai bun: servicii de cinci stele si "entertainment". "Aveti de toate, natura, peisaje, munte, mare, dar va lipseste ceva. Acest ceva se numeste entertainment!" Noul concept pe care omul de afaceri austriac Kurt Neuschitzer il propune romanilor prin construirea statiunii de cinci stele Zamora este axat pe "distractie". "Nu vom construi un hotel, ci o statiune intreaga, nu vom construi o partie de schi, ci un intreg complex sportiv, nu vom construi un restaurant, ci un intreg centru de petrecere a timpului liber, in care vom avea parc de distractie, restaurante si spatii de shopping", scrie Gandul.

Sistemele de irigatii, date pe mana taranilor. Producatorii agricoli ar putea folosi gratuit, timp de zece ani, ce a mai ramas din sistemul de irigatii, prevede un proiect ce va ajunge pe masa guvernului. Mai-marii Ministerului Agriculturii au asternut pe hartie un plan pentru salvarea Societatii Nationale Imbunatatiri Funciare (SNIF) si, implicit, a ceea ce a mai ramas din sistemul de irigatii construit in perioada comunista si falimentat prin "grija" mai multor ministri care s-au perindat pe la sefia Agriculturii in ultimii ani, dupa cum arata un raport al Curtii de Conturi publicat in editia de ieri a EVZ. Iar, potrivit ministrului Valeriu Tabara, "planul" este extrem de simplu: sistemul de irigatii sa fie lasat pe mana taranilor. "Am pus deja pe hartie un draft si avem si o initiativa legislativa in acest sens. Solutia ar fi descentralizarea serviciului si implicarea producatorilor agricoli in intretinerea si exploatarea sistemelor de irigatii si desecare. O sa prezint in sedinta de guvern initiativa", a explicat Tabara. Concret, proiectul prevede ca producatorii agricoli - indiferent daca sunt persoane fizice sau juridice - care se asociaza potrivit Legii 31/1990 pot cere Agentiei Domeniilor Statului (ADS) sa primeasca gratuit in folosinta sistemul de irigatii si de desecare care trece pe terenul lor, scrie EVZ.

Verdict: statul a tinut partea calailor din 1989. Autoritatile romane sunt criticate de judecatorii europeni pentru ineficienta in rezolvarea dosarului privind evenimentele din decembrie 1989. CEDO a condamnat Romania la plata a 51.410 de euro pentru incalcarea dreptului la viata si ineficienta unei investigatii in dosarul Revolutiei de la Cluj. Curtea Europeana a Drepturilor Omului a reprosat oficial Romaniei durata excesiva a anchetelor si a judecatii manifestatiilor din Cluj, unde 26 de persoane si-au pierdut viata, iar alte 52 au fost grav ranite. Clujenii Dorel Lapusan, Mircea Ioan Nitu, Nicolae Nemeti-Cristea, Dragomir Dumitru Inclezan, Leontin Lung, Cornel Matis, Liviu-Ioan Bortig, Dorel Lupsa si Delia-Liana Matis au actionat, in 2006, statul roman la CEDO si au solicitat compensatii in urma violentelor suferite in timpul reprimarii demonstratiilor anticomuniste de la Cluj, din 1989. Primii sase reclamanti au fost grav raniti in timpul protestelor in decembrie 1989, iar ultimii trei sunt rude apropiate ale unor persoane care au fost ucise in timpul demonstratiilor. Concret, CEDO a decis ca statul roman trebuie sa le plateasca despagubiri de cate 10.000 de euro reclamantilor Lapusan, Bortig, Lung, Nitu si Inclezan, precum si cate 750 de euro lui Lapusan si Lung si 660 de euro lui Inclezan. Judecatorii europeni au aratat ca autoritatile din tara noastra "nu au actionat cu diligenta", indicand mai ales inactivitatea procurorilor timp de mai multi ani, precum si numeroasele amanari ale audierilor, in contextul importantei acestui proces pentru societatea din Romania, scrie Adevarul.

Romanul care poarta cea mai scumpa mana bionica - ce bancuri face pe seama mainii sale false. Juristul Marius poarta, la 25 de ani, cea mai scumpa si mai moderna proteza: o mana bionica cu degete miscatoare, care imita perfect mana naturala. Are cate un motoras in fiecare deget. Poanta preferata a lui Marius este "Va dau o mana de ajutor?". Dupa ce i-au amputat mana dreapta de la cot, tanarul Marius Anton si-a descoperit poanta preferata: "Va dau o mana de ajutor?". Asta se intampla acum cativa ani, cand bucuresteanul Marius era inca student. Acum, la 25 de ani, poarta cea mai scumpa mana bionica din Romania. L-a costat 28.000 de euro si in 2008 devenise primul roman care a purtat o astfel de proteza. Noutatea este ca aceasta are degete miscatoare, abia o deosebesti de o mana normala si imita pana si liniile din palma. Cand am dat mana cu Marius, as fi crezut ca ating o mana reala, daca n-ar fi fost mai rece la atingere. In 2008, tanarul nu a permis nici unui ziarist sa-i pozeze fata; acum face bancuri pe seama mainii lui false. "Eram intr-un bar cu prietenii si, din joaca, unul a bagat o scobitoare in bratul protezei mele, acolo unde exista o gaura special construita. Atunci am vazut ca 20 de oameni se holbau la noi, fara nici o expresie pe chip. Ei nu-si dadusera seama ca port o proteza", rade Marius, citat de Gandul.

Cine a ingropat imperiul Rodipet chiar sub ochii AVAS. Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului nu a miscat un deget ca sa verifice ce se intampla dupa privatizarea regiei de distributie a presei. Firma de stat a fost devalizata si nu exista vinovati. Privatizata la finele anului 2003 de fosta guvernare Adrian Nastase, argument principal fiind situatia dificila, in care se gasea firma de stat - fantoma fostei retele de distributie a presei Rodipet continua sa bantuie finantele publice ale tarii. Cumparatorul, afaceristul arab Hassan Awdi, a reusit in cei sase ani scursi de la privatizarea societatii sa goleasca de continut firma de stat, lasandu-i doar cateva mii de metri patrati de teren. Singurul activ al Rodipet acum este suprafata celor 1.400 de chioscuri pe care le mai are societatea. Surprinzatoare insa este nu atat intentia de devalizare a celei mai mari regii de distributie a presei, caci intotdeauna se gaseste o firma dispusa sa faca acest lucru, cat lipsa de reactie a Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) in fata jafului. Institutia de stat nu a verificat in nici un fel cumparatorul, Rodipet a ajuns falimentar, iar statul pierde 50 milioane de euro. Contractul semnat de fostul presedinte AVAS Ovidiu Musetescu prevedea doar niste penalitati in cazul in care cumparatorul vindea activele companiei de stat. Rezilierea putea avea loc doar daca cumparatorul, anume Magnar System Com Otopeni (detinuta de Hassan Awdi), disponibiliza personalul Rodipet, scrie Romania Libera.

O solutie: Rosia Montana, sit UNESCO. Includerea regiunii in patrimoniul international ar dezvolta turistic intreaga zona a Muntilor Apuseni. Academicienii si arhitectii sustin ca multi locuitori din Rosia Montana ar putea lucra in servicii turistice in loc sa munceasca in mina. Mai multe asociatii si institutii publice au luat pozitii favorabile includerii localitatii Rosia Montana in circuitul UNESCO. Argumentele specialistilor arata ca regiunea aurifera indeplineste conditiile puse de UNESCO pentru intrarea in patrimoniul universal. "La Rosia Montana sunt sisteme de exploatare miniera subterana datand din epoca romana, medievala si moderna. Pe de alta parte, avem localitatea, targul minier traditional, dar si peisajul minier", explica Stefan Bilici, arhitect la organizatia Arhitectura - Restaurare - Arheologie. Presedintele Academiei Romane, Ionel Haiduc, aduce in discutie zona din nordul Moldovei, unde sunt manastiri cunoscute in toata lumea. "Putem compara includerea localitatii Rosia Montana in patrimoniul UNESCO cu zona din Nordul Moldovei, care a devenit un punct de atractie turistica mondiala, fiind vizitata anual de sute de mii de turisti din toata lumea", arata Ionel Haiduc, citat de Adevarul.

Monica Macovei: "Arat eu ca un om infrant?" Intrebata de CTP "Credeti ca, daca ii dati afara din partid maine pe acesti oameni (Ridzi, Pasat), creste cu vreun procent PDL-ul?", Monica Macovei raspunde: "Esti mai credibil in ceea ce faci. E mai bine ca cineva sa inceapa (cu aceste masuri). Pentru ca va aduc aminte, din 2005, eu cel putin am avut acest discurs si cred in acest obiect care este foarte greu. Dar, asta e. Reforma clasei politice din toate partidele. De asta si urasc DNA-ul pentru ca nu le place sa fie cercetati. Si apropo de asta cu imaginea, daca sunt cercetati din partid au inceput sa fie cercetati din PD pe vremea aceea cand eu eram ministru. Va aduceti aminte, Falca si altii. Asta arata ca acest partid a acceptat reforma justitiei care inseamna sa cercetezi pe oricine din orice partid ar fi, si din partidul meu. Ne trebuie un partid care sa spuna ca Justitia e libera. Iar daca oamenii nu inteleg ca acest partid este singurul partid care a lasat in pace justitia si a suferit cu Solomom, cu Gutau si altii, dar nu a oprit nimic. Acum si asta cu vamile. Poate politic sau diplomatic Schengen, lumea spune: a, acum ca e asta cu Schengenul". Interviul Integral in Gandul.

Presedintele Letoniei: Romania trebuie primita in Schengen cat mai repede. Presedintele Letoniei, Valdis Zatlers, explica succesul electoral al guvernului sau, care a taiat salariile si pensiile si care a reusit dupa toate aceste masuri dure sa castige alegerile cu peste 60 la suta. Relatiile ruso-letone sunt definite de Zatlers drept "pragmatice", chiar daca in ultimii 20 de ani au fost destul de incordate si in ciuda faptului ca exista un plan preventiv al NATO de aparare a statelor baltice impotriva marelui vecin de la rasarit. In ceea ce priveste aderarea Romaniei la Schengen, presedintele leton promite lobby international si crede ca ar fi periculos pentru Uniunea Europeana sa pretinda noi cerinte din partea Bucurestiului, scrie Romania Libera.

Europa: Poluarea aerului in zonele de trafic intens scurteaza speranta de viata. Poluarea aerului scurteaza speranta de viata in Europa, cauzand astm in randul copiilor si bronsite cronice si boli de inima, dupa 65 de ani. De asemenea, costa o avere- apoximativ 30 de miliarde de euro. Cu toate acestea, potrivit Programul european Aphekom, exista o diferenta mare in materie de sanatate intre rezidentii Bucurestiului "murdar" si a celor din "curatul" Stockholm. Studiul a durat trei ani si a fost efectuat in 12 tari si 25 de orase (39 de milioane de oameni). "Cifrele arata ca, in pofida contramasurilor diverse, poluarea aerului este inca o problema majora de sanatate publica in Europa", a declarat Sylvia Medina, epidemiolog si co-coordonator al studiului, citat de The Guardian. Cercetatorii au calculat castigul potential in speranta de viata daca particulele fine care polueaza ar fi reduse la 10 micrograme pe metru cub, ca medie anuala, obiectivul stabilit de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii. Concentratia ridicata a acestor particule fine, in mare masura datorita emisiilor motoarelor diesel si a sistemelor de incalzire, reduce cu aproape doi ani media sperantei de viata a locuitorilor din Bucuresti si cu sase luni a parizienilor. Poluarea de la Stockholm este sub limitele impuse de OMS, scrie Euractiv.ro.

Bogdan Stanoevici: Am refuzat sa fiu cel mai tare figurant din Franta. In anii' 80, actorul Bogdan Stanoevici a interpretat o serie de roluri principale in film si in teatru si era unul dintre cunoscutii membri al grupului SONG. Era destinat unei cariere de succes. Cu doar cateva luni inainte de Revolutie, a emigrat in Franta. De curand, Bogdan Stanoevici are o iubita in Romania, pe Irina Wagner, una dintre cele doua surori Wagner care au un cochet magazin in care se vand portelanuri pictate manual. Asa se face ca actorul s-a intors cu arme si bagaje in tara, dorindu-si sa-si reinnoade si cariera artistica. Despre proiecte, dar si despre amintiri, a vorbit actorul intr-un interviu acordat pentru Romania Libera.

Copil superdotat, imobilizat intr-un scaun cu rotile. Vladut Stamate, un baiat de 13 ani cu dizabilitati, dar cu un IQ de supradotat, da lectii de optimism. Vorbeste o romana "cu accent" pe care numai cei apropiati o pot descifra si, cand e bucuros, bate din picioare in scaunul cu rotile care ii e a doua casa. In ciuda dizabilitatii, la 13 ani, Vladut Stamate, marele castigator al primei editii a Galei Persoanelor cu Dizabilitati, isi doreste o viata de adolescent cat mai normala. Adica, sa iasa cu colegii la mall, sa mearga in parc, sa ia parte la petreceri. "Si-ar dori ca Revelionul de anul acesta sa-l petreaca impreuna cu colegii de clasa. Din punctul meu de vedere, e destul de greu de realizat aceasta dorinta a lui Vladut", spune Dorina Stamate, mama lui. Femeia explica faptul ca baiatul a ajuns la varsta la care nu mai vrea sa fie permanent doar cu mami si cu tati. Dar, "avand in vedere gradul lui de dependenta, cineva va trebui sa-l asiste daca vrea sa manance sau sa bea. Cineva va trebui sa faca acest lucru si, in conditiile in care isi doreste sa mearga la o petrecere cu copiii de varsta lui, cineva va trebui sa si-l asume in sensul asta", adauga ea, citata de EVZ.

Martorii lui Iehova. Martor actual: "Am riscat, dar sunt fericit" / Fost martor: "Credeam ca mor la Armaghedon, am trait cu acest soc". "Intreaga noastra invatatura se bazeaza pe Biblie. Noi ne straduim - nici noi nu suntem oameni perfecti - sa intelegem adevaratul sens al textului biblic, este o analiza profunda a acestuia. Insa nivelul teoretic nu e de ajuns. Astfel incat ne straduim din rasputeri sa le spunem tuturor ceea ce aflam". Totodata, "este o credinta traita, una vie: ceea ce spun, e important sa si aplic; daca doar spun, mai bine tac din gura". Cuvintele ii apartin lui Gabriel Negroiu, membru al cultului Martorii lui Iehova inca din 1979. Fraza de mai sus sintetizeaza activitatea unui martor: el studiaza Biblia, isi insuseste invatatura, invata sa predice si porneste, de cele mai multe ori din usa in usa, sa prezinte textul Biblic, scrie Vertical News.

Ultima dictatura din Europa asmute KGB-ul asupra adversarilor. Dupa aparitia mai multor dovezi ca in inchisorile KGB-ului belarus s-ar aplica in mod sistematic tortura, o firma britanica de avocatura, specializata in apararea drepturilor omului, cere arestarea lui Lukasenko. Ales Mikhalevich, fost candidat la presedintie, este unul dintre putinii oameni care au reusit sa pacaleasca KGB-ul belarus; eliberat de acestia dupa doua luni de detentie, Mikhalevich promisese sa devina informator al politiei secrete. Insa in loc sa se tina de cuvant, Mikhalevich a convocat o conferinta de presa - despre care publicatia Eurasia Daily Monitor a relatat pe larg - in care a expus torturile la care el si alti detinuti au fost supusi in timpul arestului. Dupa arestarea sa, KGB-ul i-a cerut lui Mikhalevich sa citeasca o declaratie la televiziunea de stat, in care sa se dezica de ceilalti candidati la presedintie. Mikhalevich a refuzat, drept care agentii serviciului secret au recurs la alte metode pentru a il face sa coopereze: i-au fost intoarse bratele si legate deasupra capului, a fost pus sa stea gol, lipit de un zid, la o temperatura de numai 10 grade celsius, iar atat el cat si ceilalti prizonieri erau obligati sa doarma direct sub lampi, fara sa isi poata acoperi sau intoarce fetele. De asemenea, adeseori detinutii imbracati sumar erau scosi in curtea inchisorii, la temperaturi sub 0 grade, scrie Romania Libera.

Citeste si: