Sebastian Lazaroiu: Boc ar trebui declarat erou. PDL pierde daca nu-l realege. Plus: Geoana, un candidat mai bun la presedintie decat Antonescu. Emil Boc - presedintele PDL si un premier tehnocrat este varianta agreata de catre consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu. El a spus, ieri, la interviurile gandul, ca ar fi o eroare ca PDL sa nu-l mai aleaga pe Emil Boc pentru un nou mandat la sefia partidului, pentru ca ar da senzatia ca se dezice de reformele premierului. "Cred ca partidul n-ar trebui sa arunce la gunoi ce-a facut in acesti doi ani Emil Boc ca premier, pentru ca ce a facut el ca premier practic a facut cu sprijinul politic al partidului. Legea educatiei, Codul penal, civil, Legea pensiilor, a salarizarii unice, vorbim de legi fundamentale pentru modernizarea statului. Cred ca partidul, daca ar renunta intr-un fel sau altul, vorbesc din punct de vedere politic, si nu vorbesc de Boc ca premier, ci ca lider important al PDL, daca ar renunta si s-ar dezice de tot ce s-a intamplat, ar da impresia ca Boc a facut singur reforma statului si, eventual, cu presedintele Traian Basescu", a spus Lazaroiu. In opinia sa, daca Boc ar intra in lupta pentru presedintia PDL si ar pierde, semnalul ar fi prost pentru electoratul democrat-liberal: "Daca Boc ar intra in competitie si ar pierde, semnalul pentru alegatorii, pentru bazinul PDL care e mult mai larg decat 15 la suta ar fi <>. Si s-au facut multe lucruri bune, pe care PDL trebuie sa si le asume", scrie Gandul.

subiectele zileiFoto: Colaj foto

Cati bani au primit romii deportati in Transnistria. Dintre cei 25.000 de romi trimisi in lagare de Guvernul Antonescu, s-au mai intors acasa doar jumatate. In jur de 7.000 de deportati sau mostenitori ai acestora au primit despagubiri din partea statului german. Deportarea romilor in Transnistria a fost decretata pe 1 mai 1942 si a inceput o luna mai tarziu, cand au fost imbarcati in trenurile catre Transnistria primii 11.441 de romi - 2.352 de barbati, 2.375 de femei si 6.714 copii. Alti 13.176 de romi sedentari au fost deportati in septembrie 1942. Datele provin din raportul Comisiei Wiesel despre Holocaust. Cele doua loturi de romi trimise in Transnistria reprezentau la vremea respectiva aproximativ 12% din totalul populatiei rome recenzate in 1930, care era de 262.501 de persoane rome, scrie Romania Libera.

Istoria jafurilor sangeroase. Povestea ultimilor haiduci care au jefuit masina de bani a celebrei Marmorosch Blank. Primul jaf armat din epoca moderna a Romaniei petrecut in judetul Hunedoara a cauzat cinci condamnari la temnita grea pe viata. In 14 august 1934, in apropiere de municipiul Deva, o banda de talhari inarmati cu arme de foc si topoare a atacat masina Discomului, societate colaboratoare a bancii Marmorosch Blank, l-a ucis pe soferul acesteia si a jefuit utilitara. In luna august a anului 1934, in ultimii ani de existenta ai celebrei Marmorosch Blank (BMB), cand monopolul statului asupra industriei tutunului fusese preluat in numele bancii BMB de societatea Discom, cinci hunedoreni din zona Bradului au planuit ceea ce ei au considerat "jaful secolului", scrie Adevarul.

WikiLeaks face noi dezvaluiri despre Romania. Peste 70 de arme romanesti, predate de gruparile paramilitare columbiene in 2004-2006. Gruparile paramilitare din Columbia au predat in perioada 2004-2006 peste 9.000 de arme, in cadrul procesului de demobilizare, dintre care 75 de mitraliere erau de fabricatie romaneasca, se arata intr-o telegrama americana trimisa la 20 iunie 2006 de ambasada SUA la Bogota si publicata de WikiLeaks. Potrivit telegramei americane, analistii din cadrul Grupul Interinstitutional de analiza antiterorista (GIAT), care se ocupa de primirea armelor predate de gruparile paramilitare columbiene, estimeaza ca peste 4.000 de arme nu au fost predate. Ei explica aceasta estimare pe baza urmaririi transporturilor de arme care au intrat ilegal in tara. De exemplu, in 2003, o companie bulgara(ARSENAL SA) a vandut organizatiei AUC (Fortele Unite de Autoaparare din Columbia, de extrema-dreapta) 7.640 de arme AK-47. Dintre acestea, AUC a predat doar 2.333, afirma telegrama americana, citata de Euractiv.ro.

Povestiri din Regatul Urii: orfani educati cu pumnul. Adolescentii din centrele de plasament din Iasi descriu bataile sistematice pe care le incaseaza de la educatori si agresiunile copiilor mai mari asupra celor mai mici.Pe copiii statului ii recunosti in cateva minute. Le tremura vocea, au o umilinta innascuta, ai putea sa-i framanti intre degete ca plastilina. "Copii chinuiti" li se spune in popor, sintagma ce se presupune ca explica totul. Sebastian Dodan e un veteran al orfelinatelor din Iasi. Are 21 de ani, e un absolvent fara glorie. Nu i-a organizat nimeni un banchet de adio, doar si-a strans lucrurile si a plecat in chirie, pe cont propriu. Lucreaza la o firma, face curat in apartamente, e tot ce-a invatat in lungul sau periplu prin orfelinate, scrie EVZ.

Cercetator roman la Harvard: "Majoritatea romanilor este antistiinta". La doar 23 de ani, Andrei Stefan Anghel este cercetator in domeniul biologiei celulare fundamentale la Harvard Medical School din Statele Unite. In urma cu doi ani a publicat un studiu despre antioxidanti in revista "Harvard Science". Alte doua articole urmeaza sa-i apara in aceasta primavara. Andrei Anghel crede ca, in general, romanii sunt plini de prejudecati si accepta cu greu descoperirile stiintifice, scrie Romania Libera.

Cine vrea sa construiasca un Disneyland in Bucuresti de 140 de milioane de euro. Primul mare parc de distractii din Romania urmeaza sa se construiasca in partea de vest a Bucurestiului, pe o suprafata de 26 de hectare, in apropierea soselei de centura a Capitalei. Investitia pentru Bucharest World of Adventures Park este estimata la aproape 140 de milioane de euro, iar ridicarea ei se va intinde pe durata a trei ani, potrivit proiectului prezentat de Impact Developer&Contractor, cu prilejul forumului arab-roman care a avut loc zilele trecute la Bucuresti. Principalele atractii ale parcului vor fi doua montagnes russes, un turn unde vizitatorii vor putea experimenta caderea libera, un planetarium si studiouri de simulare spatiala, scrie Gandul.

Cum functiona spionajul economic al lui Ceausescu. Multe dintre realizarile tehnologice ale "Epocii de Aur" au fost bazate pe furtul de tehnologie din Occident. Prin deceniul sapte al secolului trecut a avut loc o mare sedinta a Comitetului Politic Executiv al C.C. al P.C.R. (celebrul CEPEX). O sedinta strict secreta in cadrul careia se facea bilantul unei actiuni de anvergura, initiata si condusa de "cel mai iubit fiu al poporului roman", tovarasul Nicolae Ceausescu: se analiza "rodul" activitatii ministerelor, dar si a celor 300 de agenti secreti trimisi peste hotare, in tarile cele mai dezvoltate - Germania, Japonia, Anglia, Franta si, desigur, SUA - cu sarcini precise de a fura tehnologii de varf, care aveau apoi sa fie transpuse in Romania. Astfel ca, gratie lui Mihai Ioan Pacepa, spionul care a condus DIE si apoi a "defectat" prin refugiul sau in SUA, dar care, alaturi de Nicolae Ceausescu, a coordonat, mai multi ani, a acesta actiune de spionaj, aflam niste amanunte de, vorba romanului, "te doare capul", scrie Romania Libera.

Mircea Ionescu-Quintus: "Ma atragea Miscarea Legionara, ca pe orice tanar". Liderul de onoare al liberalilor, Mircea Ionescu-Quintus, vorbeste despre cum a evitat apropierea de extrema dreapta romaneasca intr-un moment in care "viata politica era imbolnavita", semanand izbitor cu cea de astazi. Mereu tanar in traire si in dezlegarea evenimentelor din jurul sau, Mircea Ionescu-Quintus (94 de ani) a acceptat provocarea de a evalua situatia actuala a Romaniei, raportand-o la perioada interbelica. Cu o viata marcata, deopotriva, de incercari timpurii si de izbanzi tarzii, fostul presedinte al Senatului spune ca romanii traverseaza una dintre cele mai grele etape din istoria lor, scrie Adevarul.

Silviu Prigoana are doua apartamente in Chicago pe care nu le-a declarat. Silviu Prigoana, deputat PDL, si-a trecut in declaratia de avere patru apartamente si opt case de locuit. Din cele patru apartamente declarate, unul se afla la Chicago. Tot la Chicago insa, Prigoana mai detine doua apartamente, pe care nu le-a mentionat in declaratie. Conform ultimei declaratii de avere a lui Silviu Prigoana, depusa la Parlament pe 1 noiembrie 2010, acesta detine, printre altele, si un apartament la Chicago, de 220 de metri patrati, cumparat in 2007. Acelasi apartament aparea si in prima declaratie de avere a lui Prigoana ca parlamentar, din decembrie 2008. Spre deosebire de documentul de avere din 2010, in cel din 2008 aminteste si adresa imobilului: "505 N Lakeshore Dr. Apt. 1806, Chicago, IL 60611 SUA". Plus suma cu care deputatul a cumparat apartamentul: 849.900 USD, scrie Kamikaze.

Omul care a umplut Bucurestiul de inimi. In Bucuresti sunt cateva sute de inimi desenate cu vopsea rosie pe ziduri, fara vreo semnatura sau explicatie. Cine este omul care le-a facut? Capitala Romaniei e descrisa, de cele mai multe ori, ca o jungla plina de oameni dusmanosi, stresati si salbaticiti. Daca te uiti pe strada, poti trage concluzia ca iubesti doar cand cumperi ciocolata, dai SMS-uri sau montezi mobila. Asa ca, atunci cand am inceput sa vad inimile anonime, a fost ca o intalnire de gradul III cu extraterestri. Inimi peste tot, printre masini parcate pe trotuar, langa tomberoane, pe cladiri care stateau sa cada, pe blocuri innegrite. Contrastul era asa de mare incat ma asteptam ca toata lumea sa fie intrigata. Am inceput sa-mi intreb cunoscutii ce cred despre ele, scrie Romania Libera.

Spaga la Permise Auto: "Astia sunt disperati, bai! Se baga la oricine!" SRI a interceptat mai multi ofiteri de la Serviciul Permise Auto Bucuresti care erau suspectati ca ar lua mita. Patru subofiteri, 18 instructori auto si 22 de elevi au fost trimisi in judecata pentru coruptie in dosarul obtinerii frauduloase a 220 de carnete de conducere in Bucuresti. "Instructorul mi-a cerut 250 de euro pentru a-i da politistului examinator de la proba de traseu", scria una dintre eleve, intr-un denunt facut la Parchet, la 29 iunie 2010. Trei investigatori sub acoperire au fost infiltrati sa-si ia permisul, iar telefoanele celor implicati au fost ascultate cu mandat de la judecator. Unul dintre instructorii auto denuntati, Victor Oancea, o asigura pe o tanara: "Trebuie sa stai linistita, sa nu-ti faci probleme, ca eu am avut si astazi, am si maine pe altul. Deci, eu am pe cineva, nu se pierd banii! Deci, nu se pierd banii! Dar noi mergem la sigur! Ai inteles?", scrie Adevarul.

Lucian Bute: "Acasa sunt oameni care nu apreciaza ceea ce am facut". Campionul mondial la categoria supermijlocie in versiunea IBF pregateste intens meciul cu Brian Magee, de pe 19 martie. Galateanul ne-a dezvaluit caznele la care s-a supus inaintea disputei cu pugilistul nord-irlandez, dar si durerea ca in Romania sunt destui care il critica, fiind mai iubit in Canada. Aflat in cantonament la Miami, Lucian Bute se antreneaza ca in "Legiunea Straina" pentru meciul in care isi va apara, pentru a saptea oara, titlul mondial IBF al "supermijlociilor", sambata, 19 martie, la "Bell Center" din Montreal. Cel mai titrat pugilist roman din istorie la profesionisti incruciseaza manusile cu nord-irlandezul Brian Magee, intr-un meci in care galateanul va putea fi admirat pe toate meridianele globului, dar, cel mai important, si in Romania, prin intermediul postului B1 TV. Invincibil, Bute i-a impresionat si pe americani, care fac eforturi sa puna mana pe drepturile de televizare ale meciurilor sale, scrie EVZ.

MISA lui "Guru" Bivolaru - o miscare inselatoare. "Vreau sa plec. Eu voi hotari daca te mai contactez sau nu. Am prieteni care-mi ofera tot ce am nevoie. Vreau sa ma integrez in MISA si sa-mi dezvolt spiritul, sa fiu propriul arbitru. Tu nu ma lasi sa fac ce-mi doresc". Acesta este mesajul transmis de o fata de 16 ani, Maria Harhata, mamei sale Daniela, cu cateva zile inainte sa plece de acasa. Fata ar fi plecat de acasa pentru a intra in gruparea MISA (Miscarea de Integrare Spirituala in Absolut). MISA este, la baza, o scoala de yoga. Primele contacte cu yoga ale romanilor nu pot fi reperate clar, momentul cheie al practicii in tara noastra fiind anul 1982, cand izbucnea "scandalul meditatiei transcendentale". Yoga era interzisa si a ramas asa pana la caderea comunismului. Dupa ce zilele trecute VerticalNews.ro v-a prezentat culte ca Biserica Adventista sau Martorii lui Iehova, astazi o sa ne referim la o Miscare - unii o considera secta - care a avut un succes fantastic in Romania de dupa 89. Scoala de yoga a lui Gregorian Bivolaru numara in prezent 30.000 de membri in Romania si alti 5.000 in centre din alte state, scrie Vertical News.

Necolaiciuc renunta la caile de atac si vrea sa se intoarca in tara in cateva zile. Fostul director al CFR, judecat pentru o frauda de 20 milioane de euro, mai avea inca doua cai de atac in Statele Unite, ceea ce ar fi intarziat extradarea sa cu cel putin un an. Mihai Necolaiciuc pare insa mai multumit sa stea in Romania decat in Florida, pentru ca in ambele situatii tot intr-o celula ar fi cazat. Mihai Necolaiciuc a contactat "Evenimentul zilei" in urma cu cateva minute, prin intermediul lui Carole Kaye, unul dintre avocatii sai din Florida. Intr-o scrisoare depusa astazi la cabinetul judecatorului care a decis saptamana trecuta extradarea sa, document despre care avocata Kaye spune ca reprezinta si o scrisoare deschisa pentru opinia publica din Romania, Necolaiciuc anunta ca renunta la toate caile de atac si ca doreste sa fie prezent in Bucuresti la termenul din 16 martie al unuia dintre procesele in care este trimis in judecata de catre Directia Nationala Anticoruptie, scrie EVZ.

Cine este judecatorul care isi spune "The boy from Vallahia" si a fost exclus din magistratura pentru ca hartuia sexual grefierele: Eu i-am zis doar Simona, ia o portocala. Judecatorul Dinica Mircea Dumitru - exclus din magistratura pentru ca a hartuit sexual mai multe grefiere - are cont pe facebook. Magistratul a postat mai multe fotografii pe pagina personala, in una dintre ele prezentandu-se drept "The boy from Vallahia". In ceea ce priveste acuzatiile care i-au fost aduse, judecatorul Dinica le neaga. El a declarat pentru stirileprotv.ro urmatoarele: "Sa spuna ei toti. Ba cate doua - trei kilograme de portocale, si le-am pus acolo, pe geam. Si cand veneau fetele aici le spuneam: Cum o cheama - Simona, ia o portocala. Si nu e vorba de hartuire, ca daca era vorba de hartuire, era o legatura constitutiva a hartuirii. Sunt niste simple afirmatii ale dansilor. Niste declaratii pe care nu le probeaza nimeni. Si atunci e foarte periculos", scrie Gandul.

De ce au colonizat elvetienii Bugeacul. Colonistii au creat in zona Saba una dintre cele mai prospere zone din vestul Imperiului Tarist. Unul dintre cele mai putin cunoscute episoade ale istoriei Basarabiei este legat de colonizarea elvetienilor in sudul acestei vechi provincii romanesti. Este vorba de o actiune care a fost intreprinsa in secolul al XIX-lea, de catre Imperiul Tarist, dupa ce Rusia a ocupat Basarabia. Elvetienii au fost asezati in Bugeac. Ei au ramas in sudul Basarabiei pana cand aceasta zona a fost reocupata de URSS, in anul 1940, cand urmasii colonistilor elvetieni au decis sa emigreze. Cei care nu au facut acest lucru au fost deportati de catre Stalin in Siberia. Pentru ca elvetienii erau germanofoni, sovieticii se temeau ca ei vor sprijini Wehrmacht-ul german care lupta impotriva Armatei Rosii, scrie Romania Libera.

Luni se va semna contractul pentru Magistrala de metrou Drumul Taberei. Cine ia 215 milioane de euro si cat dureaza. Metrorex va semna luni contractul de executie a tronsonului Raul Doamnei - Eroilor, de pe noua magistrala, M5, cu castigatorul licitatiei, care a avut loc anul trecut, consortiul Astaldi (Italia) - FCC (Spania, compania care construieste Pasajul Basarab) - Delta ACM si AB Construct. Rezultatul licitatiei a fost contestat de catre grecii de la Aktor, care nu au avut insa castig de cauza."Luni vom semna contractul de construc tie a tunelelor si statiilor pentru noua magistrala, spre Drumul Taberei, respectiv pentru linia Raul Doamnei - Eroilor. Este cel mai important proiect nou de la Metrou din ultimii 20 de ani", a declarat pentru gandul Gheorghe Udriste, directorul general al Metrorex. Constructia, care va costa circa 215 milioane de euro, va dura circa doi ani, dupa cum a precizat Udriste. Lungimea tronsonului este de opt kilometri, scrie Gandul.

In Anzi, acasa la civilizatia incasa. Incasii au urcat in Anzi stanci de 70 de tone fara sa fi avut la dispozitie animalele de povara, roata, scrisul sau moneda. Sa-i fi ajutat civilizatii necunoscute? In Anzi consumi frunze de coca la greu, vracii folosesc potiuni din pui de lama nascuti prematur si mumificati, iar misterele incase sfideaza stiinta omului modern. In Lima am urcat intr-un microbuz maro, vechi de cand lumea. Pe laterala dreapta a masinii scria cu litere italice, cu o culoare ce fusese candva "verde lambada", jumatate din numele unei agentii de turism. Vechea bancheta a masinii cu arcuri deloc netede imi batucea fundul zdravan, scrie Adevarul.

Zonele defavorizate ale Romaniei - paradisul fiscal al investitorilor-fantoma. Timp de 10 ani, cele 28 de zone defavorizate ale Romaniei au insemnat scutiri de taxe pentru investitorii "destepti" si aproape deloc dezvoltarea acestor regiuni. Bogatii zonelor sarace. Asa ar putea fi numiti cei care au beneficiat de scutiri din partea statului pentru a investi in zonele monoindustriale. Unii dintre ei, dupa ce s-au bucurat de beneficii, si-au inchis afacerile si au plecat, iar cei pe care ar fi trebuit sa-i ajute la investitiile lor au ramas sa traiasca in aceeasi saracie din 160 de localitati, 28 de regiuni care au avut statut de zona defavorizata timp de 10 ani. Scopul era de dezvoltare a acestor comunitati sarace, insa proiectul statului a ramas doar la stadiul de paradis fiscal special facut pentru investitori oportunisti, scrie Gandul.