Yemen: SUA si UE sprijina initiativa presedintelui Saleh de a renunta la putere la sfarsitul anului. Protestatarii ii cer sa demisioneze acum. Consilierul presedintelui american Barack Obama pentru lupta impotriva terorismului, John Brennan, l-a felicitat vineri pe presedintele yemenit Ali Abdallah Saleh pentru intentia de a renunta la puterea executiva si i-a cerut opozitiei sa ii accepte propunerea, informeaza Reuters. In timpul unei convorbiri telefonice cu Saleh, Brennan "a reiterat faptul ca reprezentantii opozitiei yemenite ar trebui sa raspunda pozitiv la apelul presedintelui de a se angaja intr-un dialog serios pentru a iesi din impasul actual", se arata intr-o declaratie emisa de Casa Alba. Sefa diplomatiei europene, Catherine Ashton, a salutat propunerile presedintelui Saleh si a pledat "pentru un dialog deschis si constructiv". Presedintele Ali Abdallah Saleh si-a anuntat joi intentia de a renunta la puterile sale executive inainte de sfarsitul anului, dar propunerea sa a fost respinsa de catre opozitie, care ii cere demisia. Intr-un discurs sustinut la Sana in fata sustinatorilor sai, presedintele, un aliat important al Statelor Unite in lupta impotriva al-Qaeda, a propus formarea unui Guvern puternic, care sa fie insa subordonat Parlamentului. Saleh a mai promis ca va elabora o noua constitutie, care sa fie aprobata prin referendum pana la sfarsitul anului 2011 si care sa stabileasca o separare clara intre puterea executiva si cea legislativa. Saleh a promis, de asemenea, o mai mare descentralizare in tara in care sudistii isi doresc independenta sau autonomie, in timp ce rebelii din nord se plang de discriminare. Vineri, zeci de mii de oameni au continuat protestele in Yemen. Manifestantii cer demisia lui Saleh. Paisprezece persoane au fost ranite in timpul demonstratiilor din orasul Aden, situat in sudul tarii. "Certificatul de deces al regimului politic a fost semnat deja", a declarat pentru AFP Mohammad Al-Sabri, purtatorul de cuvant al opozitiei yemenite.

presa in diagonalaFoto: Colaj foto

Wikileaks / SUA: Twitter trebuie sa furnizeze informatii autoritatilor. Un judecator federal american a decis, vineri, ca Twitter ar trebui sa furnizeze autoritatilor informatii despre persoanele care au contact cu Wikileaks. Judecatorul federal din statul Virginia, Tereza Carroll Buchanan, a decis vineri ca Twitter trebuie sa furnizeze informatii referitoare la contul parlamentarului islandez, Birgitta Jonsdottir, al omului de stiinta american, Jacob Appelbaum, si cel al lui Rop Gonggrijp, colaboratorul olandez al Wikileaks. Buchanan a declarat ca ordonanta nu e in contradictie cu respectarea vietii private a reclamantilor, deoarece acestia s-au inscris benevol pe Twitter, furnizand astfel informatii despre ei insisi, inclusiv adresele lor IP, informeaza AFP.

Cotidianul La Presse renunta treptat la print in favoarea online-ului. Cotidianul La Presse din Qebec are in vedere eliminarea treptata a printului in favoarea unei versiuni digitale propuse de iPad, care ar fi disponibila pentru abonati in trei ani, a scris vineri concurentul sau Le devoir care precizeaza ca ar fi "primul ziar major din lume care ar face trecerea brusca de la print la online". La Presse, ziar de limba franceza, fondat in 1884, a lucrat luni de zile la acest proiect sperand sa se poata lansa in noua varianta pentru 2013. Ziarul si-a redus treptat tirajul de la 200.000 la 75.000 de exemplare zilnic in paralel cu reorganizarea redactiei si a departamentului de distributie pentru a fi in ton cu aceasta schimbare radicala. Recunoscand ca ziarul doreste sa exploateze oportunitatile oferite de noile platforme digitale, purtatorul de cuvant al ziarului Caroline Jamet a declarat pentru AFP ca, in acest stadiu, "nu suntem suficient de avansati cu proiectul pentru avansa o data certa, dar a spus ca s-au facut noi investitii in tehnologii de cateva zeci de milioane de dolari".

SUA nu au furnizat agenti de racire pentru centrala nucleara de la Fukushima. Japonia a refuzat ajutorul. Statele Unite ale Americii s-au oferit sa furnizeze agenti de racire pentru centrala nucleara japoneza afectata de cutremur, insa oficialii de la Tokyo au refuzat, se arata intr-un comunicat emis de Casa Alba si citat de Reuters. Secretarul de stat american Hillary Clinton declarase anterior ca fortele aeriene americane stationate in Japonia au transportat deja agenti de racire la centrala nucleara de la Fukushima. Clinton fusese informata ca Japonia a cerut agentii de racire. In cele din urma, oficialii japonezi au anuntat ca nu mai au nevoie de ajutorul oferit de Statele Unite, insa Hillary Clinton nu a fost informata de schimbarea situatiei inainte de a face declaratia. "Am inteles ca in cele din urma guvernul japonez se va ocupa de situatie pe cont propriu", a declarat un alt oficial american, sub protectia anonimatului.

Wall Street a trecut peste socul produs de cutremurul din Japonia si a inchis pe plus. Pretul titeiului, in scadere. Bursa de la New York a inchis in crestere sedinta de vineri recuperand din pierderile inregistrate in ziua precedenta si in ciuda cutremurului devastator care a lovit Japonia: Dow Jones a castigat 0,50%, iar Nasdaq 0,54%. Dow Jones Industrial Average a urcat 59.79 puncte pana la 12,044.40 in puncte, iar Nasdaq, dominat de actiunile pe tehnologie,a crescut cu 14.59 puncte la 2715.61 de puncte. Si Standard larg & Poor's 500 a urcat cu 0,71% (9.17 puncte) incheind sedinta de tranzactionare la 1304.28 de puncte. Un baril de titei a pierdut mai mult de 1.50 dolari pe bursa in New York inchizand la 101 dolari. "In afara de incertitudinea pentru economia planetei generata de cutremurul din Japonia, piata s-a temut si de demonstratiile din Arabia Saudita. Protestele s-au dovedit a nu fi de amploare, iar teama s-a rispit", a declarat analistul Peter Cardillo de la Avalon Partners.

Geofizicianul Richard Gross: Cutremurul din Japonia a scurtat ziua cu 1,6 microsecunde. Geofizicianul NASA Richard Gross a calculat ca rotatia Pamantului a fost accelerata cu 1,6 microsecunde, ca urmare a cutremurului care a zguduit Japonia. In consecinta, ziua s-a scurtat cu 1,6 microsecunde, informeaza ABC News. Aceasta schimbare a vitezei de rotatie este usor mai mare decat cea cauzata anul trecut de cutremurul din Chile. Cutremurul care a lovit in anul 2004 insula indoneziana Sumatra a scurtat ziua cu 6,8 microsecunde.