Pe ce afaceri mizeaza milionarii arabi in Romania. Dupa cumpararea de participatii importante in America, Marea Britanie, vestul Europei sau in Asia, investitorii arabi din Golf au in plan o reasezare masiva in Europa de sud-est si in nordul Africii. Peste 5.000 de miliarde de dolari au de investit in afara Golfului, pana in 2020, cele sase tari membre ale Consiliului de Cooperare al Golfului (Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite, Bahrain, Oman, Kuweit si Qatar) potrivit datelor transmise EVZ. Ele isi doresc consolidarea capitalurilor in zone cu resurse naturale si construirea unui viitor economic in afara regiunii Golfului. Printre tarile vizate pentru dezvoltarea afacerilor se numara si Romania. De altfel, o delegatie araba de peste 120 de participanti, fie investitori, fie reprezentanti ai autoritatilor, a fost la Bucuresti saptamana trecuta, in cadrul unui forum romano-arab, la care a participat si presedintele Traian Basescu, scrie EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Traian Basescu: "Il sustin fara rezerve pe Boc la sefia PDL". Despre premierul independent: "E treaba mea, nu a partidului. Puteti sau nu sa fiti de acord". Presedintele Traian Basescu il vrea pe premierul Emil Boc ca sef al PDL, iar la Palatul Victoria - un prim-ministru tehnocrat. Seful statului le-a marturisit aceste lucruri liderilor democrat-liberali duminica seara, la intalnirea de la Vila Lac 1. Conform unor surse participante la discutii, presedintele a avut un mesaj transant pentru pedelistii care se asteptau sa fie consultati in chestiunea nominalizarii unui nou prim-ministru. In schimb, Basescu le-a spus clar: "Sustin varianta premierului independent. Este decizia mea cand voi face numirea si voi lua aceasta decizie dupa consultarea cu premierul Boc. Dar este treaba mea, constitutional, nu a partidului, e o decizie cu care puteti sau nu sa fiti de acord. Constitutional, puteti sa va exprimati parerea in Parlament" (la votul de investitura al noului guvern - n.red), anunta Gandul.

Sergiu Nistor: "La Rosia ni se cere sa inlocuim istoria". Sergiu Nistor, secretarul Comisiei Nationale pentru UNESCO, crede ca singura solutie pentru localitatea din Alba este includerea acesteia pe lista Patrimoniului Mondial. Expertul roman considera ca principala vina in acest caz ii apartine chiar statului, cel care "i-a abandonat" pe locuitorii din Rosia Montana. Sergiu Nistor este secretarul general al Comisiei Nationale a Romaniei pentru UNESCO. Opiniile sale sunt insa la ani lumina de cele pe care te-ai astepta sa le auzi de la cineva care coordoneaza o structura a statului. Cand vorbeste despre situatia de la Rosia Montana, Nistor nu se sfieste sa plaseze o mare responsabilitate (poate chiar cea mai mare din acest caz) chiar pe umerii statului roman, informeaza Adevarul.

Romania - Raiul falsificatorilor de bani. Din cauza crizei, din ce in ce mai multi romani aleg calea cea mai usoara catre imbogatire: falsificarea de bani. In ultimii doi ani, politistii au gasit peste 6.000 de bancnote romanesti false. In penitenciare se afla insa doar 11 condamnati pentru contrafacere de bani. Isi trece degetele cu rabdare peste suprafata lucioasa a bancnotei de 10 lei. Fiecare centimetru de polimer e "citit" de degetele lui. O intoarce, o ridica in lumina. Razele care patrund prin fereastra capelei din Penitenciarul Codlea il ajuta sa dea un raspuns: "Da, as putea sa fac una la fel." Barbatul care sta acum pe una din bancile capelei penitenciarului nu vrea sa-i fie facut public numele. Ii surade ideea sa-si aleaga pseudonimul Nicolae, dupa numele lui Nicolae Grigorescu, a carui figura e imprimata pe bancnota din mana lui, scrie Romania Libera.

Reportaj exclusiv despre Japonia. Cand Tara Samurailor nu este in razboi cu natura. De doua zile, despre cutremurul devastator din Japonia se vorbeste din doua perspective: victime si civilizatie. Specialistii afirma ca pierderile Japoniei ar fi fost mult mai mari daca in aceasta tara gradul de perfectiune nu ar fi atins cote maxime. EVZ publica experientele Mironei Irina Grigore, fost bursier al Guvernului Japoniei in domeniul Dreptului International. "Este ciudat atunci cand ai sentimentul brusc ca esti acasa intr-un loc strain, la mii de kilometri departare de tara ta natala. Si totusi asa m-am simtit eu in momentul in care paraseam aeroportul din Osaka, Japonia, la capatul primei calatorii cu avionul din viata mea si in calitate de proaspat beneficiar al unei burse a Guvernului Japonez", anunta EVZ.

Prefectul Capitalei, confruntat cu studiul INCERC, care prognozeaza 450.000 de morti in Capitala, in cazul unui cutremur pe timpul noptii: "Nu stiam de studiu, analizam". Studii efectuate in ultimii ani estimeaza ca numarul persoanelor care si-ar pierde viata, in Bucuresti, ca urmare directa a prabusirii imobilelor subrede in urma unui seism de magnitudinea celui din 4 martie 1977 se cifreaza intre 5.000 si 10.000. Este un calcul cinic, dar obiectiv, rezultat din insumarea locatarilor celor 100 de imobile incadrate in clasa I de risc seismic, carora li s-ar putea adauga o parte dintre blocurile din clasa a II-a de risc, plus alte cateva imobile neclasificate. Ceea ce se dezbate insa, intensificat zilele acestea, urmare a sinistrului din Japonia, este cat ar putea incompetenta autoritatilor, in materie de interventie de urgenta si de ajutorare a celor afectati de cutremur, sa ingroase aceasta statistica morbida, informeaza Gandul.

Fenomenul Maglavit si Petrache Lupu. Timp de trei ani, incepand din vara lui 1935, fenomenul Maglavit a mobilizat preoti, politicieni, presa si sute de mii de oameni simpli, iar autoritatile au pus la dispozitie si trenuri speciale. Ciobanul Petrache Lupu era considerat un sfant in epoca in care a trait. Acum, la Maglavit, toata lumea vorbeste de minuni, insa nu la biserica, ci pe la usile carciumilor din sat. Au trecut mai bine de 80 de ani cand Petrache Lupu ii anunta pe preotii de la Maglavit ca l-a vazut pe "Mosul". Viziunea ciobanului avea sa creeze isterie nationala la jumatatea anilor '30. Cazul Maglavit poate fi impartit in doua etape: anii 1935-1938, in care fenomenul cunoaste maxima sa expansiune; si anii 1938-1942, cand interesul publicului se muta spre gravele probleme internationale, facand astfel sa paleasca aura Sfantului de la Maglavit, scrie Adevarul.

Pastele cailor exista, la Targoviste. Sarbatoarea isi are originile seculare in Bulgaria, dar a patruns si in Romania. La noi insa traditia se mai respecta azi doar in comunitatea bulgarilor din Targoviste, in prima sambata din Postul Pastelui. Caii sunt acum binecuvantati de preot, pentru a fi sanatosi in noul an de munca. Romanii au o vorba, inradacinata in negura timpului. Se zice asa - la Pastele Cailor - ca si cum nimic nu se va implini vreodata din ce ti-ai propus. Ei bine, nu mai ziceti asta, pentru ca se va implini, totusi, in prima sambata din postul cel mare, al Pastelui. In aceasta zi este Pastele Cailor, cand animalele sunt duse la biserica, binecuvantate de preot, sa fie sanatoase in anul ce urmeaza, anunta Romania Libera.

Managementul deseurilor, marea problema a Romaniei. Un europarlamentar din Comisia de mediu a Parlamentului European vorbeste pentru EVZ despre principalele probleme de mediu ale Romaniei si despre efectele incalzirii globale. Cand deschizi blogul europarlamentarului grec Kriton Arsenis, gasesti un motto despre importanta plantarii de paduri si fotografia unui tanar cu parul lung si un aer de romantic intarziat. Ii lipseste doar chitara, in rest se potriveste la fix cu imaginea unui hipiot modern. In varsta de 34 de ani, grecul Kriton Arsenis este un cunoscut activist de mediu in tara sa natala. Inca de la varsta de 15 ani s-a implicat in diferite proiecte eco, totul culminand cu o campanie pentru dezvoltarea sustenabila a insulelor de la Marea Egee, derulata intre 2005 si 2009 si pe care Arsenis a coordonat-o. Acum doi ani, a primit un premiu european pentru aceasta campanie, informeaza EVZ.

Citeste si: