Luxemburgul ne indeamna sa cugetam la solutia germana: aderarea la Schengen in etape. Intr-un interviu acordat EVZ, vicepremierul si ministrul de externe al Luxemburgului, Jean Asselborn, spune ca Romania ar trebui sa se gandeasca la solutia de compromis propusa de Germania pentru aderarea la Schengen. Vicepremierul si ministrul de externe al Marelui Ducat de Luxemburg, Jean Asselborn, spune intr-un interviu acordat EVZ ca sustine aderarea Romaniei la Schengen, dar apreciaza ca putem lua in considerare si propunerea de compromis lansata de Germania - aderarea in etape, care a fost respinsa de presedintele Traian Basescu. Seful diplomatiei luxemburgheze crede ca aceasta propunere ar putea reprezenta o alternativa interesanta pentru iesirea din impas, scrie EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Cum traieste in Romania un martor sub acoperire: de la operatii estetice pentru schimbarea fizionomiei, la protejarea amantei. Zeci de martori sub acoperire traiesc sub identitate dubla in Romania. Paziti si supravegheati permanent, ei incep noua viata cu alta infatisare, mutati in toate colturile tarii, daca este cazul si in afara ei. Pot sa isi ia cu ei unele rude, isi pot face lifting facial, se pot inarma, primesc bani lunar, dar nu au voie pe facebook sau sa vorbeasca de pe fix. Totul pentru a scapa de razbunarea bandelor criminale pe care le-au dat pe mana Justitiei. gandul va prezinta viata unui martor sub acoperire vanat de interlopi, anunta Gandul.

Sex-scandalul de la Electrica: spaga, inapoi! Corneliu Stan poate rasufla usurat: judecatorii au decis ca santajistul Chiriac sa-i returneze banii primiti mita, fara a da socoteala de unde a avut fabuloasa suma. Omul de afaceri Tonea Chiriac a fost condamnat la trei ani de inchisoare si la inapoierea mitei in dosarul santajarii lui Corneliu Stan, fostul director general al Electrica. Potrivit deciziei Judecatoriei Sectorului 3, Tonea Chiriac (54 de ani) trebuie sa-i returneze lui Corneliu Stan (61 de ani) 910.000 de euro, bani dati de fostul director general al Electrica omului de afaceri ca urmare a unui santaj. Hotararea poate fi atacata cu recurs. Stan i-a dat, in 2009, aproape un milion de euro lui Chiriac pentru a nu-i divulga orgiile sexuale de la Madrid, dar si pentru a nu face publice fotografii compromitatoare cu fostul director din timpul unor escapade amoroase. De asemenea, Tonea Chiriac l-a amenintat pe Corneliu Stan ca va divulga la DNA posibile fapte de coruptie ale fostului sef de la Electrica, informeaza Adevarul.

Roman din Japonia: De ce nu vreau sa plec de aici. La 27 de ani, George Ianus este cercetator si doctorand in cadrul Universitatii din Tokyo si face parte din echipa care lucreaza la proiectarea viitorului avion hipersonic al Japoniei pentru zboruri comerciale. Tanarul spune ca nu are de gand sa plece din Japonia in aceste momente grele, chiar daca multi dintre colegii sai au facut-o. "Profesorii de aici mi-au oferit o sansa extraordinara de a-mi realiza educatia la standarde inalte. Asa ca vreau sa fac tot ce pot sa ii ajut la randul meu", spune tanarul, scrie Romania Libera.

De ce Romania NU e stat asistential. De ce Romania e stat populist. Comparatia cu Europa sociala. Cand guvernantii au admis oficial ca suntem in criza economica, urmatorul pas pe care l-au facut a fost sa indrepte un deget acuzator spre cele mai mari cheltuieli neproductive de la buget: pensiile si asistenta sociala. Desi nu ne-au fost impuse din afara, ci au fost cultivate si crescute, an de an, de catre toate puterile, pe considerente de cele mai multe ori populiste, prestatiile sociale in Romania, si, in general "statul asistential" au cunoscut de anul trecut o adevarata demonizare. In realitate, cifrele arata altceva: Romania NU e stat asistential, e stat populist. Integral pe cursdeguvernare.ro.

Mihail Roller, "fantoma rosie" a istoriografiei romanesti. Organizatia civica "Militia Spirituala" si Institutul Roman de Istorie Recenta (IRIR) prezinta un portret inedit al ideologului comunist Mihail Roller, omul responsabil pentru grosolana falsificare a trecutului istoric in perioada regimului Gheorghiu Dej. Membru titular al Academiei R.P.R. si "patron" al istoriografiei in primul deceniu de democratie populara, Mihail Roller a fost varful de lance al istoricilor care au netezit calea spre falsificarea trecutului. Site-ul organizatiei civice "Militia Spirituala" ii deseneaza un portret complet, coroborand surse inedite cu informatii mai vechi, intr-un efort de documentare care a implicat si IRIR. Nascut pe 6 mai 1908 in comuna Buhusi din judetul Neamt, Mihail Roller s-a apropiat inca din tinerete de miscarea comunista. Mai tarziu, aflat la studii la Berlin si Paris, el a devenit membru al Partidului Comunist German (din 1926) si al Partidului Comunist Francez (din 1928). Reintors in Romania in 1931, Roller a devenit si membru al PCdR, indeplinind diferite sarcini pe linie de partid. Tot din 1931 el a fost insarcinat cu functia de redactor al publicatiei ilegale "Scanteia", organul de presa al comunistilor, anunta EVZ.

Proiectul-gigant al autostrazii inelare din jurul Marii Negre: cu ce "bucata" se va prezenta Romania. Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, joi, ca realizarea sau nerealizarea proiectului privind autostrada inelara in jurul Marii Negre va da masura eficientei Organizatiei Cooperarii Economice a Marii Negre, el adaugand, intrebat despre stadiul lucrarilor partii romane, ca portiunea Bucuresti-Constanta este deja executata. Baconschi a participat la o dezbatere pe tema OCEMN - organizatie a carei presedintie este asigurata de Romania - unde a fost intrebat de un diplomat coreean in ce stadiu se afla partea romana cu lucrarile la portiunea sa din proiectul OCEMN de construire a unei autostrazi care sa faca legatura intre porturile de la Marea Neagra, informeaza Gandul.

Traseist bogat, cu bani de la stat. Afacerile cu statul ale deputatului PDL Florin Anghel au inflorit de cand a devenit seful Consiliului Judetean Prahova si au atins apogeul in mandatul de parlamentar. Firma Fibec SA, controlata de familia lui Florin Anghel a obtinut in ultimii doi ani, de cand e deputat, contracte de la stat in valoare de 12,4 milioane de euro. Daca in 2003, cand nu detinea nicio functie politica, firma familiei deputatului PDL Florin Serghei Anghel (50 de ani), SC Fibec SA, avea un profit declarat de numai 60 de mii de lei (14 mii de euro), in primul sau an de mandat la carma Consiliului Judetean Prahova profitul a crescut de 30 de ori, ajungand la 1,7 milioane de lei ( 400 de mii de euro), scrie Adevarul.

De ce s-a prabusit calea ferata. Transportatorii feroviari spun ca au pierdut razboiul deoarece sunt dezavantajati de stat. Rutieristii afirma ca succesul lor se datoreaza capitalului si managementului privat. Aglomeratie maxima pe soselele nationale, blocaje in trafic, imaginea unei retele de sosele care nu mai face fata, pe de o parte, iar pe de alta parte, trenuri din ce in ce mai putine si din ce in ce mai goale, a caror viteza scade de la an la an. Toata Romania pare sa se fi mutat pe sosele. In ultimii zece ani traficul de marfuri a migrat masiv de pe cale ferata pe rutier, arata datele organismului european de statistica, Eurostat, anunta Romania Libera.

Pimen, o sutana care a turnat de pe trei continente. Zainea Vasile (numele din buletin). Pimen, arhiepiscop al Sucevei si Radautilor (numele de monah). Sidorovici, Petru (nume de turnator la Securitate). Patru identitati, un singur dosar. De colaborator al SIE. Statut consfintit inclusiv de Curtea de Apel Bucuresti, care a respins miercuri contestatia arhiepiscopului Sucevei si Radautilor impotriva deciziei CNSAS de colaborare cu Securitatea. Cu numele conspirativ de "Sidorovici", Pimen a furnizat informatii Inspectoratul Judetean de Securitate Suceava, dar fara a fi inregistrat in evidentele acestei unitati, in perioada 1975-1977. Dupa iunie 1977, Pimen a fost inregistrat ca informator intern de catre DIE (Directia de Informatii Externe), "in scopul pregatirii lui cu sarcini in exterior", cu numele conspirativ "Petru". Dar la dosar exista inclusiv note informative semnate si cu numele de monah, Pimen. Integral in Revista Kamikaze.