Bute: O fractiune de secunda schimba orice ierarhie. Boxul e ca un sah cu manusi. "Adevarul" a intrat in cantonament la Bute, cu doar o zi inaintea meciului cu Magee, pentru titlul mondial, categoria supermijlocie, versiunea IBF. La Montreal, iarna nu se lasa usor alungata. Zapada mai zace pe marginea soselelor, dar temperatura se zbenguie in jurul valorii de cinci-sapte grade Celsius. Daca soarele n-ar fi maltratat de curentii de aer rece, ai avea senzatia ca e mai cald ca la Bucuresti. Evenimentul finalului de weekend, dar si al inceputului de an e, indiscutabil, meciul lui Bute. Lucian se bate maine-dimineata, ora 5.30, ora Romaniei, cu irlandezul Brian Magee, un boxer experimentat, care inca viseaza la un titlu mondial, desi e batatorit de 35 de primaveri si vreun milion de pumni dati si luati, depinde cum i-a suras norocul. Istoria meciurilor lui Bute e simpla. 27 de partide, 27 de victorii, 22 de KO, scrie Adevarul.

subiectele zileiFoto: Colaj foto

Unde s-au impotmolit banii doctoranzilor de la Universitatea Bucuresti. Nu mai putin de 70 de doctoranzi bursieri de anul I de la Universitatea Bucuresti se chinuie sa-si continue studiile pentru ca nu si-au primit nicio bursa de la inceputul anului universitar. Teoretic, banii exista pentru ca sunt asigurati printr-un program cu finantare europeana. Practic insa, autoritatile statului, care ar fi trebuit sa puna banii la dispozitie, sunt depasite de volumul de munca necesar pentru atragerea fondurilor europene. Si, intrucat fiecare autoritate implicata in acest program are o explicatie valabila pentru intarzierile de plati, fiecare arata cu degetul in directia alteia. "Bursierii nu au luat inca banii pentru ca nu s-a primit prefinantarea de la unitatea de implementare. Autoritatea de Management a deblocat fondurile pe data de 1 martie 2011 si asteptam sa primim prefinantarea pentru a da bursele doctoranzilor de anul I", a comunicat conducerea universitatii pentru romanialibera.ro, aruncand responsabilitatea pe umerii ministerelor Educatiei si Muncii, scrie Romania Libera.

Studiu japonez: Valurile tsunami-ului au masurat cel putin 23 de metri. Valurile rezultate in urma tsunami-ului care a devastat coasta de nord-est a Japoniei dupa cutremurul de la 11 martie au atins o inaltime de cel putin 23 de metri. Cele mai inalte valuri provocate de tsunami in Japonia s-au inregistrat in anul 1896 si au masurat 38,2 metri, potrivit unui studiu citat de EurActiv.ro.

Doctorul leprosilor: 20 de ani printre oamenii fara chip. Cand a ajuns in 1991 la Tichilesti, Razvan Vasiliu vazuse leprosi doar in carti. In 20 de ani, i-a umanizat pe cei priviti ca niste monstri. Plagi deschise, oase descarnate, sange, ochi scosi, degete lipsa, durere, jale, mizerie. Horror! Erau cuvintele folosite de ziaristii anilor '90, straini sau de-ai nostri, cand descriau un loc care nu existase oficial: Leprozeria de la Tichilesti, Tulcea. In 20 de ani, situatia s-a schimbat. Un om si-a imbinat cunostintele medicale cu abilitati de PR-ist si a transformat ceea ce pentru vizitatori parea groaznic intr-o imagine idilica de sanatoriu pentru oameni cu o afectiune despre care se credea ca e imposibil de vindecat: groaznica lepra, scrie EVZ.

"M-am enervat!" Revolta unei doctorande romance din Japonia: "Aici nimeni nu s-a batut pe zahar". Cecilia Ioana Manoliu este doctorand in Stiinte Politice la Universitatea din Tsukuba. Traieste in Japonia de trei ani, a trecut prin cutremurul de noua grade, a vazut de aproape ce inseamna un tsunami, iar in orasul ei sunt gazduiti acum cetateni din Fukushima, oras unde centrala atomica se confrunta cu probleme grave. In centrul in care cetatenii din Fukushima sunt cazati nu mai sunt locuri. Nu pentru refugiati, ci pentru voluntari. Situatia este aceeasi in toata Japonia. Autoritatile ii anunta pe voluntari ca sunt destui si nu mai au cu ce sa ajute. Scolile s-au redeschis, oamenii merg in continuare la munca. Chiar si asa, Cecilia afla, urmarind mass-media romanesti, ca in Japonia "Apocalipsa" este in curs de desfasurare, iar viata pe care ea o vede reluandu-si cursul este prezentata ca un "iad", scrie Gandul.

Miron Mitrea: Necolaiciuc nu putea sa faca asta singur. Fostul ministru PDSR al Transporturilor explica in ce fel a transat cu Mihai Necolaiciuc afacerea SAAF, privind preluarea unei datorii de catre CFR, despre care chiar Necolaiciuc spune ca a fost decisa dupa o discutie pe care a avut-o cu Miron Mitrea, in biroul acestuia de la minister. Miron Mitrea, cel care timp de trei ani l-a pastrat pe Mihai Necolaiciuc in functia de director al CFR, a declarat pentru RL ca a discutat de multe ori cu subalternul sau despre situatia SAAF, societatea infiintata in 1998 pentru administrarea excesului de active feroviare rezultat in urma reorganizarii SNCFR. In acest caz, Mihai Necolaiciuc este acuzat ca a deturnat banii dintr-un credit obtinut de la Banca Europeana pentru Investitii (BEI), destinat refacerii infrastructurii afectate de calamitati. Folosindu-se de acesti bani, CFR-ul condus de Necolaiciuc a preluat, fara baza legala, un credit al SAAF de la Bancpost. De altfel, Mihai Necolaiciuc nu a cerut nici aprobarea Consiliului de Administratie al CFR pentru aceasta operatiune. Si daca ar fi facut-o, compania condusa de Necolaiciuc nu ar fi avut oricum dreptul sa preia creditul respectiv, scrie Romania Libera.

Legenda Daciei 1300 S, prima masina romaneasca de curse. Dupa bricolari, Dacia 1300 Speciala nr. 1 avea cu vreo 20 de cai-putere in plus, atingea 170 km/h si valora in jur de 120.000 de lei, dublu cat costa un automobil romanesc in vremea comunistilor.La prima ora a diminetii, "Campionul" supravegheaza cu atentie ce fac mecanicii auto in atelierul sau. Are privirea agera a unui tanar de 20 de ani, urmareste fiecare detaliu si i-o taie scurt oricui indrazneste sa-i comenteze ordinele. Are doua argumente simplu de inteles: a strans mai bine de 70 de ani in atelierul de mecanica auto si are 30 de ani de pilotaj in cursele de raliuri. Marin Dumitrescu e inca verde la 92 de ani, a fost de 36 de ori campion national la curse automobilistice si calca acceleratia inca de pe vremea in care automobilismul era considerat "sport de boieri", scrie EVZ.

Natsuo Amemiya ambasadorul Japoniei la Bucuresti: "Sentimentul de normalitate va reveni pana la inceputul verii". Diplomatul a stat de vorba cu "Adevarul" despre temerile provocate de radiatii, despre ajutorul necesar de urgenta sinistratilor si a transmis familiilor de romani care traiesc in Japonia "sa fie linistite". Cultura solidaritatii si o lunga istorie in care omul a fost pus fata in fata cu incercarile naturii sunt explicatiile pentru calmul japonezilor in fata celui mai teribil cutremur din istoria tarii. Intrebat cu reusesc japonezii sa ramana calmi intr-o situatia precum cea actuala, Amemiya a raspuns: "Este vorba despre o cultura creata in acest context al dezastrelor, o intreaga istorie in care japonezii au fost nevoiti sa isi revina de pe urma unor dezastre mai mari sau mai mici. Intr-un astfel de context, japonezii au invatat ca in astfel de situatii este cel mai important ca oamenii sa se ajute intre ei. Aceasta solidaritate in fata problemelor cauzate de natura au devenit insasi natura societatii japoneze", scrie Adevarul.

De ce s-a prabusit calea ferata. Transportatorii feroviari spun ca au pierdut razboiul deoarece sunt dezavantajati de stat. Rutieristii afirma ca succesul lor se datoreaza capitalului si managementului privat. Aglomeratie maxima pe soselele nationale, blocaje in trafic, imaginea unei retele de sosele care nu mai face fata, pe de o parte, iar pe de alta parte, trenuri din ce in ce mai putine si din ce in ce mai goale, a caror viteza scade de la an la an. Toata Romania pare sa se fi mutat pe sosele. In ultimii zece ani traficul de marfuri a migrat masiv de pe cale ferata pe rutier, arata datele organismului european de statistica, Eurostat, citate de Romania Libera.

De ce se bat romanii ca sa ajunga la Politia Animalelor. Intr-o Romanie bantuita de criza, un loc bun de munca este la fel de rar precum autostrazile construite la noi dupa Revolutie. Astfel, posturile scoase la concurs de diferite companii si institutii ale statului sunt vanate de foarte multi candidati. Unul dintre angajatorii cu priza la romani este Politia Animalelor, institutie noua, formata la indemnul si presiunile unui grup media si care copiaza politii de gen americane. Autoritatea aflata sub umbrela Ministerului de Interne a scos, de la inceputul anului, la concurs zeci de locuri, pentru care au aplicat pana acum zeci de mii de candidati, calificand aceasta institutie in topul celor mai ravnite companii pentru care este bine sa lucrezi. Salariul minim la angajare este de 1.000 de lei, suma la care se adauga sporuri si bonusuri, scrie Vertical News.

Oamenii care scot DEX-ul la joaca. Jucatorii de scrabble cunosc 35.000 de cuvinte in plus fata de cele din DEX. Acestea circula intre initiati inainte de a fi confirmate oficial.E un licean inalt si slab, cu ochi albastri si breton lung, condus smechereste spre dreapta. Ai zice ca e baschetbalist, dar nu e cazul. Eduard Petcu (18 ani) are o capacitate fantastica de a ordona litere, astfel incat sa obtina cuvinte lungi. Imi dau seama de asta dupa numai un joc de scrabble. Scopul e de a face cuvinte cu punctaj mare, folosind una sau mai multe dintre cele sapte litere pe care le ai pe tabla. Scrabble e atunci cand folosesti toate cele sapte litere, moment in care la punctajul cuvantului se adauga 50 de puncte, scrie EVZ.

Un nou mitropolit al Clujului. Mircea Dinescu, Colegiul CNSAS: "Andreicut a semnat angajament de colaborare cu Securitatea ca sa scape de inchisoare. Era santajat". Noul mitropolit al Clujului, Andrei Andreicut, a fost amenintat ca va face puscarie daca nu colaboreaza cu Securitatea, fiind considerat un caz atipic de catre membrul CNSAS Mircea Dinescu, care spune ca, spre deosebire de alti preoti, Andreicut nu a cautat sa faca o cariera in Securitate. In 2007, Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) a stabilit ca Andrei Andreicut ar fi facut politie politica. Andreicut a contestat decizia in instanta, Curtea de Apel Alba Iulia anuland decizia Consiliului, scrie Gandul.

Marius Petcu: drumul de la asistent medical la cel mai bogat sindicalist. Castiga aproape 500.000 de lei pe an, dar spune ca s-a imbogatit din terenuri. In deplasari, mananca, doarme si bea pe banii sindicalistilor. Pana in decembrie '89 a fost un banal asistent medical la Sectia de radiologie a actualului Spital "Sf. Ioan". De loc din Alba-Iulia si scolit la Hunedoara, se aciuase pe la Bucuresti. Zice ca avea doua case si o Dacie si nu se mai gaseste nimeni care sa spuna daca asistentul, pe atunci in varsta de 35 de ani, se facea ca nu simte cand i se vara in buzunar Kentul si, in sertar, nessul. Acum, la 55 de ani, are o casa si un apartament in Capitala, inca una de vacanta pe langa Snagov, mai multe terenuri intra si extravilane, bijuterii, tablouri, icoane si 10 conturi in valuta sau lei, scrie EVZ.

Vezi cum arata buncarul nuclear al colonelului Gaddafi.Ce masuri de protectie si-a luat liderul libian. Muammar Gaddafi si-a construit in subsolul vilei sale de vacanta din Al Bayda, la nord de Benghazi, un buncar nuclear echipat cu tehnologie elvetiana , scrie Daily Mail. La o saptamana dupa ce paznicii au abandonat resedinta de 40 de camere a colonelului, libienii au luat cu asalt casa si au furat ce era de valoare. "Aparent, primii care au reusit sa intre au gasit doua milioane de dinari si multe obiecte din aur", a declarat Abdul Karim, un student de 22 de ani, citat de Gandul.

Isteria iodului cuprinde Romania. Teama de radiatiile care ar putea ajunge din Japonia i-a facut pe romani sa epuizeze stocurile de iod ale farmaciilor. Medicii avertizeaza ca reactiile oamenilor nu sunt justificate si exista risca sa-si deregleze sistemul hormonal. Cererea pentru pastilele de iod a crescut brusc peste tot in lume, ca urmare a exploziilor de la centrala nucleara din Fukushima. Speriati de nivelul ridicat de radiatii din Japonia, bucurestenii au golit stocurile de iod din farmacii, asta desi autoritatile au dat asigurari ca valorile inregistrate la noi in tara sunt sub limita admisa. "In ultimele trei zile avem cate trei-patru cereri pe zi pentru Jodid, adica pastille de iod care contin iodura de potasiu, in conditiile in care, inainte nu vindeam decat o data pe an aceste pastile. Pe langa asta, primim zeci de telefoane de la oameni care ne intreaba unde le gasesc, pentru ca, fiind restrictive, se afla in cantitati foarte mici si nu in toate farmaciile", ne-a explicat angajata uneia dintre sucursalele celui mai mare lant de farmacii din Capitala, scrie Adevarul.

Citeste si: