General Electric isi apara modelul de reactor Mark 1 care echipeaza centralele de la Fukushima. General Electric isi apara reactorul de tip Mark 1, care echipeaza centralele nucleare de la Fukushima. Grupul american a negat cu tarie acuzatiile potrivit carora ar exista deficiente in proiectarea reactorului care echipeaza cinci dintre cele sase unitati ale centralei japoneze afectate de cutremurul de la 11 martie. "Reactorul Mark 1 este in concordanta cu cerintele si a functionat foarte bine timp de 40 de ani. Mecanismul sau de izolare a fost schimbat in anii '80 pentru a fi in concordanta cu imbunatatirile tehnologice si modificarile de reglementare. Toate modificarile ulterioare cerute de catre autoritati au fost efectuate", se arata in comunicatul emis de General Electric. Reactoarele din generatia Mark 1 au fost printre cele mai populare modele ale anilor '60 si '70. Douazeci si trei de astfel de reactoare au fost instalate in Statele Unite si 32 in intreaga lume. General Electric nu au precizat daca reactoarele pot face fata unui cutremur de 9 grade, ca cel care a zguduit Japonia saptamana trecuta. "Credem ca este prea devreme pentru a spune exact ce s-a intamplat in fiecare dintre reactoarele din centralele de la Fukushima", a mai declarat grupul american, informeaza AFP.

presa in diagonalaFoto: Colaj foto

Vineri - Evenimentele zilei pe mapamond. Patruzeci si doi de protestatari au fost impuscati mortal la un miting anti-guvernamental din Sanaa; Regele Abdullah al Arabiei Saudite va oferi subventii in valoare de 93 de miliarde de dolari pentru linistirea protestelor; Egiptenii voteaza sambata intr-un referendum; Cel putin 59 de soldati si politisti au fost ucisi in urma ciocnirilor dintre armata Sudanului de Sud si gruparile rebele; Fortele de securitate siriene au ucis trei protestatari. Citeste pe EurActiv.ro despre ultimele evenimente din Bahrain, Yemen, Arabia Saudita, Egipt, Sudan, Siria, Coasta de Fildes, Haiti, India, Pakistan si Zimbabwe.

Jurnalistii publicatiei NY Times capturati de fortele libiene vor fi eliberati. Fiul liderului libian Muammar Gaddafi, Seif al-Islam a declarat pentru ABC News ca cei patru jurnalisti ai publicatiei The New York Times care au fost capturati miercuri de catre fortele libiene vor fi eliberati. Cei patru jurnalisti ai publicatiei The New York Times au fost dati disparuti miercuri in Libia. Editorii publicatiei au luat legatura cu jurnalistii pentru ultima oara marti, cand acestia au transmis informatii cu privire la retragerea rebelilor din orasul Ajdabiya. De atunci, reprezentantii ziarului a incercat in permanenta sa ii localizeze pe cei patru, potrivit editorului executiv al publicatiei, Bill Keller. The Times a declarat ulterior ca detine informatii neconfirmate conform carora jurnalistii ar fi fost retinuti de catre fortele loiale regimului Gaddafi. "Suntem recunoscatori guvernului libian pentru asigurarea lor ca, daca intr-adevar colegii nostri au fost capturati de loialisti, vor fi eliberati nevatamati, cat mai curand", a spus Keller. Jurnalistii retinuti sunt: seful biroului de la Beirut al NY Times, reporterul Anthony Shadid - castigator al premiului Pulitzer; reporterul Stephen Farrell, cameramanul Tyler Hicks si fotografa castigatoare a premiului Pulitzer, Lynsey Addario. In anul 2009, Farrell a fost rapit de talibani si salvat ulterior de catre un comando britanic, informeaza Reuters.

Studiu japonez: Valurile tsunami-ului au masurat cel putin 23 de metri. Valurile rezultate in urma tsunami-ului care a devastat coasta de nord-est a Japoniei dupa cutremurul de la 11 martie au atins o inaltime de cel putin 23 de metri, potrivit unui studiu citat de catre cotidianul japonez Yomiuri Shimbun. Institutul de Cercetare al Porturilor si Aeroporturilor din Japonia a masurat la Ofunato, in prefectura Iwate, tsunami-ul care a ras de pe harta orase intregi, potrivit sursei citate. Cele mai inalte valuri provocate de tsunami in Japonia s-au inregistrat in anul 1896 si au masurat 38,2 metri. Studiul institutului a fost efectuat vineri prin intermediul unui sistem de pozitionare prin satelit GPS si a altor instrumente de masura, adauga Yomiuri Shimbun, scrie EurActiv.ro.

Egiptul ii inarmeaza pe rebelii libieni, cu acordul SUA. Armata egipteana a inceput sa trimita armament rebelilor libieni, iar transporturile se fac cu acordul Statelor Unite, transmite Reuters, citand un material publicat de Wall Street Journal. Oficiali americani si comandanti ai rebelilor au declarat ca este vorba, in principal, de arme automate si munitie. Ziarul a scris, citand un inalt oficial american, ca transporturile de arme au inceput "in urma cu cateva zile" si continua si in acest moment. "Nu este o politica oficiala a Administratiei" americane, insa "suntem la curent" cu situatia, a spus oficialul de la Washington. Egiptul nu a confirmat oficial informatia publicata de Wall Street Journal. Ziarul a reamintit ca Statele Unite sunt un aliat major al Egiptului, iar Washingtonul este unul dintre principalii exportatori de arme pentru armata egipteana. "Stim ca Consiliul militar egiptean ne ajuta, insa ei nu pot sa fie vizibili", a declarat Hani Souflakis, un om de afaceri libian ce locuieste la Cairo, care a actionat ca om de legatura intre rebeli si guvernul din Egipt. "Armele trec peste granita. Americanii au dat unda verde egiptenilor pentru a ne ajuta. Americanii nu vor sa fie implicati in mod direct, insa egiptenii n-ar fi facut-o daca n-ar fi avut acordul SUA", a spus Souflakis, citat de Wall Street Journal.

Siria: Confruntari violente intre politie si manifestantii ce protestau impotriva coruptiei. Confruntari violente intre fortele de securitate si manifestanti s-au produs, vineri, in localitatea Deraa, din sudul Siriei. Protestatarii cereau incetarea faptelor de coruptie. Confruntarile au venit la doar doua zile dupa ce politisti in civil au dispersat circa 150 de demonstranti care manifestau pasnic in fata cladirii Ministerului de Interne de la Damasc. Manifestantii stransi miercuri in Piata Marjeh din centrul capitalei siriene cereau eliberarea prizonierilor politici. "Confruntarile din Deraa au loc in acest moment. Ele sunt violente", a afirmat un locuitor. Potrivit martorilor, cel putin doua persoane au fost ucise, iar alte cateva ranite dupa ce politistii au deschis focul impotriva protestatarilor. Manifestantii au strigat: "Dumnezeu, Siria, Libertate" si au acuzat familia presedintelui Bashar al-Assad de coruptie. Miercuri, fortele de securitate au dispersat circa 150 de demonstranti stransi in Piata Marjeh din centrul capitalei siriene, care cereau eliberarea prizonierilor politici. Demonstrantii, multi dintre ei prieteni si rude ale opozantilor aflati in detentie, manifestau in liniste, in momentul in care au fost atacati de fortele de ordine, informeaza Reuters.