Fals monsenior, turnator la varful Bisericii Catolice. Preotul Vladimir Peterca, cunoscut profesor de teologie catolica, a fost apreciat de ofiterii fostei Securitati drept unul dintre cei mai buni informatori din tara. Vreme de aproape doua decenii, preotul Vladimir Peterca a fost principalul pilon al Securitatii in problema cultului catolic. Preoti parohi, profesori de teologie cu care era coleg la Institutul de Teologie din Iasi, studenti, inalti prelati de la Vatican si din tarile occidentale pe care ii intalnea in timpul studiilor sau al vizitelor prelungite au facut subiectul rapoartelor sale laborioase si al masurilor propuse serviciilor secrete, prin prisma statutului privilegiat pe care si l-a castigat in relatia cu ofiterii de legatura, scrie EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Inelul median al Capitalei va traversa lacul Herastrau printr-un pasaj suprateran sau printr-un tunel. Cine va investi in lucrarea de 1 miliard de euro. Pana la sfarsitul acestui an vor incepe lucrarile de constructii la inelul median in zona de nord a Capitalei. Cinci firme, SC Ecoterra SRL, SC Proiect Bucuresti, SC Metroul SA, SC Western Outdoor SRL si Alpha Studio, au semnat cu Primaria Capitalei contractul pentru elaborarea Planului de Urbanism Zonal (PUZ) si a studiului de fezabilitate. Vlad Cavarnali, membru in Comisia Tehnica de Urbanism si Amenajarea Teritoriului din cadrul Primariei Capitalei si reprezentant al SC Alpha Studio SRL, a declarat pentru gandul ca "este vorba de sapte tronsoane care urmeaza sa inchida inelul median in zona de nord a Bucurestiului, anunta Gandul.

Pomenile de la stat mai putine, dar mai mari. Ajutoarele sociale vor fi acordate conditionat si doar celor care au nevoie de ele, sustine Guvernul. Ajutoarele pentru incalzire sunt incluse intr-un venit minim pentru combaterea saraciei. Statul nu va mai plati nici insotitori din familie pentru persoanele cu handicap. Autoritatile se pregatesc de schimbari majore in domeniul ajutoarelor pentru populatia defavorizata. O noua legislatie a fost elaborata de Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, obiectivul fiind de a imparti "mai corect", potrivit oficialilor, sumele de care bugetul dispune. Este vorba despre o noua Strategie pentru reforma sistemului de asistenta sociala. Primul document al acestei noi strategii, Legea-cadru in domeniu, tocmai a fost lansat in dezbatere publica, la sfarsitul saptamanii trecute, informeaza Adevarul.

Parcarile din centrul Capitalei, impartite intre clanuri. Parcarile din zonele centrale ale Capitalei sunt de ani buni surse de venit pentru parcagiii clandestini. Acestia sunt organizati in clanuri, castiga la "negru" peste 3.000 de lei lunar fiecare si ignora sutele de amenzi primite de la jandarmi. In centrul orasului si in zonele cu vad, pline de baruri, restaurante sau magazine, exista sute de locuri de parcare care apartin primariei. Bine ar fi ca toti banii stransi de pe urma taxelor achitate de soferii care opresc in aceasta zona sa ajunga in bugetul local. Raportul Politiei Locale arata ca parcagiii sunt constituiti in adevarate caste, care au sub control anumite teritorii, scrie Romania Libera.

Cum a ajuns sa coste peste 10 milioane de euro o partie pe care nu se poate schia. Schiati, baieti, schiati chiar si vara, doar, doar s-or amortiza investitiile. Celebra telegondola portocalie care s-a construit la Vulcan a ajuns sa coste un pret gigant: peste 50.000.000 de lei. Ziarul "Puterea" a obtinut un document care arata ca lucrarea a fost suplimentata cu mai bine de 10.000.000 de lei. Cum de s-a ajuns la aceasta suma? Aplicandu-se reteta traditionala romaneasca de sifonat banii publici catre firmele prietene: semnarea unor acte aditionale. In contextul in care costul telegondolei a crescut, constructia partiei de schi se lasa asteptata. In lipsa partiei si turistii se lasa asteptati. Si, o data cu ei, si banii lor, din care ar trebui sa se amortizeze investitia. Concluzia e, deci, una singura: amortizarea investitiei se va produce abia dupa ce va incepe o noua era glaciara, anunta Puterea.

"Invingatorul" cu HIV: "Sunt mai dezbracat ca la inceput". Bucuresteanul care a castigat procesul intentat statului pentru ca i-au fost publicate datele personale vorbeste pentru prima data despre cum e sa traiesti fara drepturi. Nu poate sa contracteze un credit, nici o asigurare de viata, nu poate nici sa munceasca si ii este foarte greu sa gaseasca pe cineva care sa-i fie alaturi. Iar in urma cu doi ani i s-a luat si dreptul de a pastra un secret dureros. Are 51 de ani si de 10 ani a primit diagnosticul HIV/SIDA. Atunci a trebuit sa invete sa traiasca din nou, ascuns si totusi in mijlocul celorlalti, asa cum deprind bebelusii primele cuvinte si cum invata sa puna un pas in fata celuilalt, informeaza EVZ.

"In Libia, Romania a construit o autostrada care e plina de gropi". Pentru a ramane la putere, Muammar Gaddafi a pornit un adevarat razboi impotriva propriului popor, asumandu-si astfel un conflict de proportii cu statele occidentale. Intr-un interviu acordat Romaniei Libere, fostul ministru de Externe Stefan Andrei povesteste despre cat era de "apucat" excentricul lider de la Tripoli, cum l-a umilit acesta pe Ceausescu si de ce a intretinut Romania comunista relatii speciale cu regimul Gaddafi. Au fost momente in conflictul din Libia care au semanat cu evenimentele din decembrie '89 din Romania. Si cifrele victimelor sunt imprecise. Ceausescu si Gaddafi semanau si ei in vreun fel? Cauzele din Romania, atunci, si cele din Libia, astazi, sunt diferite. Noi nu am atras cu petrolul si aveam relatii bune cu Israelul si relativ bune cu SUA. In Libia cauzele sunt petrolul si faptul ca, desi Gaddafi a declarat ca renunta la armele chimice si la arma nucleara, nu a primit certificatul ca a incetat si sprijinirea miscarilor teroriste. Integral in Romania Libera.

Iulian Fota, consilierul lui Basescu pe probleme de aparare: "In acest moment, nu avem cu ce contribui la razboiul din Libia". Cata vreme conflictul armat intre NATO si Libia ramane strict aerian, ca urmare a interdictiei de zbor instituite de Consiliul de Securitate al ONU, militarii romani vor ramane "acasa". "In acest moment, nu avem cu ce contribui la razboiul din Libia", declara, pentru gandul, Iulian Fota, consilierul presedintelui Basescu pe probleme de aparare. Fota spune ca, in functie de evolutia ulterioara a evenimentelor si de deciziile ce se vor lua in forurile NATO, tara noastra si-ar putea aduce contributia logistica, cu mijloace de transport sau asistenta umanitara, scrie Gandul.

Afacerea FNI, arta lacomiei. Fondul National de Investitii a reprezentat cea mai dramatica prabusire a unei scheme piramidale: peste 300.000 de pagubiti si aproape 400 de milioane de euro fraudate. Rubrica "Dosar" de azi face radiografia acestei afaceri. Caritas, SAFI si FNI au fost cele mai severe boli ale copilariei capitalismului romanesc, dar cea mai grava a fost ultima. Lipsa legislatiei la inceput, dar si incalcarea flagranta a acesteia ulterior au facut ca economiile a milioane de romani sa se risipeasca in van. Dupa experientele Caritas si SAFI, de la inceputul anilor '90, se parea ca atat romanilor, cat si guvernantilor le-a venit mintea la cap. N-a fost deloc asa. Din anul 1995 si pana in 2000 s-a nascut si s-a dezvoltat cea mai sofisticata schema piramidala cu care Romania s-a infruntat: Fondul National de Investitii, administrat de SOV Invest, anunta Adevarul.

Primaria Capitalei: Cand esti sarac platesti mai mult. Bucurestenii vor plati si in acest an de 28 de ori mai mult decat locuitorii Budapestei pentru dezinsectie si de 3,5 ori mai mult pentru deratizare. Culmea este ca primarul Sorin Oprescu a promis rezilierea acestui contract. Romania Libera a scris acum un an ca bucurestenii platesc pentru dezinsectie de 28 de ori mai mult decat locuitorii Budapestei si de 3,5 ori mai mult pentru deratizare. Aceste preturi erau stipulate intr-un contract incheiat inca din 1996 intre Primaria Municipiului Bucuresti (PMB) si firma 3D Romania, act care a fost prelungit succesiv prin sase acte aditionale. Dupa aparitia articolului in RL, primarul Sorin Oprescu a declarat ca va rezilia acest contract si ca in septembrie 2010 va organiza o noua licitatie. Pana in momentul de fata, nu s-a intamplat nimic in acest sens, informeaza Romania Libera.