Subiectul principal din Romania este soarta lui Adrian Severin, un fost ministru de externe si membru al Parlamentului European, scrie joi The Economist, intr-un articol despre cazul eurodeputatului roman, citat de Agerpres.

Severin este haituit de presa de la Bucuresti pentru a demisiona din Parlamentul European pentru ca ar fi luat mita de la jurnalistii de la un ziar britanic care s-au dat drept lobbyisti. Alti doi europarlamentari implicati in aceasta inscenare si-au dat demisia din parlament.

Severin a fost huiduit in parlament, insa refuza sa se clinteasca. Astfel de incapatanare este tipica pentru politica din Romania, unde mass-media se delecteaza cu criticarea in mod dur a politicienilor corupti, insa rareori cu vreun rezultat.

Demisii pe baza acuzatiilor de coruptie sunt practic necunoscute in Romania, iar scandalurile de mita sunt atat de obisnuite incat rareori devin stiri internationale, scrie prestigiosul saptamanal. Severin a servit ca europarlamentar de la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana in 2007.

Pana in aceasta saptamana a fost vicepresedinte al grupului socialist din parlament, reaminteste The Economist. Luni, insa, la o zi dupa izbucnirea scandalului, Severin a fost fortat sa renunte la pozitia sa, iar Martin Schultz, liderul socialistilor, i-a spus sa demisioneze imediat din parlament. In Romania, formatiunea sa, Partidul Social Democrat, il ameninta cu excluderea daca nu face acest lucru.