Isterie. Sute de fete de Mall - trei ore la coada, inchise in tarcuri, sa apuce primele haine H&M. 30 de minute mai sunt pana cand se taie panglica la H&M, iar Ioana, Cristina si Anamaria topaie de drag. Astazi se implinesc doi ani de cand asteapta momentul asta. S-au asezat la coada la 9 dimineata in mallul de la Cotroceni si de o ora si jumatate stau inchise intr-un tarc. Alaturi, baiatul de la BGS le vegheaza strasnic, sa nu cumva sa scape vreuna si sa o ia la fuga in magazin, asa, hoteste, pe sub panglica.Toate trei fetele sunt eleve, una intr-a noua, doua intr-a doispea. Astazi sunt fugite de la scoala, iar parintii stiu. Nu le-au interzis, ba chiar le-au dat si bani: cate 200 de lei de fiecare. "Pai nu se mai poate cu noi, n-au avut ce ne face. Am studiat bine site-ul inainte. Noi doua o sa ne luam palaria aceasta la 40 de lei (si ne-o arata in catalog) si rochia aceasta de vara, fara umeri, la 80 de lei", chicotesc surorile Anamaria si Ioana. Prietena lor, Cristina, isi va cumpara o pereche de ochelari si un sacou, scrie Gandul.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Severin, pus la zid si de lobbyisti/ Cum taie scandalul "eurospaga" din privilegiile alesilor UE. Scandalul in care trei europarlamentari au fost filmati acceptand bani pentru a schimba legi europene arata lipsa unor reguli clare in privinta conflictelor de interese, sustin lobbyisti de la Bruxelles. Principala problema in cazul Adrian Severin, spun lobbyistii consultati de "Adevarul Europa", este ca alesii europeni pot actiona in calitate de consilieri politici in timpul mandatului. "Fie ca este sau nu adevarat ca Adrian Severin a transmis informatii delicate sau a depus amendamente, comportamentul sau este, in orice caz, un amestec foarte nefericit de roluri si responsabilitati", a declarat, pentru "Adevarul Europa", Ingrid Kylstad, consultant politic (lobbyist) pentru o firma norvegiana din Bruxelles, The Brussels Office, scrie Adevarul.

Sindicalisti, salariati de 1 leu ai lui SOV. Liviu Luca, unul dintre sindicalistii apropiati de Vintu, va prelua conducerea CNSLR. Pe langa dosarele penale instrumentate de procurori de la DNA si Parchetul General, multi dintre liderii sindicali au probleme si la capitolul moralitate. Numele unor sindicalisti importanti au fost vehiculate in repetate randuri intr-un scenariu pus la cale de Sorin Ovidiu Vintu. Potrivit presedintelui Cartel Alfa, Bogdan Hossu, Vintu ar fi vrut sa adune liderii confederatiilor sindicale intr-o structura asemanatoare Consiliului de Administratie al Realitatea TV. Iar prin aceasta operatiune SOV ar fi urmarit sa puna mana pe patrimoniul sindical, estimat la 500 de milioane de euro, dupa cum a explicat Hossu, scrie EVZ.

Inedit: Van Rompuy le-a cerut liderilor UE sa paraseasca sala daca vor sa fumeze. Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, le-a cerut pentru prima data liderilor UE sa paraseasca sala daca doresc sa fumeze. Van Rompuy a facut declaratia la inceputul unui dineu de lucru ca urmare a plangerilor venite de la reprezentantii mai multor state membre care au reclamat faptul ca in incapere este prea mult fum, scrie EurActiv.ro.

Batalia din supermarket. Cine e patronul miliardar al magazinelor in care s-au spart geamuri si a intervenit politia dupa ce cateva mii de cumparatori s-au batut pe ulei. Aglomeratie, tipete, imbranceli, geamuri sparte si interventia fortelor de ordine, vineri dis-de-dimineata, in magazinele MiniMax din mai multe orase. Mii de oameni din Vaslui, Targoviste, Arad, Mangalia si Rasnov s-au inghesuit in supermarketuri, atrasi de promotia la ulei de floarea soarelui, valabila doar o zi: pentru fiecare pet de 2 litri de ulei cumparat, magazinul ofera cadou inca unul identic, in valoare de 12,2 lei. Unii chiar au lesinat sau au fost raniti usor in timpul incidentelor, asa cum s-a intamplat la Arad. Asta dupa ce statusera mai multe ore la coada, incepand chiar de la miezul noptii. Oferta este valabila in 44 din cele 47 de unitati ale lantului comercial din cadrul Mercadia Holland BV, companie de retail controlata, potrivit Mediafax, de Dinu Patriciu. Incepand cu aceasta vara, magazinele MiniMax vor fi rebranduite sub numele Mac.ro, proces care presupune trecerea spre alimentele autohtone, scrie Gandul.

Marco Polo de Transilvania - Povestea ardeleanului care a adus Tibetul in atentia lumii. Putina lume stie ca primul dictionar englez-tibetan si prima carte de gramatica a limbii tibetane, precum si bazele tibetologiei si studiilor budiste moderne, au fost opera lui Korosi Csoma Sandor, un ardelean nascut acum mai bine de doua secole intr-un sat de langa orasul Covasna. Povestea lui Csoma, filolog, orientalist si fondator al tibetologiei (se semna cu numele Alexander Csoma de Koros), despre care se afirma ca stia 13 limbi, este destul de cunoscuta in universitatile din intreaga lume in care se studiaza tibetologia, dar memoria lui este pastrata firav in tara noastra: grupul scolar din Covasna ii poarta numele, in timp ce un tablou mare, ce reproduce traseul sau catre Tibet, troneaza in holul scolii, iar tabla de la intrarea in satul natal, denumit romaneste Chiurus, ii confera in traducerea bilingva un mic spatiu pe care scrie Csomakoros, scrie Romania Libera.

IPS Andrei a fost uns mitropolit al Clujului. Inat Preasfintitul Andrei Andreicut a fost intronizat ieri ca mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului. Ierarhul a spus ca se va stradui sa indeplineasca intocmai testamentul lasat de IPS Bartolomeu, de a fi "vrednic, drept si adversar al coruptiei", dar pentru asta are nevoie de atasamentul clerului, monahilor si credinciosilor. Peste 4.500 de persoane au participat la ceremonia de la Catedrala Mitropolitana din centrul Clujului. Preafericitul Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, impreuna cu un sobor de inalti ierarhi, au oficiat, de la ora 9.30, o liturghie arhiereasca. La 12.00 a inceput ceremonialul propriu-zis de intronizare. Dupa ce PF Daniel a citit decretul de numire in functie, i-a inmanat arhiepiscopului Andrei Andreicut insemnele noii sale demnitati de mitropolit: crucea pectorala, culionul cu cruce (acoperamantul capului) si carja de arhipastor, scrie Adevarul.

Colegii sindicalisti, despre Petcu: "Daca era altcineva mai mic, parca nu era chiar asa...". Ieri, imediat dupa retinerea lui Marius Petcu, colegii sai din conducerea CNSLR - Fratia (una dintre cele mai importante confederatii sindicale din Romania) se precipitau sa schimbe statutul organizatiei, astfel incat atribuirea contractelor comerciale sa nu mai fie decisa doar de membrii Consiliului de Administratie (CA) al firmei sindicatelor. Asta pentru ca - potrivit procurorilor anticoruptie - chiar acest statut l-ar fi ajutat pe Petcu, membru in CA al Sind Romania SA, sa poata cere spaga pentru refacerea complexului sindical de la Snagov. "Deciziile privind contractele comerciale vor trebui luate impreuna cu Comitetul si cu Biroul Executiv, pentru ca si noi facem parte din organizatie. In prezent, deciziile sunt luate de Consiliul de Administratie al societatii infiintate de sindicat. Vom propune aceasta modificare", a explicat Florin Dobrescu, vicepresedinte al CNSLR-Fratia si reprezentant al Federatiei Nationale Drum de Fier in confederatie, scrie EVZ.

Tentatia lui Severin. Vezi care sunt companiile care platesc pentru legi in SUA. Jocul marilor companii sau grupuri de interese de a plati politicienii pentru a le promova articole de lege favorabile s-a nascut la Washington: lobby-ul. La Bruxelles, in Parlamentul European, aceasta practica este la fel de mult folosita ca si peste ocean. Diferenta este ca, in timp ce la americani lobby-ul este reglementat strict si totul se face transparent, cu nume si cu sume la vedere, la Bruxelles jocurile se fac pe sub masa. Europarlamentarul PSD Adrian Severin a incercat sa joace si el intr-o astfel de partida, la Bruxelles, insa a fost prins si acuzat de coruptie. Nervozitatea sa ar putea fi explicata poate si prin faptul ca Severin cu siguranta nu este o exceptie intre europarlamentari. El doar s-a numarat printre neglijentii prinsi. La Bruxelles, companiile si europarlamentarii au obligatia de a-si declara astfel de intelegeri financiare intr-un registru financiar. Suspect de putini o fac, arata insa un raport din 2010 al Friends of the Earth Europe. Raportul mai arata ca marile companii care in SUA declara cheltuieli imense de lobby nu procedeaza la fel si la Bruxelles, scrie Romania Libera.

Iuliu "Dudus" Bodola, golgheterul antisemit. "Adevarul" iti prezinta in fiecare sambata povestea numelor mari din fotbalul romanesc. Azi e randul lui Iuliu Bodola, cel care ocupa inca, la sapte decenii de la retragere, locul doi in ierarhia all time a marcatorilor nationalei, cu 30 de reusite, pozitie amenintata azi de Adi Mutu, care are 29 de goluri. Originar din Brasov, Iuliu Bodola a inceput fotbalul in orasul natal, la Brasovia, dar s-a remarcat mai ales la Oradea, unde a jucat in marele CAO, alaturi de nume mari ca Mircea David, Francisc Ronnay si Nicolae Covaci, fratele mult mai celebrului Pisti Covaci. Au urmat trei sezoane petrecute la Venus Bucuresti, cu care a castigat de doua ori campionatul national, dupa care s-a intors la Oradea, scrie Adevarul.

Procurorul Marius Iacob: "In fiecare zi ma gandesc la Elodia". Nu si-a luat concediu de cinci ani, iar de aproape patru o cauta pe avocata din Brasov. O "relatie" speciala, care i-a facut pe amandoi cunoscuti. Obiectul muncii sale sunt criminalii, teroristii sau marii banditi. Cand intri la el in birou, te astepti sa vezi poze cu oameni fiorosi, cu figuri lombroziene, de ucigasi in serie. Cand colo, in spatele biroului, de pe o masuta si de pe seiful dintr-un colt "te privesc" imbufnate si curioase peste 60 de bufnite. Sunt din lemn, sticla, diverse metale, plus sau felurite roci. Alte doua colectii sunt ordonate pe rafturile bibliotecii: una e de masinute, alta de diverse plachete. Langa fereastra ce da spre Casa Poporului, un acvariu cu pestisori jucausi si un calut de lemn. Dar cea mai impresionanta e colectia de dosare, scrie EVZ.

Minciunile procurorului Iacobescu. Eugen Iacobescu, procuror la Parchetul de pe langa Tribunalul Olt, a mintit atunci cand a afirmat ca nu a fost exclus niciodata din magistratura. Consiliul Superior al Magistraturii a publicat ieri pe site un comunicat potrivit caruia Eugen Iacobescu a fost eliberat din functia de magistrat in 2004 si reprimit doi ani mai tarziu. Procurorul Eugen Iacobescu a recidivat in minciuna! Magistratul oltean a negat joi seara, la emisiunea "Evenimentul Zilei", difuzata de B1 TV, faptul ca a fost exclus din magistratura in 2004. Declaratia procurorului a fost infirmata ieri printr-un comunicat al CSM. Aceasta era a doua declaratie mincinoasa facuta de Iacobescu in doar cateva ore, scrie Adevarul.

Origami 3D cu o singura mana. Rica Moraru a avut un accident la 14 ani si de atunci nu-si mai poate folosi mana dreapta. Dar nu s-a dat batut si a devenit maestru in origami si cel mai creativ voluntar din Iasi. Pasionat de arta origami, un tanar din Iasi a ajuns sa uimeasca prin lucrarile sale. Nu-si poate folosi deloc mana dreapta insa, printrun exercitiu de rabdare dus pana la abnegatie, pe care putini sunt dispusi sa-l faca, a ajuns sa creeze cele mai complexe obiecte origami 3D. A deprins tehnica origami din carti si de pe internet si, dupa doar un an de practica, a avut si o prima expozitie, scrie EVZ.

Citeste si: