Rusia si Israel vor coopera in exploatarea spatiului cosmic. Agentiile spatiale ale Rusiei si Israelului au semnat duminica o intelegere pentru cooperarea, explorarea si folosirea spatiului cosmic. Documentul doreste crearea unui cadru legal si institutional pentru dezvoltarea unei colaborari avantajoase pentru ambele parti, inclusiv prin folosirea tehnologiilor spatiale in scopuri pasnice. Anatoly Perminov de la Roscosmos a declarat ca partile se afla la inceputul unei relatii de cooperare si ca va fi nevoie de eforturi sporite pentru stabilirea contactelor dintre companiile rusesti si israelite in domeniul industriei spatiale. Momentan Rusia produce un satelit de telecomunicatii Amos-5 pentru Israel. Intelegerea intre cele doua tari le intareste pe cele politice si economice anterioare si isi propune dezvoltarea unor proiecte spatiale pe termen lung, anunta Ria Novosti.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Yemen: Confruntarile cu membrii Al Qaeda continua. In ultimele doua zile confruntarile dintre fortele de securitate yemenite si membrii Al Qaeda s-au soldat cu morti in ambele tabere. Presedintele Ali Abdullah Saleh, care se lupta sa ramana in functie, a declarat ca este cel mai indicat sa duca aceast razboi impotriva islamicilor. Sambata autoritatile au anuntat moartea a trei teroristi Al Qaeda si arestarea a inca sase. Sapte soldati au fost ucisi duminica, intr-un atac la Mareb asupra unui punct de control militar. Teroristii au folosit grenade si mitraliere si au reusit sa captureze doua vehicule militare. Dupa acest atac guvernul a anuntat necesitatatea adoptarii unor masuri de forta pentru combaterea instabilitatii in Yemen. Pe fondul nemultumirilor legate de coruptie, somaj si lipsa libertatii politice, dar si in urma revoltelor din Tunisia si Egipt, protestatarii din Yemen au inceput sa ceara caderea regimului Saleh care se afla la conducerea tarii din anul 1978. Intr-o declaratie facuta duminica, presedintele Ali Abdullah Saleh a anuntat ca nu va mai face concesii protestatarilor si ca opozitia este afiliata unor interese straine, informeaza CNN.

Partidul Angelei Merkel pierde in alegerile din Germania. Partidul Social Democrat a suferit o infrangere istorica la Baden-Wuerttemberg in alegerile de duminica. Conservatorii s-au aflat la conducerea acestui land timp de 60 de ani. Potrivit rezultatelor partiale Partidul Verzilor a primit un numar dublu de voturi fata de cotatiile anterioare si este favorit in castigarea postului de guvernator al Baden-Wuerttemberg. Rezultatele partiale arata 24% din procente pentru ecologisti si doar 23,2% pentru social democrati. Cele 24 de procente sunt suficiente pentru ca ecologistii sa creeze o majoritate si sa guverneze landul. Alegerile au fost influentate si de criza din Japonia. Ecologistii care sunt impotriva folosirii si detinerii echipamentelor nucleare au beneficiat astfel de un vor popular, scrie Fox News.

Alegerile prezidentiale din Egipt se amana pentru 2012. Alegerile prezidentiale din Egipt s-ar putea amana pana la mijlocul anului 2012, potrivit ziarului Al Masry Al Youm, citat de Ria Novosti. Cotidianul a anuntat ca in interiorul Consiliului Militar care conduce momentan Egiptul se vorbeste despre alegeri parlamentare in septembrie 2011 si despre prezidentiale in iunie 2012. Pana la data prezidentialelor se doreste elaborarea Constitutiei. In luna martie egiptenii au aprobat prin referendum modificarea Constututiei, ceea ce va permite Consiliului Militar organizarea rapida a alegerilor. Aceste modificari inlesnesc inscrierea in cursa electorala a candidatilor independenti si stabiliesc un numar de maxim doua mandate pentru urmatorii presedinti, dar si organizarea de referendum pentru instituirea starii de urgenta pentru o perioda mai mare de 6 luni.

Portugalia: Jose Socrates reales cu peste 93% din voturi la conducerea Partidului Socialist. Premierul portughez demisionar Jose Socrates a fost reales la conducerea Partidului Socialist (PS) cu 93,3% din voturile militantilor, ceea ce-i va permite sa duca batalia pentru alegerile legislative anticipate, a anuntat duminica partidul sau intr-un comunicat. Scorul este mai mare cu zece puncte fata de cel obtinut de secretarul general al PS la ultimul vot direct al militantilor in 2009. Consacrarea lui Socrates ca lider al PS intervine dupa patru zile de la demisia sa, miercuri, ca urmare a respingerii de catre Parlament a noului sau program de austeritate, destinat sa evite ca Portugalia sa recurga la un plan de salvare financiara, asa cum au procedat Grecia si Republica Irlanda. Socrates a avut trei contracandidati, cel mai bun rezultat fiind obtinut de Jacinto Serrao, seful filialei socialiste din Madeira, cu 3,33% din voturi, informeaza Reuters.