Straniile conexiuni din cazul Petcu. Miron Mitrea este nasul lui Marius Petcu. Firmele magnatului Dumitru Bucsaru au facut afaceri profitabile cu ministerul condus de Mitrea. Sotul judecatoarei care l-a eliberat pe Petcu a fost angajatul fiicelor lui Bucsaru. Dupa un flagrant si cateva zeci de ore petrecute la sediul DNA, dar si in arestul Directiei Cercetari Penale, liderul CNSLR-Fratia a scapat de mandatul de arestare preventiva pentru 29 de zile, dupa ce judecatorul a decis, in prima instanta, ca sindicalistul-sef poate fi cercetat si in libertate. Verificarile facute de Romania Libera scot insa la iveala cateva conexiuni cel putin interesante intre mai multe personaje aflate in stransa legatura atat cu Marius Petcu, cat si cu ancheta Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), scrie Romania Libera.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Cine este Mark Taplin, adevaratul autor al telegramelor despre Romania, confesorul politicienilor romani. A facut doi ani de scoala in Romania, inainte de 1989, cand l-a urmat pe tatal sau, aflat in misiune la Bucuresti. Mark Taplin, fost insarcinat cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucuresti (2005 - 2008), este, conform unor surse diplomatice, nu doar autorul formal al unora dintre telegramele secrete expediate la Washington, ci si autorul moral al telegramelor semnate de fostul ambasador, Nicholas Taubman. Oficial, este autorul telegramei cu topul oligarhilor romani si al celei in care relateaza concluziile intrevederii cu Viorel Hrebenciuc, "eminenta cenusie" a PSD, care se opunea, pe tacute, suspendarii presedintelui Basescu, scrie Gandul.

Culisele scandalului dintre Sorin Ovidiu Vintu si Sebastian Ghita. Sediul Realitatea TV a fost, duminica seara, campul primei infruntari intre bodyguarzii lui Sorin Ovidiu Vintu si cei ai lui Sebastian Ghita. Miza razboiului dintre cei doi o reprezinta spatiile inchiriate de postul de televiziune in Casa Presei. Au fost momente foarte tensionate pe parcursul a mai bine de sase ore, dar, in final, a fost evitat un conflict violent. Totul a inceput in jurul pranzului, cand un reprezentant al lui Vintu a ajuns la Realitatea TV, insotit de bodyguarzi pentru a duce la indeplinire ordinele patronului. Oamenii de ordine ai lui Sebastian Ghita s-au grabit sa ia cheile de la tabloul electric, pentru a preveni intreruperea emisiei, povestesc martori din interior, scrie Adevarul.

Autostrazile peste Carpati o iau de la zero. Construirea tronsoanelor Sibiu-Pitesti si Comarnic-Brasov va incepe pana in 2013. Ministerul Transporturilor va incepe pana in 2013 lucrarile de construire a doua importante proiecte de infrastructura rutiera, anume tronsonul de autostrada Pitesti-Sibiu si cel de pe Valea Prahovei, care leaga localitatile Comarnic si Brasov, a spus ieri ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, in cadrul unui seminar dedicat infrastructurii rutiere. In urma cu cateva zile ministrul afirmase ca lucrarile vor incepe in parteneriat public-privat in cazul autostrazii de pe coridorul IV de transport pan-european (Sibiu-Pitesti) si prin concesiune in situatia autostrazii de pe Valea Prahovei. Parteneriatul public-privat presupune infiintarea unei companii de proiect ce reuneste statul si o firma privata care construieste autostrada, primul participand cu terenul necesar, in timp ce concesiunea presupune construirea si administrarea autostrazii de catre un concesionar, scrie Romania Libera.

Contractul Hidroelectrica-Mittal miroase a ajutor de stat pana la Bruxelles. Comisia Europeana banuieste ca tranzactia prin care Hidroelectrica livreaza electricitate combinatului ArcelorMittal la un pret cu 30% sub media pietei ar putea fi ajutor de stat ilegal. Desi ar fi putut obtine cu zece milioane de euro in plus daca vindea energia unui alt ofertant, Hidroelectrica sustine ca tranzactia este rentabila pentru companie. Controversatul contract incheiat la finele anului trecut pe bursa de energie OPCOM, prin care Hidroelectrica va livra in acest an energie combinatului ArcelorMittal la un pret cu 30% sub media pietei, continua sa ridice semne de intrebare. Dupa ce intreaga piata de energie din Romania s-a revoltat cu privire la modul in care s-a incheiat aceasta tranzactie, problema a ajuns acum si la Bruxelles, scrie Adevarul.

Cozmin Gusa: Ponta si Antonescu si-au unit neputintele. Sfatuitorul lui Marian Vanghelie, Cozmin Gusa, declara ca Victor Ponta si Adrian Nastase sunt complici cu actualul primar al Capitalei, Sorin Oprescu, si uita ca acesta din urma a tradat PSD. Sfatuitorul lui Vanghelie, Cozmin Gusa, il lauda pe Basescu intr-un interviu acordat "Evenimentului zilei", dar, pe de alta parte, il compara cu Mutu. "Foarte talentat, foarte bun, cand sa termine un proiect il gasim ca pe Mutu", spune Gusa. El este incantat de strategia lui Basescu de a relansa PDL prin aruncarea lui Blaga in lupta cu Boc. "Alta metoda mai buna de a arata ca PDL s-a reformat nu vad. Pui doua tabere, una a lui Boc, primari tineri, ministri, reforma, si alta, care, din punctul meu de vedere, inseamna 300 de ani de puscarie. Cand ma uit in jurul lui Blaga vad 300 de ani de puscarie", spune Gusa despre adversarii lui Boc, scrie EVZ.

Studentii universitatilor de top ocolesc Romania. Doar 24% din tinerii plecati la studii afara sunt siguri ca se mai intorc in tara. Cei care vor sa revina o fac mai mult pentru familie si prieteni, decat pentru o cariera, releva un studiu al Ligii Studentilor Romani din Strainatate. 36% dintre studentii care au fost intrebati daca vor sa revina in Romania au declarat categoric ca nu, iar 38% nu exclud posibilitatea intoarcerii acasa, releva un sondaj recent al Ligii Studentilor Romani din Strainatate (LSRS). Cei indecisi au spus ca aleg sa ramana peste hotare in cazul in care oportunitatile de acolo raman in continuare mai bune decat aici, scrie Adevarul.

Nansi Brandes: "Cantam in Israel piesele lui Ceausescu". Nansi Brandes a parasit Romania acum mai bine de trei decenii, a plecat in Israel fara sa stie o boaba de ivrit si a pornit-o de la zero cantand la pian "bosanove, intr-un colt al unui club de noapte". "Este ceva incredibil. Dupa doua ore de zbor ajungi la Tel Aviv si esti nimeni, zero", rememoreaza artistul. In prezent dirijor si realizator in Tel Aviv al unei emisiuni de divertisment, Nansi a plecat in tara adoptiva in plina glorie pe care a cunoscut-o in calitate de lider si fondator al formatiei Rosu si Negru si si-a jurat "in barba ca", de cate ori va reveni in Romania, Ovidiu Lipan Tandarica ii va fi alaturi. Tot alaturi i-am intalnit si noi, plini de vitalitate, de amintiri si de proiecte de lunga durata, scrie EVZ.

Stratul de ozon s-ar putea subtia deasupra Romaniei in urmatoarele zile. Ce spun specialistii romani. O subtiere semnificativa si rapida a stratului de ozon, pe o portiune foarte mare, are loc in aceste zile deasupra Polului Nord. Cercetatorii avertizeaza ca fenomenul va afecta tarile din Europa de Est in perioada 30-31 martie. Efectele diminuarii stratului de ozon nu vor afecta tara noastra, "in mod sensibil", cred insa expertii ANM. "Diminuarea stratului de ozon (aflat in atmosfera foarte inalta, la cam 32-35 de kilometri fata de suprafata terestra) nu e foarte intensa deasupra teritoriului Romaniei, nici azi, nici in zilele urmatoare", a declarat Roxana Bojariu, climatolog ANM, pentru Gandul.

Boagiu: Romania nu poate aplica modelul Poloniei. Ar insemna sinucidere curata. Din totalul de patru miliarde si jumatate de euro pe care Uniunea Europeana i-a pus la dispozitia tarii noastre pentru dezvoltarea infrastructurii, Romania "se lauda" ca a absorbit 110 milioane. Rata de absorbtie a fondurilor europene in Romania este asadar de aproximativ 4%. In schimb, Polonia are o rata de absorbtie de peste 60%. Aplicarea modelului polonez de atragere a fondurilor europene in tara noastra ar insemna sinucidere curata, este de parere Ministrul Transporturilor si Infrastructurii, Anca Boagiu. Integral in Romania Libera.

Presa din Statele Unite publica opt fotografii socante cu soldati americani care decapiteaza afgani si se pozeaza langa "trofee". La inceputul lui 2010, dupa sase luni grele petrecute in Afganistan, soldatii americani au ajuns la o concluzie "foarte importanta": venise timpul sa omoare un "haji", adica un localnic, scrie revista Rolling Stone, care publica opt imagini terifiante. Imaginile au fost preluate, azi, de Huffington Post, sub titlul de "Kill Team". Printre soldati, ideea de a omori un civil nevinovat a fost subiectul a nenumarate conversatii. Pentru mai multe saptamani, au cantarit "problema" din punct de vedere moral. Pana la urma, putin dupa anul nou au ajuns la concluzia ca trebuie sa termine discutiile si sa apese pe tragaci, scrie Gandul.

Citeste si: