Fostul presedinte egiptean Hosni Mubarak primeste o pensie de 300 dolari. Potrivit unui cotidian egiptean, fostul presedinte Hosni Mubarak primeste lunar din partea statului o indemnizatie de 339 dolari. Pensia care ii revine fostului presedinte ca fost comandant al fortelor armate nu poate fi facuta publica, potrivit ziarului Al-Masry Al-Youm. Mubarak nu a mai aparut pe scena publica de cand a fost fortat sa renunte la conducerea statului. Autoritatile militare i-au interzis intregii familii Mubarak sa paraseasca tara. Se pare ca fostul presedinte locuieste momentan in vila sa din resortul Red Sea de la Sharm el-Sheikh, scrie Ria Novosti.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Pentagonul a cheltuit 550 milioane de dolari pentru operatiunile din Libia. Pentagonul a declarat marti ca SUA a investit pana acum 550 milioane de dolari in actiunile din Libia, dar datorita reducerii fortelor americane si preluarea controlului de catre trupele NATO, costurile se vor stabiliza in jurul a 40 milioane de dolari pe luna. Costurile estimate pana acum nu includ prabusirea avionului de lupta F-15 cauzata de unele defectiuni tehnice. Peste 60% din cei 550 milioane de dolari reprezinta rachete si bombe, restul sumei acoperind transportul si operatiunile de lupta ale soldatilor. Potrivit analistului Loren Thompson de la Institutul Lexington din Virginia, costurile operatiunilor legate de Libia sunt mult mai mari decat cele comunicate, intrucat trebuie luate in considerare si costurile de mentenanta a trupelor care sunt in alerta si cantonate in vederea unei posibile interventii de urgenta in Libia, anunta Reuters.

Soldatii rusi au ucis 17 rebeli in Caucazul de Nord. Oficialitatile ruse au anuntat ca au ucis 17 rebeli si au distrus o importanta baza a acestora in timpul unei operatiuni in Caucazul de Nord. Baza rebelilor se afla la Sunzha, intr-o padure din apropierea granitei cu Cecenia. In timpul operatiunilor trei soldati rusi si-au pierdut viata. In timpul raidului au fost arestati si doi suspecti in cazul atentatului cu bomba de la aeroportul Domodedovo din Moscova din luna ianuarie, in care si-au pierdut viata 37 de persoane. Atentatul a fost revendicat de liderul cecen Doku Umarov. Cei doi suspecti, fratii Iles si Islam Yandiyev au fost arestati in apropierea orasului Nazran. Surse din interiorul Republicii Ingusetia au declarat ca intre cei 17 morti se afla si liderul Doku Umarov si Supyan Abdulayev, mana sa dreapta. Rusia de lupta de multa vreme cu rebelii islamici care doresc sa intemeieze un stat Islamic in Caucazul de Nord, informeaza BBC.

Rebelii din Coasta de Fildes au cucerit trei orase. Fortele rebele din Coasta de Fildes au cucerit trei orase dupa lupte grele si se indreapta spre fieful actualului regim, fosta capitala Abidjan, pentru a-l inlatura pe presedintele Laurent Gbagbo. Ostilitatile au inceput in urma cu patru luni, cand in urma alegerilor prezidentiale certificate de ONU, Alassane Ouattara a fost ales presedinte, insa presedintele in functie Gbagbo a refuzat sa ii predea puterea. Rebelii incearca sa reprime fortele actualui regim, tensiunile reincepand dupa ce fortele lui Gbagbo au impuscat zece civili in orasul Abidjan. Alti sustinatori ai presedintelui au ars de viu un barbat si au atacat personalul ONU. Imediat dupa izbucnirea razboiului civil 30.000 de oameni s-au refigiat intr-un asezamant al bisericii in orasul Duekoue. Aici incepe insa criza umanitara pentru ca refugiatii nu au mancare si nici asistenta medicala, scrie The Guardian.

Yemen: Cel putin 150 de morti in urma unei explozii la o fabrica de munitie. Cel putin 150 de persoane, inclusiv copii, au fost ucise in explozia produsa luni la o fabrica de munitie din sudul Yemenului, potrivit medicilor locali. Surse medicale au declarat ca locuitori din orasul Jaar incercau sa fure munitie de la fabrica in momentul in care a avut loc explozia, care a ranit de asemenea numeroase persoane. Fabrica ar fi fost jefuita, duminica, de o grupare militanta, in cursul confruntarilor cu fortele de securitate. Aproximativ 30 de persoane inarmate au reusit atunci sa plece cu mai multe cutii de armament de la aceasta fabrica, potrivit unor martori. Deocamdata nu este clar daca explozia de la fabrica din provincia Abyan a fost un accident sau un atac, anunta Sky News.

Cinci cutremure, inregistrate in Bulgaria in 24 de ore. Cinci cutremure au fost inregistrate in Bulgaria in ultimele 24 de ore, in zona oraselor Stara Zagora si Topolovgrad, a anuntat marti Centrul european de seismologie. Ultimul cutremur, cu magnitudinea de 3,8 grade pe scara Richter s-a produs marti, la ora 10.28, la o adancime de doi kilometri si o distanta de 43 de kilometri sud de Stara Zagora si opt kilometri est de orasul Dimitrovgrad. Primarul unui oras invecinat Simeonovgrad sustine ca seismul a fost resimtit puternic de locuitori, iar scolile au fost evacuate. In total, cinci cutremure au fost inregistrate incepand din noaptea de duminica spre luni in apropiere de Stara Zagora si orasul Topolovgrad, dar nu au fost anuntate victime sau pagube materiale, informeaza Novinite.

Irak: 53 de morti si 98 de raniti intr-un atac terorist la Tikrit. Cel putin 53 de persoane au fost ucise si alte 98 au fost ranite inr-un atac comis asupra Consiliului provinciei Salahuddin (nordul Irakului), dupa ce un comando inarmat a asediat cladirea si a luat mai multi ostatici, a anuntat marti un oficial din cadrul serviciilor medicale, relateaza Reuters. Oameni inarmati si echipati cu veste explozive au luat cu asalt, marti dupa-amiaza, sediul consiliului provincial din centrul orasului Tikrit, profitand de panica generata de un prim atentat sinucigas comis in fata cladirii. Fortele de securitate irakiene au reusit ulterior, dupa mai multe ore, sa preia controlul asupra cladirii si sa-i indeparteze pe atacatori. Potrivit sefului operatiunilor de salvare, trei membri ai consiliului provincial, dar si sapte teroristi, se numara printre cei ucisi. Jurnalistul freelancer Sabah al-Bazee (30 de ani), care lucra pentru agentia Reuters, se afla de asemenea printre victime. (V.M.)