Hala Matache a ajuns la Parlamentul European: o "infectie urbana" sau viitor "punct turistic", cu cafenele si spatii pentru expozitii? Hala Matache din Capitala a ajuns subiect de dezbatere la Parlamentul European. Considerata "o infectie urbana" de europarlamentarul Teodor Stolojan sau asemanata cu Les Halles Saint Gery din centrul capitalei belgiene de catre ONG-uri, Hala Matache s-a aflat in centrul discutiilor organizate, la Bruxelles, pe tema patrimoniului national de catre europarlamentarul Monica Macovei, scrie Gandul.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Povestile groaznicelor furtuni ale legendarului bric Mircea. In 1888, o mana de copii a invins stihiile marii, la bordul intaiului bric. Corabia aruncata pe coastele Bosforului l-a facut pe sultanul Abdul Hamid sa plateasca el reparatiile.Peste o suta de promotii de cadeti de marina au invatat meserie, si-au cladit caracterul si personalitatea la bordul celor doua corabii cu acelasi nume care au purtat pavilionul national in principalele porturi ale Europei si ale Lumii Noi. Fabuloasa istorie a navelor-scoala Mircea incepe in vara anului 1882 cand, din docurile santierului londonez Thames Iron Works, era lansat la apa predecesorul actualei nave-scoala a Marinei Romane, adevaratul bric Mircea. Considerat atunci una dintre cele mai frumoase corabii, bricul Mircea a instruit primele generatii ale scolii de marina romanesti, pana in 1939, cand a fost inlocuit de tizul sau mai tanar, scrie EVZ.

Luca, lacu' si conacu'. Un al doilea domeniu rezidentialal sindicalistului Liviu Luca cuprinde patru case, o padure si un lac intins pe doua hectare. Terenul pe care se intinde mosia lui Luca valora, la cumparare, cinci euro metru patrat. Doua dintre casele construite sunt rezervate administratorului si pentru protocol. La 30 de kilometri distanta de Paulesti, mai exact in localitatea prahoveana Varbila, se ridica un al doilea domeniu "marca" Liviu Luca. Aici, pe o suprafata de aproximativ sase hectare, majoritatea impadurita, actualul presedinte al CNSLR Fratia si-a construit patru case. In prima, ridicata direct in padure, locuieste administratorul "complexului imobiliar", scrie Adevarul.

Imagini cu primele bombardamente ale Belgiei asupra Libiei. The Telegraph publica in editia sa online imagini cu primele bombardamente ale Belgiei asupra Libiei. Potrivit ministerului Apararii belgian, bombardarea a fost realizata pe 27 martie si a vizat un hangar da la un aerodrom, precum si un avion de vanatoare al armatei liderului libian Muammar Gaddafi, potrivit EurActiv.ro (video)

Vezi cum vrea Europa sa condamne crimele comunismului. Dificultatile pe care institutiile si statele europene le intampina in a condamna concret, nu doar declarativ, crimele regimurilor totalitare si pe autorii lor au fost intoarse pe toate fetele intr-o audiere publica de o zi, organizata marti la Bruxelles, in Parlamentul European. Pentru prima data de la Declaratia de la Praga, din 2008, privind condamnarea europeana a comunismului, un europarlamentar (letona Sandra Kalniete) a prezentat un proiect de rezolutie cu pasi concreti pe care Uniunea Europeana ar trebui sa-i faca in aceasta directie. De ce nu va fi usor de pus in practica acest plan au aratat mai multi experti, printre care si romanii Marius Oprea (fost director al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului din Romania), Raluca Grosescu (director de cercetare la IICCR), Doru Maries (presedintele Asociatiei "21 Decembrie 1989") sau generalul Dan Voinea (fost procuror militar, autor al dosarelor Revolutiei), scrie Romania Libera.

Tudor Ciuhodaru, doctorul care ii face de ras pe moldoveni. Si-a mutat profesia de medic la jurnalele de stiri, unde ne-a obisnuit sa ne arate ca moldovenii beau de-ajung in coma la spital. Anul trecut, a plimbat triumfator la TV recordul in Romania la alcoolemie, sapte si ceva la mie. Are un pic peste un metru jumate, iar daca il vezi de la spate ai spune fara dubiu ca e un pusti de pana-n 15 ani care se joaca de-a doctorul. In luna ianuarie a facut 42 de ani. Un pic laudaros, spune ca a primit cel mai frumos cadou: asistentele de la Spitalul de Urgenta "Sfantul Ioan" din Iasi i-au scris pe o diploma ca e cel mai bun sef din cati exista. El ar vrea totusi sa le corecteze. "Eu nu sunt sef. Sunt un lider." Integral in EVZ.

Bataie pe detergenti si carne de porc cu os. Brasovul a inviat refrenul de la cozile lui Ceausescu: "Nenorocitilor, dati o singura punga, sa ajunga la toata lumea!..." Nici brasovenii n-au ratat ocazia de a sarbatori "cum se cuvine" prima zi de dupa iesirea din recesiune: vineri dimineata, sute de oameni s-au calcat in picioare la promotiile anuntate de doua supermarketuri. La "MiniMaxDiscount" din Rasnov, "superoferta" a fost la detergenti pentru rufe - doua pungi de cate 6 kilograme gratis la doua cumparate, adica o "economie" de 80 de lei, scrie Gandul.

Putem hrani toata Germania, dar abia producem pentru noi. Romania poate hrani 80 de milioane de oameni, insa realitatea este cea a parloagelor si a productiilor slabe. Prin initiativa, afacerile agricole ar exploda.Cornetu si Mihailesti sunt doua localitati aflate la maximum 30 km de Bucuresti, prima in judetul Ilfov, a doua in Giurgiu. Cu aproape 6.000 de hectare de pamant agricol, ar trebui sa fie privilegiate de apropierea de Capitala. Totusi, oamenii de aici au invatat sa nu traiasca din agricultura. Cinci mii de hectare de pamant agricol. Cu atat figureaza Mihailestiul, potrivit datelor din Registrul Agricol. Cum Bucurestiul e la doi pasi, legumele nici n-ar apuca sa se aseze bine in ladite ca ar ajunge pe tarabe, proaspete. Daca ai fi un strain, cu gandul acesta ai poposi aici, scrie EVZ.

Erasmus pentru tinerii intreprinzatori: Unde este urmatorul Richard Branson? Erasmus pentru tinerii intreprinzatori este o incercare a Comisiei Europene de a copia succesul programului de mobilitate studenteasca, prin care ajuta mii de studenti in fiecare an sa studieze intr-o alta tara. Dar, la doi ani dupa lansare, inca nu este clar daca programul va fi continuat dupa 2013, scrie EurActiv.ro.

Strania poveste a unui copil geniu. Uimesc lumea cu inteligenta lor. Sunt invitati in universitati, sa faca demonstratii pentru oamenii cu cateva zeci de ani mai in varsta decat ei. Desi sunt mandri de ei, parintii isi doresc sa nu uite sa se bucure de copilarie. Copiii supradotati. Are 12 ani, ii place sa cante la chitara, la pian, ii plac desenele animate si joaca jocuri pe calculator si are o iubita platonica. Prietenii, cu care se intalneste deseori la un meci de baschet, ii spun Jake. Jacob Barnett este ca toti pustii de varsta lui, cu o singura diferenta: IQ-ul lui il intrece si pe cel al lui Einstein-170, scrie Romania Libera.

"Ochiul si timpanul" din Justitie, la mana lui Predoiu. Politicieni si magistrati, deopotriva, sustin ca fostul serviciu secret din Justitie a functionat ilegal ca o veritabila politie politica si asteapta de la actualul ministru sa faca lumina in acest caz. La randul sau, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a explicat pentru EVZ, de ce nu s-a reusit inventarierea arhivei SIPA in cei cinci ani care au trecut de la desfiintarea sa si cum intentioneaza sa rezolve problema anul acesta. Presedintele Comisiei pentru Drepturile Omului din Senat, Gyorgy Frunda, a declarat, pentru EVZ, ca atat infiintarea Serviciului Independent de Protectie si Anticoruptie (SIPA) cat si activitatea acestei structuri pana la desfiintare a fost ilegala.

Patru adevaruri despre revolutiile arabe. Detronatii tarilor arabe sau cei in curs de detronare au cateva trasaturi comune pe care le-am putut remarca in cadrul discursurilor si actiunilor lor din perioada revolutiilor arabe. Prima este infiltrarea conspiratorilor straini in randurile protestatarilor. Strainii sunt cei care le intoxica populatia cu propaganda antiguvernamentala. Conspiratorii sunt cei care le spun oamenilor ca nu au slujbe, ca sunt prost platiti si ca nu pot duce o viata normala, in consens cu religia si cultura lor. In Libia ar fi fost liniste si pace daca Al-Qaeda si "ambasadorii minciunilor" - care opereaza cablurile WikiLeaks -, nu si-ar fi pus in cap sa-l dea jos pe Muammar Gaddafi. Si Hosni Mubarak ar fi fost inca presedintele Egiptului daca Israelul nu si-ar fi trimis iscoadele in piata Tahrir. Ben Ali a dat si el vina pe WikiLeaks si pe mass-media straina, care au facut caz pentru ca un vanzatorul ambulant s-a autoincendiat in semn de protest. Regele Hamad Al Khalifa din Bahrain a acuzat Iranul, scrie Adevarul.

Covorul oltenesc, o afacere care se tine cu patru razboaie. Miroase ca la bunica la tara. Un ciot arde mocnit in soba ta taraneasca si se straduieste sa tina caldura in atelier. Peretii sunt decorati cu farfurii de lut, modelate de mainile mestesugarilor din Horezu, Sisesti sau Oboga, iar ici, colo apare cate o scoarta, o carpeta romaneasca cu modele care au povesti de sute de ani. Pe doua scaunele, Florenta si Florica interpreteaza la doua harpe uriase. Coardele sunt din bumbac, le merg degetele cu foc, de parca ar canta o sarba olteneasca la acordeon, iar partiturile le au in minte. Nici una nu falseaza. Dirijor e Antoaneta Nadu, o fosta profesoara de biologie care, in urma cu aproximativ 10 ani, dupa ce a iesit la pensie, si-a deschis un atelier in care s-a ambitionat sa alcatuiasca o orchestra a covoarelor oltenesti, scrie EVZ.