Romania si Bulgaria, acelasi grad de absorbtie a fondurilor UE. Cine va atrage mai multi bani europeni? Timp de patru ani, am avut timp sa vedem cum functioneaza sistemul de atragere a fondurilor europene postaderare, dar si sa identificam si eliminam piedicile care stau in calea absorbtiei. Atat Romania, cat si Bulgaria au atras, pana in prezent, 10% din acesti bani, iar adevarata competitie abia incepe. Astfel, urmatorii trei ani sunt decisivi atat pentru noi, cat si pentru vecinii nostri bulgari care au aderat la UE odata cu noi, in 2007. Potrivit datelor publicate de Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS), pana la finele lunii februarie, autoritatile si firmele din Romania absorbisera 9,87% din fondurile europene alocate pentru perioada 2007-2013, scrie EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Hotnews

Afacerea "Sotia si Parohia". Cum isi cauta neveste viitorii preoti "Motanul Danila", "Dracusorul Cristian" si "Alec - la suflet copil, in rest barbat". Daca visezi sa devii sotie de preot, nu mai trebuie sa te plimbi pe holurile Facultatii de Teologie cu o mina virtuoasa, in cautarea unui viitor membru al clerului. Destinul de preoteasa iti este acum la un click distanta. E suficient sa intri pe site-ul matrimonial "Cetatea-Crestina". Trebuie sa-ti faci o prezentare suficient de detaliata si in duh crestin, sa apesi pe butonul "Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma!" si apoi sa astepti sa fii curtata de viitorii slujitori ai Domnului. 2.200 de crestini s-au strans pe site-ul matrimonial ortodox "Cetatea-Crestina", multi dintre ei fiind studenti la Teologie sau absolventi care mai au nevoie doar de o sotie pentru a fi hirotonisiti. Administratorii se prezinta ca "un grup restrans de crestini ortodocsi care doresc sa sprijine intemeierea familiilor crestine". Cupidonii au insa reguli stricte in ceea ce priveste acceptarea in comunitatea virtuala a viitorilor membri, anunta Gandul.

Cazul Severin, condamnat pe doua continente. Specialistii in lobby de la Bruxelles, dar si de la Washington sunt categorici: Adrian Severin a comis o infractiune acceptand bani in schimbul prestarii unor servicii de consultanta finalizate cu promovarea unui amendament in Parlamentul European. Adrian Severin isi sustine nevinovatia, in ciuda dovezilor care il incrimineaza. "Caz clasic de coruptie", spun expertii in lobby din SUA si UE. Adrian Severin sustine ca acceptarea banilor oferiti de ziaristii britanici (falsi lobbyisti) in schimbul promovarii unui amendament in Parlamantul European este consultanta, nu coruptie. El este contrazis atat in SUA, cat si in UE. La 20 martie, ziaristii de la cotidianul britanic "The Sunday Times" au publicat un material in care europarlamentarul roman, alaturi de unul sloven si altul austriac, era acuzat ca ar fi acceptat sa presteze servicii de consultanta, informeaza Adevarul.

Topul celor mai bogate judete: Cine a scapat de criza si cum. Doua judete nu au fost deloc atinse de recesiunea din ultimii doi ani, arata ultimele date publicate de Comisia Nationala de Prognoza. In Arges, produsul intern brut a crescut cu 3,9% in 2009 si cu 4,6% in 2010. In Cluj, PIB a crescut cu 0,5% in 2009 si cu 1,5% in 2010. Cele doua judete sunt gazdele celor mai mari exportatori din Romania, Dacia respectiv Nokia. Alte cinci judete au reusit sa iasa din recesiune in 2010. Este vorba despre Timis si Arad, cu cresteri de cate 1,4%, Sibiu (0,8%), Prahova (0,5%) si Brasov (0,4%). La polul opus, cele mai mari prabusiri ale PIB in 2009 au fost in judetele Mures (-14,2%) si Galati (-12,8%). In ultimul caz, scaderea a venit pe fondul prabusirii volumului de vanzari si a cotatiei otelului, scrie Romania Libera.

Ei vor o alta Romanie: Remus Cernea, Geo Culda, Cristian Roman, Nicusor Dan, Toma Patrascu. In anul 2000, la sfarsit de mandat, Emil Constantinescu declara cu amaraciune ca a fost invins de sistem si ca nu va mai candida inca o data la functia de presedinte al Romaniei, desi legea ii permitea. Pentru multi dintre cei care erau dispusi sa ii ofere din nou votul lor, aceasta renuntare brusca in prag de alegeri nu avea sens si echivala cu o parasire a campului de lupta chiar inainte de batalie. Insa aici nu este vorba despre Emil Constantinescu. Despre romani se spune ca sunt indiferenti la abuzurile care se petrec in jurul lor si ca reactioneaza foarte rar, poate numai atunci cand sunt afectati direct la buzunare. Avem insa si romani ale caror vieti graviteaza in jurul unor idei. Acesti oameni cred cu tarie in ceva si isi urmeaza drmul spre tinta cu un amestec de tenacitate si pasiune. VerticalNews a discutat cu cinci dintre ei, iar de maine ii veti putea intalni aici. Inainte de a incepe, cateva cuvinte despre fiecare, anunta Vertical News.

"Un rom care a trait in Franta nu se compara cu unul roman". Din Grajduri, o localitate din judetul Iasi, Ionut Stan a ajuns sa organizeze seminarii in care ii invata pe francezii de pe Coasta de Azur ce inseamna cultura sa. A primit de la colegii de scoala destule injurii care i-au inrosit obrazul, a avut si porecle care-i aminteau mereu ca, in ciuda faptului ca nu se simtea cu nimic diferit fata de ceilalti, era altfel. A avut si profesori care s-au uitat urat si, mai tarziu, colegi carora nu le venea sa creada ca un baiat de etnie roma poate fi jurnalist, apoi politist, pentru ca, in final, sa lucreze la institutii importante din afara. Chiar daca a fost si pe punctul de a abandona scoala, si-a revenit de fiecare data. Ionut Stan lucreaza acum in Franta, ca mediator la Secours Catholique Delegation du Var, in Toulon, si incearca sa le arate francezilor o alta fata a romilor care le-au invadat suburbiile, le aduna fierul vechi ori cersesc, informeaza EVZ.

Romanii care si-au facut modificari in apartamente risca sa nu fie despagubiti de firmele de asigurare. Din iulie anul trecut si pana in prezent, mai putin de 6% din locuinte au fost asigurate la cutremur, inundatie si alunecari de teren printr-o polita obligatorie Romanii care locuiesc in zone inundabile sau cei care si-au facut modificari in apartamente ce afecteaza structura de rezistenta a cladirii risca sa nu fie despagubiti de companiile de asigurari, chiar daca au o polita de asigurare obligatorie pentru locuinta. "La incheierea politei agentul de asigurare nu cere clientului autorizatia de constructie sau autorizatii pentru modificarile facute in locuinte. In schimb, la o eventuala paguba din cauza riscului asigurat, este posibil ca firma de asigurari sa refuze despagubirea pe motiv ca locuinta este in zona inundabila, sau in cazurile in care au fost facute modificari privind structura de rezistenta a imobilului", a explicat pentru Gandul unul dintre brokerii de asigurare.

Revolutie si impostura la Constanta. "Adevarul" demareaza un amplu serial dedicat judetelor care au inregistrat cele mai multe victime in decembrie 1989, dupa fuga Ceausestilor. "Misterele Revolutiei" debuteaza cu o serie de articole dedicate Constantei. "Adevarul" a elucidat cum au murit, la Revolutie, 29 de oameni care nu trebuiau sa moara. Avand la origine zeci de marturii, documente si carti, reconstituirea evenimentelor din Constanta contribuie in mod decisiv la conturarea unei imagini cat mai clare despre Revolutia Romana. Veti putea citi dezvaluiri socante despre actiunile Armatei Romane in decembrie 1989, marturii despre incidentele soldate cu victime, un interviu cu Radu Mazare, actualul primar al Constantei, care a aparat Revolutia cu arma in mana, si prezentarea pe larg a unui moment crucial din acele zile, care ar fi putut schimba istoria Romaniei post-decembriste: pregatirile facute la Aeroportul Mihail Kogalniceanu pentru debarcarea trupelor rusesti, anunta Adevarul.

Cum a pierdut Romania colectia de arta. Desi au trecut peste 20 de ani de la Revolutie, nici astazi nu exista un raport al lucrarilor disparute sau arse in incediul din decembrie '89 de la Palatul Regal. Fostii angajati suspecteaza ca distrugerile au fost programate. Incendiul de la actualul Muzeu National de Arta al Romaniei (MNAR) a pornit dintr-o camera lipita de laboratorul de restaurare pictura in ulei, unde erau depozitate circa 40 de lucrari, povestesc pentru Romania libera fostii angajati ai institutiei. Lucrarile au fost distruse in totalitate. Laboratorul, situat pe latura dreapta a Palatului Regal, a ars partial, obiectele topindu-se pur si simplu, in timp ce depozitul din camera vecina, cu tablouri asezate pe rasteluri, era scrum, informeaza Romania Libera.

Citeste si: