Presedintele Coastei de Fildes isi negociaza termenii predarii. Dupa mai multe zile de lupte grele, fortele loiale lui Laurent Gbagbo au depus armele, iar acesta isi negociaza acum termenii predarii. In acest moment pe strazi mai actioneaza doar cativa combatanti. In Abidjan a fost liniste marti, dupa ce multe zile orasul a fost scena confuntarii dintre trupele lui Gbagbo si cele ale lui Alassane Ouattara, presedintele recunoscut pe plan international. Ministrul de externe al Coastei de Fildes, care a avut o serie de discutii cu ambasadorul francez, considera ca trebuie pastrata linistea si pacea cu toate mijloacele. Presedintele Ouattara asteapta ca Gbagbo sa redacteze o scrisoare oficiala in care sa renunte la pretentiile de conducator si sa recunoasca presedintele legitim. Nu se stie daca Gbagbo va mai ramane in Coasta de Fildes dupa predare si incheierea ostilitatilor. Presedintele SUA Barack Obama a cerut marti incetarea imediata a razboiului lui Gbagbo, anuntand ca toate aceste lupte sangeroase ar fi putut fi evitate daca Gbagbo ar fi respectat rezultatul alegerilor prezidentiale de anul trecut, scrie CNN.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Polonia va construi prima sa centrala nucleara. Polonia este hotarata sa isi continuie planurile de construire a primei centrale nucleare in urmatorii 10 ani, in ciuda crizei din Japonia si a resentimentelor pe care comunitatea internationala le are acum fata de energia nucleara. Aleksander Grad, Ministrul Trezoreriei a declarat ca planurile trebuie revizuite si analizate pentru sporirea securitatii, dar ele nu se vor schimba la 180 grade. In plus, Polonia nu are risc seismic sau de tsunami. Polonia intentioneaza sa produca prin intermediul primei centrale nucleare 10% din energia necesara tarii. In acest moment energia poloneza provine din carbune, gaz sau ferme eoliene, anunta The Guardian.

Partidul lui Nicolas Sarkozy va dezbate rolul Islamului in Franta. Partidul lui Nicolas Sarkozy, UMP, va fi gazda unei dezbateri controversate privind rolul Islamului in Franta. Dezbaterea a starnit proteste atat din partea islamicilor, cat si a altor grupari religioase care avertizeaza ca nicio religie nu trebuie stigmatizata. Chiar si unii membrii ai UMP sunt impotriva, Francois Fillon, primul ministru a refuzat sa participe la dezbatere. Mai multe voci de stanga pretind ca UMP intervine in favoarea unei extreme drepte care sta sa renasca. Dezbaterea se tine cu o saptamana inaintea intrarii in vigoarea legii privind interdictia purtatii valului Islamic in public, informeaza BBC.

Letonia doreste nationalizarea limbii ruse. Mai mult de 6000 de letoni au semnat o petitie pentru declararea limbii ruse ca a doua limba nationala. Dintre cei 2,3 milioane de locuitori ai Letoniei 44% vorbesc limba rusa. Asociatia Limbii Native, care a initiat petitia intentioneaza sa stranga 10.000 de semnaturi pana in data de 9 mai 2011. Daca vor reusi atunci ei pot solicita Comisiei Electorale Centrale sa lanseze o campanie oficiala de strangere de semnaturi. Daca prin aceasta cale se vor strange 97.000 semnaturi (adica 10% dintre votanti) problema va ajunge pe masa parlamentarilor. In cazul in care Parlamentul va respinge initiativa se va organiza un referendum national, scrie Ria Novosti.

Ecuadorul il va expulza pe ambasadorul SUA la Quito. Ecuadorul a decis sa-l expulzeze pe ambasadorul american, Heather Hodges, la Quito din cauza unor remarci prea putin magulitoare la adresa unor inalti oficiali ecuadorieni. Un anunt in acest sens a fost facut marti de ministrul de externe Ricardo Patino. Scandalul s-a declansat dupa ce Wikileaks a dat publicitatii o cablograma in care Hodges il acuza pe seful politiei ecuadoriene, trecut intre timp in rezerva, de coruptie. Desi documentele dateaza din 2009, autoritatile Ecuadorului au considerat aceste afirmatii un motiv suficient pentru declararea diplomatului american persona non grata, scrie CNN.

Cercetatorii italieni spera sa descopere ramasitele adevaratei Mona Lisa. Cercetatorii italieni planuiesc deshumarea unor oseminte aflate intr-o manastire din Florenta in speranta identificarii remasitelor unei femei despre care se crede ca ar fi Mona Lisa. Daca operatiunea va fi incununata de succes, descoperirea va duce intr-un final la identificarea dincolo de orice dubiu a femeii pictate de Leonardo da Vinci, mister care a incitat de-a lungul secolelor pe savantii si iubitorii de arta, dand nastere unui numar urias de teorii. Ramasitele pe care cercetatorii incearca sa le localizeze apartin Lisei Gherardini, sotia unui negustor de matasuri numit Francesco del Giocondo. Numele Lisa Gherardini este legat de celebrul portret prin traditie. In secolul al XVI-lea, Giorgio Vasari, artist si biograf, scria ca Da Vinci a facut un portret sotiei lui Giocondo. Lisa Gherardini s-a nascut in 1479, iar cu cativa ani in urma un istoric italian a descoperit cerificatul de deces al femeii datat 15 iulie 1542. In certificat era trecut si locul inhumarii, Manastirea Sfanta Ursula din Florenta. Aici cercetatorii vor incepe sapaturile spre finalul acestei luni. Cercetatorii vor cauta oasele unei femei care a murit in jurul varstei de 60 de ani cam in anul 1540. Se vor cauta urme ale posibilelor boli despre care se stie ca au afectat-o pe Lisa si se va studia structura oaselor pentru a determina daca ii apartin sau nu. Odata identificate, oasele vor fi testate cu metoda Carbon 14 si se va extrage AND-ul care va fi comparat cu cel al fiilor Lisei Gherardini, despre care se stie ca au fost inmormantati tot in Manastirea Sfanta Ursula. In cele in urma, daca se vor gasi bucati din craniu si daca starea lor va fi buna, cercetatorii vor incerca o reconstructie faciala. In urma acesteia se va putea dovedi daca Lisa Gherardini este intr-adevar Mona Lisa, informeaza The Guardian.