Chinta roiala pe banii statului. Fondatorii Federatiei de Poker, printre care si un apropiat al gupului Bittner-Cocos, sunt acuzati ca vor sa evite plata impozitelor. Pokerul in Romania nu mai este considerat joc de noroc, ci sport, in baza unui ordin semnat de presedinta Autoritatii Nationale pentru Sport si Tineret, Doina Melinte. Unul dintre fondatorii Federatiei Sportive de Poker este Petre Ion, membru al grupului format in jurul oamenilor de afaceri Alexandru Bittner si Dorin Cocos. Doina Melinte, presedinta Autoritatii Nationale pentru Sport si Tineret (ANST), a semnat pe 21 martie 2011 un ordin potrivit caruia pokerul nu mai este considerat joc de noroc, ci sport. Prin acest document, Melinte a recunoscut oficial Federatia Sportiva Nationala de Poker (FSNP), care functioneaza ca orice alta federatie de sport, adica poate primi bani de la bugetul de stat si cotizatii din partea cluburilor membre sau poate sa vanda drepturile de difuzare TV a eventualelor campionate de poker, exact cum procedeaza si Liga Profesionista de Fotbal condusa de Mitica Dragomir, scrie Romania Libera.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

"Daca il atingi, baietelul se infecteaza. Si hainele ii fac rau" - povestea bebelusului de un an si jumatate "uitat" intr-un spital desfiintat. "Un spital nu este o alimentara ca sa-i faci inventarul si sa-i tragi obloanele. Vietile unor oameni depind de el", spune Delia Asultanei, managerul spitalului din Tutova, judetul Vaslui, care a aflat ca de la 1 aprilie institutia va fi transformata in camin de batrani. Inainte ca Ministerul Sanatatii sa hotarasca sa-l transforme in azil, spitalul a fost singura sansa de supravietuire a 20 de copii care sufera de boli cumplite si locul in care erau tratati peste 120 de adulti, povesteste managerul Delia Asultanei. Zece dintre copii au fost trimisi, zilele acestea, la casele lor sau la Directia de Protectie a Copilului, urmand ca medicii de familie sa se ocupe de acum de ei. Alti trei au fost mutati ieri, iar sapte sunt inca in unitatea sanitara din Tutova, asteptand sa isi gaseasca locul la un alt spital, scrie Gandul.

Breban turna la Nicolae Plesita ca sa-l potoleasca pe Paul Goma. Scriitorul Nicolae Breban este acuzat de CNSAS ca ar fi colaborat cu Securitatea, fiind chiar omul de legatura al temutului general Plesita. Principalele probe ale CNSAS sunt mai multe transcrieri ale unor discutii telefonice intre Nicolae Breban (74 de ani) si generalul Nicolae Plesita (1929-2009). "Va salut tovarase general, a fost la mine Paul Goma, azi la pranz si am avut o discutie", asa si-a inceput Breban, la 18 februarie 1977, colaborarea cu temutul Nicolae Plesita, care avea functia, la acel moment, de prim-adjunct al Ministerului de Interne, scrie Adevarul.

Besoiu "l-a ajutat" pe Caramitru sa piarda o bursa la Yale. Potrivit CNSAS, celebrul actor Ion Besoiu ar fi fost informator al Securitatii in anii "80 cu numele de cod "Bogdan" si recompensat cu diferite cadouri pentru serviciile aduse. A fost un informator cu statut special. Era director al Teatrului "Lucia Sturdza Bulandra" si membru de partid, deci teoretic imun la intentiile de recrutare ale Securitatii. Cu toate acestea, in 1980, Directia a III-a a Securitatii a reusit sa obtina aprobarea organelor de partid ca maestrul sa fie folosit pentru "elucidarea interesului manifestat de diplomati fata de acesta". In dosarul de retea ce se gaseste in arhiva Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS), Ion Besoiu apare ca informator cu numele de cod "Bogdan", scrie EVZ.

Intr-o jumatate de mandat, Boc si-a asumat raspunderea cat toti ceilalti premieri in 20 de ani de guvernare. Ce spun fostii prim-ministri despre aceasta practica. Toate legile importante ale ultimilor doi ani au trecut de Parlament fara dezbatere, Cabinetul Boc promovandu-le prin asumarea raspunderii. De la instalarea sa, in 22 decembrie 2008, si pana astazi, guvernul s-a prezentat de 6 ori in fata Parlamentului, cu 11 legi asumate individual sau la pachet, ultima data pe 8 martie, anul acesta, si se pregateste s-o faca a saptea oara, pentru Legea salarizarii cadrelor didactice si Codul Dialogului Social. Guvernele anterioare au adunat impreuna, in 20 de ani, acelasi numar de asumari cate va reusi sa bifeze Boc in doar doi ani de mandat. Pana ii expira, constitutional, termenul, Boc are insa toate sansele sa se autodepaseasca, deoarece, asa cum se vede din cronologia de mai jos, apeleaza la procedura asumarii de cel putin doua ori pe an, uneori modificand aceeasi lege, scrie Gandul.

Cat castiga, concret, profesorii in urma valului de decizii luate de Guvern. Veniturile personalului din sistemul de invatamant preuniversitar pornesc de la salariul minim pe economie si se apropie de 2.000 de lei doar in cazul profesorilor cu peste 30 de ani vechime. Intentia Guvernului de a amana plata salariilor marite pentru cei care si-au castigat acest drept in instanta si decizia Inaltei Curti potrivit careia profesorii trebuie sa beneficieze de majorarea cu 50% acordata in 2008 au starnit dezbateri aprinse. Trebuie platita majorarea acum sau mai incolo? Va fi aplicata tuturor profesorilor sau doar celor care au dat statul in judecata si asteapta un verdict? Mai putin s-a vorbit insa despre cat castiga, concret, angajatii din sistemul de invatamant, fie ca sunt profesori sau personal auxiliar. Romania Libera prezinta o evolutie a salariilor dascalilor din iunie 2010, cand Guvernul a decis reducerea acestora cu 25%, si pana in prezent, in conditiile in care, incepand din ianuarie, bugetarii au beneficiat de o marire salariala de 15% la nivelul salariului brut, scrie Romania Libera.

Cat costa independenta pentru o persoana cu dizabilitati. Un scuter electric necesar deplasarii costa peste 10.500 de lei, iar o mana falsa de ultima generatie - peste 15.000 de euro. Statul deconteaza o parte din bani, insa putin si cu intarzieri mari. Pentru persoanele cu dizabilitati, independenta este o marfa care se cumpara. In tarile dezvoltate, softurile cu recunoastere vocala, membrele bionice, dusurile cu spalare si uscare, fotoliile electrice si masinile care se conduc prin comanda vocala sunt cateva dintre aparatele ce asigura independenta, scrie EVZ.

Cum se face lobby-ul in Romania. Atat in societatea civila, cat si in mediul politic romanesc, actiunile de lobby sunt des asociate cu infractiunile de trafic de influenta si mita. In ciuda prejudecatilor romanilor, cateva companii fac lobby oficial si transparent. Specialistii spun ca o lege a lobby-ului trebuie sa asigure transparenta pentru a se "vedea" coruptia. Specialistii in consultanta spun ca romanii sunt speriati de cuvantul "lobby" pentru ca nu este foarte clar definit, dar si pentru ca invocand astfel de activitati s-au comis infractiuni. In sensul mai larg, expertii arata ca lobby inseamna influentarea deciziilor, a politicilor publice. Prin urmare, orice cetatean ar putea face acest lucru, fara sa fi absolvit cursuri de specialitate. Primele tentative de reglementare a actiunilor de lobby au aparut in anul 2.000, dar dupa 10 ani inca este un termen neclar atat in mintea romanului de rand, cat si a factorilor de decizie, scrie Adevarul.

Cum a inselat Dinel autoritatile. Fostul sef al SIF Oltenia nu mai este de gasit. Totusi, Judecatoria Sectorului 2 a respins recent cererea DNA de a i se impune lui Staicu interdictia de a parasi tara sau localitatea, in dosarul in care acesta e judecat pentru prejudicierea Transgaz Medias cu 11 milioane euro. Pe 1 aprilie, baronul SIF Oltenia, Dinel Staicu, condamnat pentru devalizarea Bancii Internationale a Religiilor, a devenit oficial Dinel Nutu, preluand astfel numele de familie al sotiei anterior casatoriei. Purtatorul de cuvant al Politiei Capitalei, Diana Sarca, a confirmat pentru Romania Libera ca, potrivit datelor detinute de institutie, fostul presedinte al SIF Oltenia a reusit sa isi finalizeze procedura de schimbare a numelui. Romania Libera a dezvaluit la inceputul acestei saptamani ca Dinel Staicu a demarat din timp procedurile in acest sens, scrie Romania Libera.

Patrick Dulgheru, incatusat in Irlanda, doctor in Belgia. Mandru ca sunt rom. Petrica, un baiat simplu din Teleorman, a ajuns doctor in chimie in Belgia. Schimbarea i-a adus si un alt nume, pe intelesul celor cu care interactioneaza: Patrick. Petrica Dulgheru s-a nascut in comuna Blejesti din judetul Teleorman si a ajuns astazi, la 27 de ani, sa lucreze pentru o companie belgiana, dupa ce si-a luat doctoratul in chimie. Drumul n-a fost deloc simplu si, fara ajutorul parintilor - spune Petrica -, nu ar fi ajuns nicaieri. Ca multi alti romi, s-a simtit discriminat atat in Romania, cat si peste hotare. Totusi, Petrica Dulgheru nu a renuntat niciodata la ambitiile sale profesionale, scrie EVZ.

Cum va fi Europa condusa de un stat minuscul. Ambasadorul Nicholas Emiliou vorbeste despre venirea tarii sale la carma Uniunii Europene. Cipru, o tara cu 800.000 de locuitori, va prelua in a doua parte a anului 2012 presedintia rotativa a Consiliului European. Interviu integral in Adevarul.

Doi americani in "Maramuresul binecuvantat". Cum se vede Maramuresul prin ochii unui fotograf american indragostit de traditiile acestei regiuni? Kathleen Laraia McLaughlin a lansat luna trecuta in SUA un album fotografic care reda propria experienta, traita timp de doi ani, intr-o familie maramuresana. In octombrie 1999, Kathleen Laraia McLaughlin si sotul sau, Henry, din SUA, cutreierau Maramuresul intr-o rulota in cautarea satului potrivit pentru a observa traditiile acestei regiuni. L-au descoperit trei saptamani mai tarziu: satul Sarbi din comuna Budesti. Aici, cei doi au cunoscut si familia Berci, in casa careia au locuit in urmatorii doi ani, impartind acelasi acoperis, aceeasi mancare si aceleasi obiceiuri. LA vremea respectiva Kathleen avea 30 de ani. A revenit apoi constant in Romania pe parcursul anilor. In perioada 2002 - 2003, Kathleen a predat chiar arta fotografica la Universitatea din Cluj. Interviu integral in Romania Libera.

"Revolutia Twitter", ucisa de balbaieli. 730 de zile. Atat timp a trecut de cand cateva mii de tineri au iesit in strada pentru a schimba sistemul comunist de la Chisinau. Tot de doi ani, politicienii care s-au perindat pe la guvernare promit sa faca lumina in ilegalitatile si abuzurile comise de autoritati in aprilie 2009. Adevarul a pus fata in fata declaratiile oamenilor politici facute acum doi ani, cu cele de astazi. Rezultatul e ca adevarul despre 7 aprilie nu-l putem afla curand. Unul dintre politicienii cei mai consecventi in discurs referitor la acest subiect este liderul comunistilor, Vladimir Voronin.

Citeste si: