Dmitri Medvedev si Hugo Chavez solicita incheierea conflictului din Libia. Presedintele rus Dmitri Medvedev si omologul sau venezuelean Hugo Chavez au cerut joi incetarea luptelor sangeroase din Libia si inceperea dialogului politic. Cei doi lideri au discutat situatia Libiei si au subliniat nevoia ca toate partile implicate in conflict sa actioneze strict in concordanta cu rezolutiile Consiliului de Securitate al ONU. Potrivit declaratiei comune lansate de Kremlin in urma dialogului, prioritatea maxima ar fi asigurarea securitatii pentru populatia civila, scrie Ria Novosti.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Oamenii lui Gaddafi au capturat patru jurnalisti straini. Fortele libiene loiale colonelului Muammar Gaddafi au retinut patru jurnalisti intre care si un reporter GlobalPost, a declarat Peter Bouckaert, reprezentatul Human Rights Watch. Jurnalistii au fost retinuti in timp ce transmiteau de la periferia orasului Brega, iar soferul acestora a fost lasat sa plece. Potrivit GlobalPost, jurnalistii capturati sunt James Foley, Clare Morgana Gillis, Manu Brabo si Anton Hammerl. Libienii au mai capturat in urma cu trei saptamani patru jurnalisti de la publicatia New York Times. Acestia au fost eliberati in custodia Turciei la sase zile dupa retinere si au declarat ca in acest timp au fost supusi la acte de brutalitate. GlobalPost a solicitat eliberarea de urgenta a celor patru si colaboreaza in acest sens cu autoritatile americane Human Rights Watch si Comisia pentru Protejarea Jurnalistilor, anunta New York Times.

Principalul colaborator al lui Mubarak a fost arestat in Egipt. Principalul colaborator al presedintelui egiptean inlaturat Hosni Mubarak a fost arestat intr-o ancheta de coruptie in care sunt implicati mai multi oficiali ai fostului regim. Fostul sef de cabinet al lui Hosni Mubarak, Zakariya Azmi, este fostul oficial cu cea mai inalta functie care este arestat de cand Mubarak a renuntat la putere la 11 februarie, pe fondul unei revolte populare. Procurorul Assem al-Gawhari a declarat joi ca Azmi va fi retinut pentru 15 zile, in timp ce autoritatile vor efectua cercetari pentru a stabili veridicitatea acuzatiilor ca ar fi abuzat de functie pentru a aduna avere. Parchetul egiptean a inculpat si a emis interdictii de calatorie sau mandate de arestare pentru mai multi fosti oficiali de rang inalt de la Cairo, informeaza Reuters.

Patru kenyeni solicita compensatii Angliei pentru torturile de acum 60 de ani. Un grup de patru kenyeni care au fost torturati in timpul dominiatiei coloniale britanice incearca sa obtina dreptate si compensatii din partea Inaltei Curti de Justitie din Londra. Cazul lor ar putea fi startul unui numar impresionant de procese asemnatoare. Cei patru batrani acuza Anglia pentru abuzurile la care au fost supusi in contextul rascoalei anti-colonialiste Mau Mau. In timpul acestei rascoale 150.000 de kenyeni nevinovati au fost arestati de trupele brtitanice, intre care si bunicul presedintelui SUA Barack Obama. Toti acestia erau banuiti de apartenenta la miscarea de rezistenta. Intre anii 1952 si 1961 arestatii au fost tinuti in tabere speciale unde cei patru au suferit torturi cumplite precum agresiuni sexuale si castrare. Anglia nu se considera responsabila de ororile petrecute si doreste ca judecatorul sa respinga solicitarea batranilor pe motiv ca responsabilitatea revine Republicii Kenya, care si-a castigat independenta in anul 1963. Cazul ar purtea crea un precedent prin care mii de fosti locuitori ai coloniilor britanice sa poata solicita compensatii, scrie CNN.

Cutremur cu magnitudinea de 6,5 grade in sud-estul Mexicului. Un cutremur puternic, cu magnitudinea de 6,5, a fost resimtit joi dimineata in provincia Veracruz, din sud-estul Mexicului, a anuntat Institutul american de Geofizica. Seismul s-a produs la ora locala 8.11, la o adancime de 167 de kilometri, iar epicentrul sau a fost localizat la 57 de kilometri sud de orasul Las Choapas, in statul Veracruz. Cutremurul a fost atat de puternic incat a fost resimtit si la 500 de kilometri vest, in capitala, Ciudad de Mexico, unde mai multe imobile si restaurante s-au clatinat puternic. Seismul a fost de asemenea resimtit in statul Chiapas (sud), la frontiera cu Guatemala. Serviciul mexican de protectie civila a anuntat ca deocamdata nu au fost semnalate victime sau pagube, anunta AFP.