Cum vor arata cele mai inalte cladiri din Romania. Burj Khalifa, numarul 1 la nivel mondial, este de sase ori mai mare comparativ cu zgarie-norii romanesti. Doua cladiri de birouri aflate in stadiu de proiect isi disputa suprematia pentru titlul de cea mai inalta cladire din Romania. Diferenta intre ele este de doar 4-5 etaje, iar castigatoare va iesi cea care fi finalizata prima. Unul dintre zgarie-nori, Floreasca Sky Tower, urmeaza sa aiba o inaltime de 131 de metri, masurata de la primul pana la al 37-lea etaj , conform proiectului dezvoltat de Raiffeisen Evolution, divizia imobiliara a grupului omonim. Cladirea, parte a complexului Floreasca City Promenada, va fi construita in apropierea lacului Floreasca, mai exact langa cladirea Oracle Tower. Data la care va fi finalizata nu se cunoaste insa, dupa ce dezvoltatorul si-a amanat planurile in 2009, din cauza crizei. Se stie doar ca proiectul este "in stadiu de constructie", conform site-ului oficial. Integral in Gandul.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Portretul elevului roman: rasist si dornic de dictatura. Majoritatea elevilor nu vor vecini homosexuali. O parte dintre tineri ii resping pe maghiari, musulmani, evrei si romi si nu prea agreeaza democratia. Mare parte din elevi nu se simt mandri ca sunt romani si nu vor sa traiasca aproape de persoane de alta orientare sexuala sau bolnave de SIDA. De asemenea, o treime dintre ei resping persoanele de alta etnie sau religie, dupa cum arata rezultatele studiului "Implicarea civica si politica a tinerilor", realizat de Fundatia Soros Romania in urma chestionarii a aproape 6.000 de tineri, din 86 de scoli din tara, scrie EVZ.

Razboi total Putin-Medvedev. Ultimele decizii luate de Kremlin releva disensiuni in "tandemul" Dmitri Medvedev-Vladimir Putin. Expertii vorbesc despre o criza politica in Rusia si despre aparitia unui "al treilea om", care sa fure potul politic. Presedintele rus a demis 22 de generali din ministerul de Interne, intre care seful biroului rus al Interpol si a denuntat prezenta ministrilor sau vicepremierilor in funtea consiliilor de administratie (CA) ale celor mai mari intreprinderi din Rusia, cerand plecarea lor. Consilierul lui economic, Arkadi Dvorkovici, preciza ca mai multi ministri vor parasi aceste CA pentru a evita conflicte de interese, scrie Romania Libera.

FBI a dat publicitatii 2.000 de documente despre OZN-uri si fiintele descoperite la bordul farfuriilor zburatore: "Au forma umana si sunt imbracate intr-o panza metalica". O nota secreta publicata de FBI ar putea confirma aterizarea unor extraterestri in New Mexico, Statele Unite, inainte de anul 1950, scrie The Daily Mail. Biroul Federal de Investigatii a facut publice peste doua mii de documente pe o pagina web numita The Vault. Printre acestea se afla un memorandum pe care agentului special Guy Hottel, angajatul FBI aflat la conducerea biroului din Washington in anii '50, i l-a trimis directorului agentiei. In documentul intitulat "Farfurii Zburatoare", Hottel scrie ca un reprezentant al Fortele Aeriene Americane (al carui nume a fost cenzurat) a precizat ca "trei asa-zise farfurii zburatoare au fost recuperate din New Mexico". Obiectele au fost descrise ca avand un diametru de 15 metri si o "forma circulara, cu centrul bombat", scrie Gandul.

"Exista o mare ura fata de romani in Ucraina". In timp ce Sergiu flutura steagul Romaniei in poiana Varnitei din Ucraina, Taniusa isi facea semnul crucii la manastirea Putna. Sute de tineri au participat vineri, in Ucraina si in Romania, la o comemorare istorica: 70 de ani de cand trupele sovietice au impuscat, in satul ucrainean Fantana Alba, aproximativ 3.000 de romani. Ce crede generatia nascuta in democratie despre evenimentele de la 1 aprilie 1941, despre ucraineni, romani si rusi, despre bolsevici si nationalism, despre democratie si totalitarism? Integral in Adevarul.

Autostrada Soarelui a intrat in faza "taurului luat de coarne". Emil Boc transmite Ministerului Transporturilor "felicitari". Daca la finele anului trecut ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, promitea romanilor ca vor putea merge catre mare pe Autostrada Soarelui, realitatea din prezent o contrazice. Posibila reziliere a contractului dintre minister si constructorul tronsonului Cernavoda-Medgidia lasa in aer data de finalizare a A2. Astazi, Emil Boc a declarat, in cadrul emisiunii "Dupa 20 de ani" de la ProTV, ca ministerul Transporturilor a decis sa ia "taurul de coarne". "Se pare ca Ministerul Transporturilor a luat taurul de coarne - si pentru asta eu ii felicit, ca nu mai stau in aceasta lancezeala, sa negocieze la nesfarsit cu un constructor care nu isi face treaba si nu intra in termene - sa rezilieze contractul. Si atunci, probabil, ca va fi o intarziere pe un anumit tronson din aceasta autostrada", a spus premierul, citat de Gandul.

De la o simpla raguseala, la cancer. Un barbat care si-a tratat initial raguseala cu ceaiuri si diverse medicamente a fost diagnosticat cu cancer la nivelul laringelui si tratat prin interventie endoscopica. Sorin Dikman (80 de ani) a incercat sa-si trateze raguseala cu ceaiuri, comprese si diverse medicamente recomandate de un medic ORL-ist de la Policlinica Vitan. Vazand ca nu obtine nici un rezultat si ca abia mai vorbeste, Dikman s-a dus la Spitalul Coltea. Dupa alte trei saptamani de tratament, unul dintre medici a decis sa-i faca o biopsie. "Aveam dorinta de a trai, dar si resemnarea omului care a ajuns la aproape 80 de ani", isi aminteste Dikman emotiile prin care a trecut acum mai bine de un an. A aflat ca are cancer si gandul ca trebuie sa i se scoata laringele l-a aruncat pentru cateva zile intr-o depresie, scrie Romania Libera.

Cum au otravit nitratii pamanturile si apele Romaniei. Agricultura intensiva de dinainte de '90, lipsa canalizarilor si balegarul aruncat la intamplare ne-au lasat o mostenire crunta: multe fantani si terenuri sunt poluate cu nitrati. A sosit nota de plata pentru productiile-record de dinainte de '89, pentru insuficienta lucrarilor de infrastructura in domeniu si pentru lipsa grijei la depozitarea gunoiului de grajd: romanii de azi risca sa se imbolnaveasca de pe urma poluarii "istorice", scrie EVZ.

O pictura-gigant romaneasca pentru cartea recordurilor. "Printesa", lucrarea lui Alexandru Bunescu ce prezinta o locomotiva cu aburi in marime naturala, este cea mai mare pictura scoasa vreodata la licitatie si ar putea intra in Cartea Recordurilor. Artistul Alexandru Bunescu si-a prezentat la sfarsitul saptamanii trecute tabloul-gigant "Printesa", cea mai mare pictura scoasa vreodata la vanzare printr-o casa de licitatii. Opera pictorului roman are in prim-plan o locomotiva cu aburi, de la inceputul secolului XX, desenata la scara 1:1. Lucrarea masoara 4,5 metri inaltime, 20 metri lungime si este compusa din 32 de panouri a cate 1,12 m x 2,5 m, realizate in pastel pe panza. Potrivit reprezentantilor Casei de licitatii Artmark, lucrarea are toate sansele sa ajunga in Cartea Recordurilor, scrie Romania Libera.

Militaru, in goana dupa arme la Constanta. Complotistii, sprijiniti de URSS, incercau sa preia conducerea Romaniei prin impuscarea mortala a lui Nicolae Ceausescu. La finalul anilor '80, grupul care complota impotriva dictaturii, format din ofiterii Nicolae Militaru, Stefan Kostyal si Radu Nicolae si din civilii Iliescu si Magureanu, si-a radicalizat actiunile. Constanta a fost epicentrul unei miscari clandestine a carei finalitate se dorea a fi o lovitura de stat militara de tip sud-american. Complotistii, cu sprijin sovietic, incercau sa preia conducerea prin impuscarea mortala a lui Nicolae Ceausescu. Armele ar fi urmat sa fie obtinute de la o unitate militara din comuna Mihail Kogalniceanu, printr-un document fals creat de cativa croitori din Constanta. Muncitorii constanteni urmareau ca prin actiunile lor sa provoace prabusirea dictaturii comuniste, care le afecta viata de zi cu zi, scrie Adevarul.

Autostrada care se ineaca in Dunare. Guvernul pluseaza in conflictul deschis cu francezii de la COLAS, intr-un razboi psihologic in care si statul roman, si firma straina mai au cateva zile pentru a-si maximiza profitul. Contractul de construire a autostrazii Cernavoda-Medgidia de catre firma franceza COLAS, care ar fi trebuit sa fie gata in acest an, va fi, cel mai probabil, reziliat a spus la o emisiune televizata premierul Emil Boc. "Se pare ca Ministerul Transporturilor a luat taurul de coarne - si pentru asta eu ii felicit, ca nu mai stau in aceasta lancezeala, sa negocieze la nesfarsit cu un constructor care nu isi face treaba si nu intra in termene - sa rezilieze contractul", a spus Boc. Premierul Emil Boc a dat astfel un semnal francezilor, implicati de cateva luni intr-un razboi al nervilor cu Ministerul Transporturilor, cum ca ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, are sustinerea sa in ipoteza unei eventuale rezilieri, scrie Romania Libera.

Gravida abandonata de medici in timpul avortului. O tanara insarcinata, internata la Maternitatea Giulesti, a fost ajutata de sot, dupa ce medicul a refuzat s-o asiste fiindca nu-i permite religia. "A fost o scena demna de Auschwitz", zice sotul. O femeie de 39 de ani, din Bucuresti, a fost lasata sa avorteze singura, in miez de noapte, la Spitalul de Obstetrica-Ginecologie "Panait Sarbu", din Bucuresti, in urma cu doua saptamani, dupa ce medicul de garda a refuzat sa o ajute, pe motiv ca nu-i permite religia musulmana, scrie EVZ.

Cum a fost divizata Polonia de tragedia aviatica de la Smolensk. Bronislaw Wildstein este un intelectual ce provine din randurile Solidaritatii. Editorialist al cotidianului Rzeczpospolita si colaborator apropiat al fostului presedinte Lech Kaczynski, Wildstein explica pentru Romania Libera situatia Poloniei la un an de la tragedia de la Smolensk. La un an de la tragedia aviatica de la Smolensk, in care au murit, alaturi de presedintele Lech Kaczynski, alte 95 de persoane, marea majoritate membri ai elitei politice si militare, Polonia ramane profund divizata intre adeptii puterii liberale, suspectata ca a ascuns, in complicitate cu Moscova, cauzele reale ale accidentului aviatic din urma cu un an si ai opozitiei conservatoare. Din acest motiv, ceremoniile de comemorare au fost marcate de proteste impotriva guvernului si a Moscovei. Una dintre cele mai puternice voci contestatare ii apartine lui Bronislaw Wildstein. Interviu integral Romania Libera.

O incursiune filmata in "asezarile nucleare". Care sunt singurele forme de viata din jurul centralei Fukushima. La o zi dupa cutremurul de 9 grade pe scara Richter care a lovit Japonia, guvernul nipon a emis un ordin de evacuare pentru cei care locuiesc pe o raza de 20 de kilometri fata de centrala nucleara de la Fukushima. Acum, la aproape o luna distanta, un jurnalist nipon s-a "aventurat" in zona parasita si a filmat urmatorul material, scrie Gandul.

De ce creste arborele de vanilie in Satul Prajesti. Un profesor dintr-o comuna bacauana a reusit sa adune peste 500 de specii de plante si arbori, multe exotice, pentru lectiile de biologie tinute copiilor din sat. Acum, la 90 de ani, dascalul se poate mandri ca este fondatorul singurei gradini botanice rurale din Romania. La cei 89 de ani ai sai, profesorul Paul Taralunga ne-a oferit lectia celui care si-a dedicat intreaga existenta scolii si comunitatii. A facut, cu bratele si din banii lui, singura gradina botanica rurala din Romania. Si un muzeu cu sapte sectiuni - zoologie, botanica, biologie, etnografie, numismatica, arheologie si paleontologie, scrie Romania Libera.

Antifrauda de ochii lui Traian Basescu. Casa de Asigurari de Sanatate a blocat pret de cateva ore aplicatiile sistemului informatic, menit a preveni fraudele din Sanatate, pentru a fi functional in prezenta presedintelui Basescu. Sistemul informatic al CNAS a functionat perfect la inaugurare pentru ca era online doar functionarul care-i prezenta presedintelui aplicatia. Sistemul s-a prabusit dupa trei saptamani. Conducerea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate s-a imbracat de sarbatoare in data de 20 decembrie 2010 pentru prezentarea noii versiuni a Sistemului Informatic Unic Integrat (SIUI), care a costat peste 80 milioane de euro pana in acest moment. La eveniment a fost prezent seful statului, Traian Basescu, reprezentanti ai mass-media si alte oficialitati, scrie Adevarul.

Cioran catre tata: "Cruta-te! Atata zel intr-o tara de chiulangii mi se pare inexplicabil". Cateva scrisori din tineretea filosofului, ramase necunoscute publicului larg, pot fi citite in vitrina video conceputa pentru licitatia organizata joi, 7 aprilie, la Hotelul Drouot din Paris.Corespondenta pe care Emil Cioran a purtat-o cu familia a fost publicata la Editura Humanitas, in 1995 - anul mortii filosofului. Volumul care reunea respectiva selectie era intitulat "Scrisori catre cei de-acasa" si se deschidea, din prefata, cu avertismentul ca in paginile cartii era redata - "din varii motive, lesne de inteles" - doar o parte a corespondentei semnate de autor, scrie EVZ.