Franta: Portretul lui Sarkozy a fost scos dintr-o sala unde se oficiaza casatorii civile, la cererea cuplurilor. Potrivit legii franceze, fiecare primarie trebuie sa afiseze o fotografie inramata a presedintelui. Cuplurile din satul francez Bauvin, situat in nordul Frantei, refuza insa sa-l aiba pe Nicolas Sarkozy la nuntile lor, cerand ca portretul presedintelui sa fie scos din sala in care se oficiaza casatorii civile. Primarul satului Bauvin a fost de acord sa mute portretul oficial al presedintelui din sala unde se realizeaza cununii civile, la cererea a trei cupluri. Christian Cambon, membru al Uniunii pentru o Miscare Populara (partid de orientare conservatoare al carui presedinte in perioada 2004-2007 a fost insusi Sarkozy), senator si primar, a criticat masura, precizand ca nu este pentru prima oara cand portretul presedintelui este indepartat. Cambon a precizat ca "este obligatoriu, prin lege, ca portretul sa fie afisat in primarie, insa nu neaparat in salile de casatorie", relateaza The Guardian.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Tanarul care a ucis 12 copii intr-o scoala din Rio de Janeiro sustinea ca e musulman: "Cateodata meditez la 09/11". Criminalul din cartierul Realengo, Rio de Janeiro, Wellington Menezes de Oliveira, se declarase de religie musulmana, dar autoritatile religioase islamice neaga orice legatura cu tanarul barbat de 23 de ani care a ucis 12 elevi joia trecuta. Wellington Menezes, crescut din copilarie in religia mamei sale adoptive, adepta a Martorilor lui Iehova, scrisese pe fisa sa scolara din 2006 ca este musulman, relateaza saptamanalul brazilian Veja. Veja, care a obtinut o copie a doua fise de inscriere in colegiul public Maica Teresa de Calculta, a constatat ca in 2004 tanarul trecuse la religie "Martorii lui Iehova", pentru ca in 2006 sa marcheze casuta corespunzatoare religiei musulmane. Wellington Menezes a ucis joi, 7 aprilie, 12 elevi si a ranit alti 11 inainte de a se sinucide in scoala Tasso da Silveira, pe care o frecventase in perioada 1999 - 2002 si unde fusese victima a numeroase umilinte. Intr-o geanta gasita de politie in scoala se afla o scrisoare in care ucigasul dadea instructiuni legate de inhumarea sa. Potrivit saptamanalului Veja, politia a gasit si texte in care tanarul spunea ca petrece "patru ore pe zi citind Coranul". "Cateodata meditez la 09/11", atentatul terorist din 11 septembrie 2001 de la New York, in care si-au pierdut viata aproape 3.000 de oameni, se arata in acest text, relateaza AFP.

Retinerea dizidentului Ai Weiwei, co-designerul Stadionului Olimpic "Cuib de Pasare", de catre guvernul de la Beijing starneste un val de reactii internationale. Ai Weiwei, unul dintre cei mai proeminenti artisti din China, co-designer al Stadionului Olimpic "Bird's Nest" (Cuib de Pasare) din Beijing si un critic deschis al Guvernului, a fost retinut de catre autoritatile chineze duminica trecuta, in timp ce se pregatea sa se imbarce la bordul unei aeronave cu destinatia Hong Kong. Pana la acest moment, Weiwei ramane de necontactat, iar autoritatile nu au precizat motivele concrete ale detentiei si nu au furnizat informatii cu privire la locul in care se afla artistul. Retinerea lui Weiwei a starnit un val de reactii la nivel international. Oficialii Ministerului chinez de Externe au declarat ca artistul este suspectat de "infractiuni economice". "Din cate stiu, Ai Weiwei este suspectat de infractiuni economice. In prezent, Biroul de Securitate Publica efectueaza o ancheta, care nu are nimic de-a face cu drepturile omului sau cu libertatea de exprimare", a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe, Lei Hong, citat de catre NY Times. Rudele lui Weiwei, care nu au reusit sa ia legatura cu artistul de cand acesta a fost retinut, sunt de parere ca raportul oficial potrivit caruia Weiwei este suspectat de infractiuni economice este "absurd". Agentia de stiri Xinhua a sters stirea care anunta retinerea lui Ai Weiwei la o ora dupa publicare. Pana la acest moment politia nu a furnizat informatii referitoare la retinerea artistului. De asemenea, Wen Tao, asistent si prieten apropiat al lui Weiwei a disparut pe data de 3 aprilie. Legea chineza prevede ca politia trebuie sa informeze familia persoanei arestate, in termen de 24 de ore de la retinerea acesteia, in cazul in care acest lucru nu ar periclita ancheta. Organizatiile care militeaza pentru drepturile omului cred ca retinerea lui Ai Weiwei face parte dintr-o represiune mai larga, in care zeci de activisti si disidenti au fost arestati sau dati disparuti.

Fotografii socante ilustreaza brutalitatea trupelor lui Muammar Gaddafi. Fotografii socante cu civili libieni aparent capturati, brutalizati si ucisi de catre fortele colonelului Muammar Gaddafi, au fost confiscate de la unul dintre soldatii acestuia, relateaza The Mail on Sunday, in editia electronica. Atrocitatile cresc pe zi ce trece. Saptaman trecuta intreaga presa publica imagini de-a dreptul socante cu insurgentii pusi de soldatii lui Gaddafi sa mestece si sa sarute animale moarte. Intr-unul dintre cele 40 de cadre, tineri terifiati, cu sange pe fata, sunt aliniati pe pamant, iar barbati inarmati calca peste ei. In alta fotografie, sunt infatisate peste 12 de corpuri neinsufletite, stivuite intr-o groapa comuna, intr-o zona din desert, in est, unde s-au purtat lupte crancene de mai bine de o luna. Multe dintre aceste corpuri neinsufletite sunt ale unor adolescenti. Directorul Misiunii CICR in Libia, Simon Brookes, a declarat pentru The Mail on Sunday ca infioratoarele incidente surprinse in fotografii vor fi investigate, citeaza EurActiv.ro.