Cine sunt cei 24 de inventatori romani medaliati cu aur la Geneva. Cercetatoarea a carei descoperire poate reduce pretul unor medicamente: "Nu vindem ideea. Tinem tehnologia in Romania". Sotii Raluca-Ioana van Staden si Jacobus Frederick van Staden au obtinut la Salonul International de Inventii de la Geneva medalia de aur si Marele premiu din partea Asociatiei Europene a Inventatorilor. "DOT senzor enantioselectiv si procedeu de realizare a acestuia" este denumirea inventiei cu care cei doi cercetatori de la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Electrochimie si Materie Condensata Timisoara au reusit sa uimeasca marele juriu al concursului. "Inventia se refera la un procedeu de obtinere a unei noi clase de senzori - DOT senzori, care sunt utilizati cu succes in analiza farmaceutica si clinica - contribuind la diagnosticarea corecta a pacientilor pe baza enantiomerilor determinate in fluide biologice in cateva minute", a declarat pentru Gandul Raluca-Ioana van Staden.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Gravida abandonata de medici: cazul se muta in instanta. Oficialii de la Maternitatea Giulesti resping acuzatiile ca o gravida ar fi fost parasita de cadrele medicale in timpul avortului. Sotul femeii este hotarat sa mearga in instanta, chiar daca e ignorat. Cazul femeii lasate singura in miez de noapte de cadrele medicale de la Maternitatea Giulesti in timpul avortului, prezentat ieri in ziarul "Evenimentul zilei", a intrat in vizorul Colegiului Medicilor. In pofida declaratiilor vehemente ale lui Iulian Ghimpeteanu, sotul care sustine ca a scos copilul cu mana lui, medicii de la maternitate au negat acuzatiile ca femeia ar fi fost lasata sa avorteze singura de medicul de garda fiindca nu-i permitea religia sa asiste, scrie EVZ.

UNICEF: 20 de copii cu varste cuprinse intre 9 luni si 10 ani au fost ucisi in Misrata. UNICEF face apel pentru incetarea imediata a asediului asupra orasului libian Misrata, avertizand ca vietile a zeci de mii de copii sunt in pericol. Potrivit unui comunicat lansat luni de catre organizatia internationala, cel putin 20 de copii cu varste cuprinse intre 9 luni si 10 ani au fost ucisi in ultimele 20 de zile in Misrata. Orasul Misrata se afla sub asediu de sapte saptamani, iar zeci de mii de copii sunt amenintati de foame, sete, boala si moarte. Trebuie luate masuri pentru a-i proteja. Asediul trebuie sa se termine," a declarat Directorul Regional al UNICEF pentru Orientul Mijlociu si Africa de Nord, Shahida Azfar, potrivit EurActiv.ro.

Povestea romanului care a invins statul la Curtea Europeana de Justitie. Cum poti sa te folosesti de aceasta decizie pentru a-ti recupera taxa de prima inmatriculare. Un roman din Sibiu, Ioan Tatu, a invins statul roman, care trebuie sa-i restituie acestuia 2000 de euro, reprezentand taxa de prima inmatriculare (sau taxa de poluare), pe care a trebuit sa o plateasca in anul 2008, cand si-a cumparat o masina second-hand din Germania. Curtea Europeana de Justitie (CEJ) de la Luxemburg a dat castig de cauza sibianului. Instanta europeana a fost sesizata cu aceasta chestiune de catre Tribunalul Sibiu, care s-a adresat CEJ pentru a cere un punct de vedere in legatura cu OUG nr. 50/2008 privind instituirea taxei de poluare pentru autovehicule. Asa s-a ajuns ca taxa instituita de statul roman sa fie declarata ilegala, scrie Gandul.

Trafic de droguri, dirijat direct din puscarie. Interceptarile SRI realizate la Penitenciarul Rahova au scos la iveala ca mafia stupefiantelor poate actiona si de dupa gratii, obtinand profituri de milioane de euro. Turcul Turhan Ekrem, zis "Murat" (46 de ani) - membru al mafiei kurde, a organizat, din Penitenciarul Rahova, una dintre cele mai mari retele de trafic international de droguri. Ekrem este inchis in puscariile din Romania din 2002, cand a fost prins cu 13 kilograme de heroina care valorau pe piata neagra a drogurilor 500.000 de dolari. Marfa era in tranzit prin Romania si avea ca destinatie Olanda si Germania. El a fost condamnat, in 2002, la 17 ani de inchisoare pentru trafic international de droguri. Covorbirile telefonice inregistrate de SRI au scos la iveala ca Ekrem si-a continuat activitatea in spatele gratiilor, scrie Adevarul.

Roman premiat in SUA pentru o idee care ar putea salva Pamantul de pericolul asteroizilor. Cercetatorul Virgiliu Pop de la Agentia Spatiala Romana a reusit sa obtina premiul I la Simpozionul international pentru reducerea impactului si exploatarea asteroizilor, desfasurat in perioada 4-6 aprilie la College Station, Texas, SUA. Manifestarea a reunit experti internationali in explorarea spatiului cosmic si apararea Terrei. Virgiliu Pop sustine ca o posibila solutie la problema evitarii impactului ar fi implicarea firmelor private. "Asteroizii sunt atat o sursa de bogatii minerale, cat si un pericol pentru viata pe Terra. Firmele private, odata lasate sa exploateze bogatiile spatiului pentru profit, vor cataloga asteroizii periculosi mult mai bine decat orice organism guvernamental, iar prin exploatarea lor vor reusi sa reduca, daca nu chiar sa elimine, pericolul", a declarat Virgiliu Pop, citat de Gandul.

Profesorii merituosi raman fara distinctii si anul acesta. Dascalii trebuie sa-si ia gandul in 2011 si de la distinctiile "Gheorghe Lazar" sau de la diplomele de excelenta, nu doar de la maririle salariale castigate in instanta. Din 2009, profesorii romani valorosi nu mai primesc decat recunostinta elevilor, pentru ca nici vorba sa fie rasplatiti si cu o crestere salariala pentru activitatea lor. Distinctiile "Gheorghe Lazar" sau diplomele de excelenta, care le aduceau dascalilor un plus la leafa de pana la 20% au ramas o amintire, scrie EVZ.

Autostrazile: 1 kilometru inainte, 1 kilometru inapoi. Ministerul Transporturilor a decis sa rezilieze contractul pentru autostrada Cernavoda-Medgidia. Romania a ajuns in situatia in care lungimea proiectelor reziliate o depaseste pe cea a autostrazilor in constructie. Guvernele Romaniei de dupa 2005 au reusit o performanta de neegalat, anume rezilierea contractelor de construire sau concesiune a 271 kilometri de autostrada, in conditiile in care in aceeasi perioada s-au construit doar pe jumatate, scrie Romania Libera.

Salariatii centralei nucleare de la Fukushima castigau inainte de dezastru cat angajatii McDonald's. Centrala nucleara de la Fukushima platea angajatilor responsabili cu lucrarile de intretinere, cu o saptamana inainte de seismul urmat de valuri tsunami, un salariu de 11 dolari pe ora, similar cu cel oferit pentru slujbe cu norma redusa de lantul de restaurante McDonald's in Tokio. Salariul platit pentru intretinerea reactoarelor, cu norma intreaga, indica declinul economic al regiunii Tohoku, din nordul Japoniei, in care orasele s-ar putea sa nu-si mai revina niciodata dupa dezastru, noteaza Bloomberg, preluat de Gandul.

Cum strica romanii vinul cu sucuri. Consumatorii de vin din Romania nu stiu cum, cat si ce vin sa bea din cauza ca in tara noastra nu s-a format inca o "cultura a vinului". Obiceiul nostru de a amesteca vinul cu cola sau cu alte bauturi carbogazoase tradeaza educatia precara pe care o avem in domeniul consumului, in general. Romanii inca beau vin, dar in cantitati mari, amestecat cu bauturi carbogazoase si fara sa tina cont de faptul ca trebuie asociat cu mancarea, sunt de parere oenologii. "In Romania nu exista o cultura a vinului dezvoltata si, pentru ca lipsurile din comunism ne impingeau sa consumam mai mult dulce pentru a ne completa alimentatia, avem in continuare tendinta de a indulci totul, inclusiv vinul", spune Cezar Ioan, jurnalist specializat in industria vinurilor, citat de Adevarul.

MAE: Daca ramasitele lui Cioran, Eliade, Brancusi ar fi repatriate, vizitatorii ar fi mult mai putini. Eventuala repatriere a ramasitelor lui Cioran, Eliade sau Brancusi ar reduce posibilitatile de cunoastere a acestora de catre publicul larg deoarece, chiar daca in Romania ar fi gasite locuri de veci reprezentative, afluxul de turisti ar fi semnificativ diminuat, considera MAE. Aceasta opinie a MAE este exprimata intr-un raspuns semnat de ministrul Teodor Baconschi la o interpelare a deputatului PNL Calin Potor. Deputatul a dorit sa stie daca ministerul intentioneaza sa faca demersuri pentru repatrierea ramasitelor unor personalitati precum Emil Cioran, Constantin Brancusi sau Mircea Eliade, scrie Gandul.

Flavius Koczi: "Modelul meu este Marius Urzica". Gimnastul medaliat cu aur la sol si cu argint la individual compus la Europenele de la Berlin a dezvaluit cine este sportivul de la care s-a inspirat.Delegatia tarii noastre a revenit ieri de la Berlin, unde gimnastica romaneasca a obtinut, la Campionatele Europene, trei medalii de aur (doua castigate de Sandra Izbasa si una de Flavius Koczi), doua de argint (Diana Chelaru si Flavius Koczi) si una de bronz (Amelia Racea). Intr-un interviu acordat pentru EVZ, Flavius Koczi (23 de ani) a marturisit ca nu-si propusese neaparat castigarea titlului european la Berlin si a explicat motivele pentru care a ratat podiumul duminica, in finala de la sarituri.

Ceausescu trebuia impuscat la 23 august 1988. Generalii filosovietici planuiau ca Nicolae Ceausescu sa fie asasinat dupa modelul John Fitzgerald Kennedy. Momentul ales: festivitatile de la 23 August. Radu Nicolae, capitan de rangul I, a incercat sa creeze o echipa de comando pe care sa o trimita in URSS, la antrenament. Reveniti in tara, luptatorii ar fi trebuit sa-l execute pe Ceausescu. Savian Chiricescu, fiul lui Gheorghe Chiricescu, ne-a povestit: "S-au strans bani de armament. Rolul nostru era rolul prostului. Noi dadeam banii, ei faceau lovitura de stat. Nicolae Alexe a pierdut o casa. Avea casa in centrul Constantei, cu trei niveluri. Tata i-a dat 160.000 de lei lui Radu Nicolae ca sa cumpere arme si sa-l impuste pe Ceausescu. Planul era ca la parada de 23 August sa schimbe garda, sa bage oameni de-ai lor si sa-l impuste pe Ceausescu. S-au dat sume de bani fara chitanta, normal. Radu Nicolae lua cu diplomatul. Ca sa vrem banii inapoi... n-aveam nicio dovada". Integral in Adevarul.

Pretul spalarii apelor Romaniei: 20 miliarde euro. O mare parte din poluarea cu nitrati este cauzata de lipsa sistemelor de canalizare si de epurare. Majoritatea apelor poluate contin concentratii mari de azotati si amoniu, arata specialistii.Racordarea tuturor gospodariilor la reteaua de apa si canal, epurarea apei folosite prin statii speciale si alinierea la toate directivele Uniunii Europene privind calitatea apelor ar costa Romania aproximativ 20 de mi liarde de euro, arata specialistii. Statisticile anuale evidentiaza ca numarul romanilor care sunt racordati la sistemul de apa si canal si datele legate de construirea de statii de epurare au cresteri infime, scrie EVZ.

Haimanale, comuna copilelor care fac copii. In comuna damboviteana I. L. Caragiale, fosta Haimanale, se intampla rar ca o adolescenta sa ajunga la majorat fara sa fi ramas insarcinata cel putin o data. Fetele rosesc cand vine vorba despre metodele contraceptive si recunosc cu seninatate ca ajung la spital doar cand le apuca durerile facerii. Mai bine de jumatate dintre adolescentele din comuna natala a maestrului Caragiale au devenit mame la 15-16 ani. Unele sunt chiar mai grabite. "Eu am facut opt clase si imediat am ramas insarcinata, dar sunt fete care au ramas grele la 12 ani", spune Madalina Radu, care, la cei 19 ani, este deja o mamica experimentata. Integral in Adevarul.

Citeste si: