Egipt: Fostul presedinte al Senatului a fost arestat. Autoritatile egiptene l-au arestat luni seara pe fostul presedinte al Senatului egiptean, Safwat-Sharif, unul dintre pilonii regimului Hosni Mubarak. Acesta este acuzat de imbogatire ilicita. "Am decis sa il retinem pe Safwat al-Sharif pentru 15 zile in scopul efectuarii unei anchete", a declarat ministrul adjunct al Justitiei, Asam El-Gohari. Al-Sharif a fost audiat luni timp de 12 ore, potrivit unei surse judiciare. El este acuzat ca a abuzat de pozitia sa pentru a se imbogati. Sharif se confrunta si cu o interdictie de a parasi tara, la fel ca si alti fosti oficiali egipteni, precum fostul presedinte al Parlamentului, Fathi Sorour si fostul Sef al Statului Major, Zakaria Azmi. Azmi a fost, de asemenea, in arest preventiv saptamana trecuta, informeaza AFP.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Facebook infiinteaza o retea de socializare in China. Facebook a incheiat un acord cu compania chineza de servicii de Internet "Baidu" pentru infiintarea unei retele de socializare online in China, potrivit unor surse citate de Bloomberg. Reteaua nu va fi integrata serviciilor internationale ale companiei americane. Acordul a fost semnat in urma mai multor intalniri intre directorul general al Facebook, Mark Zuckerberg, si cel al Baidu, Robin Li. Zuckerberg a vizitat China la sfarsitul anului trecut si a discutat cu reprezentati ai furnizorilor locali de servicii de Internet, printre care Baidu si Sina. El s-a intalnit, de asemenea, cu presedintele China Mobile, Wang Jianzhou. Acesta din urma a declarat ca au analizat, printre altele, posibilitatea unei cooperari in China - cea mai mare piata de Internet la nivel mondial, cu 457 de milioane de utilizatori, relateaza Bloomberg.

Sondaj: Revoltele au imbunatatit parerea americanilor despre arabi. Rascoalele populare din Orientul Mijlociu au imbunatatit parerea americanilor referitoare la populatia araba, in special in ceea ce ii priveste pe egipteni, dupa inlaturarea lui Hosni Mubarak, potrivit unui sondaj publicat luni. Majoritatea americanilor (56%) spun ca au o parere buna despre popoarele arabe, in general, si 70% au o opinie favorabila despre egipteni, potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Maryland. Intrebati daca revoltele recente le-au influentat opinia, 39% dintre cei 802 respondenti au spus ca simt mai multa simpatie pentru popoarele arabe de la inceputul revoltelor. Sondajul a fost publicat inainte de "SUA-Islamic World Forum", o conferinta care va avea loc pentru prima data in Statele Unite ale Americii, informeaza AFP.

China: 3 motive pentru actuala campanie impotriva dizidentei. Odata cu arestarea unuia dintre cei mai cunoscuti artisti din China, Ai Weiwei, represiunea Chinei impotriva miscarii de dizidenta ia amploare. Avand in vedere reputatia sa ca artist de clasa mondiala si critic acerb al guvernului de la Beijing, Weiwei era vazut ca un fel de barometru de toleranta a Chinei fata de dizidenti. Decizia de a-l aresta pe artist a fost luata, probabil, la cel mai inalt nivel, date fiind repercusiunile internationale ale unei asemenea masuri. Retinerea lui Ai Weiwei este punctul culminant al represiunii intreprinse recent de catre China impotriva activistilor pentru drepturile omului, ale dizidentilor si avocatilor. Multi dintre ei au fost arestati. Cativa au fost condamnati la inchisoare.

Saif al-Islam: "Ar fi ridicol ca cineva sa isi inchipuie ca Gaddafi va renunta la putere". Fiul dictatorului, Saif al-Islam Gaddafi, a declarat intr-un interviu difuzat luni de catre televiziunea de stat ca ar fi "ridicol" ca cineva sa isi inchipuie ca tatal sau va renunta la putere si ca atacurile aeriene sunt daunatoare. "El nu vrea sa controleze tot, are o varsta inaintata. Vrem sa aducem in prim-planul scenei o noua elita, o elita formata din tineri care sa guverneze tara si care sa gestioneze afacerile locale. Vrem sange nou, iata ceea ce vrem pentru viitorul Libiei. Dar a vorbi despre plecarea lui Gaddafi este pur si simplu ridicol. Libia viitorului va fi complet diferita de Libia pe care ati cunoscut-o pana in prezent, cu ghidul, cu Saif, cu poporul, cu estul, cu vestul, cu sudul Libiei, suntem cu totii o familie unita si vom construi o noua Libie", a declarat al-Islam, citat de Reuters.