Misrata: Rebelii libieni au inaintat cu 10 kilometri. Atacurile au continuat in Ajdabiyah, pe frontul de est, la aproximativ 40 de kilometri de orasul Brega, ocupat de catre fortele pro-Gaddafi. Rebelii au raportat un atac aerian coordonat de NATO impotriva fortelor loialiste, in partea de nord a orasului. Luptele au continuat, de asemenea, si in Misrata, unde rebelii au realizat progrese impotriva loialistilor. Televiziunea libiana a anuntat ca avioanele NATO au bombardat Misrata si ca mai multe persoane au fost ucise, fara sa ofere insa detalii suplimentare. Avioanele Aliantei au atacat si orasul Sirte, locul de nastere al lui Gaddafi, situat la est de Misrata, informeaza Reuters.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

SUA continua sa asigure desfasurarea atacurilor aeriene din Libia. Avioanele de lupta americane au continuat sa atace fortele liderului libian Muammar Gaddafi chiar si dupa ce NATO a preluat comanda operatiunii militare din Libia, au anuntat reprezentantii Pentagonului, miercuri. Unsprezece avioane americane, dintre care sase avioane de lupta F-16 si cinci avioane pentru distrugerea undelor radar EA-18, au efectuat 97 de manevre de la data de 4 aprilie si pana in prezent. Colonelul Dave Lapan, un purtator de cuvant al Pentagonului, a declarat ca operatiunile - cunoscute sub denumirea de "Suppression of Enemy Air Defenses" (SEAD), au fost de natura defensiva, nefiind considerate drept "atacuri" de catre militari. "Dupa data de 4 aprilie, 11 avioane americane au efectuat 97 de manevre in Libia si au tintit obiective de aparare de la sol de trei ori. Aeronavele implicate sunt sase avioane de lupta F-16 si cinci avioane pentru distrugerea undelor radar EA-18. Toate aeronavele au fost plasate sub comanda NATO," a mai spus Lapan, citat de Reuters.

Noi ciocniri in Yemen. Fortele yemenite s-au ciocnit miercuri in Sanaa. Doi oameni si-au pierdut viata, iar opozitia asteapta o clarificare din partea mediatorilor arabi din Golf, in legatura cu un transfer al atributiilor presedintelui. Ciocnirile au izbucnit, de asemenea, si in orasul de sud Aden, atunci cand fortele de securitate au incercat sa opreasca un mars de protest impotriva presedintelui Ali Abdullah Saleh, informeaza Reuters.

Libia: NATO a bombardat depozitele de munitie de langa Tripoli. Fortele NATO au efectuat atacuri asupra unor depozite de munitie situate la aproximativ 10 kilometri de capitala libiana Tripoli, potrivit unui purtator de cuvant al Aliantei, citat de AFP. "NATO a efectuat un atac aerian deliberat asupra unor depozite de munitie care deservesc fortele colonelului Gaddafi," a declarat Carmen Romero, purtator de cuvant al Aliantei, fara sa ofere detalii suplimentare. Doua explozii puternice au fost auzite miercuri, la Tripoli, potrivit corespondentilor AFP care se aflau la fata locului. Originea exploziilor nu este cunoscuta deocamdata.

Un nou cutremur de magnitudine 6,1 in nord-estul Japoniei. Institutul de geofizica american (USGS) anunta ca un cutremur puternic, de magnitudine 6,1 s-a produs joi dimineata in largul coastelor de nord-est ale Japoniei. Centrul anti-tsunami pentru Pacific nu a emis nicio alerta. Seismul a avut epicentrul la 190 de kilometri est de Morioka, pe insula Honshu, la o adancime de numai 11,2 kilometri, potrivit AFP.

Un "grup de contact" s-a reunit la Doha. Primul apel comun pentru schimbarea regimului Gaddafi. Un grup format din puterile occidentale si state din Orientul Mijlociu a solicitat pentru prima oara, miercuri, inlaturarea lui Muammar Gaddafi, in cadrul unei reuniuni care a avut loc la Doha. Tarile membre NATO nu reusesc insa sa se puna de-acord in legatura cu intensificarea atacurilor aeriene, relateaza Reuters. Reprezentantii "grupului de contact" format din 16 state europene si din Orientul Mijlociu, Natiunile Unite, Liga Araba si Uniunea Africana au declarat ca singura solutie pentru incheierea conflictului din Libia este inlaturarea dictatorului Gaddafi. "Gaddafi si regimul sau si-au pierdut orice fel de legitimitate. Gaddafi trebuie sa renunte la putere si sa le permita libienilor sa-si decida propriul viitor. Consiliul national al rebelilor este un interlocutor legitim, care reprezinta aspiratiile poporului libian," se arata intr-o declaratie emisa de catre grupul de contact, preluata de Reuters.