Yemen: Opozitia a respins oferta de mediere a Golfului Persic. Opozitia yemenita a respins, joi, o oferta din partea mediatorilor din Golf, de a se alatura negocierilor cu privire la un eventual transfer de putere in statul din Peninsula Arabica. Reprezentantii opozitiei l-au avertizat pe presedintele Ali Abdullah Saleh ca are la dispozitie doua saptamani pentru a demisiona. Insurgentii yemeniti au declarat ca oferta de mediere venita din partea Golfului Persic nu este suficient de clara, intrucat nu ofera detalii referitoare la cat de repede ar avea loc transferul de putere, informeaza Reuters.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Siria: Presedintele al-Assad a investit un nou cabinet. Presedintele sirian Bashar al-Assad a investit un nou cabinet, joi, si a dispus eliberarea detinutilor arestati in timpul protestelor, intr-o incercare de a dezamorsa tensiunea premergatoare demonstratiilor anuntate pentru ziua de vineri. Este putin probabil insa ca masurile luate de Assad sa ii linisteasca pe protestatari, mai ales tinand cont de faptul ca Guvernul se bucura de putina putere in Siria. La cateva ore dupa ce Assad si-a anuntat noile masuri, o demonstratie pro-democratie a izbucnit in Sweida, relateaza AFP.

ONU se apara: "Gbagbo a fost inlaturat de catre ivorieni, nu de puterile straine". Fostul presedinte al Coastei de Fildes, Laurent Gbagbo, a fost inlaturat de catre ivorieni, nu de catre puterile straine, a declarat, joi, Oraganizatia Natiunilor Unite, pe fondul criticilor legate de rolul sau in rasturnarea fostului lider. Gbagbo a fost retinut saptamana aceasta de catre fortele loiale presedintelui recunoscut la nivel international, Alassane Ouattara, punandu-se capat astfel unei sangeroase lupte pentru putere. Acest lucru s-a intamplat insa doar dupa interventia fortelor franceze si ale ONU, care au bombardat depozitele de armament ale lui Gbagbo. "Sentimentul fundamental este ca Gbagbo a subestimat vointa poporului si nu a reusit sa castige inimile si mintile ivorienilor," a declarat YJ Choi, seful misiunii ONU din Coasta de Fildes. Presedintele rus, Dmitri Medvedev, a declarat joi ca interventia Natiunilor Unite in Coasta de Fildes este "o tendinta foarte periculoasa", informeaza Reuters.

Japonia: Opozitia solicita demisia premierului Naoto Kan. Presedintele principalului partid de opozitie din Japonia i-a cerut, joi, primului-ministru Naoto Kan sa isi dea demisia. Kan, al carui sprijin public se ridica la aproximativ 30 de procente, incearca sa incheie o coalitie politica, pentru a ajuta tara sa isi revina dupa cutremurul si tsunami-ul de la 11 martie. Partidul lui Kan, Partidul Democrat, controleaza camera inferioara a Parlamentului japonez, insa are nevoie de ajutorul opozitiei pentru a adopta proiecte de lege, intrucat nu detine majoritatea in camera superioara. Seful principalului partid de opozitie din Japonia, Partidul Liberal Democrat, cere demisia lui Kan: "A venit timpul ca Naoto Kan sa plece," a declarat Sadakazu Tanigaki, citat de agentia japoneza Kyodo.