Raul Castro propune mandate limitate la cinci ani pentru functiile publice din Cuba. In cadrul Congresului Partidului Comunist Cubanez, presedintele Raul Castro a propus stabilirea unei durate fixe a mandatelor oficiale. Astfel, acesta propune ca o persoana cu functie publica sau politica sa nu ramana in functie mai mult de doua mandate de cate 5 ani. Atitudinea este surprinzatoare intr-o tara condusa timp de 47 de ani de Fidel Castro care a predat stafeta in anul 2006 fratelui mai mic. Raul Castro a fost ales presedinte in mod oficial in anul 2008. In timpul Congresului, presedintele a mai adaugat ca este timpul unei intineriri in administratie si in ierarhia partidului, inclusiv la nivelul functiei prezidentiale si la Consiliul de ministri. Raul Castro atrage insa atentia ca vechea generatie nu a reusit sa formeze o serie de tineri cu pregatirea necesara ca sa ii poata inlocui pe veteranii comunisti, scrie CNN.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Siria: Patru oameni au fost ucisi de fortele de securitate. Cel putin patru persoane au fost ucise si peste 50 ranite in localitatea siriana Talbisseh in apropiere de Homs in urma mai multor focuri de arma trase de serviciile de securitate. Fortele de securitate au deschis focul asupra unei multimi de cateva mii de oameni care participau la inmormantarea unei persoane ucise in oras cu o zi in urma. Informatiile provin de la un martor ocular care declara ca numarul mortilor este posibil sa fie mai mare decat cel anuntat initial. In orasul Soueida trei oameni au fost raniti in timpul dispersarii unei manifestatii pentru libertate, iar alte doua persoane in timpul unui miting intr-un sat vecin, care celebra 65 de ani de la proclamarea independentei Siriei. Incepand cu luna martie Siria se afla intr-o situatie fara precedent pentru regimul presedintelui Bashar al-Assad. Opozitia a chemat duminica oamenii in strada pentru proteste in timpul sarbatoririi celor 65 de ani de independenta, anunta AFP.

Bilantul tragediei din Japonia a ajuns la 13.800 de morti. Potrivit unei declaratii a politiei japoneze, bilantul tragediei provocate de cutremur si tsunami a ajuns la 13.778 morti si 14.141 disparuti. Peste 136.000 oameni au fost evacuati din zonele afectate si li s-a oferit adapost in numeroasele centre pentru refugiati de pe tot cuprinsul Japoniei. Tragedia a provocat si o serie de explozii in cadrul centralei nucleare de la Fukushima in urma careia au avut loc scurgeri radioactive care au ajuns in apa si in alimente in unele zone ale tarii. Guvernul japonez a facut si o estimare financiara a dezastrului care se ridica la 310 miliarde de dolari, informeaza Ria Novosti.

Goodluck Jonathan castiga un nou mandat prezidential in Nigeria. Presedintele Goodluck Jonathan este pe cale sa castige un nou mandat in fruntea Nigeriei. Desi contracandidatul sau Muhammadu Buhari isi propusese macar sa ajunga in turul doi, rezultatele partiale il situeaza pe Jonathan in funtea preferintelor electoratului. Pana acum au fost numarate voturile pentru 32 din cele 36 de state nigeriene. Jonathan a primit 21,2 milioane de voturi, in timp ce Buhari doar 10.8 milioane voturi. In sistemul electoral nigerian se prevede ca invingatorul sa obtina cel putin 25% din voturi in cel putin 24 din cele 36 de state. Observatorii au declarat ca aceste alegeri au fost cele mai corecte din ultimii zece ani. Cu toate acestea, au existat si acuzatii de frauda impotriva actualului presedinte care pot alimenta suspiciuni si pot tensiona situatia mai ales dupa anuntarea rezultatelor oficiale. Ramanerea in functie a actualului presedinte, care a preluat anul trecut functia de la Umaru Yar'Adua, decedat in timpul mandatului, va spulbera ingrijorarile privind posibila intrerupere a exporturilor de petrol din cauza schimbarii conducerii si va face ca pietele financiare locale sa creasca, ele stagnand pana la incheierea alegerilor, scrie Reuters.

Fostul premier egiptean Ahmad Nazif va fi judecat pentru coruptie. Fostul premier egiptean Ahmad Nazif, precum si fostii ministri de Interne, Habib el-Adli, si de Finante, Youssef Boutros Ghali, vor fi judecati pentru coruptie, a declarat duminica o sursa judiciara. Acestia sunt acuzati de profituri ilicite si deturnare de fonduri publice in valoare de 92 de milioane de lire egiptene (aproximativ 15,5 milioane de dolari), in cadrul achizitionarii unor placute de inmatriculare de la o companie germana. Nazif, care a fost demis in primele zile ale revoltei populare impotriva presedintelui Hosni Mubarak, izbucnita la sfarsitul lui ianuarie, a fost plasat in arest preventiv in urma cu o saptamana, anunta AFP.

Franta a blocat la granita trenurile italiene cu emigranti tunisieni. Autoritatile franceze au blocat la granita accesul trenurilor venite dinspre Italia in care se aflau emigranti si activisti politici din nordul Africii. Italia a acordat mai multor mii de emigranti si activisti tunisieni rezidenta temporara, ceea ce le confera si dreptul de a circula liber in Franta si multe alte state europene. La inceputul acestei luni, Italia si Franta au semnat o intelegere prin care s-au creat patrule aeriene si terestre pentru prevenirea intrarii ilegale a miilor de tunisieni, egipteni si libieni pe teritoriul lor. Ministrul de externe italian a facut plangere oficiala impotriva Frantei, anuntand ca interzicerea accesului trenurilor pe teritoriul francez este un act ilegal care incalca grav principiile Uniunii Europene. Desi tunisienii au obtinut in Italia toate documentele necesare calatoriei recunoscute de Comisia Europeana si necesare in spatiul Schengen, Franta a instalat patrule de-a lungul granitei si solicita tunisienilor dovezi ca se pot intretine financiar pe teritoriul sau, informeaza BBC.