Wikileaks: SUA au finantat in secret grupari ale opozitiei siriene. Departamentul de Stat american a finantat in secret grupari ale opozitiei siriene, potrivit unor telegrame publicate de site-ul WikiLeaks. Conform telegramelor citate, SUA au sustinut, incepand cu anul 2006, o grupare de sirieni aflati in exil, pentru derularea de activitati in Siria si pentru infiintarea si operarea unui post de televiziune cu sediul la Londra, care transmite prin satelit. Televiziunea numita Barada TV s-a bucurat de un sprijin financiar in valoare de 6 milioane de dolari din partea americanilor. Barada TV a inceput sa emita in aprilie 2009, dar si-a intensificat activitatea pentru a mediatiza protestele din Siria incepute luna trecuta, cu scopul de a-l inlatura de la putere pe presedintele Bashar Al-Assad. Banii au fost furnizati in timpul mandatului presedintelui american George W. Bush, insa administratia Obama a continuat sa le ofere sprijin sirienilor, informeaza Washington Post.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

David Cameron nu exclude operatiuni terestre ale armatei britanice in Libia. Premierul britanic, David Cameron, a declarat ca ia in calcul posibilitatea ca armata britanica sa desfasoare operatiuni terestre in Libia, pentru a-i ajuta pe rebelii libieni sa respinga contraatacurile regimului Gaddafi. "Trebuie sa ne intrebam ce mai putem face pentru a proteja viata civililor si a opri masinaria de razboi a lui Gaddafi sa isi duca propriul popor in iad", a spus Cameron in cadrul unui interviu televizat. Premierul a recunoscut ca Rezolutia 1973 a Consiliului de Securitate al Organizatiei Natiunilor Unite, care a autorizat interventia militara impotriva regimului Gaddafi cu scopul de a "proteja viata civililor libieni", a complicat operatiunile statelor aliate deoarece exclude "orice forta de ocupatie straina de orice natura". Cameron a sugerat ca o interventie terestra iese astfel "oficial" din calcul, scrie The Telegraph.

UE va oferi Ucrainei 110 milioane de euro pentru construirea sarcofagului de la Cernobil. Comisia Europeana va aloca fonduri suplimentare, de 110 milioane de euro, in scopul finalizarii constructiei noului sarcofag ce trebuie sa acopere reactorul patru al centralei atomice de la Cernobil, care a explodat in 1986, a anuntat luni presedintele CE, Jose Manuel Barroso. "Maine sunt gata sa anunt alocarea de extra fonduri din partea Comisiei Europene, de 110 milioane de euro", i-a spus Barroso presedintelui ucrainean Viktor Ianukovici. Uniunea Europeana este unul dintre principalii sustinatori financiari ai Ucrainei care vor participa, marti, la Kiev, la o conferinta si un summit dedicate implinirii a 25 de ani de la catastrofa nucleara de la Cernobil. Reprezentantii a 50 de tari vor lua parte la eveniment, prilej pentru lansarea unui nou apel in vederea strangerii celor 740 de milioane de euro care mai sunt necesare pentru refacerea sarcofagului care are rolul de a izola reactorul grav avariat in urma accidentului de la Cernobil, informeaza Reuters.

Columbia: 69 de morti si 66.000 de sinistrati. Sezonul de ploi care afecteaza in prezent Columbia, cauzat de fenomenul climatic La Nina, s-a soldat cu 69 de morti, potrivit unui bilant publicat de catre Crucea Rosie. De asemenea, au fost ranite aproximativ 40 de persoane, alte 13 au fost date disparute, iar 66.140 sunt sinistrate, potrivit organizatiei umanitare. Ploile, care afecteaza tara mai ales de la inceputul lui aprilie, au provocat inundatii si alunecari de teren. "Precipitatiile s-au intensificat mai ales in regiunile Caraibe, Anzi si in zona central-nordica a coastei de la Pacific", potrivit Institutului columbian de Meteorologie. In ultimele 12 luni, au murit 418 persoane din cauza polilor, care au afectat 2,8 milioane de persoane, potrivit unui bilant al Directiei Nationale de Gestionare a Riscurilor, citat de AFP.

Cutremur puternic de 6,6 grade in largul Noii Zeelande. Un puternic cutremur cu magnitudinea de 6,6 s-a produs pe coasta de nord-est a Noii Zeelande, a anuntat Institutul american de geofizica (USGS), citat de AFP. Centrul de avertizare pentru tsunami din Pacific a emis o alerta, apreciind insa ca nu exista riscul producerii unui tsunami important. Potrivit USGS, seismul s-a produs marti, la ora locala 1.03 (luni, la 16.03, ora Romaniei). Epicentrul sau a fost localizat la aproximativ 550 de kilometri est de Auckland, la o adancime de 90 de kilometri. Noua Zeelanda este situata intr-o zona cu intensa activitate tectonica si este frecvent lovita de seisme. Al doilea mare oras din Noua Zeelanda, Christchurch, a fost devastat in februarie de un seism cu magnitudinea 6,3, ce s-a soldat cu 181 de morti. Epicentrul acestuia a fost localizat la 5 kilometri de oras si la o adancime de numai 4 kilometri. Christchurch, cu o populatie de 390.000 locuitori, a mai fost lovit si in 2010 de un puternic cutremur de 7 grade, care a provocat doar pagube materiale.

Japonia ingheata constructia de centrale nucleare. Premierul nipon, Naoto Kan, a declarat ca va amana planurile pentru constructia unor noi centrale nucleare, dupa accidentul nuclear de la Fukushima Daiichi, considerat a fi cel mai grav accident de acest fel, impreuna cu cel petrecut la Cernobil in anul 1986. Kan a declarat in fata parlamentului japonez ca "nu vom merge mai departe cu planurile facute pana acum". In prezent, guvernul nipon desfasoara o investigatie completa asupra accidentului. Inainte de catastrofa de la 11 martie, Japonia planuia sa mai construiasca 14 reactoare nucleare pana in anul 2030, in incercarea de a contracara efectele incalzirii globale, informeaza agentia nipona Kyodo, citata de Reuters.