Libia: Doi fotojurnalisti au fost ucisi in Misrata. Regizorul nominalizat la Oscar, Tim Hetherington, si fotograful Getty Images, Chris Hondros, au fost ucisi miercuri in timpul luptelor din orasul libian Misrata, care se afla sub asediul fortelor pro-Gaddafi. Hondros si Hetherington, co-regizor al documentarului despre razboiul din Afganistan, "Restrepo", se aflau pe strada "Tripoli", artera principala unde se desfasoara luptele intre rebeli si loialisti. "Era liniste si apoi o racheta a aterizat din senin si am auzit explozii," a declarat fotograful spaniol Guillermo Cervera. Primele rapoarte au anuntat moartea lui Hetherington, precizand ca Hondros a suferit leziuni cerebrale. Ulterior, Getty Images a anuntat ca Hondros si-a pierdut viata din cauza ranilor suferite. Hetherington a castigat distinctia "World Press Photo of the Year" in anul 2007 si a co-regizat documentarul nominalizat la Oscar, "Restrepo", impreuna cu Sebastian Junger, in anul 2010. Hondor a ilustrat conflicte majore, printre care cele din Kosovo, Angola, Sierra Leone, Liban, Afganistan, Kashmir, Cisiordania, Irak şi Liberia, fiind distins cu numeroase premii, inclusiv cu medalia de aur Robert Capa in anul 2005 si o nominalizare la Premiile Pulitzer. Potrivit Comitetului pentru Protejarea Jurnaliştilor de la New York, citat de Reuters, alti doi jurnalisti au fost ucisi in timpul conflictelor din Libia: fondatorul Libia Al-Hurra TV, Mohammed al-Nabbous - ucis in timp ce transmitea un streaming live in Benghazi, pe 19 martie - si cameramanul Al-Jazeera, Ali Hassan al-Jaber, ucis intr-o ambuscada in apropiere de Benghazi, pe 13 martie.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Tripoli: 7 morti si 18 raniti in urma unui raid coordonat de NATO. Trei explozii au fost auzite miercuri seara in regiunea Khellat Al-Ferjan, situata in sud-vestul capitalei libiene Tripoli. Potrivit televiziunii libiene, capitala a fost din nou tinta raidurilor aeriene coordonate de NATO. Conform informatiilor furnizate de catre agentia libiana Jana, sapte "civili" au fost ucisi si alti 18 raniti in urma atacurilor. "O sursă militară a declarat că şapte civili au fost ucişi şi 18 răniţi in urma raidului agresorilor colonialisti asupra regiunii Khellat Al-Ferjan", a raportat agenţia, adaugand ca bombardamentele "au distrus mai multe case şi au terorizat femeile şi copiii din această regiune." NATO a mai efectuat raiduri si în al Bir-Ghanam, la aproximativ cincizeci de kilometri sud-vest de Tripoli. Atacurile au dus la moartea a alti patru "civili", potrivit agentiei Jana. O coaliţie internaţională a intervenit în Libia pe 19 martie pentru a pune in aplicare Rezolutia 1973 adoptata de Consiliul de Securitate al Organizatiei Natiunilor Unite, care are drept scop suprimarea conflictului libian. NATO a preluat comanda acţiunii militare pe data de 31 martie, informeaza AFP.

Hillary Clinton: SUA nu vor trimite consilieri militari in Libia. Secretarul de Stat american, Hillary Clinton a declarat, miercuri, ca Statele Unite nu vor trimite consilieri militari in Libia, spre deosebire de Franta, Italia si Regatul Unit. "Intelegem dorinta de a-i ajuta pe rebeli sa se organizeze mai bine. Noi nu vom participa, dar sprijinim initiativa," a spus Clinton in cadrul unei emisiuni difuzate de radioul public american PBS. Intrebata daca Statele Unite ar putea urma exemplul aliatilor europeni, Clinton a raspuns "nu". "Vrem sa se ajunga la o solutie, care trebuie sa fie politica," a mai declarat Clinton, lasand sa se inteleaga ca exista posibilitatea unui conflict prelungit. Intr-un interviu acordat publicatiei Le Parisien, ministrul francez al Apărării, Gerard Longuet, a indicat "un anumit risc" in conditiile in care conflictul din Libia ar continua pe termen nedeterminat, scrie AFP.

Bulgaria: Un inalt functionar a fost demis pentru ca avea un salariu prea mare. Guvernul bulgar l-a demis miercuri pe presedintele Comisiei insarcinate cu inghetarea averilor persoanelor banuite de activitati criminale, care isi acordase un salariu generos si angajase mai multe rude in institutia pe care o conducea, relateaza AFP. Oficial, Stoian Kuslev, 73 de ani, este acuzat de "conflict de interese", deoarece este membru in consiliile de conducere a doua ONG-uri, ceea ce este interzis pentru inaltii functionari. Dar motivul principal este legat de salariul sau foarte mare, care a scandalizat opinia publica. Comisia parlamentara de lupta impotriva coruptiei a constatat recent ca Stoian Kuslev a castigat in cinci ani si jumatate 500.000 leva (256.000 euro) drept salarii si prime, respectiv echivalentul unui venit lunar de 3.900 euro. Premierul Boiko Borissov a calificat drept "insolenta" aceasta remuneratie de zece ori mai mare decat salariul mediu oficial. El a subliniat totusi ca deciziile comisiei nu sunt puse sub semnul intrebarii. Presa a dezvaluit recent ca Stoian Kuslev, care se prezenta drept profesor de drept, nu a avut niciodata acest grad universitar.