Tarile din Golf propun un plan pentru salvarea Yemenului. Secretarul General al Consilului de Cooperarea al Golfului a mers joi in Yemen pentru a-i oferi contestatului presedinte Ali Abdullah Saleh o solutie prin care sa incheie actuala criza politica din tara. Intelegerea prevede ca presedintele Saleh sa predea puterea imediat si sa se retraga din functie in maxim 30 de zile, dar si sa fixeze noi alegeri prezidentiale in 60 zile. Acelasi document solicita opozitiei incetarea imediata a protestelor. Saleh va oferi un raspuns oficial in 24 de ore, iar opozitia ezita sa accepte incetarea demonstratiilor. In ultima luna au existat inca trei astfel de planuri aduse in Yemen de diversi jucatori interni sau internationali, care insa nu s-au concretizat, scrie New York Times.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Siria ridica starea de urgenta instituita in urma cu 48 de ani. Presedintele Siriei, Bashar al-Assad, a pus capat starii de urgenta instaurate in anul 1963, incercand sa stopeze numeroasele proteste la adresa sa si a regimului pe care il conduce. Odata cu protestele din lumea araba si sirienii au iesit in strada cerand mai multa libertate in tara lor care este controlata de fortele de securitate. Presedintele a facut anuntul joi, cu o zi inaintea amplelor proteste planuite de activisti in numeroase orase in ziua denumita de ei "Vinerea cea Mare". Starea de urgenta a fost instituita in 1963, anul in care partidul presedintelui Assad a ajuns la putere, pentru a fi invocata in cazul arestarilor abuzive si pentru a anihila opozitia. Actualul lider al opozitiei, Haitham al-Maleh spune insa ca gestul de joi este nesemnificativ pentru ca nu este intarit de existenta unei justitii independente si de diminuarea puterii alocate fortelor de securitate. Protestatarii cer si eliberarea miilor de detinuti politici care se afla in inchisori fara sa fi fost judecati si eliminarea articolului 8 din Constitutie, care prevede ca Partidul Baath este singurul partid de conducere al tarii, anunta Reuters.

Numele lui Hosni Mubarak va fi sters din locurile publice din Egipt. Un tribunal egiptean a hotarat stergerea numelui lui Hosni Mubarak si al sotiei sale, Suzanne, din toate locurile publice, inclusiv din parcuri si strazi. In prezent, nenumarate locuri publice, inclusiv piatete, strazi si aproximativ 500 de scoli poarta fie numele lui Hosni Mubarak, fie pe cel al sotiei sale Suzanne, sau al fiului sau Gamal. Cazul a fost inaintat judecatorului Mohammad Hassan Omar de Samir Sabry, un avocat care a cerut curtii sa inlocuiasca numele lui Mubarak cu cel al protestatarilor morti in timpul revoltei populare din Egipt. Acelasi grup de avocati reprezentati de Sabry a cerut arborarea steagului egiptean in institutiile de stat si in locurile publice unde peretii sunt acoperiti cu portrete ale fostului presedinte. In fata tribunalului unde a fost audiat acest caz, au avut loc ciocniri intre demonstrantii pro si anti-Mubarak, informeaza BBC.

Ahmadinejad isi pregateste ginerele pentru preluarea conducerii Iranului. Presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad il pregateste pe unul dintre apropiatii sai, Esfandiar Rahim Mashaei, pentru a-l inlocui la conducerea tarii. Acesta militeaza pentru deschidere culturala si pentru diminuarea implicarii liderilor religiosi in politica. Mashaei este ginerele lui Ahmadinejad, iar prezenta lui in calitate de succesor a provocat critici dure din partea conservatorilor, incusiv din partea ayatollahului Ali Khamenei care l-a acuzat de compromiterea Revolutiei Islamice si a principiilor Islamului, concentrandu-se pe istoria persana. Esfandiar Mashaei a reusit sa atraga atentia in mod negativ in anul 2008, cand a declarat ca iranieni sunt prietenii tuturor popoarelor, inclusiv ai evreilor. O alta gafa a fost aplaudarea unei dansatoare in Turcia, desi in tara sa femeile nu au voie sa danseze. In 2009, Mashaei a fost numit de socrul sau vicepresedinte, dar a fost revocat in urma protestelor lui Khamenei. Astfel, presedintele Ahmadinejad i-a oferit momentan functia de sef de cabinet, scrie The Guardian.

Spania a interzis un mars al ateilor programat inaintea Pastelui. Un tribunal spaniol a interzis marsul unui grup al ateilor care se dorea a avea loc in Joia Mare la Madrid. Decizia tribunalului a sustinut-o pe cea a autoritatilor regionale care au interzis marsul pe motiv ca poate degenera in confuntari violente, avand in vedere ca tot in acesta saptamana crestinii se pregatesc pentru Paste, iar marsul trecea pe langa numeroase biserici chiar in timpul procesiunilor. Un alt motiv pentru interzicerea marsului a fost si mediatizarea lui prin afise indecente. Organizatorii marsului sunt nemultumiti de decizia tribunalului, acuzand ca nu exista o separatie intre biserica si stat, anunta BBC.

SUA a predat Germaniei un presupus terorist Al Qaeda. SUA a predat joi Germaniei o persoana suspectata de terorism si legaturi cu Al Qaeda. Procurorii federali au declarat ca suspectul, Ahmad Wali Siddiqui are 36 de ani si a fost predat de autoritatile americane la baza militara Ramstein din vestul Germaniei. Suspectul a fost capturat si retinut in Afganistan in ultimele 10 luni. Siddiqui este cetatean german de origine afgana, iar procurorii germani l-au acuzat deja de apartenenta la Miscarea Isamica din Uzbekistan. Acuzatul a facut pregatire militara in anul 2009, inainte de a se angaja in lupta impotriva trupelor NATO din Afganistan unde a fost arestat. Potrivit americanilor, Siddiqui le-a oferit deja detalii despre comploturile teroriste de toamna trecuta, care au adus toata Europa in stare de alerta, informeaza Fox News.