313 milioane euro, lozul pierdut de stat la loterie. Potrivit unui raport al Garzii Financiare si al ANAF, care e instrumentat in prezent de DNA, prejudiciul creat de Loteria Nationala bugetului de stat este de 313,5 milioane euro. Inspectorii Garzii Financiare sustin, intr-un raport trimis catre ANAF, ca Loteria Nationala exploateaza din iunie 2009 jocuri de noroc fara sa plateasca taxe si impozite bugetului de stat. Raportul se refera la aparatele slot machine ("pacanele") care sunt amplasate in fiecare sediu al Loteriei. Din iunie 2009, de cand a intrat in vigoare OUG 77/2009, privind jocurile de noroc, Guvernul specifica foarte clar impozitele aferente acestor aparate. Loteria Nationala sustine ca "pacanelele" sale nu sunt slot machine, care sunt impozitate de stat, ci video-loterie, joc de noroc pentru care nu se platesc taxe. Raportul inspectorilor economici demonstreaza cu documente de la Biroul Roman de Metrologie Legala (BRML - singura institutie din Romania care poate categorisi aceste aparate) ca Loteria Romana exploateaza aparate slot machine, pentru care trebuie sa plateasca taxe si impozite. Potrivit unui calcul realizat deRomania Libera, Loteria Nationala trebuie sa plateasca bugetului de stat 313,5 milioane euro, echivalentul venitului companiei pe ultimii sase ani.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Cum a ajuns Franta sora vitrega a Romaniei. In ultimii trei ani, relatiile economice dintre tara noastra si Franta au evoluat de la parteneriate strategice la amenzi-record primite de firmele franceze din Romania. Rand pe rand, companiile franceze se retrag sau sunt date la o parte din cele mai mari proiecte economice romanesti. Mediul privat este cel care plateste pentru aceasta galceava politica, iar de suferit au economiile ambelor tari. Relatiile economice dintre Romania si Franta au avut o evolutie foarte interesanta in ultimii trei ani. Au fost marcate de momente extreme, de la parteneriate uriase de infrastructura si intentia de atribuire fara licitatie a contractului de 10 miliarde de euro pentru construirea celei de-a doua centrale nucleare pana la amenzi-record aplicate companiilor franceze din Romania, scrieAdevarul.

"Turismul" atomic la Cernobal, activat de Fukushima. Yuri Tatarciuc e ghid prin zona evacuata de langa centrala de peste zece ani. Poate ca de asta, pe la pranz, e deja plictisit. Cam pe atunci cand strainii veniti sa vada consecintele dezastrului nuclear iau masa la cantina de la celebra centrala, cascand ochii la borsul rusesc din farfurie de parca radiatiile ar fi vizibile printre bucatile de cartofi, Yuri mai degraba se relaxeaza. Cat strainilor le tremura lingura in mana, Yuri mai degraba tace. In uniforma lui militara, de camuflaj, e calm. Nu acelasi lucru se poate spune despre cei doi vizitatori indieni care acum se odihnesc pe scaunele cantinei, ca dupa o goana teribila. In urma cu mai putin de o ora alergau la fiecare popas al autocarului, agitati sa filmeze "pustiul", "dezolarea". Reportaj integral inEVZ.

Spre scoala cu remorca. Vointa copiilor din Periprava de a invata este mai mare decat toate urgiile naturii. Dupa ce masina scolara s-a defectat, elevii au mers asta-iarna la scoala in doua remorci trase de un tractor, cale de 14 kilometri, strabatand doua paduri. Chiar si asa, prin scolile din satele lipovenesti micutii isi incep si acum cursurile cu imnul Romaniei. Sa ajunga mari in cariera - asta vor copiii Deltei. "Stiti ce vor copiii mai mult aici? Sa ajunga departe", mi-a zis o fetiscana din satul Periprava. Adelina o cheama pe fata, are 15 ani si viseaza sa fie sociolog. Credeam ca departe inseamna distanta in kilometri. "Nu, in cariera", ma corecteaza ea. Sunt atat de hotarati in visul lor, incat nimic nu-i poate opri. Si dovada cea mai buna s-a produs iarna trecuta, cand unica masina de transport a elevilor din comuna C.A. Rosetti s-a stricat. Cum poti sa mergi altfel 14 kilometri din satul Periprava pana la scoala gimnaziala din centrul comunal? Pe jos. Da, au mers si pe jos, generatii intregi de elevi. Integral inRomania Libera.

Revolutia, acaparata de cei "mai doxati". La 22 decembrie 1989, muncitorul Pitca, de la Uzina "1 Mai", i-a chemat pe oameni la lupta impotriva dictaturii. Meritele si le-au arogat insa altii. Revolutionarii din Ploiesti apara frenetic o revolutie care, in Prahova, n-a fost. Sunt multi si lupta necontenit pentru privilegiile lor. Revolutia de la Ploiesti a inceput in dimineata zilei de 22 decembrie 1989, la Uzina "1 Mai". Oamenii aflasera despre evenimentele de la Bucuresti si Timisoara. Un muncitor, Adrian Pitca, formase un nucleu cu intentia de a-i scoate pe oameni in strada. Erau de notorietate interventiile lui in sedintele de partid ale judetului, in care - umbla vorba - criticile se indreptau in special catre Nicolae Ceausescu, scrieAdevarul.

Motivele ascunse ale amanarii aderarii Romaniei la euro. Statele din zona euro nu vor in randurile lor un partener necompetitiv, iar autoritatile romane nu doresc inca sa renunte la forta cursului de schimb si a dobanzii de referinta. Orice stat care doreste sa treaca de la moneda nationala la cea europeana trebuie sa indeplineasca cinci conditii. Este vorba despre anumite plafoane pentru inflatie, dobanzile titlurilor de stat pe termen lung, cursul valutar, deficitul bugetar si datoria publica. Unele criterii sunt deja indeplinite de Romania, inflatia si deficitul bugetar sunt departe de tintele stabilite prin Tratatul de la Maastricht. Deocamdata, niciun membru al Guvernului nu a anuntat public amanarea aderarii la zona euro, scrieEVZ.

Secretele abdicarii Regelui Mihai. A fost Regina Ana motivul? Abdicarea Regelui Mihai, petrecuta la 30 decembrie 1947,a fost de-a lungul timpului invaluita de controverse politice, dar si romantice, care au dus la mediatizarea intensa a subiectului in presa vremii, atat in Romania, cat si in strainatate. Daca in tara multe articole sustineau ideea abdicarii "pentru o femeie", presa internationala adopta versiunea "din cauza Moscovei". Un articol publicat pe 1 ianuarie 1948, la scurt timp dupa abdicarea regelui, anunta ca evenimentul prezentat intr-o alura romantica in Romania era de fapt rezultatul unor decizii politice influentate de comunistii din Rusia. Articolul spune ca povestea de dragoste a Regelui Mihai cu Principesa Ana a fost un alibi folosit de guvernul Romaniei pentru a ascunde adevaratele motive politice care au dus la inlaturarea regelui. Integral inRomania Libera.

Fondul Monetar anunta anul in care economia Chinei va depasi economia Statelor Unite. Economia chineza va depasi economia Statelor Unite in 2016, China devenind cea mai putere economica a lumii, potrivit unei prognoze realizata de Fondul Monetar International, relateaza Market Watch. Potrivit estimarilor FMI, urmatorul presedinte american va fi ultimul sef de la Washington care va conduce cea mai mare puternica economii din lume. Expertii din numeroase domenii nu sunt pregatiti pentru acest moment si nici nu vor sa recunoasca iminenta sa, scriu jurnalistii americani. Cei mai multi analisti spun ca decaderea Americii se va produce de-abia in anii 2020, insa ei isi bazeaza estimarile pe compararea produsului intern brut al celor doua tari, raportat la ratele curente de schimb valutar. Singura comparatie care poate oferi o prognoza pertinenta este, insa, "indicele privind puterea de cumparare". Integral inGandul.

Misterioasa executie a viceprimarului din comuna Joseni. Csala Zsolt (42 de ani) a fost impuscat, vineri noaptea, in casa lui de vacanta din satul Borzont, judetul Harghita. Localnicii cred ca este vorba despre o reglare de conturi, la Joseni fiind binecunoscute scandalurile pe tema retrocedarii padurilor si a afacerilor ilegale cu lemn. Satenii din Joseni au aflat cu groaza vineri noapte ca viceprimarul comunei, Csala Zsolt, a fost impuscat. Potrivit vecinilor, barbatul a venit, indupa-amiaza acelei zile, la casa sa de vacanta pe care o avea in satul Borzont, unde i-au fost adusi mai multi puieti de brad, el ajutand la descarcarea acestora. Mai multi tineri din Targu-Mures, cazati in apropiere, au auzit impuscaturi, ei fiind audiati, imediat dupa incident, de anchetatori. Interesant este faptul ca martorii au declarat ca au auzit patru impuscaturi, iar pe corpul lui Csala Zsolt au fost gasite doar trei leziuni de glont. Integral inAdevarul.

Analiza: Pe calea ferata, orice calatorie poate deveni periculoasa. Lungimea caii ferate s-a micsorat, mare parte din ea este expirata sau ar trebui reparata, iar zonele periculoase fac ca trenurile sa ajunga tot mai tarziu la destinatie. Situatia infrastructurii CFR s-a inrautatit de la un an la altul, astfel ca mii de trenuri au intarzieri in fiecare zi, iar orice calatorie pe calea ferata poate deveni periculoasa in orice moment. Motivul: pe rutele CFR exista 1.322 de puncte periculoase, iar 95% din instalatiile de siguranta a circulatiei sunt expirate sau ar trebui reparate. Numai anul trecut, aproximativ 9.750 de trenuri au intarziat 95.822 de minute din cauza defectiunilor aparute. Toate acestea se regasesc intr-un raport elaborat de specialistii Ministerului Transporturilor, document ce sta la baza unui proiect de ordonanta de urgenta privind transportul pe caile ferate romane si reorganizarea Societatii Nationale a Cailor Ferate, scrieEVZ.

Sutele de tigani care cersesc in intersectiile din Bruxelles: Cum sa facem de rusine Romania? Pai ce, avem steagu' pe noi? "Sunteti romani?", ne-a intrebat Maria (asa s-a prezentat), zambind larg, parca pentru a i se vedea cei doi incisivi de aur. "Ce? V-am stricat ziua, nu? Dumneavoastra va plimbati bine imbracati prin Bruxelles si apare deodata un cersetor tigan. Si ce vreti sa fac? Sa fur, sa dau in cap?", a continuat ea, tinandu-se cu mana dreapta de fusta cu model floral si masurandu-ne din ochi. In Bruxelles castiga, din cersit, pana la un salariu mediu net pe economie din Romania in fiecare zi. Este de trei-patru luni in Bruxelles, sta intr-un apartament inchiriat undeva la marginea orasului, alaturi de alte cinci persoane, pentru care platesc toti 800 de euro, in timp ce ea castiga intre 150 si 300 de euro pe zi, dupa cum ne-a povestit, adica aproape un salariu mediu net pe economie in Romania, care este de circa 340 de euro. Integral inGandul.

Scrisoarea unui angajat catre Ghita si Vintu. Intr-o postare pe blogul personal, un producator de la Realitatea TV le cere celor doi oameni de afaceri sa-si mute razboiul in culise. La sfarsitul unei Saptamani a Patimilor dominate de scandalul dintre Sorin Ovidiu Vintu si Sebastian Ghita, un producator de stiri cu vechime de la Realitatea TV a postat pe blogul personal un apel catre cele doua personaje care-si disputa pe toate caile controlul postului. Postarea vorbeste despre ramasitele libertatii editoriale de la Realitatea TV si despre tensiunea care domneste in redactie, intre o repriza de inregistrari si una de denunturi. Gabriel Bugnar a ales sa-si exprime nemultumirea in mod public, dupa ce a luat in considerare alte cateva variante. Integral inEVZ.