Apropiati de-ai dizidentului chinez Ai Weiwei au fost retinuti pe aeroportul din Shanghai. Zuoxiao Zuzhou, muzician si sotia acestuia, Xiao Li, prieteni de-ai artistului Ai Wei Wei au fost retinuti de catre autoritatile chineze. Cei doi nu pot fi contactati. Politia a refuzat sa ofere informatii. O cautare a numelui Zuoxiao pe serviciul chinez de microblogging Sina returneaza mesajul: "In conformitate cu reglementarile locale, rezultatele nu sunt afisate." Ai Weiwei, unul dintre cei mai proeminenti artisti din China, co-designer al Stadionului Olimpic "Bird's Nest" (Cuib de Pasare) din Beijing si un critic deschis al Guvernului, a fost retinut de catre autoritatile chineze duminica trecuta, in timp ce se pregatea sa se imbarce la bordul unei aeronave cu destinatia Hong Kong. Pana la acest moment, Weiwei ramane de necontactat, iar autoritatile nu au precizat motivele concrete ale detentiei si nu au furnizat informatii cu privire la locul in care se afla artistul. Retinerea lui Weiwei a starnit un val de reactii la nivel international. Oficialii Ministerului chinez de Externe au declarat ca artistul este suspectat de "infractiuni economice", scrie The Guardian.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Yemen, campanie civila de nesupunere impotriva presedintelui. Scolile si magazinele au fost inchise. Cetatenii yemeniti au lansat o campanie de nesupunere civila in 18 orase ale tarii, intr-o incercare de a-l inlatura pe presedintele Ali Abdullah Saleh. Campania este cel mai recent pas al revoltei din Yemen, care a izbucnit la inceputul lunii februarie, insiprata de revoltele din intreaga lume araba. Potrivit opozitiei yemenite, locuitorii din cel putin 18 orase s-au implicat, miercuri, in campanie, iar scolile, magazinele si birourile guvernamentale vor fi inchise timp de doua zile pe saptamana, pana in momentul in care Saleh isi va da demisia. Ali Abdullah Saleh s-a "agatat" de putere, in ciuda protestelor de strada izbucnite la inceputul lunii februarie. Peste 130 de persoane au fost ucise in timpul protestelor de catre fortele de securitate loiale lui Saleh, informeaza The Guardian.

Lider al gruparii Al-Qaeda: jihadul mai presus de viata sexuala. Unul dintre membrii cei mai importanti ai gruparii teroriste Al-Qaeda, inchis in prezent la Guantanamo Bay, isi administra injectii "care provoaca impotenta", pentru a evita sa fie "distras" de catre femei, potrivit publicatiei The Telegraph, care citeaza informatii cuprinse in dosarele secrete ale institutiei, publicate la inceputul acestei saptamani. Abd al-Rahim Muhammad Hussein al Abdah-Nashiri, unul dintre membrii proeminenti ai gruparii Al-Qaeda, despre care se presupune ca ar fi avut legaturi directe cu Osama ben Laden, "este atat de dedicat jihadului, incat isi administra injectii care sa ii provoace impotenta si le recomanda si altora". Hussein Abd al-Rahim Abdah Muhammad al-Nashiri, inchis la Guantanamo din septembrie 2006, este considerat de catre autoritatile americane drept "unul dintre cei mai periculosi membri ai gruparii al-Qaeda capturati pana in prezent". Abd al-Rahim Nashiri este un cetatean de 46 de ani, din Arabia Saudita. El a fost capturat in Emiratele Arabe Unite in octombrie 2002, fiind unul dintre cei 16 detinuti de "mare valoare". Al-Nashiri a fost acuzat de crime de razboi si face parte dintre cei 172 de detinuti inca ramasi la Guantanamo Bay.

Liderii a 61 de triburi libiene au semnat declaratia comuna Libia unita, fara Gaddafi. Sefii sau reprezentantii a 61 de triburi libiene si-au afirmat dorinta de a construi o "Libie unita", dar fara Muammar Gaddafi la conducere, printr-o declaratie comuna data publicitatii miercuri la Paris de scriitorul francez Bernard-Henri Levy, sustinator al Libiei libere. "Cu toate amenintarile la adresa unitatii tarii noastre, cu toata propaganda dictatorului si a familiei sale, noi spunem ca nimic nu ne va diviza. Impartasim acelasi ideal al unei tari libere, democratice si unite", se arata in declaratia semnata pe 12 aprilie la Benghazi, fieful rebelilor libieni. "Libia de maine, odata cu plecarea dictatorului, va fi o tara libera iar noi vom fi liberi sa cream o societate civila dupa dorintele noastre", spun cei 61 de semnatari ai textului. "Cei 61 de semnatari acopera intreg teritoriul Libiei", a anuntat Bernard-Henri Levy, potrivit AFP.

ONU condamna violentele din Siria. Secretarul General al Organizatiei Natiunilor Unite, Ban Ki-moon, a condamnat Siria pentru utilizarea munitiei si a tancurilor impotriva protestatarilor. Ban Ki-moon considera ca este necesara o ancheta independenta privind situatia din Deraa, adaugand ca autoritatile siriene au obligatia de a respecta drepturile omului. Potrivit opozitiei, cel putin 400 de persoane au murit in timpul revoltelor, victime ale fortelor de securitate. Pozitia lui Ban Ki-moon se regaseste si intr-un proiect de rezolutie propus de Marea Britanie, Franta, Germania si Portugalia. Documentul insista asupra unei anchete independente privind decesele in randul protestatarilor. Siria a reactionat insa prompt, prin intermediul trimisului sau la ONU, Bashar Ja'afari. "Siria are un guvern, are un stat. Putem sa desfasuram singuri orice fel de ancheta, in conditii de transparenta totala. Nu avem nimic de ascuns", a declarat Ja'afari, citat de BBC.