Cine cauta secretul vietii vesnice la capatul Romaniei. "Daca vrei sa-ti prelungesti viata, vino aici", ne-au indemnat sotii Zaharia. O invatatura pentru toata lumea. La 50 de ani, Cornelia si Emil, doi profesori nascuti la oras, au luat viata de la zero si s-au mutat intre ape, la marginea Deltei. Povestea sotilor Zaharia a inceput in urma cu 14 ani. Nu mai fusesera demult in concediu. "N-am mai avut nici bani, nici timp, dupa 1990", zice Emil. Pe harta, daca te uiti, nu e departe, de la Galati pana la Periprava, un sat pescaresc, mai spre est, in Delta, pe bratul Chilia al fluviului. Culmea e ca sotii Zaharia au plecat in excursia lor in decembrie 1997. Chiar pe 1 decembrie. Asa le-a venit lor. Au ajuns in Periprava. Si nu e usor de ajuns. Noi, de exemplu, am mers, zilele trecute, cu un vas, de la Tulcea pana la Sulina, timp de cinci ore. Pe urma, de la Sulina, inca 30 de kilometri pe un asa-zis drum. In fapt, o poteca pe unde rotile masinii se afunda in nisip. In mijlocul unei campii de stuf. Traversand apoi doua palcuri de padure, la marginea rezervatiei Letea, scrie Romania Libera.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Guvernul se jura ca trecem la euro in 2015. Desi mai are de parcurs pasi importanti, Romania mentine termenul pentru adoptarea monedei unice. Data exacta a adoptarii euro va fi stabilita ulterior, prin discutii cu "partenerii europeni", a anuntat premierul Emil Boc. Guvernul a aprobat Programul de convergenta al Romaniei, care va fi transmis Comisiei Europene, si a decis sa mentina obiectivul de adoptare a monedei euro in 2015. Decizia a fost luata ieri in cadrul unei sedinte speciale de Guvern, in urma consultarilor dintre Presedintie si Banca Nationala a Romaniei (BNR). Premierul Emil Boc a precizat ca data exacta - daca va fi 1 ianuarie sau o alta data - va fi stabilita ulterior, prin discutii cu "partenerii europeni". Si presedintele Traian Basescu a sustinut recent ca trebuie mentinut obiectivul privind intrarea in zona euro in 2015, scrie Adevarul.

Confesiunea unei mame-surogat: cum e sa fii incubator pentru copilul altora. 30.000 de euro este pretul unei mame-surogat, cu toate costurile incluse. "Imi repetam ca sunt un frigider in care bagi mancarea", marturiseste o femeie din Focsani care a onorat un "contract". Sunt sute de cupluri in Romania care se gandesc sa faca un copil cu ajutorul unei mame-surogat. Atat timp cat aceasta practica nu are o baza juridica, dar nici in afara legii nu este, poti inchiria, pentru noua luni, uterul unei femei. Un contract incheiat la un notar intre parintii biologici si mama-surogat obliga purtatoarea ca, la sfarsitul sarcinii, sa ofere bebelusul spre adoptie, dupa ce tatal natural il recunoaste in acte. Barbatul sustine ca a avut o relatie extraconjugala cu mama-surogat si ca, decat sa ajunga intr-un centru de plasament, mai bine il adopta cu sotia, scrie EVZ.

Cum a incercat "cineva" sa profite de nunta regala din Marea Britanie pentru a "se juca" pe piata valutara cu leul. "Toata lumea se uita la nunta, cand deodata..." "Ziua era de asteptat sa fie inchisa, cum se spune, pe volume si mai mici decat de obicei, poate de sub 100 de milioane de euro. Toata lumea se uita la nunta, bancile britanice erau inchise, deci nu jucau.... Deodata cineva incearca sa vanda un volum foarte mare de euro, mizand deci pe apreciere", povesteste pentru Gandul un dealer valutar. Daca intr-o zi normala, volumul mediu al tranzactiilor de pe piata valutara este de 100-150 de milioane de euro, vineri acesta a fost aproape dublu, respectiv in jurul cifrei de 300 de milioane de euro. "Probabil ca a mizat ca toti stau cu ochii la nunta si ca poate duce leul pe apreciere cu o suma mai mica de bani, pentru ca piata ar fi fost mai putin adanca, respectiv s-ar fi tranzactionat volume mult mai mici decat de obicei", a adaugat el.

Imre Nagy: Erou sau asasin? In Ungaria, Imre Nagy, conducatorul Revolutiei din 1956, este considerat drept un adevarat erou national. Rusii ii reproseaza insa implicarea in asasinarea tarului Nicolae al II-lea. Unul dintre cei mai cunoscuti lideri maghiari din secolul XX, Imre Nagy, este considerat drept un adevarat erou national in tara sa natala. El a condus Revolutia anticomunista din 1956, desi provenea tocmai din randurile Partidului Comunist. Imre Nagy, care a fost arestat de sovietici dupa inabusirea Revolutiei, a fost adus ca detinut in Romania si tinut prizonier la Snagov. Ulterior, el a fost trimis inapoi in Ungaria, unde a fost executat dupa un simulacru de proces. Astfel, Imre Nagy, pentru multi dintre maghiari, a imprumutat parca ceva din aura unui martir. Insa, pentru multi dintre rusi, Imre Nagy nu este altceva decat unul dintre asasinii tarului Nicolae al II-lea si a membrilor familiei acestuia. Si asta pentru ca el a facut parte, in calitate de militar in Armata Rosie, din detasamentul care l-a pazit pe fostul Tar al Tuturor Rusiilor si, probabil, din grupul de sapte persoane care a asasinat familia Romanov, scrie Romania Libera.

Video inedit din 1931. Stralucitoarea nunta a principesei Ileana, ultima casatorie monarhica incheiata in Romania. O inregistrare-document din arhiva video a faimoasei companii media British Pathe, care dureaza un minut si 42 de secunde, infatiseaza intreaga familie regala a Romaniei in 1931, la Sinaia, la casatoria principesei Ileana, fiica cea mica a regelui Ferdinand, cu Arhiducele Anton de Habsburg. Nunta s-a sarbatorit pe 24-26 iulie 1931, in Romania, la resedinta regala din Sinaia, "caci e mai racoare si linistit si este loc pentru invitati". Ileana a ales "ultima duminica din aceasta luna, caci in august e post de Sf. Maria", iar mai devreme "nu e cu putinta, fiindca am asa de multe de oranduit inainte", scrie Adevarul.

Rusia a pierdut contractul militar al secolului: vanzarea a 126 de MiG-35 catre armata indiana. Rusia a pierdut cel mai important contract militar al acestui secol, si anume livrarea catre armata indiana a 126 de avioane de lupta multifunctionale in valoare de peste 10 miliarde de dolari, un esec cu profunde implicatii asupra industriei ruse de armament, comenteaza publicatia Kommersant. Partea rusa se inscrisese la licitatie cu modelul MIG-35. Moscova se poate consola la gandul sa nici rivalii americani Boeing si Lockeed Martin nu au avut mai multe sanse, mai scriu ironic jurnalistii rusi, potrivit EVZ.

Mandate de arestare pentru patru dintre membrii gruparii "Sportivilor". Patru din cele 13 persoane implicate intr-o retea de interlopi denumita gruparea "Sportivilor" au fost arestati preventiv, vineri, pentru infractiuni cu violenta, restul suspectilor, printre care si liderul gruparii, Cristian Rosca, urmand sa fie cercetati in libertate. Tribunalul Brasov a emis, vineri, mandate de arestare preventiva pentru 29 de zile pe numele a patru din cei 13 suspecti: Chetea Stefan, Onicel Costica, Cotos Adrian si Dorobant Nicolae Valentin. Cei patru sunt acuzati de lipsire de libertate, santaj, vatamare corporala si aderare la un grup infractional. Dintre acestia, Cotos Adrian nu s-a prezentat la instanta, el urmand sa fie incarcerat dupa ce va fi adus de politie. "Este de datoria politiei de a-l cauta si incarcera. In momentul in care va fi gasit va fi adus in fata instantei pentru confirmarea mandatului de arestare preventiva", a spus Alina Mioc, purtator de cuvant al Tribunalului Brasov, citata de Gandul.

Motivele pentru care judecatorii au dispus arestarea lui Sorin Ovidiu Vintu. Magistratii Mitu Stegaru, Mihaela Nita si Liliana Ciuperca de la Tribunalul Bucuresti au dispus arestarea pentru 29 de zile a lui S.O. Vintu si Ion Ilie Cezar, zis Nelu Legionaru, considerand ca acestia reprezinta reale pericole publice, fiind capabili de a pune in aplicare amenintarile cu moartea proferate la adresa lui Sebastian Ghita, patronul Asesoft si manager al Realitatea Media. Vintu si Nelu Legionaru au fost deja ridicati de acasa si dusi la arestul Politiei Capitalei. Sorin Ovidiu Vintu, cu ajutorul lui Nelu Legionaru (Ion Ilie Cezar) pe post de sperietoare, i-a pretins lui Sebastian Ghita 200.000 de euro lunar pentru a-l lasa sa administreze Realitatea Media. Initial patronul Asesoft ar fi refuzat plata taxei de protectie, insa Vintu l-a amenintat cu moartea astfel ca Sebastian Ghita a acceptat sa-i plateasca 150.000 de euro, dar a facut si plangere la Parchetul General. Ancheta a fost coordonata de procurorul Marius Iacob, scrie Romania Libera.

Munca la romani: "Noi nu suntem lasati sa fim harnici". Romanii sunt printre cei mai muncitori angajati din Uniunea Europeana. Acest lucru reiese din statisticile cu privire la orele petrecute la serviciu, insa situatia se schimba cand vine vorba de performanta sau eficienta, capitole la care angajatii romani sunt cu mult in urma vecinilor din UE, daca ne luam dupa ultimele studii facute in aceasta privinta. Intr-o zi insorita in saptamana de dinainte de 1 Mai - Ziua Internationala a Muncii, am luat-o frumusel pe strazi pentru a vedea cum percep o parte dintre romani munca lor. Am plecat din zona Pietei Alba Iulia din Capitala, in jurul pranzului, scrie Adevarul.

Ungurii - copiii rai ai UE, dar romanii iau notele proaste. Desi ne facem temele mai bine decat vecinii nostri, primim note proaste. Greaua mostenire e motivul? In afara de problemele istorice pe care le are cu companiile de stat si cu lipsa infrastructurii, Romania, "copilul cuminte" al regiunii, s-a straduit sa-si faca bine temele: a incheiat cu succes un acord cu FMI, iar cand legislatia noastra intra in contradictie cu cea europeana, cedam rapid in favoarea legilor comunitare. Vecinii nostri unguri insa au rupt, anul trecut, un acord cu FMI si, mai mult decat atat, au introdus impozite suplimentare pe profiturile bancilor, dar si ale companiilor din telecom, retail si energie, spre nemultumirea acestora. Cu toate acestea, romanii au salarii mai mici, dobanzi mai mari la credite, scumpiri mai accentuate si o imagine mai proasta, scrie EVZ.

Cum a raspuns Horatius Dumbrava, presedintele CSM, intrebat cum a scapat judecatoarea prinsa beata la volan. Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), judecatorul Horatius Dumbrava, a participat, vineri, la videochatul Gandul, unde a raspuns live intrebarilor cititorilor. Integral pe Gandul.ro.

Cum s-au desprins comunistii romani de Kremlin. Liderii comunisti romani au profitat de neintelegerile dintre URSS si China. Cine are azi curiozitatea sa citeasca Declaratia din plenara "largita" a Partidului Muncitoresc Roman are revelatia spaimei de care a fost cuprins grupul de lideri comunisti din jurul lui Gheorghe Gheorghiu-Dej in urma polemicii publice dintre P.C. Chinez si P.C. al URSS. Polemica inceputa de China lui Mao Tze Dun, care n-a mai suportat tutela comunistilor sovietici. Dej, "pilotat" din umbra de Ion Gheorghe Maurer a luat, imediat, o pozitie "principiala" si a declarat ca aceasta polemica publica duce la distrugerea solidaritatii "de monolit" a tarilor socialiste si, in acelasi timp, descurajeaza lupta pentru putere a partidelor comuniste din tarile capitaliste, scrie Romania Libera.